Hamilelikte Diyet

Gebelik döneminde, anne adayının aşırı kilo almaması ve bebekte fazla kiloya bağlı olarak gelişim sorunları görülmemesi için, anne adaylarının beslenmeleri düzenlenir ve buna hamilelik diyeti adı verilmektedir.

Hamilelikte Diyet Nedir?

Gebelik döneminde, anne adayının aşırı kilo almaması ve bebekte fazla kiloya bağlı olarak gelişim sorunları görülmemesi için, anne adaylarının beslenmeleri düzenlenir. Buna hamilelik diyeti adı verilmektedir. Hamilelikte diyet, yalnızca fazla kilo sorunu yaşayan gebeler için değildir.

Gebelik döneminde yetersiz beslenmek de bebekte zeka ve gelişim geriliği görülmesine sebep olabilmektedir. Ayrıca yetersiz beslenmeye bağlı olarak erken doğum ve gebelik şekeri gibi sorunların ortaya çıkması riski de artış göstermektedir. Anne ve bebeğin sağlığı için sağlıklı bir beslenme planı oluşturulmalıdır. Bu plan, bir uzman tarafından kişiye özel olarak hazırlanmalıdır.

Annenin yaşı, kullanılan ilaçlar ve beslenme düzeni gibi pek çok faktör, bebeğin gelişimini ve zihinsel yapısını doğrudan etkilemektedir. Günümüzde birçok gebe, yetersiz beslenme sorunu yaşamaktadır. Bunun sebepleri; beslenmenin öneminin bilinmemesi, maddi sorunlar ve hamilelikte besin ihtiyacının arttığının bilinmemesidir. Gebelik döneminde yapılan kontroller sırasında uzmanlar, gebelere sağlıklı bir hamilelik süreci için birçok eğitim verirler. Böylece süreç çok daha bilinçli bir şekilde yönetilebilir.

Hamilelikte Diyet Hangi Durumlarda Uygulanır?

Hamilelik diyeti, gebenin kilo almasını engellemek için yapılmamalıdır. Bu diyetin amacı, anne adayının dengeli ve sağlıklı biçimde kilo almasını sağlamaktır. Ayrıca bebeğin aşırı kilolu olmaması ve annenin doğum sonrası kilolarını daha rahat verebilmesi için de gebelik diyeti yapılabilmektedir. Gebelik döneminde, dengeli ve sağlıklı beslenmek oldukça önemlidir. Bu süreçte yapılacak beslenme hataları tehlikeli olabilmektedir. Bu nedenle uzmanlar önermediği sürece herhangi bir diyet uygulanmamalıdır.

Hamilelikte Diyet Nasıl Yapılır?

Gebelik döneminde yeterince kilo alınamaması ya da aşırı kilo alınması halinde beslenmenin düzenlenmesi şarttır. Hamilelik diyet listesi bir beslenme uzmanı tarafından hazırlanmalıdır. Çünkü her liste, kişinin ihtiyaçlarına ve genel sağlık durumuna özgü biçimde düzenlenmektedir.

Hamilelik diyetinin sahip olması gereken özelliklerden bazıları aşağıdaki gibidir:

  • Uygulamaya süreç boyunca uzman takibi altında devam edilmelidir.
  • Besin gruplarının dağılımı dengeli olmalıdır.
  • Gebeler, tüm besin ögelerinden yeterince almalıdır.
  • Gebelik sürecinde ortalama olarak 12,5 kilo alınmalıdır. Diyet listesi ile kişilerin eksik ya da fazla kilo almaması sağlanır.
  • Diyet listesinde suşi ya da etli çiğ köfte gibi besinler yer almamalıdır.

Hamilelikte Diyet Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Hamilelikte diyet yapmak, son derece basit ve önemsiz bir durum gibi görünse de yanlış uygulanması halinde ciddi sorunlar ile karşılaşılabilir. Hamilelikte diyetisyene gidenler, uzmanlar tarafından hazırlanan diyet listesini bire bir uygulamalıdır. Böylece sağlıklı bir gebelik süreci geçirmek daha mümkün olur.

Hamilelikte diyet yaparken dikkat edilmesi gerekenler şu şekilde sıralanabilir:

  • Çay ve kahve gibi kafein içerikli gıdaların aşırı tüketiminden kaçınılmalıdır. Öğünler ile arasında en az 1 saat bırakılması tavsiye edilmektedir.
  • Yemek hazırlanırken fırınlama, ızgara ve haşlama gibi pişirme teknikleri kullanılmalıdır. Kavurma ve kızartma tekniklerinin kullanılması sağlıklı değildir.
  • Kırmızı et seçimi yapılırken, etin yağsız olmasına özen gösterilmelidir.
  • Yağlı, şekerli ve unlu gıdalar aşırı kilo alımına sebep olacağından dolayı, mümkün olduğunca az tüketilmelidir.
  • İyotlu tuz tercih edilmeli ve tuz alımı kısıtlanmalıdır.
  • Tavuk ve balık gibi beyaz etler tercih edilmelidir.
  • Meyveler, sebzeler ve buna benzer yiyecekler, yenmeden önce iyice yıkanmalıdır. Böylece üzerlerinde bulunan tarım ilacı gibi kimyasal maddeler arındırılır.
  • Pastırma, salam, sosis ve sucuk gibi şarküteri ürünleri tüketilmemelidir.
  • Gebeliğe bağlı bulantı ve kusma sorunu yaşayan anne adayları, az az ve sık sık yemelidir. Özellikle galeta ve kızarmış ekmek gibi yiyecekler mide bulantısına iyi gelmektedir.

Hamilelikte Diyetin Yan Etkileri (Komplikasyonları) Nelerdir?

Herhangi bir uzmana gitmeden hamilelikte diyet yapanlar, bazı riskler ile karşı karşıya kalabilmektedir. Günlük besin ihtiyacının tam olarak karşılanamaması halinde bebeğin yeterince gelişememesi ve annede preeklampsi (gebelik zehirlenmesi) oluşması gibi sorunlar ile karşılaşılmaktadır. Ancak uzmanlarca, kişiye özel olarak hazırlanan diyet listelerinin uygulanması halinde, herhangi bir yan etki ile karşılaşılması ihtimali çok düşüktür.

Hamilelikte Diyet için Hangi Doktora Gidilir?

Hamilelikte diyet ve spor, uzmanların kontrolü altında yapılmalıdır. Aksi halde, bu süreçte yapılacak hatalar, bebeğin ve annenin sağlığını olumsuz etkileyebilmektedir. Gebelik öncesi dönemde ideal kilosunun altında olan kişiler, gebelik döneminde kilo almaya dikkat etmelidir. Gebelik öncesi dönemde ideal kilosunun üzerinde olan kişiler ise, gebelik döneminde aşırı kilo almamaya özen göstermelidir. Fakat bu karar gebe tarafından alınmamalıdır. Hamilelikte diyet programı ve kilo kontrolü, beslenme ve diyetetik uzmanları tarafından yapılmalıdır.

Makaleyi faydalı buldun mu?
0
0
Makeleyi Paylaşın
0