17 Haftalık Gebelik
17 haftalık gebelik dönemi; annenin önceki dönemlere göre şikayetlerinin azalıp kendini daha iyi ve rahat hissettiği bir süreçtir. Hızla gelişmeye devam eden bebek, annede fiziksel ve duygusal değişimlere neden olurken, hamilelik görüntüsü de daha belirgin hale gelir.
17 Haftalık Gebelik Nedir?
17 haftalık gebelik dönemi; annenin önceki dönemlere göre şikayetlerinin azalıp kendini daha iyi ve rahat hissettiği bir süreçtir. Hızla gelişmeye devam eden bebek, annede fiziksel ve duygusal değişimlere neden olurken, hamilelik görüntüsü de daha belirgin hale gelir. Dolayısıyla anne bol ve hamilelik kıyafetlerini artık giymeye başlar.
13’er haftalar halinde ayrılan trimester döneminde, bu haftada ikinci trimesterin ilk haftası bitmiş olur. Bu dönemde yani 15-18. haftalarda, dörtlü tarama testi yapılmaktadır. Bunun yanında 17 haftalık gebelikte karın ağrısı yaşanma sıklığı artabilir, çünkü rahmin gelişimiyle birlikte rahmin çevresindeki yan bağlarda gerilir.
17 Haftalık Gebelikte Annedeki Değişiklikler
Hızla devam eden 17 haftalık gebelikte bebek gelişimi; hamileliğin görünüm olarak en belirgin fark edildiği bir dönemdir. Ancak değişen sadece annenin görünümü değildir.
Bu dönemdeki annedeki değişimler şu şekilde sıralanabilir;
- Göbek deliği altında olan anne rahmi, büyüyerek 5 cm civarına ulaşır ve konumu leğen kemiğinden dışarı ve yukarı şekilde olur.
- Anne bu döneme geldiğinde 2,5-6 civarında kilo alır.
- Rahat kıyafetler giymeye başlar.
- Annenin bebeğin sağlığı ile ilgili kaygıları, bebeğin büyümesiyle birlikte azalır.
- Vajinal akıntılar çoğalabilir.
- Yuvarlak bağ ve kramp ağrıları artabilir.
- Annenin vitamin, mineral ve protein ihtiyacı artar.
- Cildi daha sağlıklı ve parlak görünür.
- Saçların rengi koyulaşarak, gürleşir.
- Burunda dolgunluk hissi artar.
- İştah ve sürekli yeme isteği artabilir.
- Hemoroid sorunları başlayabilir veya artış gösterebilir.
- Ciltte varis veya ince damar görünümü artarken, genişleyen karında kaçıntılar başlayabilir.
17.hafta gebelik sürecinde annede ve bebekte görülen değişimler, bireysel farklılıklar gösterir. Bu yüzden bazı anne adaylarında, koku hassasiyeti, aşerme, kas ağrıları, diş etlerinde hassasiyet, sindirim sorunları, şişkinlik, yorgunluk ve mide bulantısı gibi hamilelik semptomları bu dönemde de devam edebilir.
17 Haftalık Gebelikte Kaç Kilo Alınmalı?
17 hafta gebelik sürecinde anne adayının yaklaşık olarak 2,5 - 6 kilo alması normal kabul edilir. Ancak bu kilo değerlerinin kişiden kişiye farklılaştığı ve vücut kitle indeksine göre değerlendirildiği göz ardı edilmemelidir.
Gebelik gelişim tablosu bir bebeğin gelişiminin normal seyredip seyretmediği hakkında değerli bilgiler sunarken, bu tablonun altında bir kilo artışına sahip olan anne adaylarının beslenmesine dikkat etmesi gerekir.
