Yüz Dolgusu Nedir?

Yüz dolgusu, özellikle kadınlar tarafından tercih edilen ülkemizde oldukça popüler olan estetik bir uygulamadır.

Yüz dolgusu, son dönemlerde ülkemizde de popülerlik kazanmış estetik bir uygulama ve tedavi olarak bilinmektedir. Özellikle de kadınlar tarafından çok sık tercih edilmeye başlanmıştır. Yüz dolgusu işleminin bu kadar sık ve yaygın şekilde tercih edilir olmasının başlıca nedeni ise ameliyatsız şekilde gerçekleştirilebilen bir işlem olmasıdır.

Dolgu tedavisinde kişilerin şikâyeti olan bölgeler üstüne hem vücuda herhangi bir zararı bulunmayan hem de eriyebilen bir madde uygulanmaktadır. Bu uygulama sayesinde de bu bölge üzerindeki görüntü açısından oluşmuş bozukluklar giderilebilir.

Yüz dolgusu işleminde başarı yüzdesi çok yüksek seviyededir. Bu da olumsuz bir durum ile karşılaşılma olasılığının çok az olduğunu gösterir. Dolgu yönteminin en fazla kullanıldığı bölgeler içerisinde ise alın, kaş araları, dudak kenarları, alın ve burnun yan kısmından inen kıvrımlar bulunur. Özellikle hastaların en çok dert yandığı bölgeler de burun kenarında bulunan kıvrımlar ve kaş araları bölgeleridir.

Yüze dolgu, bu sözü geçen bölgeler üzerinde türlü etkenlere bağlı olarak ihtiyaç duyulan bir tedavidir. Kaşların çok çatılması hâlinde oluşan kırışıklıklar, kişilerde yaş aldıkça daha çok belirginleşmektedir. Bu durum neticesinde ise hoş olmayan şekilde bir görünüm ortaya çıkar. Yine bu noktada kurtarıcı tedavi olarak iki kaş arası bölgeye konulan bir madde sayesinde dolgu işlemi uygulanır; kırışıklıklar da ortadan kaldırılır.

Yüze Dolgu Nasıl Yapılır?

Yüze dolgu işlemi için içerik kısmında hyaluronik asit olan bir maddenin enjeksiyonu yapılmaktadır. Söz konusu bu madde ile ciltteki hücrelerin tazelenmesi ve aynı zamanda kollajen seviyesinin çoğaltılması sağlanır. Bu enjeksiyon, insan cildinin alt kısmına enjekte edilir. Sonrasında ise 15-20 ya da en fazla 30 dakika kadar ciltte bir gerilme oluşması beklenmektedir.

Yüz dolgusu uygulaması için kullanılacak dolgu maddeleri, doktorunuz tarafından, kırışıklık hattına ve bununla beraber şekil verilmesi istenen bölge üzerine ince bir tane iğne ucu yardımı ile enjekte edilecektir. İnce uçlu bir iğne yerine, bu aşamada künt kanuller de tercih edilebilir. Enjeksiyon işlemi ise küçük miktarlar hâlinde gerçekleştirilir. En fazla 2- ila 30 dakika kadar süren bu işlem ardından sonuç anında fark edilmektedir. Bu uygulamanın hızlı ve olumlu sonuçları şu şekilde sıralanabilir:

  • Yapılan bu işlemde cildin alt kısmına enjekte edilen dolgu malzemeleri, kişide kırışıklık bölgelerinin altı doldurulur ve kırışıklık sorunu düzeltilir. 
  • Ayrıca yüze hacim verilmiş olacağı için sarkmalar da giderilmektedir. 
  • Hacmi daha az bölgelerde ise dolgunluk yaratılmış olur. 
  • Dolgu maddelerinden bazıları geçici olmalarına karşın cilt altında oldukları zaman boyunca insan cildinde yeni kollajen yapımını sağlar ve uyarırlar. Bu sayede de cilt üzerinde yenilenme gerçekleşir. 
  • Dolayısıyla dolgu maddesinin erimesinin ardından bile yapılan bölge, eski hâline göre oldukça iyi görünecektir.

