Hamilelikte Kaşıntı

Hamilelikte kaşıntı anne adaylarının önemli bir bölümünün yaşadığı bir şikayet türüdür. İlaç tedavisi, yaşam tarzı değişiklikleri ve krem tedavisi gibi tedavi seçenekleri vardır.

Hamilelikte Kaşıntı Nedir?

Hamilelikte kaşıntı anne adaylarının önemli bir bölümünün yaşadığı bir şikayet türüdür. Her anne adayında görülebilecek bu şikayet genellikle hafif düzeyde olursa bir endişe yaratmaz. Ancak gebelik döneminde ortaya çıkan kaşıntının şiddeti artmaya başlarsa bazı rahatsızlıkların işareti olarak kabul edilebilir.

Gebelikte kaşıntı her 5 anne adayından 1 tanesinde görülen bir olgudur. Genel olarak kanda yer alan hormonların yüksek seviyelere ulaşması sebebiyle yaşandığı uzmanlar tarafından düşünülmektedir. Bu şikayetler çoğul gebelik ve 35 yaşın üzerindeki gebeliklerde daha sık görülmektedir.

Kaşıntı şikayetleri gebelik döneminde anne adayının yaşam kalitesini olumsuz etkileyen bir durum olabilir. Anne adaylarında gebelik döneminin sonuna kadar vücudun belirli bölgelerinde farklı şiddette kaşıntı şikayetleri oluşmaktadır. Anne adaylarında karın ve göğüs bölgesinin büyümesine bağlı kaşınmaları çok doğal kabul edilir. Çünkü derilerin gerilmesiyle kaşıntı ve çatlama şikayetleri artabilir.

Hamilelikte vücutta kaşıntı şikayetleri çok rahatsız edici bir boyuta geldiğinde bir uzmana görünmek gerekir.  

Hamilelikte Kaşıntı Nedenleri Nelerdir?

Hamilelik döneminde ortaya çıkan kaşıntı şikayetleri hafif düzeyde olması ve yaşam konforunu etkilemesi durumunda ciddi bir durum olarak değerlendirilmez. Gebelik döneminde yaşanan kaşıntı şikayetlerinin birçok sebebi olabilir.

Hamilelikte kaşıntının nedenleri şöyle sıralanabilir;

  • İnsan cildi hassas bir yapıda olduğu için gebelik dönemi içinde karın ve meme bölgesinde yaşanan büyüme esnemeye yol açar. Buna bağlı olarak cilt gerildikçe nem kaybı artar ve anne adayı kaşınma ihtiyacı hisseder.
  • Gebelik döneminde 20-23. haftalar arasında kaşıntı hissinde artış görülebilir. Bu durum normal kabul edilebilecek bir olgudur.
  • Karın bölgesinde ve göğüslerde gebeliğe bağlı çatlaklar oluşması kaşıntı sebeplerine yol açabilir. Gebelikte karın çatlakları ve kaşıntı gebelik ilerledikçe daha fazla görülebilir.
  • Anne adayının gebelikte vücudunda hormonal değişim yoğun olur. Özellikle östrojen hormonunda yaşanan artışa bağlı olarak el ve ayaklarda hassasiyet artar. Bu durum hamilelikte el ve ayakta kaşıntı oluşturabilir.
  • Gebelik döneminde hormon seviyelerinin artması karaciğeri olumsuz etkiler. Bu durum kaşıntıya yol açabilir. Bu şikayet gebelik kaşıntısı ve gebelik kolestazı olarak anılmaktadır.
  • Anne adayı gebelik ilerledikçe kilo almaya başlar. Buna bağlı bacaklarda şişlik ve varis oluşumu gözlenir. Bu durum hamilelikte bacaklarda kaşıntı şikayetleri oluşturacaktır.
  • Anne adayının safra kesesi problemleri, besin alerjisi, mantar enfeksiyonu ve egzama gibi şikayetlerinin olması kaşınma şikayetlerini arttırabilir.
  • Gebelik öncesinde görülen cilt hastalıkları kaşıntıya yol açabilir.
  • Gebelik döneminde anne adayının kullandığı bazı ilaçlar vücutta kaşıntı oluşmasını destekleyebilir.
  • Gebelikte kaşıntı oluşturan nedenlerden biri de karaciğerde safra akımında yavaşlama görülmesidir.
  • Tiroit bezi ve böbrek hastalıkları da gebelikte kaşıntı şikayetlerinin oluşmasında etkilidir.

