Gebelikte Lekelenme

Hamilelikte lekelenme şeklinde kanama, birçok kadının karşılaştığı gebelik sürecinde normal olan bir durumdur. Tedavi genellikle ilaçlarla yapılmaktadır.

Gebelikte Lekelenme Nedir?

Hamilelikte lekelenme şeklinde kanama, birçok kadının karşılaştığı gebelik sürecinde normal olan bir durumdur. Hamilelikte lekelenme gebeliğin her anında farklı sebepler ile görülebilir. Çoğu zaman önemli bir nedeni olmasa da bazı durumlarda tehlikeye yol açabilir.

Gebelikte akıntı renkleri ve yoğunlukları, dönemsel olarak farklılaşmaktadır. Şeffaf veya süt beyazı olarak görülen akıntı doğal ve sağlıklıdır. Beyaz ve pütürlü olarak gelen akıntı mantar enfeksiyonu habercisi olabilir.

Hamilelikte kahverengi lekelenme gebeliğin belirtisi olarak görülen lekelenmedir. Koyu olarak görülür ise doktor muayenesine gidilmelidir. Son olarak pembe ve kırmızı akıntı düşük veya dış gebelik sebebiyle ortaya çıkan lekelenmedir.

Gebelikte Lekelenme Belirtileri Nelerdir?

Gebelikte lekelenme, hamile bireyin fiziksel olarak farkında olabileceği bir durumdur. Gebelik sırasında ortaya çıkan düzensiz kanama ya da lekelenme belirtileri aşağıdaki gibidir:

  • Çoğunlukla kahverengi renkte görülür. 
  • Adet döneminde oluşan kanamadaki gibi bir sıklık söz konusu değildir. 
  • Renginde farklılık görülebileceği gibi kıvamında da değişiklikler gözlenir. 
  • Zararsız olan akıntı açık renkli ve koyu kıvamlı olanıdır. Kötü kokulu ve ağrılı olan akıntı sistit sorunlarına işaret eder. 
  • En tehlikeli olan akıntı kırmızı renkte olanıdır.

Gebelikte Lekelenme Nedenleri Nelerdir?

Hamilelikte lekelenme sıklıkla görülen bir durumdur. Bunun nedenlerinden bazıları gayet normalken, bazı nedenler ise tehlike içerebilir. Bu durumla karşı karşıya kalma olasılığı oldukça yüksek olan anne adaylarının lekelenme nedenlerini bilmesi gerekir.

Gebelikte lekelenme nedenlerini şu şekilde sıralayabiliriz:

  • 6 ve 7 haftalık gebelikte kahverengi lekelenmenin en temel sebeplerinden biri östrojen hormonundan kaynaklanır. Endişe edilmesine gerek yoktur.
  • Kadınların genital bölgelerinde pH oranında görülen değişiklikler az da olsa kahverengi akıntıya neden olabilir.
  • 6-7 ve 8 haftalık gebelikte lekelenme yumurtalıktan salgılanan hormonun bebeğe devredilmesi esnasında görülebilir.
  • İkiz gebelikte lekelenme sıkça görülen durumlardan biridir. 
  • Gebelik sıkıntı stres gibi ruhsal problemlerin sıkça görüldüğü bir süreçtir. Bu gibi ruhsal değişim durumlarında kahverengi akıntının meydana gelmesi görülebilir.
  • Vücuttaki kan akımında artış olması rahim ağzını hassaslaştırır. Bu sebeple cinsel ilişki sonrası kahverengi akıntı oluşabilir. 
  • Dış gebelik sebebiyle de lekelenme görülebilir.
  • Kullanılan ilaçların yan etkileri kahverengi akıntının meydana gelmesine neden olabilir.
  • Çoğunlukla lekelenmenin ana sebebi bebeğin anne rahmine yerleşmesinden kaynaklıdır. Bu lekelenme normal ve tehlikeli değildir.
  • Rahim ağzının hassas olması nedeniyle pelvik muayene sonrasında lekelenme görülebilir.
  • Vajina bölgesinin enfeksiyonlu olması nedeniyle kahverengi leke görülebilir. 
  • Hamilelikte cinsel ilişki sonrası lekelenme görülmesi de normaldir.
  • Nadir olarak görülse de kısa zamanda hızlı kilo alıp verme kahverengi lekelenmeye sebep olabilir.
  • Endişelenmesi gereken durum özellikle ilk aylarda görülen lekelerdir. İlk aylarda akıntı görülmesi düşük habercisi olabilir.