Yüz Dolgusu Sonrası

Yüze dolgu sonrası süreç, hastaların istedikleri sonucu alabilmeleri açısından önem arz eder. Bu uygulamanın hemen ardından bazı belirtiler olabilir ve bu belirtilere de bağlı olarak bazı noktalara dikkat edilmesi, yapılmaması gerekir. Sonrası süreç için bildirilen veriler şu şekildedir:

  • Uygulamanın hemen sonrasında enjeksiyon yapılmış bölgelerde ödem ya da hafif kızarıklık şikâyetleri olabilir. Bunlar, yaklaşık 15 ila 20 dakikada kaybolurlar. 
  • Nadir de olsa uygulama sonrası noktasal şekilde deri altı kanamaları görülebilir. Bunlar ise 5 ila 7 gün içerisinde kaybolurlar.
  • Yüze dolgu sonrası geçici şekilde kızarıklık, hassasiyet, şişlik ve morluk görülebilir. Kısa süre içerisinde bu şikâyetler gerilerler. 
  • İşlem sonrası oluşan morluklar için bir kapatıcı kullanılabilir.
  • İşlem sonrası 4 saat kadar ağır bir spor, çok konuşma-gülme ya da sert çiğneme hareketleri tavsiye edilmez. 
  • İşlem gören bölgeye sert şekilde bir masaj yapılmaması gerekir. 
  • İşlem sonrası oluşmuş şişlik ve kızarıklıklar tamamıyla geçmeden önce bölge üzerinde aşırı soğuk ya da aşırı sıcaktan korumak gerekmektedir. 

Yüz Dolgusu Zararları

Yüz dolgusu zararları, yüze dolgu işleminin sonrasında oluşabilecek riskleri ve zararları ifade eder. Ancak bu yüz dolgusu işlemi ardından yüzde meydana gelebilecek olan zararlı etkiler, genel anlamda kalıcı değil, geçicidir. Pek çok estetik ameliyatta olduğu gibi hastada geçici olarak morluk, şişlik veya kızarıklık gibi reaksiyonlar görülebilir. Bu morluklar ve kızarıklar için hekimin de izin vermesi halinde uygun bir kapatıcı kullanılabilir.

Ayrıca yüz dolgusu işlemine uygun olmayan ya da bazı hastalıkları olan kişilerde, yüz dolgusu zararlarına rastlanabilir. Bu hastalık ve durumlara örnekler ise şu şekildedir:

  • Emzirme veya hamilelik döneminde olan anne adayları,
  • Hipertrofik skar ve keloidal yapısı bulunan hastalar,
  • Uygulama bölgesi üzerinde aktif bir enfeksiyonu bulunan hastalar (uçuk, yara, iltihap vb.)…
Makaleyi faydalı buldun mu?
0
0
Makeleyi Paylaşın

Yüz Dolgusu ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular

Yüz dolgusu sonrası şişlik olur mu?

Yüz dolgusu sırasında kullanılan malzemeye göre yüz üzerinde bazı şişlikler meydana gelebilir. Özellikle de hyaluronik asit kullanılarak yapılan dolgu işlemlerinde hastanın ilk birkaç günü içerisinde su tutması sonucunda şişlik oluşabilir.

Dr. Ülkü Kılıç

Yüz dolgusu yaptıranlar ne istiyor?

Dolgu malzemesi ve işlemleri, vücutta farklı bölgeler üzerinde yapılabiliyor. Ancak yaygın şekilde yüz bölgesi üzerinde dolgu işlemi tercih edilmektedir. Yüz dolgusu yaptıranlar ise şu sebep ve amaçlara bağlı olarak bu işlemi gerçekleştirmek istemekteler: Burun, dudak, elmacık kemikleri ve yüz üzerindeki sarkma ve çökmelerin giderilmesi.

Dr. Ülkü Kılıç

Yüz dolgusu sonrası ödem ne zaman geçer?

Yüz dolgusu sonrasında cilt üzerinde 48 saate varıncaya kadar ödem ya da şişlikler meydana gelebilmektedir. Ancak bu şikâyetler kalıcı değildir. Ortalama olarak bu şişlikler, 1 hafta süre içerisinde iner ve kişi son hâline kavuşur.

Dr. Ülkü Kılıç

Kalıcı yüz dolgusu nedir?