Kilosu fazla olanların ise kontrolsüz ve hızlı kilo problemleri olabileceği için uzman tarafından bir diyet önerisi yapılabilir. Ancak annenin veya bebeğin sağlığı açısından kilo alımının tek başına bir kriter olmadığı bilinmelidir. Çünkü yapılan diğer test ve tetkiklerle beraber annenin genetik faktörleri ile bir bütün olarak değerlendirilmesi gerekir.
17 Haftalık Bebek Anne Karnında Nerededir?
17 haftalık gebelikte anne karnı bir önceki haftalara göre daha belirgindir ve bebeğin konumu leğen kemiklerinin üstündedir. Açık bir el büyüklüğüne ulaşan bebek, rahmin büyümesine neden olur ve böylelikle leğen kemiklerinin arasına sığmayan bebek, anne karnında yukarı doğru çıkar. Bu durum annenin karnının büyük görünmesini sağlar. Yaşanan bu gelişimle birlikte 17 haftalık bebek görüntüsü daha net şekilde görülebilir hale gelir.
17 Haftalık Gebelikte Beslenme Nasıl Olmalıdır?
17 haftalık gebelikte beslenme; hamileliğin her sürecinde olduğu gibi bu haftalarda da oldukça önemlidir. 3 ana öğün ve 2-3 ara öğün şeklinde yapılan beslenmenin dengeli olması bebeğin sağlıklı gelişiminde önemli bir rol oynar.
Bu dönemde bebeğin gelişimi önceki haftalara göre daha da hızlanır ve protein, mineral ve vitamin ihtiyacı artar. Dolayısıyla günde 2-3 öğün şeklinde protein alınması oldukça yararlıdır.
Anne karnında 17 haftalık bebeğin gelişim sürecinin sağlıklı ve hızlı gerçekleşmesi için dengeli olarak alınması gereken besin öğeleri şunlardır;
- Lif
- Demir
- Folik Asit
- Kalsiyum
- Vitamin ve mineraller
- Protein
- Tahıllar
Bu süreçte protein ve kalori ihtiyacı artan anne adayları, bu ihtiyaçlarını hayvansal kaynakları tüketerek giderebileceği gibi, şayet vejetaryen beslenmeyi tercih ediyorsa bakliyat, bol sebze ve meyve ile karşılayabilir. Bu tahıllar arasında buğday tohumu, kuru börülce, mercimek, nohut, fasulye, chia tohumu, bezelye ve bakliyatlar sayılabilir.
Anne karnındaki 17 haftalık bebek gelişiminin sağlıklı olması için dikkat edilmesi ve kaçınılması gereken maddeler vardır.
Bunlar şu şekilde sıralanabilir;
- Yağlı besinler,
- Paketli ve hazır gıdalar,
- Pastörize edilmemiş süt ürünleri,
- İşlenmiş et ve et ürünleri,
- Alkol ve sigara,
- Kafein
- Aşırı hamur işleri,
- Gazlı içecekler.
17 Haftalık Bebek Gelişimi
17 haftalık bebek gelişimi anne karnında hızla devam eder. Bu gelişimi anne hisseder ve ultrason görüntülerinde kayda değer bir farklılık gözlemlenir.
Bu dönemde bebek gelişiminde izlenen değişimler şu şekilde sıralanabilir,
- 17 haftalık gebelikte bebeğin kilosu yaklaşık olarak 100- 140 grama ulaşır.
- Boy uzunluğu 11-13 cm civarı olur.
- Parmakları oluşur. Başı, kolları ve bacakları vücuduna göre orantılı hale gelir.
- Metabolizma ve ısı dengesi için gerekli olan yağ oluşumu başlar.
- Hafif şekilde tekme atmaya başlayabilir.
- Parmakları ile kavrama ve tutma hareketi yapabilir, yüzüne dokunabilir, ellerini birbirine bağlayabilir.
- Yüzü dolgunlaşırken, daha bebeksi bir form kazanır.
- Dışarıdan gelen sesleri duyabilir.
- Gözler gelişerek yerine gelir. Hareketli olan gözleri kapalı olsa bile dışarı gelen parlak ışığı fark edebilir.