Hamilelikte Kaşıntı Teşhisi

Hamilelikte kaşıntı tanısı için öncelikle hasta öyküsü dinlenmeli, daha sonra fiziki muayene ve gerekli olması durumunda diğer incelemeler yapılmalıdır.

Hamilelikte kaşıntı teşhisi için uygulanacak adımlar;

  • Hasta Öyküsü: Anne adayının öncelikle kaşıntı ile ilgili şikayetler dinlenmelidir. Uzmanlar kaşıntının ne zaman başladığını, ne sıklıkla yaşandığını, hangi bölgelerde yaşandığını ve hangi şiddette olduğunu bilmek için hasta öyküsü detaylı olarak dinlenmelidir. Fiziki muayene hasta öyküsünden yola çıkarak gerçekleştirilir.
  • Fiziki MuayeneAnne adayının öyküsü ve şikayetlerinden sonra fiziki muayene yapılır. Fiziki muayene sırasında anne adayının şikayetlerinin olduğu bölgedeki cilt incelenir. Kaşıntıların ciltte oluşturduğu tahriş ve kızarıklık fiziki muayene sırasında gözlenir.  Hamilelikte vücutta kaşıntı ve kızarıklık incelendikten sonra altta yatan nedenler belirlenebilir.
  • Kan TahliliHamilelikte yaşanan kaşınma şikayetlerinin nedeni olarak hormonal durumlar olarak düşünülüyorsa kan tahlili istenebilir. Kan tahlili ile anne adayının hormon seviyelerine bakılır ve hormon seviyeleri takip edilir. Kan testlerinde ayrıca karaciğer fonksiyonları da tespit edilmektedir.
  • Görüntüleme Yöntemleri: Gebelikte kaşıntı şikayetleri karaciğer, böbrek ya da farklı alanlardaki sorunlar sebebiyle olabilir. Bu durumda anne adayında vücudun belirli bölgelerine yönelik görüntüleme yöntemleriyle inceleme yapılabilir. Ancak her gebelik kaşıntısı şikayetinde teşhis sırasında görüntüleme yöntemlerine başvurulması gerekmez.

Hamilelikte Kaşıntı Tedavisi Nasıl Yapılır?

Hamilelikte kaşıntı tedavisi hastanın şikayetine ve altta yatan nedene göre değişecektir.

Hamilelik döneminde yaşanan kaşıntı tedavi seçenekleri şu şekilde sıralanabilir;

  • İlaç Tedavisi: Hamilelikte kaşıntı şikayetleri ilaç tedavisiyle de çözümlenebilir. Gebelikte kaşıntı için ilaç doktor tavsiyesi ve gözetiminde kullanılmalıdır. Bu süreçte safra kesesini bağlayan ve alerji ilaçları kullanılması önerilmektedir.
  • Yaşam Tarzı Değişiklikleri: Hamilelikte kaşıntı şikayetleri aşırı kilo alma ve sağlıksız beslenme gibi nedenlere bağlı olarak da görülebilir. Bu yüzden anne adayları kilo kontrolü yaparak ve sağlıklı beslenerek de hamilelikte kaşıntı tedavisini gerçekleştirebilir.
  • Krem Tedavisi: Hamilelikte anne adayının cildi daha hassastır. Bu yüzden cildin hassasiyetini koruyacak ve cildi rahatlatacak nemlendirici kremler kullanılmalıdır. Hamilelikte kaşıntı kremi doktorlar tarafından hastanın cilt yapısı ve türüne göre reçete edilmektedir.

Hamilelikte Kaşıntı Tedavi Edilmezse Ne Olur?

Gebelik döneminde görülen hafif ve ileri düzeydeki kaşıntı şikayetleri mutlaka dikkate alınmalıdır. Genellikle anne adayları bu şikayetleri dikkate almaz ancak ilerleyen dönemde kaşıntı şikayetleri tedavi edilmezse karaciğer rahatsızlıkları görülebilir. Gebelikte karaciğer enzim yüksekliği ve kaşıntı şikayetleri yakından alakalıdır. Tedavi edilmemesi durumunda ilerleyen süreçte ciddi karaciğer hastalıkları ortaya çıkabilir.

Hamilelikte Kaşıntıya Ne İyi Gelir?

Hamilelikte kaşıntı şikayetlerini geçirmek ve etkisini azaltmak için yapılabilecek bazı uygulamalar vardır.