Kalıcı yüz dolgusu için yüz dolgusu malzemelerinin içerik kısımları ve çapraz bağların yoğunluk durumuna bağlı olarak kalıcılık süreleri değişir, denilebilir. Hyaluronik asit içeriği olan dolgular, ortalama 6 ay ila 1,5 yıl kalıcıdır. Hyaluronik asit, insanda dermis dokusu üzerinde kollajeni meydana getiren temel nitelikte bir ara maddedir.

Dr. Ülkü Kılıç

Yüz dolgusu sonrası yapılması gerekenler nelerdir?

  • Yüz dolgusu işlemi için uzman hekimin takdiriyle hem öncesinde hem de sonrasında hastanın kan sulandırıcı etkideki ilaçları kullanmaması gerekir. Ayrıca öncesinde alkol de kullanması çok sakıncalıdır.
  • Dolgu işleminden ortalama 2 saat kadar bir süre geçince duş alınabilir.
  • İşlem ardından hastanın bol bol miktarda su tüketmesi gerekmektedir.
  • İşlem sonrasında cilt üzerine sert masaj tipi uygulamalar yapılmaması gerekir.
  • İşlemden sonra hastanın yaklaşık olarak 4 saat kadar sert çiğneme, konuşma ve gülme faaliyetlerini yapmaması tavsiye edilir.
  • İşlem sonrasında hastanın ilk gün yatarken yüzüstü pozisyonda yatmaması tavsiye edilir.
Dr. Ülkü Kılıç

Yüz dolgusu sonrası masaj yapılır mı?

Yüz dolgusu sonrası masaj gibi uygulamalar yapılması, tavsiye edilmemektedir. Bazı uzmanlarca sert bir masaj uygulaması tavsiye edilmezken genel görüşe göre hiçbir şekilde masaj yapılmaması söylenir.

Dr. Ülkü Kılıç

Yüz dolgusu yan etkileri nelerdir?

Dolgu estetiği alanında önceki zamanlarda sentetik dolu ve yarı sentetik dolgu malzemeleri kullanılmıştır. Bu maddeler ise zamanla hastalarda birtakım yan etkiler oluşturmuştur. Ancak daha sonra hyaluronik asit maddenin dolgu işlemlerinde kullanılmasıyla yan etkiler minimalize edilmiştir. Dolayısıyla bu dolgunun insan vücudu üzerinde kızarıklık, şişlik, morluk ve hassasiyet gibi geçici yan etkileri bulunabilir.

Dr. Ülkü Kılıç

Estetik yüz dolgusu nedir?

Estetik yüz dolgusu, estetik alanındaki hekimler tarafından insan cildinde oluşan kırışıklık sorununun giderilmesi, yüz bölgesine hacim kazandırılması, yüze belli bir şekil verilebilmesi ve dudakların dolgunlaştırılması gibi amaçlarla yapılan, aslında cerrahi olmayan ve çok minimal şekilde isimlendirilen estetik bir tip uygulamadır.

Dr. Ülkü Kılıç

Yüz dolgusu ne kadar dayanır?

Yüz dolgusu için öngörülen ve bilinen etkili süreç, kullanılan dolgu maddesine de bağlı olarak 6 ay ila 12 ay süre arasında değişiklik göstermektedir.

Dr. Ülkü Kılıç

Yüz dolgusu ne kadar sürede oturur?

Yüz dolgusu uygulaması yapılır yapılmaz hasta üzerinde şeklini alır, etkisini gösterir. İşlemin ardından birkaç gün kadar bir süre içinde az da olsa ödem meydana gelebilir. Bu ödemin geçmesiyle birlikte hasta 4. ya da 5.gün içerisinde son görünümüne kavuşmuş olmaktadır.

Dr. Ülkü Kılıç

Yüze dolgu uygulaması nasıl yapılır?

Yüze dolgu uygulaması/tedavisi, insan yüzü üzerinde pek çok bölgeye uygulanabilmektedir. Dolgu tedavisi, genel olarak vücutta pek çok farklı bölgede uygulanabilmektedir. Ancak en yaygın dolgu uygulaması, yüze dolgu uygulaması olarak bilinir. Çünkü en verimli, en sağlıklı sonuçlar, çok olumlu olmaktadır. Yüz üzerinde meydana gelen kırışıklıkları için ya da izlerden şikâyetçi olan kişiler açısından ameliyatsız ve hızlı bir şekilde uygulaması gerçekleştirilir.

Dr. Ülkü Kılıç