Gebelikte PUPP

PUPP hastalığı, derinin kaşınması ile birlikte kırmızı kabarcıkların görüldüğü bir tür deri rahatsızlığıdır. Tedavide merhemlar ve steroid içeren enjeksiyonlar yapılabilmektedir.

Gebelikte PUPP Hastalığı Nedir?

PUPP hastalığı (gebelik purpası) derinin kaşınması ile birlikte kırmızı kabarcıkların görüldüğü bir tür deri rahatsızlığıdır. PUPP hastalığı deri üzerinde meydana gelen gerginlik ve değişimlerden oluşarak kişide kaşıntıya, deri üzerinde su toplamış kabarcıklara, kızarıklığa neden olmaktadır. Genellikle gebelik döneminde görülmektedir.

Gebelikte PUPP hastalığı annenin vücudunun değişmeye başladığı, bebeğin büyüyerek geliştiği, genellikle hamileliğin son 3-4 ayında görülen bir tür deri rahatsızlığıdır. Hamilelikte PUPP hastalığı genellikle göbek çevresinde ve göğüslerde görülebilen kaşıntı, kırmızı kabarcıklar ve döküntüler ile kendini belli etmektedir. Bir tür deri rahatsızlığı olan PUPP hamilelikte vücut değişimi ve kilo artışına bağlı olarak gelişmektedir.

Gebelikte PUPP Hastalığı Belirtileri Nelerdir?

Hamilelikte PUPP hastalığı bir diğer ifade ile gebelik alerjisi PUPP olarak da adlandırılabilmektedir. PUPP hastalığı deri üzerinde meydana gelen değişimlerden kaynaklanmaktadır ve belirtileri şunlar olabilmektedir;

  • Kaşıntı: Deri üzerinde gerginleşmeden ya da alerji durumundan kaynaklanabilen kaşıntılar mevcuttur. Bu kaşıntılar gebeyi huzursuz edebilecek düzeydedir.
  • Döküntü: Kaşıntı ile beraber PUPP hastalığında döküntüler de görülebilmektedir. Döküntüler derinin pullaşması ve pul pul dökülmesi şeklindedir.
  • Kızarıklık: PUPP hastalığının en belirgin belirtisidir. Gebede kaşınma ile birlikte kırmızı noktaya benzer yapılar meydana gelebilmektedir.
  • İçi Su Dolu Kabarcıklar: Kaşıntı şiddetli bir duruma geldikçe gebenin kaşınan bölgesinde deri su toplayabilir, küçük kırmızı kabarcıklar oluşabilir.
  • Çatlaklar: Deri üzerinde meydana gelen çatlaklar da PUPP hastalığına eşlik etmektedir ve kaşıntı miktarını artırabilmektedir.

Tüm bu belirtiler gebelikte PUPP hastalığının temelini oluşturmaktadır. Ancak belirtiler kişiden kişiye farklılık gösterebilmektedir. Aynı zamanda belirtiler PUPP hastalığı ya da alerjik reaksiyona bağlı olarak da gelişebilmektedir.

Gebelikte PUPP Hastalığı Nedenleri Nedir?

Gebelikte PUPP hastalığı genellikle son aylarda görülen ve deri üzerinde çeşitli lezyonları meydana getiren bir tür cilt rahatsızlığıdır. Genellikle hamilelikte PUPP hastalığı vücudun gerginleştiği ve en çok değişime uğradığı göbek çevresi ve göğüslerde görülmektedir. Hastalığın altında yatan neden tam olarak bilinmemektedir. Ancak çeşitli durumlar bu soruna neden olabilmektedir.

Bunlar;

  • Karnın ön duvarının aşırı şekilde gerilmesi ve genişlemesi,
  • Karın duvarında meydana gelen çatlaklar,
  • Hormonal değişimler,
  • Gebelikte aşırı kilo artışı yaşanması durumları PUPP hastalığının oluşmasına zemin hazırlamaktadır. Asıl nedeni bilinmemekle birlikte belli başlı değişimlerin meydana getirdiği bir durumdur.

Gebelikte PUPP Hastalığı Teşhisi Nasıldır?

Gebelikte PUPP hastalığı oldukça rahatsız edici bir tür deri hastalığıdır ve kişinin yaşam kalitesini olumsuz olarak etkilemektedir. Bu hastalığın temelinde belli bir neden yatmamaktadır. Bu nedenle teşhis de belli bir nedene bağlı yapılmamaktadır. Ancak kullanılan teşhis yöntemleri ile alerji durumu ya da herhangi bir başka hastalık varlığı incelenmektedir.

Gebelikte PUPP hastalığı teşhisi için;

  • Fiziki Muayene: Gebenin deri üzerinde lezyonların ne şekilde geliştiği, yayıldığı ve genel durumu fiziki muayene ile teşhis edilir.
  • Kan Testi: Durumun hormonal olup olmadığı için kanda yer alan çeşitli hormon düzeyleri incelenir. PUPP hastalığının neden kaynaklandığı kandaki değerlere bakılarak anlaşılır.
  • Alerji Testi: Hamilelikte PUPP hastalığı çeşitli yiyecek ya da ilaç reaksiyonlarına da bağlı gelişebilir. Bu nedenle kişinin neye alerjisi olduğunun tespiti için yapılmaktadır.

Gebelikte PUPP Hastalığı Tedavisi Nasıldır?

PUPP hastalığı genellikle gebenin vücudunda meydana gelen değişimlere bağlı olarak oluşan ve doğumdan sonra zaman içerisinde kaybolan bir tür rahatsızlıktır. Hamilelikte PUPP hastalığı kişiyi rahatsız eden boyuta gelebilmektedir. Bu nedenle çeşitli tedaviler uygulanarak bu hastalık tedavi edilmeye ve semptomları azaltılmaya çalışılmaktadır.