Gebelik döneminde yaşanan kaşıntı şikayetlerinde uzmanlar şu uygulamaları önermektedir;

  • Hamilelikte aşırı kaşıntı şikayetleri nem kaybı ve cilt gerilmesine bağlı olarak görüldüyse doktor tarafından önerilen krem ve vazelin gibi ürünler kaşıntı bölgesine sürülebilir. Bu sayede bölge nemlendirilir ve rahatlaması sağlanır.
  • Anne adayları kaşıntı yaşanan bölgelere badem yağı gibi yağlar doktor önerisiyle uygulanabilir. Bu durum kaşıntı şikayetlerinin azalmasında etkili olur.
  • Parfüm ya da parfümlü kozmetik ürünler olması uygulanmamalıdır. Bu ürünler kaşıntının şiddetini arttırır.
  • Hamilelikte kaşıntı şikayetlerinin artmaması adına anne adayları bol su tüketerek vücudun nem dengesini korumalıdır.
  • Kaşıntı olan bölgeyi sürekli kaşımak yanlış bir davranış olacaktır. Sürekli kaşıdığınız bölge daha şiddetli ve daha çok kaşınacaktır. 
  • Duş sırasında ılık su tercih edilmelidir. Ilık duş kaşıntı olan bölgede rahatlama sağlayacaktır. Bu bölgeye çok sıcak su değerse kaşınma şikayetlerinde artış gözlenebilir.
  • Hamileliğin son ayında vücutta kaşıntı şikayetleri artmasına karşın doktor tarafından belirtilen ilaçlar kullanılabilir.
  • Anne adayı vücut temizliğine çok dikkat etmelidir. 
  • Yaz aylarında düzenli olarak her gün duş alarak kaşıntı şikayetleri azaltılabilir.
  • Bol ve rahat kıyafetler giymek vücudu rahatlatacak ve ferahlatacaktır. Anne adayları bol kıyafetler giyerek gebelik döneminde kaşıntı şikayetlerini azaltabilir.
  • Pamuk içeriği yüksek olan kıyafetler tercih edilirse hamilelikte kaşıntı ve kabarma şikayetleri belirgin oranda azalacaktır.
  • Hamilelikte ayaklarda kaşıntı şikayetlerinin artmaması adına rahat ve ayakları terletmeyecek ayakkabılar tercih edilmelidir.
  • Anne adayları hamilelikte vajinal kaşıntı olmaması adına her gün düzenli olarak iç çamaşırı değiştirmelidir.
  • Günün sıcak saatlerinde dışarı çıkmaktan kaçınılması gerekecektir. 

Hamilelikte Kaşıntı için Hangi Doktora Gidilir?

Hamilelik süreci hem anne adayı hem de bebek açısından kadın doğum uzmanları tarafından takip edilir. Kaşıntı şikayetleri için öncelikle ilgili kadın doğum uzmanına görünmek doğru olacaktır. Gebelik dönemindeki kaşıntının altında farklı bir durum veya risk varsa kadın doğum uzmanı tarafından Dermatoloji yani Cildiye bölümüne yönlendirme yapılacaktır. Dermatologlar bu süreçte anne adayının tedavi sürecini kadın doğum uzmanıyla koordineli bir şekilde yürütür. Gebelik döneminde kaşıntı şikayetleri şiddetli hale geldiyse ve yaşam konforunu etkilemeye başladıysa bir uzmana görünmek gerekir.

Makaleyi faydalı buldun mu?
0
0
Makeleyi Paylaşın

Hamilelikte Kaşıntı ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular

Hamilelikte vajinal kaşıntı ve akıntı görülmesi normal mi?

Hamilelikte akıntı ve kaşıntı şikayetleri birlikte görüldüğünde önemli bir enfeksiyon ortaya çıktığı düşünülebilir. Kaşıntıyla birlikte yoğun kıvamlı bir akıntı olması durumunda enfeksiyon habercisi olduğu için mutlaka bir uzmana görünmek doğru olacaktır. Gebelik döneminde görülen kaşıntı ve akıntılar alerjik sebeplerle de ortaya çıkabilir.

Stj. Dr. Havva Küçük

Vücutta kaşıntı hamilelik belirtisi mi?

Gebelik süreci içinde anne adaylarının önemli bir bölümünde vücutta kaşıntı şikayetleri ortaya çıkabilir. Ancak kaşıntı her zaman hamilelikten kaynaklanan bir durum olmayabilir. Kadınların hamilelik dışında da kaşıntı şikayetleri oluşabilir. Bu yüzden gebeliğin başında vücutta kaşıntı şikayetleri hamilelik belirtisi olarak tek başına değerlendirilemez.

