Yüz Sarkması

Yaşlanma sürecinde vücuttaki kolajen miktarının azalması ve böylelikle de elastiki özelliğin kaybedilmesiyle karşılaşılan sorunlardan bir tanesi yüz sarkmasıdır. Tedavide yüz germe, botoks uygulaması gibi birçok yöntem mevcuttur.

Yüz Sarkması Nedir?

Yaşlanma sürecinde vücuttaki kolajen miktarının azalması ve böylelikle de elastiki özelliğin kaybedilmesiyle birlikte, genellikle göz bölgesinden başlayan ve özellikle kadınlarda daha sık bir şekilde karşılaşılan sorunlardan bir tanesi yüz sarkmasıdır. Yüz sarkmasını bir hastalık olarak nitelendirmek çok da doğru değildir. Çünkü bu durum yaşlanmanın, yaş almanın getirdiği doğal sonuçlardan bir tanesidir.

Yüz bölgesinde bulunan kaslar jest ve mimikleri yerine getirmek için sık sık hatta sürekli olarak aktif bir şekilde kullanılmaktadır. Aynı zamanda bu kaslar gülmek, ağlamak, kızmak gibi bir çok duyguyu ifade ederken de aktif halde kullanılırlar.

Yüz Sarkması Belirtileri Nelerdir?

Her hastalıkta olduğu gibi yüz sarkması hastalığında da belli başlı belirtiler vardır. Bunlar;

  • Kişinin göz kapağının sarkması
  • Kişide meydana gelen ve kaz ayağı şeklinde adlandırılan kırışıklıkların varlığı
  • Kişinin kaşlarında düşüklük meydana gelmesi şeklinde listelenebilir. 

Yüz Sarkması Nedenleri Nelerdir?

Yüz sarkmasını tetikleyen tek şeyi yaşlanma olarak ele alamayız. Aynı zamanda yaşlanmaya eşlik eden ve en az bu durum kadar tetikleyici özelliğe sahip olan etmenler de vardır. Bunlar;

  • Genetik faktörler ve genetik faktörlere yatkınlık hali
  • Yağlı yiyeceklerin aşırı miktarda ve sık sık tüketilmesiyle birlikte meydana gelen düzensiz ve hatalı beslenme şekli
  • Karbonhidratlı yiyeceklerin aşırı miktarda ve sık sık tüketilmesiyle birlikte meydana gelen düzensiz ve hatalı beslenme şekli
  • Alkol tüketimi
  • Stresli bir yaşam tarzının benimsenmiş oluşu
  • Yaşlanma ile birlikte derinin su tutma özelliğinin yavaş yavaş yitirilmesi durumu
  • Yaşlanma ile birlikte derinin incelmesi durumu
  • Menopoz sonrası dönem ve özellikle bu dönemde meydana gelen yaşlanma belirtileri
  • Düzensiz bir şekilde ve sık sık kilo alıp verme durumu
  • Güneş ışığı altında bilinçsiz bir şekilde kalıp yanlış bronzlaşma durumu
  • Sigara tüketimi
  • Yanlış pozisyonda uyuma durumu
  • Solaryum kullanımı ile bronzlaşma
  • Uyku düzeninin olmaması, az ve yetersiz uyuma hali
  • Cildi uzun süreli olarak kuru bırakma, yeterli miktarda nemlendirmeme ve nem dengesini koruyamama şeklinde sıralanabilir. 
  • Hastalıklar
  • Çevresel faktörler

Yüz Sarkması Tedavisi ve Ameliyatı

Yüz sarkması hastalığının tedavisinde uygulanan farklı farklı yöntemler mevcuttur. Cerrahi nitelikte ve basit uygulamalı olan operasyonları aşağıdaki gibi listelemek mümkündür.

İp aracılığı ile yüz germeGenellikle 30 ila 65 yaş arasındaki kişilere uygulanan bir yöntemdir. Bu yöntem ile daha genç bir görünüm sağlanması hedeflenirken aynı zamanda da ciltteki sarkma görüntüsünün önüne geçilmesi sağlanır. Yüz üzerinde bulunan sarkık dokuları düzeltmek için cog adı verilmiş olan özel bir ip kullanılır. Bu ip kılçıklıdır. Operasyon gerçekleştirildikten sonraki 3 ayın sonucunda hedefe ulaşılır.