Gebelikte Lekelenme Teşhisi

Gebelikte kahverengi lekelenme ve ağrı genellikle zararsız olsa da altında yatan hastalıkların olup olmadığı teşhis edilmelidir.

Gebelikte lekelenme teşhisi için hekim aşağıdaki yolları izleyebilir:

  • Hasta Hikayesi: Hasta fiziksel olarak kendi fark ettiği lekelenme durumunu, rengini, kıvamını ve sürekliliğini doktorla paylaşmalıdır. 
  • Vajinal Muayene: Doktor kanama miktarını değerlendirmek için vajinal muayene yöntemine başvurur.
  • İdrar Kültürü: İdrar yollarının iltihaplanması da lekelenme sebeplerinden biridir. Enfeksiyon şüphesi varsa buna neden olan bakteriyi teşhis etmek için idrar testi yapılır.
  • Vajinal Ultrason: Vajinal ultrason ile uygun şekilde gelişme gösterip sağlıklı olup olmadığını doğrulamak için fetüs muayenesi yapılır. 
  • HCG Kan Testi: Gebeliğin var olup olmadığı için kişiye uygulanan bir testtir. Olası düşük ihtimalinin varlığı teyit edilir.

Gebelikte Lekelenme Tedavisi

Gebelikte lekelenme teşhisi konduktan sonra çoğunlukla zararsız olan lekelenme ilaç tedavisi ile ortadan kalkabilir.

Gebelikte lekelenme tedavisi aşağıdaki gibidir:

  • İlaç Tedavisi: İdrar yolu iltihaplanması ile ortaya çıkan lekelenme antibiyotikler ile tedavi edilir. Kronik enfeksiyon durumu var ise ilaç güncellemesi yapılarak tedavi uzayabilir. Pelvik enfeksiyonu tedavisi için de ilaç kullanımı önerilir. Yine bakteriyel enfeksiyonlardan kaynaklanan klamidya için tedavi yöntemi olarak ilaçlar verilir.

Gebelikte Lekelenme Tedavi Edilmezse

Gebelikte lekelenme, akıntı rengine göre sebebinin ve ciddiyetinin değiştiği bir süreçtir. Kahverengi akıntı normal olarak görülse de sıkça görülmesi tehdit oluşturur.

Özellikle hamilelikte pembe lekelenme ve kırmızı akıntı bebek ve annenin sağlığını tehlikeye atmaktadır. Tedavisinin yapılmaması düşük olması veya dış gebelik durumunun olduğunu belirtir. Her ikisi de anne ve bebeğin sağlığına tehdit unsurudur.

Gebelikte Lekelenmeye Ne İyi Gelir?

Gebelikte lekelenme sıkça karşılaşılan bir durum olduğu için iyi gelen noktaları hamile kişi bilmeli ve buna uygun hareket etmelidir.

Gebelikte lekelenmeye iyi gelecek durumlar şu şekilde sıralanabilir:

  • Vücudun ihtiyacı olan uykunun karşılanması gerekir. 
  • Gün içerisinde sık sık dinlenmek lekelenmeye iyi gelir.
  • Uzanırken ya da otururken ayakları bedenden yüksekte tutmak kan dolaşımını iyi hale getirerek kahverengi kan miktarını azaltır.
  • Genital bölgenin temizliği için titiz davranılmalıdır. Kimyasal ürünlerden uzak durmak bu süreci hızlandıracaktır. 

Gebelikte Lekelenmeye Ne İyi Gelmez?

Hamilelikte lekelenme genellikle annenin endişe etmemesi gereken bir durumdur. Bu süreçte anne duruma iyi gelmeyen davranışlardan kaçınmalıdır.

Gebelikte lekelenmeye iyi gelmeyen durumlar şu şekildedir:

  • Egzersiz yapmak gebelik dönemi için önemli bir aktivitedir. Ancak gebe kişinin yoğun olarak fiziksel aktivite yapmaktan kaçınması gerekir.
  • Ağır nesneler lekelenme için olumsuz etkiye sahiptir.
  • Doktor önerisi olmadan kullanılan ilaçlar da lekelenme yapabilir. Bu sebeple doktora danışmadan ilaç kullanılmamalıdır.

Gebelikte Lekelenme için Hangi Doktora Gidilir?

Gebelikte lekelenme endişe edilmeyen ve normal bir hamilelik belirtisidir. Fakat hamilelik döneminde kahverengi akıntı birtakım hastalıklara yol açabilir. Bu hastalıklar rahim ağzı kanseri, serviks kanseri, vajinada iltihaplanma, klamidya, pelvik iltihabı ve sistit olarak sıralanabilir.

