Anne Karnında 6 Aylık Bebek

Anne karnındaki 6 aylık bebek 2. trimesteri tamamlar, gelişimle ilişkili olan 3. trimestere geçiş yapar. Bu dönemde neredeyse tüm organ ve yapılar oluşumunu tamamlamıştır, tam faaliyet görebilmek için gelişime ihtiyaç duyar ve bu sebepten dolayı 6. aydan önce gerçekleşen erken doğumlar genellikle hayatla bağdaşmaz.

Anne Karnında 6 Aylık Bebek Gelişimi Nedir?

Gebelik dönemi 9 ay 10 gün olarak veya 40 hafta olarak belirtilmektedir. Bu süreç bebeğin gelişimi açısından ele alındığında trimester olarak adlandırılan ve 3 aylık dönemlere denk gelen 3 parçada incelenmektedir. Anne karnındaki 6 aylık bebek 2. trimesteri tamamlar, gelişimle ilişkili olan 3. trimestere geçiş yapar.

Bu dönemde neredeyse tüm organ ve yapılar oluşumunu tamamlamıştır, tam faaliyet görebilmek için gelişime ihtiyaç duyar. Bu sebepten dolayı 6. aydan önce gerçekleşen erken doğumlar genellikle hayatla bağdaşmaz.

Gebeliğin 6 aynının anneler açısından önemi fiziksel olarak kendini belli eden ve her geçen gün ağırlığını artıran bebeklerin daha fazla hissedilmeye başlanmasıdır. 6 aylık bebeği olan anneler bu dönemdeki gelişim basamaklarını merak edebilmektedir. Bebeğin gelişimi hakkında fikir sahibi olmak hem bu gelişimin desteklenmesi hem de olası sorunların tespit edilmesi açısından önemlidir.

6 Aylık Hamilelik Belirtileri Nelerdir?

Hamileliğin 6. ayından itibaren bebeğin ağırlığı hissedilir sınırları aşar ve kendini net bir şekilde belli eder. Daha önceki dönemlerde hormonal, fizyolojik birçok sebebe bağlı olarak belirtiler ortaya çıkarken 6 aydan itibaren genellikle fiziksel etkilere bağlıdır.

Anne Karnında 6 Aylık Bebek Gelişimi

Anne karnında 6. aya ulaşan bebeklerin akciğer ve diğer iç organları gelişmiştir. Anne karnında nefes alışverişi olmadığından dolayı akciğerler su ile doludur ve erişkin kapasitesine ulaşmak için gelişmeye devam eder. Kalp vücuda kan pompalar. Ancak dolaşım sisteminde yetişkinlerden farklı bağlantılar bulunmaktadır.

Gebeliğin 6. ayına gelindiğinde bebeklerin anne karnındaki hareketleri oluşmaya başlar. Özellikle hıçkırık gibi ritmik hareketler duyulabilir ve bunlar genellikle bebeğin kalp atışları ile karıştırılabilir. El ve ayak parmak izleri şekillenir. Göz kapakları kapalıdır ancak gözler gelişmişi ve hareket halindedir.

Bebeklerde en erken gelişen duyulardan biri işitmedir. Anne karnında 6 aylık bir bebek çevredeki sesleri duyabilir. Özellikle anne-baba arası iletişim, bebekle gerçekleştirilen konuşmalar bebek tarafından hissedilecektir.

6 Aylık Bebek Anne Karnında Nasıl Olur?

Anne karnında 6 aylık bebek ultrason görüntüsü incelendiğinde bebeğin hareketleri ve konumu net bir şekilde tespit edilebilir. Anne karnındaki 6 aylık bebek aşağıdaki gibidir:

  • Kas ve kemik yapıları şekillenmeye başlar.
  • Bebeğin başı boyunun 4’te 1’inden fazladır. 
  • Yağ dokusu yeni oluşmaya başladığından dolayı zayıf bir görünüme sahiptir. 
  • Anne karnında “cenin pozisyonu” olarak da adlandırılan ayaklarını kendine çekmiş şekilde durmaktadır.