Mezolift (vitamin enjeksiyonu) – mezolifting – yüz mezoterapisiYüz gençleştirme için en yaygın şekilde kullanılan yöntemlerden bir tanesidir. Aminoasitler, A vitamini, C vitamini, E vitamini gibi vitaminler, mineraller, çeşitli antioksidan maddeler ve hyaluronik asit gibi dolgu maddeleri karışım haline getirilir ve derinin alt bölgelerinde bulunan tabakalarına özel bir iğne aracılığı ile enjekte edilir. Mikropunktur yöntemi adı verilen, çok ince uçlu iğnelerle yapılan ve 10 dakika kadar kısa süren bir uygulamadır. Acısız ve ağrısız olarak nitelendirilebilir.

Dermaroller: Basit, silindir şeklinde bir el aletidir. Üzerinde titanyum, paslanmaz nitelikli mikro iğneler mevcuttur. Sarkmanın görüldüğü bölgeye dik bir şekilde cihaz ile uygulama yapılır. Böylelikle sarkmanın olduğu bölgeye girip çıkan ultra ince nitelikli iğneler, cildin üst kısmında gözle görülemeyecek kadar küçük mikroskobik delikler açar. Bu delikler sayesinde cilt kendini ve özelliklerini yeniler. Yaklaşık olarak yarım saat ile bir saat arasında süren uygulama esnasında kolajen ve elastin sentezi sağlanır ve böylelikle de kan dolaşımı hızlandırılır. Böylelikle cilt elastiki yapısını yeniden kazanır ve sıkılaşma sağlanır.

Dolgu enjeksiyonu: Kişinin cildinde meydana gelen kırışıklıkların giderilmesi için deri altına gerekli olan maddelerin enjekte işleminin yapılmasıdır. Ağrısız bir işlemdir ve 6 aylık süreler ile isteğe ve gerekliliğe bağlı olarak tekrar edilerek uygulanabilir.

PRP uygulaması: Platelet rich plasma olarak adlandırılan PRP uygulaması, kişinin kendi vücudundan alınan bir miktar kana özel bir uygulama yapılarak plazmasının ayrıştırılması ve tedavinin uygulanacağı bölgeye özel iğneler ile enjekte edilmesi işlemidir.

Peeling uygulaması: Peeling, deri üzerinde bulunan ve işlevini yitirmiş olan ölü nitelikli hücrelerin ciltten atılması işlemidir. Her cilt için özel ve farklı bir peeling yöntemi ya da materyali mevcuttur. Bu durum mutlak suretle dikkate alınmalıdır.

Botoks uygulaması: Botulinum toksin kelimesinden kısaltılarak edinilmiş bir kelimedir. Botoks bir tür proteindir ve cildin yaşlanmaya bağlı olarak geliştirdiği sarkmalarını önlemek ve iyileştirmek amacıyla kullanılan bir yöntemdir.

Yüz Sarkmasına Ne İyi Gelir?

Yüz sarkması hastalığı için öncelikle tetikleyici nitelikteki şeylerden uzak durulmalı ve sonrasında ise bol sıvı tüketimi sağlanmalı, düzenli ve yeterli miktarda uyku alınmalı, düzenli bir şekilde spor yapılmalı yani spor alışkanlık haline getirilmeli, cildin nem dengesi nemlendirici özelliği bulunan krem veyahut losyonlardan faydalanılarak sağlanmalı ve eğer mümkünse yüz yogası yapılmalıdır.

Yüz Sarkmasına Ne İyi Gelmez?

Yüz sarkması hastalığına iyi gelmeyen şeyleri;

  • Direkt olarak bilinçsiz bir şekilde güneş ışınlarına maruz kalma
  • Solaryum kullanımı ile bilinçsiz bronzlaşma
  • Alkol tüketimi
  • Sigara tüketimi
  • Kafeinli içeceklerin aşırı miktarda tüketimi
  • Düzensiz uyku alışkanlığı
  • Sağlıksız beslenme alışkanlığı 
  • Stres şeklinde listelemek mümkündür. 

Yüz Sarkması İlaçları

Yüz sarkması hastalığı için içerisinde etken madde olarak hyalüronik asit ve kolajen gibi cildi yenileme özellikleri bulunan maddeler barındıran krem veya losyonlar kullanılabilir. Böylelikle cildin, yüzün sarkması bir nebze de olsa önlenebilecek, cildin mevcuttaki sıkılığı korunabilecek, cilt üzerinde dolgunlaşma sağlanarak pürüzsüz bir görünüm elde edilebilecektir.

Yüz Sarkması için Hangi Doktora Gidilir?

