28 Haftalık Gebelik

28. hafta gebelik döneminin başlamasıyla birlikte anne tekrar zorlanmaya başlayacaktır. Bu durum bebeğin gelişiminin hızlanması ve kilosunun artmasından kaynaklanmaktadır ve diğer dönemlerde olduğu gibi 28 hafta gebelik döneminde de hem annede hem de bebekte pek çok değişiklik meydana gelmektedir.

28 Haftalık Gebelik Nedir?

Hamilelikte 28. hafta ile birlikte gebeliğin son 3 aylık dönemi olan 3. trimester başlamaktadır. Bu dönem, ilk 6 ay ile karşılaştırıldığında annenin vücudundaki değişimlerin yanı sıra birtakım sorunların da arttığı görülmektedir.

28. hafta gebelik döneminin başlamasıyla birlikte anne tekrar zorlanmaya başlayacaktır. Bu durum bebeğin gelişiminin hızlanması ve kilosunun artmasından kaynaklanmaktadır. Diğer dönemlerde olduğu gibi 28 hafta gebelik döneminde de hem annede hem de bebekte pek çok değişiklik meydana gelmektedir.

28 Haftalık Gebelikte Annedeki Değişiklikler

Anne karnında 28 haftalık bebek gelişmeye ve büyümeye başladığı için anne adayı da hamilelikte pek çok sorun ile karşılaşmaktadır. Bu dönemde bebeğin kilosundaki artış anne karnındaki organlara baskı yapılmasına neden olmaktadır. Bu baskı ile birlikte annenin vücudunda birçok değişiklik meydana gelmektedir. 

28 haftalık bebek anne karnında gelişimini sürdürürken annede oluşan değişiklikler her anne adayında farklılık gösterebilir.

28 haftalık gebelikte annedeki değişiklikler ve görülen problemler şu şekilde sıralanmaktadır:

28 Haftalık Gebelikte Kaç Kilo Alınır?

Hamilelik döneminde kilo alımları her anne adayında farklılık göstermektedir. Ancak gebeliğe normal kiloda başlayan anne adayları gebeliğin başlangıcından itibaren düzenli bir şekilde kilo almaya devam etmektedir.

Gebelik boyunca alınan kilolar bu dönemde normal olarak karşılanmaktadır. Ancak kilonun kontrol edilmesi için doktorun önerilerine uyulması anne ve bebeğin sağlığı açısından oldukça önemlidir.

28 haftalık hamilelik döneminin başlangıcından itibaren anne adayı yaklaşık olarak 7 veya 8 kilo almaktadır. 28 haftalık gebelik kilosunda ise 500 ile 700 gram arasında artış göstermesi beklenmektedir.

28 Haftalık Bebek Anne Karnında Nerededir?

Hamilelikte 28.hafta bebek gelişimi hızlı bir şekilde devam ederken rahim genişlemekte ve büyümektedir. Bebeğin büyümesi ise anne karnındaki bebeğin yukarı doğru yükselmesine neden olmaktadır. 

28. haftalık gebelikte rahim göbek deliğinin üstünde konumlanmaktadır. Bu dönemde hızlı bir şekilde büyüyen anne karnı ise 28 santim büyüklüğüne kadar ulaşmaktadır. 

28 Haftalık Gebelikte Beslenme Nasıl Olmalıdır?

Hamilelik dönemi boyunca annenin sağlıklı bir şekilde beslenmesi hem anne adayı hem de bebek için oldukça önemlidir. Bundan dolayı gebelikte alınan besinlerin yeterli miktarda olup olmadığına dikkat edilmesi gerekir.

Şekerli ve aşırı yağlı besinlerden uzak durmak annenin sağlığı açısından önemlidir. Ayrıca anne, bu dönem içerisinde kafein içeren içeceklerden de uzak durmalıdır. 

28 haftalık gebelikte dikkat edilmesi gerekenler şu şekilde sıralanmaktadır:

  • Bebeğin sağlıklı gelişimi için yeterli miktarda mineral ve vitamin tüketilmesi gerekir.
  • Sebzelerin ve meyvelerin taze olmasına dikkat edilmelidir.
  • Anne adayının sağlığına katkı sağlamak amacıyla olabildiğince farklı besinler tüketmesi oldukça önemlidir.
  • Sindirim sisteminin daha rahat olması için lif oranı yüksek besinler tüketilmelidir.
  • Alkol ve sigaranın kesinlikle tüketilmemesi gerekir.

28 Haftalık Bebek Gelişimi

Anne karnında 28 haftalık bebek gelişimi bu dönem içerisinde bebeğin vücut sistemini tamamlamak için oldukça iyi çalışmaktadır. Bu hafta içerisinde bebeğin akciğerleri hazırdır ve doğumdan sonra nefes alması için oluşmaya başlamıştır.

28 haftalık bebek kilosu ve boyu her bebekte farklı şekilde gelişse de bu dönemde bebeğin boyunun 38 veya 39 santim, kilosunun ise 1000 gram olması beklenmektedir. Hamilelikte 28.hafta bebeğin durumu halk arasında da denildiği gibi formuna kavuşmaya başlamıştır.