Stj. Dr. Havva Küçük

Memede kaşıntı hamilelik belirtisi mi?

Kadınlarda gebelik belirtisi olarak en önemli unsurlardan biri meme ucunda hassasiyetin artmasıdır. Gebelik döneminde anne adaylarının meme ucunda hassasiyet ve büyüme görülür. Bu durum gebelik belirtisi olarak görülebilir. Ancak meme ucunda yaşanan kaşıntı bir hamilelik belirtisi olarak değerlendirilemez. Göğüs bölgesinde diğer durumlar da yaşanmalıdır.

Stj. Dr. Havva Küçük

Hamilelikte vajinal kaşıntı bebeğe zarar verir mi?

Hamilelik döneminde yaşanan kaşıntı şikayetleri hiçbir şekilde geri planda bırakılmamalıdır. Hamilelikte vajinal kaşıntı yaşanması durumunda gerekli tedavi için hemen gerekli uzmanlara başvurulmalıdır. Hamilelikte vajinal kaşıntı hiçbir şekilde bebeğe zarar vermeyecek bir durumdur.

Stj. Dr. Havva Küçük

Hamilelikte kaşıntı olur mu?

Hamilelikte kaşıntı şikayetleri çok sık rastlanan bir durumdur. Anne adayının vücudunda yaşanan fiziksel ve hormonal değişimlere bağlı olarak hamilelikte kaşıntı ve kızarıklık şikayetleri görülebilir. Bu şikayetler farklı bölgelerde ve farklı şiddetlerde ortaya çıkabilir. Hafif düzeyde gebelikte kaşıntı normal olarak kabul edilse de şiddetli olması durumunda her zaman müdahale edilmesi gereken bir durumdur.

Stj. Dr. Havva Küçük

Hamilelikte kaşıntıya hangi bitkisel ürünler kullanılabilir?

Hamilelikte kaşıntıya bitkisel çözüm olarak Aloe Verayı bölgeye masaj şeklinde uygulamak olabilir. Bunun yanında cilde karanfil yağı, yulaf, kırlangıç otu,  papatya suyu, Hindistan cevizi yağı, avokado kabuğu gibi ürünler de iyi gelebilir.

Stj. Dr. Havva Küçük

Hamilelikte karında kaşıntı olur mu?

Hamilelik döneminde ciltte kan akışının artmaya başlamasıyla hafif kaşıntı ortaya çıkabilir. Hamilelikte karında kaşıntı şikayetleri bebek büyüdükçe ortaya çıkabilir. Bu şikayetlerin ortaya çıkması durumunda rahatsız edici olduğunda bir doktora görünmek şart olabilir.

Stj. Dr. Havva Küçük

Vajinada kaşıntı hamilelik belirtisi olabilir mi?

Anne adaylarında hamilelik döneminin ilk 2-3 haftası içinde vajinadan istemsiz olacak şekilde beyaz renkli ve yapışkan formda bir sıvı gelmektedir. Söz konusu sıvı anne adayının vücudunun kendini gebeliğe hazırlaması sürecidir. Anne adaylarının akıntı dışında vajinal kaşıntı ve yanma hissi olması durumunda uzmana görünmesi gerekir. Vajinal kaşıntı tek başına hamilelik belirtisi olmaktadır.

Stj. Dr. Havva Küçük

Hamilelikte ellerde kaşıntı tehlikeli mi?

Hamilelikte ellerde kaşıntı sıklıkla görülen bir durumdur. Bu kaşıntılar aynı zamanda bütün vücuda da yayılabilir. Gece uykuyu kaçıracak düzeyde ortaya çıkacak olan kaşıntı şikayetleri ellerde ve bacaklarda oluştuğunda müdahale edilmesi gerekebilir. Özellikle son aylarda ellerde kaşıntı oluşabilir. Gebelik döneminde ellerde kaşıntı tehlikeli değil ve normal olarak kabul edilir.

Stj. Dr. Havva Küçük

Hamilelikte vajinal kaşıntı nasıl geçer?

Hamilelikte vajinal kaşıntı geçmesi için öncelikle bir uzmana görünmek gerekir. Anne adaylarının vajina kaşıntısına yol açan duruma göre bir tedavi planı hazırlanır.  Bu süreçte ilaç tedavisi ve farklı tedaviler uygulanabilir. Vajina bölgesinde yaşanan kaşıntı şikayetlerinde mutlaka doktor kontrolünde hareket edilmesi gerekmektedir.

Stj. Dr. Havva Küçük

Hamilelikte vajinada kaşıntı olur mu?

