Anne Karnında 8 Aylık Bebek

Gebeliğin 28 ile 32. haftaları arasındaki dönem, 8. ay olarak da adlandırılmaktadır. Hamilelik dönemi boyunca annenin vücudundaki değişimler ve bebeğin gelişimi devam eder ve 8. aya gelindiğinde, ebeveynlerin bebeklerine kavuşmasına 2 ay kalmıştır.

Anne Karnında 8 Aylık Bebek Gelişimi Nedir?

Gebeliğin 28 ile 32. haftaları arasındaki dönem, 8. ay olarak da adlandırılmaktadır. Hamilelik dönemi boyunca annenin vücudundaki değişimler ve bebeğin gelişimi devam eder. 8. aya gelindiğinde, ebeveynlerin bebeklerine kavuşmasına 2 ay kalmıştır. Artık bebeğin hareketleri anne tarafından daha net bir şekilde hissedilebilmektedir. 

8. ayda, anne adaylarının bacak ağrısı ve nefes darlığı gibi sorunlar yaşaması ihtimali vardır. Bu durum genellikle bebeğin giderek büyümesi ve anne karnında kapladığı alanın artması ile ilgilidir. Altta yatan bir sorun olmadığının anlaşılması ve bebeğin sağlığının değerlendirilmesi için düzenli kontroller aksatılmamalıdır.

Anne Karnında 8 Aylık Bebeğin Gelişim Aşamaları

Bebekler başlarda küçük bir hücreyken, zaman içerisinde gelişirler ve küçük bir insan görünümü kazanırlar. Anne karnındaki 8 aylık bebek artık görme duyusunu kullanabilmektedir. Bu haftalarda bebeğin akciğer gelişimi devam etmektedir. Ayrıca beyin gelişimi de tamamlanmamıştır.

Erken doğum riski olan 8 aylık bebekler için anne adayına akciğer gelişim iğnesi yapılır ve bebeğin doğduktan sonra hayatta kalması sağlanır.

Anne karnındaki 8 aylık bebeğin gelişim aşamaları şu şekilde sıralanabilir:

  • 29. Hafta Gebelikte Bebek Gelişimi: 29. haftada bebeğin hareketleri oldukça artmıştır. Pek çok organ ve vücut sistemi gelişimlerinde son aşamaya gelmiştir. Bebekler bu haftada nefes alıp vermeye çalışırlar. Böylece akciğerlerin gelişimi devam eder ve bebek doğduktan sonra soluk alıp verme konusunda sorun yaşamaz. Kemikler esnek ve sert bir yapı kazanır. Bebek yavaş yavaş doğum pozisyonu (baş aşağı pozisyon) almaya başlar.
  • 30. Hafta Gebelikte Bebek Gelişimi: Anne karnındaki 30 haftalık bebeğin beyin gelişimi büyük bir hızla devam etmektedir. Beyin kıvrımları oluşmaya başlamıştır. Duyu organları oldukça gelişmiştir. Artık anne ve babalarının seslerini fark etmeye başlarlar. Anne karnındaki bebeklerin vücudunda bulunan ve görevi vücut ısısını korumak olan lanugo adlı tüyler dökülmeye başlarlar. Çünkü bebek vücut ısısını korumaya başlamaktadır. 30. haftaya gelindiğinde bebekler gün içerisinde yaklaşık olarak 2 saat uyumaktadır.
  • 31. Hafta Gebelikte Bebek Gelişimi: 31. haftada lanugo isimli tüyler dökülmeye devam ederken, bebeğin vücut ısısının korunmasına yardım eden vernix caseosa adlı beyaz tabaka kalınlaşmaya başlar. Anne karnındaki 31 haftalık bebeğin duyuları gelişmeye devam etmektedir. Artık ışığı ve farklı tatları algılamaya başlarlar. Bu haftalarda bebekler belirli bir noktaya bakabilme özelliği kazanırlar. 8. ayının sonlarına yaklaşmış bir bebekte kilo ve boy değişiklikleri de görülmektedir. Anne karnında 8 aylık bebek, haftada yaklaşık olarak 500 gram almaktadır.
  • 32. Hafta Gebelikte Bebek Gelişimi: 32 haftalık bebekler, günün büyük bir bölümünde uyurlar. Artık kalp atış hızı azalmıştır ve pek çok organ gelişimini tamamlamıştır. Bebeklerdeki yağ tabakaları kalınlaşır ve doğuma kadar kilo almaya devam ederler. Tırnaklar uzamıştır ve duyular oldukça gelişmiştir. Bu sayede bebekler dışarıdaki sesleri çok iyi bir şekilde duyabilir ve anne adaylarının yediği besinlere karşı tepki verebilirler. Bu süreçte akciğer gelişimi hala devam etmektedir.