6 Aylık Bebek Anne Karnında Nasıl Durur?

Anne rahminde tek bir yumurta ve tek bir sperm hücresinin birleşmesiyle oluşan zigot aradan geçen haftalar itibariyle hızlı bir şekilde gelişir. 

Anne karnında 6 aylık bebek kilosu ve boyu aşağıdaki gibidir:

  • 6. haftaya gelindiğinde 1 kilogram ağırlığa, 35 cm boya ulaşır. 
  • Bebeğin gelişimine uygun olarak rahim genişler. 
  • Bu dönemlerde rahmin tepe noktası göğüs kemiğinin bitimi ile göbek deliğinin arasına denk gelmektedir. 
  • Doğuma kadar genişlemeye devam ederek göğüs kemiğinin alt kısımlarına kadar ulaşır.
  • Bebeğin anne karnındaki pozisyonu fetal prezentasyon olarak adlandırılmaktadır. Fetüsün prezentasyonu gebelik boyunca değişebilir. Ön prezentasyon, arka prezentasyon, enine şekilde yerleşmiş olabilir. 
  • Bebeklerin çok büyük bir oranında (%96) doğum esnasında baş prezentasyonu görülür. Bu doğum kanalına öncelikle bebeğin başının girdiğini ifade eder. Bu durumun tam tersi ise makat prezentasyonudur ve bebek yön değiştirmezse sezaryen doğum gerektirebilir. 
  • 6. haftada bebeğin konumu ile ilgili net bir durum söz konusu değildir.

6 Aylık Bebek Anne Karnında Nasıl Hareket Eder?

Gebeliğin 6. ayına gelindiğinde anne karnında bebekler son derece hareketlidir.

  • Kol-bacak hareketleri, kaslarını kullanmaları ve geliştirmeleri açısından önemlidir.
  • Öte yandan göğüs kaslarını kullanarak solunum benzeri hareketler sergileyebilirler.
  • Kasların bu dönemlerde yeterince gelişmemesi doğum sonrasında solunum ve refleksler başta olmak üzere yetersizliklere sebep olabilir.
  • Anne karnındaki bebeğin ilk hareketleri 20-23. haftalarda hissedilmeye başlanır. Ancak bazı bebeklerde hissedilebilir hareketlerin ortaya konması gecikebilir. 
  • 24. haftaya geldiğinde bebeğin hareketlerinin 2 saatte en az 10 kez hissedilmesi gerekmektedir.
  • Daha az hareket olması çeşitli sağlık sorunlarına işaret edebilir.
  • Bebeğin hareketleri 2 saatte 10’dan azsa birkaç saat sonra tekrar sayılmalıdır.

Anne Karnında 6 Aylık Bebek Kaç Kilo Olur?

Gebelik sürecinin fiziksel olarak kendini en çok belli ettiren dönemi 3. trimesterdir. Anne karnı hızla belirginleşmeye başlar. 6. ay civarında anne adayında yaklaşık olarak 4-8 kg ağırlık artışı olması beklenir. Bu artışın tamamı bebeğin ağırlığından kaynaklanmaz. Anne karnındaki 6 aylık bebek kilosu 500-1000 gram arasında değişmektedir ve genellikle 660 gram olarak ifade edilir.

6. aya kadar organ oluşumunu tamamlayan bebek gebeliğin bu son döneminde cilt altı ve yapılar arası yağ dokusu oluşmaya başlar. Bu durum bebeğin vücut ağırlığının hızla artmasına sebep olur. Doğumla birlikte yaklaşık 3,500 grama ulaşması beklenir.

Gebeliğin 6 ayında bebeğin boy uzunluğu da doğuma yakın seviyelere ulaşır. Fetal ultrason çalışmalarından elde edilen görüntüler ışığında 6. ayda bebeğin boy uzunluğunun yaklaşık olarak 25-35 cm olması beklenir. Ancak bu ölçümler anne karnında gerçekleştirildiğinden dolayı güvenilirliği %100 değildir.

Makaleyi faydalı buldun mu?
0
0
Makeleyi Paylaşın
0