31 Haftalık Gebelik

Hamilelik sürecinin 31.haftası ile birlikte anne adayının bebeğini kucağına almasına ortalama olarak 7 ila 9 hafta kalmış demektir. Karın bölgesinin içerisinde büyümekte olan ve neredeyse doğum zamanındaki kilo miktarı ve boy uzunluğuna ulaşmış olan bebek, halen gelişimini devam ettirmektedir.

31 Haftalık Gebelik Nedir?

Hamilelik sürecinin 31.haftası ile birlikte anne adayının bebeğini kucağına almasına ortalama olarak 7 ila 9 hafta kalmış demektir. Karın bölgesinin içerisinde büyümekte olan ve neredeyse doğum zamanındaki kilo miktarı ve boy uzunluğuna ulaşmış olan bebek, halen gelişimini devam ettirmektedir.

Bebekte görülen bu değişiklikler, anne adayının vücudunda da çeşitli değişiklikler olmasına sebebiyet verecektir. Artık hamileliğin oldukça büyük bir kısmı geride kalmış olsa da henüz anne ile bebeğin serüveni devam etmektedir.

31 Haftalık Gebelikte Annedeki Değişiklikler

Anne adayının karnı içerisinde 31 haftalık süredir gelişmekte ve büyümekte olan bebek; karın bölgesinin hemen hemen tamamını kaplar. Bu sebeple anne adayının karnı oldukça büyümüş ve bebeğin ağırlığının artmasına bağlı olarak çeşitli zorluk ve rahatsızlıklar yaşanmaya başlamıştır. Bebeğin doğumunun yaklaşması ve bebeğin gelişiminin devam etmesi durumu, anne adayının vücudunda hormonların salgılanmasına ve değişikliklerin meydana gelmesine neden olur.

Her bebek ve gelişim düzeyi aynı değildir; haliyle her anne adayı aynı şeyleri yaşamayacaktır. Bazı anne adayları bütün değişiklikleri yaşarken; bazıları yalnızca birkaç tanesini, bazıları ise hiç birisini yaşamadan gebelik sürecini tamamlayabilir.

Burada dikkat edilmesi gereken en önemli nokta ise yaşanan değişikliklerin gebeliğin takibini sağlayan kadın hastalıkları ve sağlığı uzmanı yani jinekolog hekim ile paylaşılmasıdır. Böylelikle bebeğin ve anne adayının genel sağlık durumları kontrol altında tutulabilir ve olası aksi bir durumun önüne geçilebilir.

Genel bir değerlendirme ile 31 haftalık gebelikte anne adayında görülen değişiklikler ise;

  • Özellikle bel bölgesi, sırt bölgesi ve bacak çevresinde meydana gelen ağrılar ile sızlamalar
  • Büyümekte olan karnın yan taraflarında meydana gelen çatlamalar ve ağrı hissi
  • Vücutta ödem toplama ve şişkinlik
  • Midede meydana gelen yanma, mide bulantısı vesaire gibi rahatsızlıklar
  • Giderek artan yorgunluk hissi ve uykusuzluk ya da aşırı uyuma durumu
  • Nefes alıp vermede zorluk yaşama
  • Göğüslerde meydana gelen büyüme ve süt sızıntıları
  • Braxton Hicks adı ile de bilinen yalancı kasılmalar (31 haftalık gebelikte rahim kasılmaları genellikle doğum provası niteliğindedir)
  • Vajinada ağrı
  • Rahim ağrısı
  • Kasık ağrısı
  • Göbek deliğinin kaybolması şeklinde ifade edilebilir. 

31 haftalık gebelikte anne ve bebekteki değişikliklerin standart olmadığı unutulmamalıdır.

31 Haftalık Gebelikte Kaç Kilo Alınır?

Her anne adayının kilo alımı, kilo alım hızı, kilo alım miktarı farklı bir şekilde ilerleyecektir fakat gebelik sürecinde dengeli bir şekilde kilo almak amacıyla beslenmeye maksimum düzeyde dikkat edilmesinin gerekliliği unutulmamalıdır. Fazla kilo alımından kaçınılmalı ve böylelikle doğumun rahat bir şekilde olması sağlanmalı, yine aynı zamanda doğumdan sonraki süreçte kilo verişin hızlanmasına destek olunmalıdır.

Bütün bunlar göz önünde bulundurulduğunda ve 31 haftalık gebelikte bebeğin kilosunun da hesaplamaya dahil edilmesiyle anne adayının ortalama olarak 10 ila 12 kilo almış olması normal olarak değerlendirilebilir. 31 haftalık ikiz gebelikte ise bu kilo miktarı biraz daha fazla olabilir.