- Vücudu kemik gelişimi için gerekli olan kalsiyumu depolamaya başlar.
- Kalp atışları beyin tarafından düzenlenmeye başladığından dolayı ritmiktir ve dolayısıyla daha sakinleşir.
- Meme uçları ve meme bezleri oluşur.
- Ciltteki değişimler sürerken, ter bezleri ve yağ dokusu gelişimiyle eklem yerlerini oynatmaya başlar.
- Yutma yetisini kazanmaya başlar.
- Kafatası kemiği sertleşmeye başlar.
- Saçları uzamaya devam eder.
- Göğsünden solunum hareketleri yaptığı belli olur.
- Bebeğin yaşam kaynağı olan ve plasentaya bağlayan kordon güçlenerek daha da kalınlaşır.
17 Haftalık Bebek Ultrason Görüntüleri
17 hafta gebelik ultrason görüntüleri bu haftada bebek, diğer haftalara göre daha gelişmiş olduğu için daha nettir. Kilo alan bebeğin vücut uzuvları da geliştiği ve uzadığı için hareketleri yakalanabilir.
Bu dönemde 17 haftalık bebek, ince parmakları ile kavrama ve tutma hareketi yapabilirken, parmağını emdiği, ellerini birbirine bağladığı veya vücudunun bir yerine koyduğu gibi görüntülere rastlamak mümkündür. Yüzü daha dolgun olduğu için ise daha bebeksi ve sevimli bir görünüme kavuşur.
17 haftalık bebeğin görüntüsü incelenerek cinsiyeti hakkında bilgilere ulaşılabilir. Ancak bebeğin anne karnındaki pozisyonu bunu belirleyebileceği pozisyonda değilse, bu bir sonraki haftalara da kalabilir.
17 Haftalık Bebeğin Hareketleri Hissedilir mi?
17 haftalık bebek hareketleri, eriştiği büyüklük ve hareketlilik sayesinde önceki haftalara göre daha fazla hissedebilir. Bu durum kişiden kişiye farklılık gösterebilirken, 17. haftada hissedilmediğinde telaşlanmamak gerekir. Çünkü bebeğin hareketlerinin net olarak hissedilmesi 22-26. haftayı bulabilir.
Kasları önceki haftalara göre daha da güçlenen bebeğin hareketleri, annesi tarafından kıpırdanma ve dönme hareketi şeklinde hissedilir. Bu hareketler gün geçtikçe gelişen bebek, daha da belirgin bir hale gelerek, kendini daha fazla hissettirmeye başlar.
17 Haftalık Bebeğin Kalp Atışları Kaç Olmalı?
Her geçen gün farklı büyüme atakları geçiren bir bebek, gelişim süreciyle ve haftası ile ilintili olarak değişimler geçirir. Anne karnında 17 haftalık bebek kalp atışının artık beyin tarafından kontrol edilmeye başlanmasıyla birlikte daha dingin olur. Çünkü düzensiz kalp atışları bu süreçten sonra düzene girer. 17. haftadaki bir bebeğin kalp atışları ise artık dakikada 140-150 vuruş şeklindedir.
17 Haftalık Gebelik Kaç Aylık Olur?
Hamilelik sürecinin ve bebeğin gelişiminin sağlıklı devam edip etmediğinin belirlenmesinde hamileliğin kaçıncı haftasında ve ayında olunduğunun bilinmesi oldukça önemlidir.
Rutin kontrol esnasında bu konuda uzmana tam bilgi verilmesi gerekirken, böylelikle hem bebeğin gelişimi doğru değerlendirilir hem de yapılması gereken tetkikler aksatılmamış olur. 17 haftalık hamilelik, 2 trimester döneminde olunduğu anlamına gelirken, hamilelik 3 ay 29 güne denk gelir. Yani anne hamileliğinin 119. günündedir.
