Gebelikte WBC Yüksekliği

Akyuvar olarak bilinen WBC'nin hamilelik süresince hormonların etkisiyle yükselmesi normal karşılanmaktadır. Tedavi antibiyotik, alerji ilaçları, psikoterapi ile yapılmaktadır.

Gebelikte WBC Yüksekliği Nedir?

Tıpta lökosit olarak adlandırılan yani açılımı White Blood Cell olan WBC, halk arasında da beyaz küre veya akyuvar olarak adlandırılmaktadır. Bu hücrelerin asıl amacı vücudumuza gelen mikroplardan ve toksinlerden koruyarak vücudu zararlı maddelere karşı savunmaktadır. WBC yüksekliği hamilelikte pek çok nedene bağlı olarak artabilir ve azalabilmektedir. Ancak WBC yüksekliği genellikle hamilelik döneminde hormonların etkisinden dolayı normal karşılanmaktadır.

Gebelikte WBC yüksekliği mikrolitre başına 13.000-15.000 arasındadır. Fakat bu artışın da bir sınırı vardır. Bundan dolayı da 15.000’in üzerinde mikrolitre ile karşılaşıldığında mutlaka doktora başvurulması gerekir. Bunun yanı sıra vücudumuzda sürekli bir şekilde WBC üretimi yapılmaktadır. Üretilen bu WBC beş türe sahiptir. Her bir türün de kendisine özgü özellikleri bulunmaktadır. 

Wbc’nin türleri şu şekilde sıralanmaktadır:

  • Nötrofiller: Beyaz kan hücrelerini oluşturan nötrofiller vücuda gelen zararlı toksinleri ilk müdahaleyi yapmaktadır. Nötrofiller bağışıklık sisteminin en önemli parçasıdır. Vücuda gelen bakterileri yok etmek için vücutta kimyasal enzimler üreterek sindirimini sağlamaktadır.
  • LenfositlerB hücreleri olarak da adlandırılan lenfositler üretimini kemik iliğinde gerçekleştirmektedir. B hücreleri genellikle üretildiği yerde kalsa da bazı lenfositler dalak, bademcik ve lenf düğümlerinin olduğu organlara yapışmaktadır. Yapışan lenfositler bu bölgedeki enfeksiyonlara karşı görev almaktadır.
  • EozinofillerEozinofiller vücuttaki parazitlerin ve bakterilerin oluşmasını engellemektedir. Bunun yanı sıra vücudumuzda alerji konusunda da görevi bulunmaktadır. Alerjik bir durum ortaya çıkmadan önce enfeksiyonların önüne geçerek bu durumu engellemektedir.
  • MonositlerMonositler kan hücrelerinin %8’lik kısmını oluşturmaktadır. Bu hücreler de üretimini kemik iliğinde gerçekleştirmektedir. Monositler kemik iliğinin yanı sıra dokulara da ulaşmaktadır. Bu bölgede oluşan kanser hücrelerin oluşmasının önüne geçerek ölü hücrelerin temizlenmesini sağlamaktadır.
  • BazofillerBazofiller vücudun pek çok bölgesinde bulunmaktadır. En nadir bulunan wbc türleri arasında yer almaktadır. Bazofiller kan akışının yapısını korumasının yanı sıra parazitleri ve kanser hücrelerin oluşmasını da engellemektedir.

Gebelikte WBC Yüksekliği Belirtileri Nelerdir?

Hamilelikte WBC yüksekliği normal olarak karşılanmaktadır. Normal olarak karşılanan WBC yüksekliği her anne adayında farklı belirtiler göstermektedir. Bu durumun en belirgin özelliği ise enfeksiyon bölgesinde ateş ve ağrının olmasıdır.

Bunlara ek olarak WBC yüksekliğinin belirtileri şu şekilde sıralanmaktadır:

  • Solunum problemleri
  • Ciltte alerjik reaksiyonlardan dolayı oluşan kurdeşen
  • Kaşıntılı deri döküntüleri
  • Gece terlemeleri
  • Enfeksiyon bölgesinde ateş ve ağrı

Gebelikte WBC Yüksekliği Nedenleri Nelerdir?

Lökositoz olarak da adlandırılan WBC yüksekliği hamilelik döneminde sıklıkla karşılaşılan bir durumdur. Hamilelik döneminde hormonal değişimlerden dolayı yüksek seyredilmesi oluşmasına neden olan faktörlerin başında yer almaktadır.

Bunun yanı sıra hamilelikte WBC yüksekliğine neden olan diğer faktörler şu şekilde sıralanmaktadır:

Gebelikte WBC Yüksekliği Teşhisi

Hamilelikte WBC’nin olması gerektiğinden daha fazla olması genellikle vücutta enfeksiyon olduğu anlamına gelmektedir. Bu yüzden normal değerlerin üstünde olduğu durumlarda mutlaka uzman bir doktora başvurulması gerekir. Değerlerin yüksekliğini teşhis etmek için uzman doktor pek çok tetkik ve yöntemlere başvurur. Bu süreçte erken teşhis oldukça önemli olduğundan dolayı doğru tetkikler yapılması gerekir.