Gebelik akıntısı olarak da bilinen kahverengi akıntılar genellikle hamilelik sürecinin ilk üç haftası ortadan kalkmaktadır. Akıntı ile birlikte kasıklarda ağrı, kötü koku, yüksek ateş ve titreme eşlik ediyorsa kişinin sağlığı için oldukça tehlikeli bir duruma yol açabilir. Bu sebeple risk almamak için bir an önce Kadın Doğum Uzmanına gidilmelidir.

Makaleyi faydalı buldun mu?
0
0
Makeleyi Paylaşın

Gebelikte Lekelenme ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular

Gebelikte kahverengi lekelenme ne kadar sürer?

Hamileyken lekelenme görülmesi oldukça normaldir. Özellikle kahverengi akıntı sıradan karşılanır. Her kadında olmasa da yerleşme kanaması meydana gelir. Bu akıntılar 5 ila 6 gün arasında az yoğunluk göstererek kendiliğinden iyileşir. Fakat daha uzun seyredebilir. Hamileliğin 6. haftasında lekelenme de görülebilir.

Stj. Dr. Havva Küçük

Adet öncesi lekelenme hamilelik belirtisi mi?

Hamilelik öncesi kahverengi lekelenme yerleşme kanaması olarak kişinin ilk olarak fark ettiği gebelik belirtilerinden biridir. Fakat altında farklı rahatsızlıkları da barındırabilir. Bu sebeple kesin teşhis için gebelik testinin yapılması gerekir.

Stj. Dr. Havva Küçük

Hamilelikte lekelenme neden ve nasıl olur?

Hamilelikte hafif lekelenme görünmesinin birçok sebebi mevcuttur. Bunlar; rahim ağzının hassaslaşması, hormonal sebepler, ruhsal değişim durumları, çoklu gebelik, dış gebelik ve hızlı kilo verme olarak sıralanabilir. Lekelenme adet kanaması kadar sık olmamakla birlikte bir kanama meydana gelmesi ile olur.

Stj. Dr. Havva Küçük

Hamilelikte lekelenme olur mu, normal mi?

Hamileliğin belirtilerinden biri sayılan kahverengi lekelenme ilk haftalarda görülmeye başlar. Gebeliğin ilk aylarında leke gelmesi normaldir. Çoğu gebelikte görülen sıradan bir durumdur.

Stj. Dr. Havva Küçük

Hamilelik belirtisi lekelenme ne zaman olur?

Hamileliğin özellikle ilk haftalarında kahverengi lekeler görülmesi normaldir. Genellikle birçok hamilelik sürecinde ortaya çıkar. Birinci trimester dönemi olan hamileliğin ilk ayında lekelenme de endişe edilmemesi gereken bir durumdur.

Stj. Dr. Havva Küçük

Kahverengi ve pembe lekelenme hamilelik belirtisi mi?

Hamileliğin özellikle ilk haftalarında lekelenme oldukça sık görülür. En sık görülen kahverengi lekelenme hamilelik belirtisi olarak bilinir. Bu yüzden hamileliğin ilk zamanlarında kahverengi leke gelmesi oldukça normaldir. Pembe lekelenme anne ve bebek sağlığı için tehdit unsuru olan bir durumdur. Geç kalmadan doktora giderek muayene olmak gerekir.

Stj. Dr. Havva Küçük

Hamileliğin ilk haftasında lekelenme olur mu?

Hamileliğin ilk haftalarında lekelenme olması oldukça normal olan ve endişe edilmemesi gereken bir durumdur. İlk haftalarda lekelenme oldukça olağan olduğu gibi 9 haftalık gebelikte lekelenme de ilk 12 hafta içerisinde olmasından dolayı endişe edilmemesi gereken bir durumdur.

Stj. Dr. Havva Küçük

Hamileliğin ilk ayında lekelenme olur mu?

Gebelikte kanama lekelenme hamileliğin ilk haftalarında ortaya çıkmaya başlar. Döllenen yumurtanın rahim duvarına yerleşmesi sonucu kanama görülür. Hamileliğin ilk trimesterinde görülmeye başlayan lekelenme ikinci trimester döneminde azalır.

Stj. Dr. Havva Küçük

Gebeliğin 5. haftasında lekelenme neden olur?

5 haftalık gebelikte kasık ağrısı ve lekelenme gebelikte hormonların genişleyen vajina duvarına yaptığı baskı sebebiyle ortaya çıkar. Bu vajinal akıntının şiddeti zamanla değişmektedir. Hamilelik boyunca da artış gösterme ihtimali vardır.

Stj. Dr. Havva Küçük