17 Haftalık Gebelik için Öneriler
17 haftalık gebelikte kasık ağrısı gibi şikayetler, genellikle rahmin büyümesinden kaynaklı, rahmin üst kısımda yer alan bağların gerilmesinden dolayıdır. Ancak bu süreçte yaşanan her ağrı, sancı ve farklılığın hamileliğin sağlıklı gelişimi için yakından takip edilmesi oldukça önemlidir.
Bu süreçte anne adaylarının 17 haftalık gebelikte nelere dikkat edilmeli konusuna titizlik göstermesi ise, anormallik durumunda bunun erken teşhisi ve tedavisinde oldukça etkilidir.
Bu süreçte dikkat edilmesi gerekenlerden bazıları şu şekildedir;
- Unutkanlık gibi sorunlar artabilir ve hatırlatıcı önlemler alınarak azaltılabilir.
- Burunda dolgunluk yaşanabilirken, alerji ile karıştırılmamalı ve alerjen faktörlere dikkat edilmelidir. Mesela evcil hayvanlarla ve polen uçuşması olan ortamlardan kaçınılmalıdır.
- Uyku sorunları yaşanıyorsa, ılık süt veya müzik dinleyerek zamanında ve kaliteli uyku almaya çalışılmalıdır.
- Saçların boyatılması düşünülüyorsa organik boyalar tercih edilmelidir.
- Sigara içmekten ve içilen ortamlardan uzak durulmalıdır.
- Enfeksiyonların kolay bulaşabileceği ve yayılabileceği kalabalık ortamdan uzak durulmalıdır.
- 15-18. haftalar arasında yapılması gereken üçlü, dörtlü ve diğer testler yaptırılmalıdır.
- Haftada en az iki kez balık tüketilmeye çalışılmalı ancak seçilen balıkların civa içerme riski olan derin su balıkları olmamasına özen gösterilmelidir.
- Bol sıvı alımına özen gösterilmelidir.
- Hamilelik sürecine uygun egzersizler yapılarak hareketli yaşam tarzı benimsenmelidir.
- Ağır kaldırmaktan ve aşırı yorgunluktan kaçınılmalıdır.
- Vücudun ihtiyacı olan tüm besin kaynaklarını içeren dengeli ve sağlıklı beslenmeye dikkat edilmelidir.
- Hemoroid oluşumu ve kabızlığı engellemek için lif ağırlık gıdalar tüketmeye ve bol sıvı alımına özen gösterilmelidir.
- Yoğun akıntı yaşanıyorsa sık sık ped değiştirilmelidir. Ayrıca sarı, yeşil ve kokulu akıntı enfeksiyon belirtisi olabileceğinden uzmana başvurulmalıdır.
- Dar kıyafetler giymekten kaçınılmalıdır.
- Ağır kokulu ve duman salan temizlik ürünleri ile temizlik yapmaktan kaçınılmalıdır.
- Midye tarzı yiyecekler tüketmekten kaçınılmalıdır.
- Kilo alımının hafta hafta gelişim tablosuna uygun olup olmadığı izlenmeli, eksik veya fazla olunduğunda rutin kontroller esnasında uzmanın verdiği tavsiyelere uyulmalıdır.
- Bu dönemde demir eksikliği yaşanma sıklığı oldukça yüksektir. Dolayısıyla gerektiğinde uzman tavsiyesi ile demir takviyesi alınmalıdır.
- Gerekli ve vurdurulmamış aşılar varsa tamamlatılmalıdır.
- Sıcak duş almamalı ve duş anında pH dengesini bozacağı için vajinaya su püskürtmekten kaçınılmalıdır.
- Naylon iç çamaşırı ve kilotlu çorap giymekten kaçınılmalıdır.
- 35 yaş üstü gebeliklerde uygulanan AFP test sonucu pozitif ise uzmandan yapılabilecekler konusunda bilgi alınmalıdır.