31 Haftalık Bebek Anne Karnında Nerededir?

Anne adayının karnı hamilelik sürecinin ilk günü itibariyle hızlı bir şekilde gelişme göstermektedir. 31 haftalık gebelik sürecinin tamamlanmasıyla beraber, bebek doğum zamanındaki boy ve kilo miktarına yaklaşmaktadır.

Genişlemekte olan rahim, anne karnının neredeyse tamamını kaplar. 31 haftalık gebelikte bebeğin pozisyonu anne adayının karnının ortasındadır ve karnın oldukça büyük bir kısmını kaplamaktadır.

31 Haftalık Gebelikte Nasıl Beslenilmelidir?

Gebelik sürecinin ilk gününden son gününe kadar anne adayının dengeli bir beslenme düzenini benimsemiş olması; bebeğin anne karnındaki gelişimi açısından oldukça önemlidir. Çünkü bu beslenme düzeni, direkt olarak bebeğin gelişimini etkilediği gibi annenin sağlığını da etkilemektedir. Bebeğin anne karnında gösterdiği gelişim tamamen anne adayının doğru zamanlarda doğru besinleri tüketmesi durumu ve böylelikle bebeğin ihtiyaçlarını karşılayabilmesine bağlıdır.

Hamilelik dönemi süresince anne adayının;

  • Bütün besin gruplarından dengeli bir şekilde tüketmesi, 
  • Ana öğünlerini kaçırmaması,
  • Ara öğünlerini kaçırmaması,
  • Düzenli saatlerde beslenmesi gibi faktörler sağlıklı bir gelişimin olmazsa olmazları niteliğindedir. 

Anne adayının hamileliği boyunca mutlaka tüketmesi gereken yiyecekler ise;

  • Protein kaynakları (et, süt, yumurta vesaire)
  • Tahıl grubu ürünleri
  • Vitamin açısından zengin besinler (taze meyve ve sebzeler)
  • Mineral açısından zengin besinler
  • Kalsiyum açısından zengin besinler
  • Folik asit (düzenli olarak balık tüketimi yapılmasıyla ya da takviye ile sağlanabilir)
  • Demir açısından zengin besinler
  • Lifli gıdalar 
  • Bol miktarda su olarak belirtilebilir. 

Anne adayının sigara tüketimi yapmaması, kesinlikle alkol kullanmaması, aşırı miktarda şarküteri ürünü (salam, sucuk, sosis vesaire gibi) yememesi, yağ ve şeker açısından aşırılığı olan yiyeceklerden uzak durması, kafein tüketimini azaltması ve mümkünse bırakması, paketli nitelikteki gıda tüketimini kısıtlaması oldukça önemlidir.

31 Haftalık Bebek Gelişimi

31 haftalık gebelikte bebeğin gelişimi organlar ve vücut sistemleri açısından değerlendirildiğinde neredeyse tamamlanmış durumdadır. Sinir sistemi ve akciğerlerin gelişimini tamamlamasına ise çok az kalmıştır.

  • Bebeğin kemikleri sertleşme gösterir. 
  • Geriye kalan haftalarda ise bebek, genellikle boy ve kilo açısından gelişim gösterecektir. 
  • Haftada yaklaşık olarak yarım kilo alarak büyüyecek olan bebeğin beyin gelişimi de sürecektir. 
  • Tat alma, işitme, sesleri tanıyabilme (anne ve baba sesi), görme, koku alma, şekerli tatları algılayabilme ve ışığı ayırt edebilme olguları gelişmiştir.
  • Bu hafta ile birlikte bebeğin vücudunda bulunan, vücut ısı dengesini sağlayan ve “lanugo” adıyla bilinen tüyler, kaybolmaya devam etmektedir. Bu tüylerin görevini kalınlaşmasını hızlı bir şekilde devam ettiren “vernix caseosa” isimli cilt üzerinde bulunan tabaka sürdürecektir. 
  • Bebeğin gözlerine renk verecek olan pigmentler gelişmeye başlamıştır. Erkek bebeklerde testis adı verilen yumurtalıklar testosteron hormonu üretmeye başlar ve testisler kasık bölgesinden torbalara doğru ilerler. 
  • Aynı zamanda kız bebeklerde de klitoris gelişimi neredeyse tamamlanmak üzeredir.
  • 31 haftalık ikiz gebelik gelişimi ise normal gebelikteki gelişime göre biraz daha farklı ilerleyecektir. 

