Yumurtlama Dönemi

Kadınlarda yumurtlama dönemi gebelik için uygundur. Çünkü fallop tüplerine taşınan yumurtalardan olgun yumurta, burada sperm ile bir araya gelerek döllenme yaşanabilir. Ovulasyon dönemi, yaklaşık olarak 28 günde bir meydana gelen regl döngüsünün tam ortasına denk gelir.

Yumurtlama Dönemi Nedir?

Yumurtlama dönemi diğer adıyla ovulasyon olarak bilinmektedir. Yumurtlama, ergenlik döneminden menopoza kadar sürer. Yumurtlama, yumurtanın folikül kesesinden fallop tüplerine bırakılmasıyla oluşur. Sağlıklı bir bünyede her ay bu döngü aynı şekilde gerçekleşir ve gebelik için oldukça önemlidir.

Kadınlarda yumurtlama dönemi gebelik için uygundur. Çünkü fallop tüplerine taşınan yumurtalardan olgun yumurta, burada sperm ile bir araya gelerek döllenme yaşanabilir. Ovulasyon dönemi, yaklaşık olarak 28 günde bir meydana gelen regl döngüsünün tam ortasına denk gelir. Olgunlaşan yumurtalar fallop tüpüne adet döngüsünün 6. günü itibariyle taşınmaya başlar ve 14. güne kadar da devam eder. Yaklaşık 1 hafta sürmektedir.

Olgun yumurta 24 saat kadar fallop tüpünde bekleyebilir. Ardından döllenme gerçekleşmezse, adet döngüsü başlar ve aynı süreç 28 günde bir tekrarlanır. Gebelik için en uygun zaman olan yumurtlama döneminden birkaç gün önceki birliktelik sonucunda da gebelik yaşanabilir. Bunun sebebi ise erkek üreme hücresi spermin kadın vücudunda 3-4 gün canlı kalabilme özelliğidir.

Hala sperm canlıyken, yumurtlama döneminde taşınan olgun yumurta ile döllenme yaşanabilir. Bu durum ultrasonda çoğu zaman ayırt edilebilir ve bebeğin haftasıyla uyumlu çıkmama sebebi geç döllenme olabilir. Bu nedenle planlı gebeliklerde ovulasyon takibi yapılması önemlidir ve yumurtlama dönemi hamile olasılığı yüksek olan zaman dilimidir.

Yumurtlama Dönemi Nasıl Hesaplanır?

Yumurtlama döneminin birçok hesaplama yöntemi bulunur. Her kadının adet döngüsünü takip etmesi gerekir. Yumurtlama döneminin bilinmesi, en uygun doğurganlık zamanının belirlenebilmesini sağlar.

Takvim yöntemi, vücut sıcaklığı yöntemi, yumurtlama yöntemi ve rahim ağzının elle kontrolü yumurtlama döneminin hesaplanmasında uygulanan yöntemlerdir. Yumurtlama döneminde dikkat edilmesi gerekenler, doğurganlığın arttığı zamanı belirlemeyi sağlar.

  • Takvim yöntemi: Adet döngüsünün başlangıç günü işaretlenerek hesaplama yapılır. Her ay farklı günlere denk gelebildiği için takvim üzerinden işaretleme daha doğru bir hesaplama yapmayı sağlar. Adet döngüsünün ilk gününden sayılan 14. gün yumurtlama dönemini gösterir. 
  • Vücut ısısı: Yumurtlama döneminde değişen hormonlar sebebiyle vücut ısısında artış izlenebilir. Bu da bir yumurtlama dönemi hesaplama yöntemidir. Net olarak işaret etmese de tarihlerle birlikte ek olarak değerlendirilir. Yumurtlama vücut ısısının artması itibariyle 3 gün içerisinde gerçekleşir.
  • Yumurtlama yöntemi: Vajinal akıntılar izlenerek yumurtlama dönemi hakkında bilgi edinilir. Yumurtlama döneminde akıntıda farklılıklar gözlemlenir, bu da doğurganlığın arttığının işareti olarak ele alınır. Akıntı miktarında azalma, artış, yapışkanlık ve kuruluk gibi belirtiler takvim üzerinde işaretlenebilir. 
  • Rahim ağzı kontrolü: Doğurgan olmayan döneme göre rahim ağzı daha kapalı ve serttir. Elle kontrol edilebilirdir ve yumuşama izlenmez. Yumurtlama döneminde ise yumuşamayla birlikte rahim ağzından bir miktar açılma yaşanır. Bu yöntem ile doğurgan dönem belirlenebilir. 