Tedavide ise;

  • Lokal merhemler (antihistaminik, steroid içerikli),
  • Oral olarak ağızdan alınan antihistaminik ya da kortikosteroidli tabletler
  • Geçmeyen ve kötü hale gelen PUPP için steroid içeren enjeksiyon yapılabilmektedir.

Gebelikte PUPP Hastalığı Tedavi Edilmezse Ne Olur?

Gebelikte PUPP hastalığı doğumun gerçekleşmesi ile birlikte 1-2 hafta içerisinde tamamen geçen ve çoğunlukla tekrarlamayan bir cilt rahatsızlığıdır. Buna bağlı olarak bazı durumlarda geçmeyen ve devam eden PUPP hastalığı da bulunmaktadır. Bu durum tamamen kişiden kişiye değişkenlik göstermektedir. Bu nedenle geçmeyen ve artarak devam eden PUPP hastalığı eğer tedavi edilmez ise kişide cilt enfeksiyonlarına ve olumsuz bir yaşam sürmesine neden olabilmektedir. Bu nedenle uzman bir doktor tarafından tedavi edilmesi gerekmektedir.

Gebelikte PUPP Hastalığına Ne İyi Gelir?

Hamilelikte meydana gelen PUPP hastalığı annenin rahatsızlık yaşamasına ve olumsuz bir gebelik süreci geçirmesine neden olabilmektedir. Bu nedenle PUPP hastalığına iyi gelebilecek birtakım şeyler mevcuttur.

Bunlar;

  • Pamuklu ve hava alan giysilerin tercih edilmesi,
  • Kabarcıkların üzerine soğuk kompres uygulanması,
  • Çok sıcak ortam veya duştaki su sıcaklığının fazla olmasından kaçınılması,
  • Doktorun uygulayacağı tedaviyi ve ilaçları uygun bir biçimde kullanılması gebelikte PUPP hastalığına iyi gelmektedir.

Gebelikte PUPP Hastalığına Ne İyi Gelmez?

Gebelikte PUPP hastalığı kaşıntı ve kızarıklık ile bireyi huzursuz eden bir durumdur. Her hastalıkta olduğu gibi yapılmaması gereken çeşitli şeyler de PUPP hastalığına iyi gelmemektedir.

Bunlar ise;

  • Hava almayan ve sık sık terleten kumaştan yapılma giysiler giymek,
  • Aşırı sıcak ortamlarda bulunma ve sıcak su ile duş alma,
  • Lezyonları sürekli kaşıma,
  • Aşırı terleme,
  • İlaçları uygun bir biçimde kullanmama gibi durumlar PUPP hastalığının seyrini olumsuz etkileyerek, lezyonların daha fazla oluşmasına zemin hazırlamaktadır.

Gebelikte PUPP Hastalığı için Hangi Doktora Gidilir?

Gebelikte PUPP hastalığı erken dönemde ortaya çıkabildiği gibi özellikle gebeliğin son 3-4 ayında meydana gelen kaşıntılar, lezyonlar ve kızarıklıkları içeren bir cilt rahatsızlığıdır. Özellikle;

  • Kaşıntıların fazlalaştığı ve karın çevresinden bacaklara, göğüslerden kollara yayılması,
  • Gebeyi rahatsız etmeye başlaması,
  • Kaşıntı ve kızarıklığın geçmemesi durumunda mutlaka doktora gidilmesi gerekmektedir.

Gebelikte PUPP hastalığı görülmesi durumunda dermatoloji, cildiye, deri ve zührevi hastalıklar ve kadın doğum doktoruna başvurulur.

Makaleyi faydalı buldun mu?
0
0
Makeleyi Paylaşın

Gebelikte PUPP ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular

Gebelikte PUPP hastalığı ne kadar sürer?

Hamilelikte PUPP hastalığı doğumdan önce başlar ve doğumun gerçekleşmesi ile en geç 1-2 haftada etkileri azalarak kaybolmaktadır. Bu durum elbette kişiden kişiye değişmektedir. Bazı durumlarda doğumdan sonra da devam edebilmektedir. Bu durumun yaşanması halinde mutlaka uzman bir doktordan yardım alınmalıdır.

Int. Dr. Ahmet Kerim Demirbaş

Gebelikte PUPP hastalığı ne zaman başlar?

Gebelikte PUPP hastalığı genellikle doğuma yakın aylarda yani son 3-4 ayda başlayarak belirtileri göstermektedir. Bu belirtiler doğum yaklaştıkça fazlalaşabilmektedir. Bu nedenle erken dönemde kontrol altına alınması gerekmektedir.

Int. Dr. Ahmet Kerim Demirbaş

Gebelikte PUPP hastalığı doğumdan sonra biter mi?

Hamilelikte PUPP hastalığı kişiyi rahatsız eden ve gebelik sürecinde kişide hoşnutsuzluk yaratan bir durumdur ve çoğunlukla gebeliğin sonlanması ile belirtileri de ortadan kalkmaktadır. Ancak bazı durumlarda belirtiler devam edebilmektedir. Gebelik alerjisi PUPP geçmemesi durumunda doktordan yardım alınarak geciktirilmeden tedavi uygulanmalıdır.

Int. Dr. Ahmet Kerim Demirbaş

Her gebede PUPP hastalığı görülür mü?

Her gebede PUPP hastalığı görülmez ancak gebelikteki hormonlara ve vücutta meydana gelen değişimlere bağlı olarak görülme sıklığı da fazlalaşabilmektedir. Gebelikte PUPP görülme ihtimali vardır ve çoğu anne adayı bu durumu yaşamaktadır.

Int. Dr. Ahmet Kerim Demirbaş