31 Haftalık Bebeğin Hareketleri Hissedilir mi?

31 haftalık gebelikte bebek hareketleri hissedilir. Anne adayı oldukça uzunca bir süredir karnındaki bebeğin hareketlerini hisseder haldedir. Bu haftada gelişimini neredeyse tamamlamış olan bebek, anne adayının karnındaki alanın daralmasıyla birlikte, kısıtlı bir yer içerisinde bulunmaktadır.

31 haftalık bebek hareketleri en küçük haliyle bile anne adayı tarafından kolaylıkla hissedilebilir. Uykuya meyillenme durumuna bağlı olarak 31 haftalık gebelikte bebek hareketlerinin azalması oldukça normal bir durumdur.

Parmaklarını oynatır, ayakları sürekli hareket halindedir. El tırnakları uzamış haldedir. Göz açıp kapama yapabilir. Parmaklarını emebilir.

31 Haftalık Bebeğin Kalp Atışları Kaç Olmalıdır?

Bebeğin kalp atışları 32.hafta sonrasında NST adı verilen cihaz ile takip edilmektedir. Gelişme geriliği durumu söz konusu ise 28.hafta sonrasında gerekli görülmesi durumunda NST ile kalp atış hızı ölçülebilir. Bunun için anne adayının dinlenmiş bir halde ve tok karnına olması önemlidir. Normal şartlar altında bebeğin kalp atış hızı dakikada 120 ila 160 arasında seyretmelidir.

31 Haftalık Gebelik Kaç Aylıktır?

31 haftalık gebelikte bulunan anne adayı “trimester” olarak adlandırılan üç aylık dönemlerden üçüncü yani sonuncusunun içerisindedir. Bu bağlamda ise 31 haftalık hamilelik döneminin 7 aylık sürecin içerisinde olduğunu söylemek mümkündür. 31.haftanın başında 7 ay 7 günlük gebelik durumu mevcuttur, hafta tamamlandığında ise 7 ay 13 günlük gebelik durumu olacaktır.

31 Haftalık Gebelik için Öneriler

31 haftalık gebelikte dikkat edilmesi gerekenler aşağıdaki gibidir.

  • Göğüslerinizde süt sızıntısı meydana gelebilir. Böyle bir durumda kıyafetleri korumak ve ıslanmasını engellemek amacıyla sütyeninizin iç kısmına emzirme pedi ya da koruyucu bir bez parçası koymanızda fayda vardır. 
  • Çok sıkı haldeki sütyen kullanımı yapılmamalıdır. Normal ölçülerin bir büyük ölçüsünde bir emzirme sütyeni kullanılmasına fayda vardır. 
  • Nefessiz kalma ya da nefes sıkışması durumunuz çok fazla oluyor ise bunu mutlaka doktorunuz ile paylaşın. Nefes darlığı anemi belirtisi niteliğinde bir durum olabilir. Çünkü kandaki alyuvarların miktarını azaltıp seyreltecek seviyede sıvı anne adayında mevcuttur. Gebelik döneminde anemi dikkat edilmesi gereken bir durumdur ve oldukça kolay bir şekilde tedavisi sağlanır. 
  • 31 haftalık gebelikte kasılmalarınız bir saat içerisinde 4 kereden fazla olarak gerçekleşirse ya da karın ağrısı, kramp, sırt ağrısı, mukusumsu yapıdaki vajinal akıntı gibi erken doğum belirtileri görülmesi halinde takibinizi sağlayan hekiminizi aramanız uygun olacaktır. 31 haftalık gebelikte akıntı olması oldukça normal bir durum olsa da kanlı ya da pembemsi – kırmızımsı renkte olması sorun yaratabilir. 
  • Kıyaslama yapmayın. Karın büyüklüğünüzü, 31 haftalık bebek kilosu ve boyunu başka anne adayları veya bebeklerle kıyaslamayın. Her bireyin vücut yapısı ve tipi birbirinden farklıdır. Endişelendiğiniz bir durum olursa hekiminizle paylaşın. 
  • Ağırlık kaldırmaktan ve yüksek yerlere uzanmaktan kaçınılmalıdır. Bu durum doğumu tetikleyebilir ve istenmeyen sonuçlar meydana gelebilir.
  • Çok uzun süreli olmamak koşuluyla kısa mesafe yürüyüşleri yapılabilir.
Makaleyi faydalı buldun mu?
0
0
Makeleyi Paylaşın
0