Hamilelik döneminde vajinada kaşıntı şikayetleri sık rastlanmaktadır. Vajina bölgesinde yaşanan değişimler ve hormon seviyelerindeki değişiklikler sebebiyle gebelik vajina bölgesinde kaşıntı şikayetleri oluşabilir. Gebelik döneminde yaşanan kaşıntı şikayetleri yanma ve farklı belirtilerle birlikte ortaya çıkarsa hemen bir uzmana başvurularak tedavi edilmesi gerekir.

Stj. Dr. Havva Küçük

Hamilelikte makatta kaşıntı neden olur?

Hamilelikte makatta kaşıntı şikayetleri yoğun olarak yaşanan bir durum değildir. Genellikle makat bölgesinde görülen kaşıntılar makat çatlağı gibi durumların habercisi olabilir. Bu yüzden makattaki kaşıntılar gebelik döneminde ciddiye alınması gereken durumlardır.

Stj. Dr. Havva Küçük

Hamilelikte kollarda kaşıntı olur mu?

Hamilelik döneminde anne adaylarının vücudunun farklı bölgelerinde kaşıntı şikayetleri oluşabilir. Bu dönemde kaşıntı şikayetleri yaşanan diğer bir bölge de kollardır. Hamilelikte kollarda kaşıntı şikayetleri hayat konforunu bozmaya başladığında dikkate alınmalıdır.

Stj. Dr. Havva Küçük

Hamilelikte vajinal kaşıntı ne zaman başlar?

Hamilelikte vajinal kaşıntı ilk andan itibaren yaşanabilir. Fiziksel değişimlere bağlı olarak yaşanan kaşınmaların aksine vajinal kaşıntılar daha erken yaşanabilir. Vajinal kaşıntı şikayetleri alerji gibi farklı sebeplerle görülebileceği için başlama zamanı için kesin bir zaman dilimi belirtmek yanlış olacaktır.

Stj. Dr. Havva Küçük

Hamilelikte kaşıntı ne zaman başlar?

Hamilelikte kaşıntı şikayetleri en baştan beri ortaya çıkabilir. Ancak gebelikte ortaya çıkan fiziksel değişimlere bağlı doğal kabul edilen kaşıntı şikayetleri genel olarak 35. hafta sonrasında başlamaktadır.

Stj. Dr. Havva Küçük

Hamileliğin ilk haftalarında vajinal kaşıntı olur mu?

Hamilelikte görülen bazı durumlar gebeliğin ilk haftalarından itibaren başlamaktadır.  Gebelik döneminde ilk haftalardan itibaren vajinal kaşıntı şikayetleri görülebilir.   İlk haftalarda vajinal kaşıntı şikayetlerinin yaşanma durumu kişiden kişiye değişebilir.

Stj. Dr. Havva Küçük

Hamileliğin ilk haftalarında vajinal kaşıntı olur mu?

Hamilelik döneminde vajinal kaşıntı şikayetleri genellikle alerjik durumlara bağlı olarak ortaya çıkmaktadır. Gebeliğin her döneminde anne adaylarında vajina bölgesinde kaşıntı görülebilir. Ancak vajina bölgesinde hamileliğin ilk haftalarında vajinal kaşıntı olacağına dair kesin bir yaklaşım yanlış olur.

Stj. Dr. Havva Küçük

Hamile kalınca vajinada kaşıntı olur mu?

Hamile kalınca vajinada bir kaşıntı olması bir belirti ya da kesin yaşanacak bir durum değildir. Yani bir anne adayı hamile kaldığı için vajinada kaşıntı şikayetleri yaşamaz. Ancak gebelik dönemi içinde vajinada görülen kaşıntıların önemli bir bölümü alerjik sebeplerle yaşanabilen kaşıntı şikayetleri olmaktadır. Hamilelikte bikini bölgesinde kaşıntı da vajinal bölgeye yakın olduğu için görülen şikayetler arasındadır.

Stj. Dr. Havva Küçük

Hamilelikte vajinal kaşıntı tehlikeli mi?

Hamilelikte vajinada kaşıntı ve yanma şikayetleri dikkate alınması gereken süreçlerdir. Gebelik döneminde yaşanan vajinal sıkıntılar idrar yolu enfeksiyonu gibi sorunlarla ortaya çıkması durumunda dikkate alınması gerekir. Rahatsız edici ve çok ağrılı bir şekilde ortaya çıkan vajinal kaşınmalar mutlaka uzmanlara başvurulması gereken bir durumdur.

Stj. Dr. Havva Küçük