Anne Karnında 8 Aylık Bebek Kilosu ve Boyu

Doğum zamanı yaklaştıkça, bebeğin boyu ve kilosu da giderek artmaktadır. 8 aylık bebek anne karnında iken boy ve kilo ölçümü yapılması mümkündür. Fakat bu sonuçlar tahminidir. Bebeklerin anne karnındaki kilo ve boy ölçüleri, gelişimleri hakkında ipucu verdiğinden dolayı, uzmanlar tarafından takip edilmektedir.

Anne karnındaki 8 aylık bebeğin ideal kilo ve boy değerleri aşağıdaki gibidir:

  • 29. Hafta: Gebeliğin 29. haftasına gelindiğinde bebek yaklaşık olarak bir bal kabağı büyüklüğündedir. Bu haftalarda bebeklerin boyu ortalama olarak 40 santimetre, kilosu ise 1200 gramdır. Bu değerler bebekten bebeğe göre değişebileceği için, değerlendirme mutlaka bir uzman tarafından yapılmalıdır.
  • 30. Hafta: 30. haftaya gelindiğinde bebekler neredeyse doğum uzunluklarına ulaşmış olurlar. Kilo artışı ise hızla devam etmektedir. 30 haftalık bebekler yaklaşık olarak 41 santimetre ve 1400 gramlardır.
  • 31. Hafta: 31 haftalık bebekler yaklaşık olarak 42 santimetrelerdir. Ağırlıkları ise ortalama olarak 1500 gramdır. Ancak bebeğin boy ve kilosunu etkileyen pek çok faktör bulunduğu unutulmamalıdır.
  • 32. Hafta: Anne karnındaki 32 haftalık bebeğin boy uzunluğu ortalama olarak 43 santimetredir. Kiloları ise yaklaşık olarak 1700 gramdır. 8 aylık bebeklerin boyları doğum için yeterli olsa da kiloları olması gerekenin altındadır. Bu nedenle kalan iki ayda hızla kilo almaya devam ederler.

Anne Karnında 8 Aylık Bebek Görüntüsü

Anne karnındaki 8 aylık bebek görüntüleri, ebeveynler için oldukça heyecan verici olabilmektedir. Bunun nedeni, bebeğin daha hareketli olması ve yüz hatlarının belirgin hale gelmesidir. Bebeğin anne karnında görüntülenebilmesi için ultrasonografi kullanılmaktadır.

Bu işlem sırasında ses dalgaları kullanıldığı için anne ve bebek zarar görmez. Ayrıca son derece ağrısız bir işlemdir. Ultrason sayesinde bebeğin gelişim düzeyi, sağlık durumu ve cinsiyeti hakkında fikir sahibi olunmaktadır.

Anne karnındaki 8 aylık bebeklerin görüntüsü ve gelişim düzeyleri şu şekildedir:

  • 29. Hafta Gebelikte Bebek Görüntüsü: Anne karnındaki 29 haftalık bebek, baş aşağı pozisyon alabilmektedir. Ultrason sırasında bebeğinin baş aşağı durduğunu fark eden anne, erken doğumdan riski olduğunu düşünebilirler. Fakat bebeğin bu haftalarda baş aşağı pozisyon alması son derece normaldir. 29. haftaya gelindiğinde bebeğin kemikleri ultrasonda parlak şekilde görülmektedir. Ayrıca ultrasonda bebeğin yüz ifadesi, parmak emme hareketi ve diğer hareketleri net bir şekilde görülebilmektedir.
  • 30. Hafta Gebelikte Bebek Görüntüsü: Bebekler 30 haftalık olduklarında, oldukça büyümüşlerdir. Artık hareket alanları daraldığı için en ufak hareketleri bile anne tarafından hissedilmektedir. Ultrason sırasında ise bu hareketler gözle görülebilmektedir. Bebekler bu haftalarda parmaklarını emerek, doğum sonrasında ihtiyaç duyacakları emme refleksini geliştirir.
  • 31. Hafta Gebelikte Bebek Görüntüsü: Anne karnındaki bebek 31 haftalık olduğunda, yüz şekli tamamen gelişmiştir. Bu dönemde incelenen ultrason görüntülerinde bebeğin esnediği, ellerini hareket ettirdiği, gülümsediği ve surat astığı görülebilmektedir.
  • 32. Hafta Gebelikte Bebek Görüntüsü: Gebelikte 8. ayın sonuna gelindiğinde, ultrason incelemeleri daha seyrek yapılmaktadır. Bebekler bu dönemde oldukça hareketlilerdir. Bu nedenle çeşitli pozisyonlarda görüntülenebilirler. Geçmiş görüntüler ile karşılaştırıldığında bebeğin ne kadar büyüdüğü ve geliştiği net bir biçimde görülebilmektedir.
Makaleyi faydalı buldun mu?
0
0
Makeleyi Paylaşın
0