Hamilelikte 28.hafta bebek gelişimi şu şekildedir:

  • Bebek cildinin altındaki yağ tabakasının gelişimi hızlanmaya başlamıştır.
  • Bebeğin beyin gelişimi bu dönemde de gelişmeye devam etmektedir.
  • Beyin ve sinir bağlantıları tamamlanmıştır.
  • 28 haftalık gebelikte bebek kilosunun 1000 ile 1300 gram olması beklenmektedir.
  • Kaşları ve kirpikleri artık oluşmaya başlamıştır. Göz kapaklarını açıp kapatmaya başlamaktadır.
  • Bu dönemde bebeğin kalp atışları dışarıdan duyulmaktadır.
  • Çene kemiklerinin içerisinde bulunan süt dişleri oluşmaya devam etmektedir.
  • 28. haftada bebeğin 5 duyusunun da geliştiği söylenebilir. Bu yüzden sesleri rahat bir şekilde duyabilirler.

28 Haftalık Bebeğin Hareketleri Hissedilir mi?

28 haftalık gebelikte bebek hareketleri rahat bir şekilde hissedilmeye başlanmaktadır. Anne adayı yatar pozisyondayken bebeğin hareketlerini daha rahat hissedebilmektedir. Ancak her bebeğin kişiliği farklı olduğu için 28 haftalık gebelikte de bebeğin hareketleri farklılık göstermektedir.

28 haftalık gebelikte bebek hareketlerinin azalması durumunda ise mutlaka uzman bir doktora başvurulmalıdır.

28 Haftalık Bebeğin Kalp Atışları Kaç Olmalı?

Bebeklerin kalp atış hızları yetişkinlere göre daha hızlıdır. Bebeklerin kalp atış hızı genellikle zaman içerisinde gelişmektedir. 28 haftalık bebeğin kalp atışları 120 ile 160 arasında değişiklik göstermektedir. Bu değişiklik ise bebeğin merkezi sinir sisteminin iyi olduğunun göstergesidir.

28 Haftalık Gebelik Kaç Aylık Olur?

Hamileliğin 28. haftası, tam ay ve gün hesabına göre 6 ay 16 günlüktür. 28. hafta ile birlikte 196 günlük sürece girilmektedir. Böylece hamileliğin de son 3 ayına girmiş olunur.

28 Haftalık Gebelik için Öneriler

Hamileliğin başından itibaren anne adayının hem bebeği hem de kendisi için sağlığına özen göstermesi gerekir. 28. hafta ile birlikte doğumun daha da yaklaşmasıyla anne adayları bu dönem içerisinde kendilerine daha fazla dikkat etmelidir. Karşılaşabilecekleri herhangi bir soğuk algınlığı sorununa karşı bol bol C vitamini tüketmeleri gerekir. 

Bebeğin anne karnında büyümesi ve kilosunun artmasıyla birlikte bel ağrısı problemleri görülebilir. 28 haftalık gebelikte bel ağrısı sık karşılaşılan bir durumdur ve bunun için anne adayının sık sık yön değiştirmesi ağrıların hafiflemesine yardımcı olabilir.

28 haftalık hamilelikte anne adayları için öneriler diğer durumlar ise şunlardır:

  • 28 haftalık gebelikte kasık ağrısı rahmin genişlemesi nedeniyle çok sık yaşanmaktadır. Sıvı alımını artırmak ağrının hafiflemesini sağlayabilir.
  • 28 haftalık gebelikte karın sertliği kabızlığın oluşmasına neden olabilir. Bu yüzden günlük 2 litre su ile birlikte sebze, meyve ve yulaflı besinleri daha fazla tüketmenizde fayda vardır.
  • 28 haftalık gebelikte karın ağrısı, rahmi tutan bağların gerilmesiyle oluşmaktadır. Karın ağrısını hafifletmek için yatarken sol tarafa yatmak ve sık sık yön değiştirmek ağrınıza faydalı olabilir.
  • Gebelik hormonlarının etkisi ile birlikte 28 haftalık gebelikte mide bulantısı sıklıkla meydana gelmektedir. Bunun için yataktan kalkarken yavaş bir şekilde kalkmak ve öncesinde birkaç tuzlu kraker yemek faydalı olacaktır.
  • 28 haftalık gebelikte akıntı, östrojen salgısı ile birlikte artış göstermektedir. 28 haftalık gebelikte kahverengi lekelenme veya kahverengi akıntı şeklinde görülen akıntıları önlemek için ayakları yükselterek uzanmak akıntıların miktarını azaltabilir.
  • Rahmin mesaneye baskı yapması ile 28 haftalık gebelikte sık idrara çıkma ihtiyacı ortaya çıkabilir. Böyle durumlarda idrara çıkma ihtiyacınızı ertelememeye çalışın. Ertelemek enfeksiyona neden olabilir.
  • 28 haftalık gebelikte kanama, hormon salgısının bebeğe teslim edilme sırasında meydana gelebilmektedir. Genellikle normal karşılanan bu kanamaların yanında ciddi sorunlar oluşmuşsa acil bir şekilde doktora başvurulmalıdır.
  • 28 haftalık gebelikte mide yanması bu dönemlerde rahmin büyüyüp mideye baskı yapmasıyla daha sık ortaya çıkmaktadır. Bu yüzden bu dönemde yağlı ve baharatlı yiyeceklerden uzak durulması gerekir.
  • 28 haftalık gebelikte cinsel ilişki sıklığı vücudun ağırlaşmasıyla azalmaktadır. Bu yüzden 28 haftalık gebelikte cinsellik bebeğe zarar verme korkusu ile azalmaktadır. Ayrıca hareketlerin kısıtlanmasına bağlı olarak 28 haftalık gebelikte cinsel ilişki pozisyonları bulma konusunda zorluk yaşanabilir.
Makaleyi faydalı buldun mu?
0
0
Makeleyi Paylaşın
0