Uzman doktorun başvurduğu tetkik ve yöntemler şu şekildedir:

  • Fizik muayeneBu aşamada uzman doktor anne adayının genel sağlık durumu hakkında bilgi alır. Bunun yanı sıra ne tür belirtilerin görüldüğü ve ne zaman başladığı hakkında da kısa bir bilgi alınır, ardından da fizik muayene yapılır. Kesin bir teşhis konduktan sonra da uygun bir tedavi yöntemi uygulanır.
  • WBC Testi: Fizik muayene genellikle teşhis için yeterli olmayabilir. Bundan dolayı da vücutta herhangi bir enfeksiyon, inflamasyon veya otoimmün olup olmadığı WBC testi ile öğrenilir. Koldan alınan kan ile birlikte WBC sayımı yapılır ve laboratuvara gönderilir. Test sonucuna bağlı olarak anne adayı için uygun bir tedavi yöntemi seçilir.

Gebelikte WBC Yüksekliği Nasıl Tedavi Edilir?

Hamilelik döneminde WBC değerinin normal değerlerin üstünde olması vücutta enfeksiyon veya başka bir hastalık olduğuna işaret edebilir. Bundan dolayı ilk olarak bu sorunun altında yatan nedenlerin bulunması ardından da uygun bir tedavi yöntemi ile hareket edilmesi gerekir.

Uzman doktorun başvurduğu tedavi yöntemleri şu şekilde sıralanmaktadır:

  • Antibiyotik tedavisi: Genellikle antibiyotik ilaçlar uzman doktorlar tarafından tercih edilmez. Ancak gebelikte WBC değerinin enfeksiyona bağlı bir nedenden dolayı oluştuğu durumlarda uzman doktor anne adayı için antibiyotik ilaç tedavisi önerebilmektedir. Ayrıca antibiyotik tedavi sürecinde mutlaka kadın doğum uzmanının da onayını almak gerekir.
  • Alerji İlaçları: WBC yüksekliği bazen vücutta oluşan alerjilere bağlı da oluşabilmektedir. Bundan dolayı alerjik reaksiyonlar için alerji ilaçları önerilmektedir. Ancak bu ilaçlar da mutlaka kadın doğum uzmanının onayından geçmelidir.
  • PsikoterapiStres ve kaygı bozukluğuna bağlı olarak da bu dönemde WBC yüksekliğinde artış görülebilmektedir. Kaygı ve stresi azaltmak için bir terapistle beraber bu süreci başlatabilirsiniz. Böylece stres ve kaygılarınızı yöneterek bu süreci atlatabilirsiniz.

Gebelikte WBC Yüksekliği Tedavi Edilmezse

Gebelik sürecinde ortaya çıkan WBC yüksekliği genellikle normal karşılansa da sınırın üstüne çıktığı durumlarda anne adayları için tehlikeli olabilir. WBC çoğunlukla enfeksiyona bağlı olarak ortaya çıkabilmektedir. Bu yüzden de tedavi edilmediği durumlarda enfeksiyon tüm vücuda yayılabilir ve yayılmasıyla birlikte de pek çok problemi beraberinde getirebilir. Bundan dolayı mutlaka tedavi edilmesi gerekir.

Gebelikte WBC Yüksekliğine Ne İyi Gelir?

WBC’nin yüksek olduğu durumlarda bol su içmek toksinlerin vücuttan atılmasını hızlandıracaktır. Bunun yanı sıra düzenli beslenmek de oldukça önemlidir. Bu yüzde aşırı şeker ve sağlıksız yağlar tüketilmemesi gerekir. Düzenli egzersiz yapmak da direncinizi yükselterek mikroplara karşı savaşmanızı sağlayacaktır. Bu yüzden mutlaka her gün 30 dakika boyunca düzenli egzersiz yapmaya özen gösterilmelidir.

Gebelikte WBC Yüksekliğine Ne İyi Gelmez?

WBC değerleri yüksek olduğundan dolayı lökositi yükselten gıdalardan uzak durulmalıdır. Yoğurt, yeşil çay, sarımsak gibi gıdalar WBC oranını daha da yükseltmektedir. Bu yüzden bu gıdalardan uzak durmanız gerekir. Ayrıca çok fazla şeker tüketimi yapmak da WBC için oldukça tehlikelidir.

Gebelikte WBC Yüksekliği için Hangi Doktora Gidilir?

Hamilelik döneminde WBC yüksekliği yaklaşık olarak 15.000 civarı olmaktadır. Bu sayının üstünde olduğu durumlarda ise altında yatan problemler olduğu düşünülmektedir. Bu yüzden özellikle hamilelik döneminde belirtilerinden herhangi biri görüldüğünde mutlaka uzman bir doktora başvurulması gerekir. Başvurulması gereken bölüm ise hematoloji bölümüdür.

Makaleyi faydalı buldun mu?
0
1
Makeleyi Paylaşın

Gebelikte WBC Yüksekliği ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular

Gebelikte WBC yüksekliği bebeğe zarar verir mi?

Hamilelik döneminde hormonal değişimlerden dolayı WBC yüksekliği olağan bir durumdur. Ancak ortalama değerin üstünde olduğu durumlarda bir hastalığın belirtisi olabilir. Bundan dolayı da hem anne hem de bebek için bu durum tehlikeli olabilir.

Stj. Dr. Havva Küçük

Hamilelikte WBC yükselmesi normal mi?

Hamilelik döneminde anne adayının vücudunda gerçekleşen pek çok fizyolojik değişimden dolayı WBC yüksekliği ortaya çıkabilmektedir. Bu dönemde WBC yüksekliği sınırı 15.000’dir. Ancak bu sınırın üstüne çıktığı durumlarda mutlaka uzman bir doktora başvurulması gerekir.

Stj. Dr. Havva Küçük