Yüz sarkması hastalığı için herhangi bir sağlık kuruluşu bünyesindeki alanında uzmanlaşmış olan plastik, rekonstrüktif ve estetik cerrahı ile iletişime geçilmeli ve tedaviye başlanmalıdır.

Makaleyi faydalı buldun mu?
0
0
Makeleyi Paylaşın

Yüz Sarkması ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular

Yüz sarkması nasıl toparlanır?

Yüz sarkmasını toparlamak için evde de uygulanabilecek oldukça basit nitelikli uygulamalar mevcuttur.

  1. Gül suyu kürü

Gül suyu doğal bir tonik niteliğindedir. Bir miktar gül suyu, bir miktar cadı fındığı ve bir miktar limon suyunu karıştırın ve her sabah yüzünüzü temizlemek için bu karışımı kullanın.

  1. Bal kürü

Antioksidan, mineral ve vitamin açısından oldukça zengin olan ve nemlendirici özelliği de bulunan bal, yüz sarkması için yaygın bir şekilde kullanılır. Bunun için bir miktar bal, zeytinyağı ve limonu karıştırabilir ve her gece yüzünüze uygulayıp kuruttuktan sonra ılık su ile yıkayarak temizleyin.

  1. Salatalık kürü

Antioksidan niteliğinde olan salatalık, tazeleyici özelliğe sahip bir doğal tonik gibidir. Bir salatalığın suyunu bir miktar ekşi krema ile karıştırın ve yüzünüze sürün. Kurumasını bekledikten sonra ılık su ile temizleyin ve haftada birkaç kez tekrarlayın.

  1. Yumurta beyazı kürü

Doğal astrenjanlardandır, içerisinde hidrolipit barındırır. Böylelikle kolajen ve elastikiyet konusunda cildi takviyeleyici bir özelliği vardır denilebilir. 2 adet yumurtanın beyazını bir miktar yoğurt ile karıştırın, cildinize sürün ve kurumasını bekledikten sonra ılık su ile temizleyin. Haftada birkaç kez tekrar edin.

  1. Aloe vera kürü

İçerisinde bulunan malik asit sayesinde kırışıklıklara ve sarkmalara karşı kullanılabilecek bir savaşçı gibidir. Bir miktar aloe vera jeli, bir miktar hindistan cevizi yağı ve bir miktar balı karıştırın. Yüzünüze uyguladıktan sonra kurumasını bekleyin ve soğuk su ile durulama işlemini gerçekleştirin. İki günde bir kez tekrar edin.

Dr. Murat Doğru

Yüz sarkmasını önlemek için neler yapılmalıdır? Yüz sarkması nasıl önlenir?

Yüz sarkmasını önlemek için;

  • Uyku düzeninizi ihmal etmeyin. Yetişkinler için yeterli uyku miktarı olarak tanımlanan 7-8 saat uykuyu mutlaka alın. 
  • Açık tenli birisiyseniz ve renkli gözlere de sahipseniz, cildinizi mutlak suretle güneş koruyucu ürünlerle destekleyin.
  • Sigara tüketimini en aza indirin, mümkünse tamamen bitirin.
  • Alkol tüketimini en aza indirin, mümkünse kullanmayın.
  • Düzensiz bir şekilde ve sık sık kilo alıp vermeden kaçının.
  • Sağlıklı bir beslenme düzeni oluşturun. Aşırı yağlı, karbonhidrat nitelikli, şeker oranı yüksek yiyeceklerden kaçının. Bunların yerine vitamin değerlerince yüksek olan meyve ve sebze tüketimine özen gösterin. 
  • Kafein içeren çay ve kahve gibi içeceklerin tüketimine dikkat edin.
  • Bol miktarda su tüketin.
Dr. Murat Doğru

Yüz sarkması kaç yaşında başlar?

Yüz sarkması hastalığı kişinin tamamen kendisine bakması ile orantılı bir şekilde gerçekleşir. Aynı zamanda yaşlılığın da gerekliliği olduğunu göz ardı etmemek gerekir. Genellikle 30lu yaşları takiben bu durum görülmeye başlar. Kişinin sahip olduğu yüz tipi ise de buradaki önemli noktalardan bir tanesidir. Her yüz tipi için farklı farklı sarkma zamanları vardır denebilir. Örneğin yüz bölgesinde elmacık kemikleri belirgin halde bulunan kişiler, yüzlerinin yapıları ve kemiklerinin gerginliği sayesinde yüz sarkması durumu ile daha geç bir zamanda karşılaşırlar; hatta belki de hiçbir zaman bu durumu tecrübe etmezler.

Dr. Murat Doğru