Yumurtlama döneminin hesaplanmasıyla birlikte, son dönemlerde ovulasyon hesaplama ile cinsiyet belirleme durumu ortaya çıkmıştır. X ve Y spermleri bebeğin cinsiyetini belirler. Kız bebek için spermler yumurtaya daha yavaş ulaşır ve daha büyüktürler. Erkek bebek için Y spermleri gerekir bunlar daha hızlı ve küçüktür.

Tıbbi olarak kesinleşmemesiyle birlikte yumurtlama dönemi cinsiyet belirleme skalası ele alındığında; kız çocuk için yumurtlama döneminden birkaç gün önce, erkek bebek için yumurtlama başladıktan birkaç saat önce ilişki önerilir.

Yumurtlama Dönemi Belirtileri

Yumurtlama dönemi belirtileri her ay aynı şekilde hissedilmeyebilir. Bazen daha fazla bazen ise daha az ortaya çıkar. Genel olarak izlenen belirtiler, ovulasyon döneminin başladığına ve hamilelik için uygun zaman olduğuna işaret etmektedir. Çoğu zaman yumurtlama döneminde adet sancısı gibi ağrı yaşanır. Bu ağrılara yumurtanın olgunlaşması ve bölgenin gerilmesi sebep olur. Yumurtlama döneminde bel ve kasık ağrısı da ovulasyonun belirtisidir ve normal kabul edilir.

Yumurtanın fallop tüplerine atılması sırasında folikül yüzeyi gerilir ve karın bölgesinde ağrı yaşanır. Bazı kadınlar yumurtlama döneminde yanma da hissetmektedir. Yumurtlama döneminde kahverengi akıntı belirtiler arasındadır ve normal kabul edilir. Her kadında yaşanmaz fakat görülme sıklığı yüksektir. Yumurtlama döneminde sarı akıntı daha fazla yaşanmaktadır.

Yumurtlama dönemi belirtileri şu şekilde sıralanır;

  • Karın bölgesinde şişlik
  • Akıntı
  • Lekelenme
  • Memelerde hassasiyet
  • Tat ve özellikle koku hassasiyeti
  • Rahim ağzı açıklığı
  • Vücut ısısı artışı

Belirtiler arasında olan lekelenme çoğu durumda rahimle ilgili bir probleme işaret edebileceği için takip edilmeli ve dikkatli olunmalıdır. Yumurtlama dönemi kanlı akıntı da meydana getirebilir. Bu akıntılar farklı bir sağlık sorunu olmadığı müddetçe ovulasyon dönemi belirtisidir ve 2-3 gün sürer. Akıntılarla beraber yumurtlama dönemi kasık ağrısı ve memede ağrı normal olarak kabul edilir.

Ovulasyon Testi Nedir ve Nasıl Yapılır?

Hamile kalmak için kullanılan ovulasyon testi, doğurganlığın en yoğun olduğu günü tespit etmeye yarar. Doktor kontrolünde yapılabileceği gibi evde de uygulanabilir. Genellikle adet düzensizliği olanlar, planlı gebelik ve hormon sorunlarında başvurulan yöntemler arasındadır. Ovulasyon testi ile vücuttaki LH hormonunun oranı belirlenir. Bu hormon yumurtaların gelişmesine yarayan ve ovulasyon dönemi içerisinde gelişim gösteren bir hormondur.

Gebelik testinde olduğu gibi ovulasyon testi de idrarla uygulanır. Çıkan çizgiler hamilelik durumuna elverişli olup olunmadığının işaretini verir. Çizgi varsa kişi hamileliğe uygundur, çizgi yoksa değildir şeklinde bir kanıya varılabilir. Ovulasyon testinde ikinci silik çizgi yumurtlamanın gerçekleşmediğini gösterir. İkinci çizgi silik olduğunda, hamilelik testlerinde pozitif duruma işaret ettiği için yanılma yaşanabilir. Ovulasyon testinde silik çizgi olmamalıdır ve olumlu bir anlam ifade etmez.

Ovulasyon testinde idrar, günün ilk idrarı olmak zorunda değildir. Herhangi bir saat diliminde yapılabilir. Teste başlama gününün belirlenmesi ise kişinin adet döngüsüne bağlıdır ve kişiden kişiye değişebilir. Adet döngüsünün ilk günü baz alınarak hesaplama yapılabilir. Testi uygularken en doğurgan dönem belirlenir ve bu dönem içerisinde cinsel ilişkiye girilmesi, hamile kalma ihtimalini artırır. Yumurtlama döneminde ilişki sıklığı bu testler sayesinde daha verimli hale gelir.

Makaleyi faydalı buldun mu?
0
0
Makeleyi Paylaşın
0