Yumurtalıkların Yavaş Çalışması

Yumurta tembelliği, kadınların yumurtalıklarında meydana gelen bir fonksiyon bozukluğudur. Yumurtlama uyarıcı ilaç, doğum kontrol hapı, adet düzenleyici ve yumurtlama uyarıcı iğne gibi tedaviler bulunmaktadır.

Yumurta Tembelliği (Yumurtalıkların Az Çalışması) Nedir?

Tıp dilinde polikistik over sendromu olarak isim verilen yumurta tembelliği kadınlarda oldukça yaygın bir şekilde görülmektedir. Yumurta tembelliği basit bir dille açıklanacak olursa kadınların yumurtalıklarında meydana gelen bir fonksiyon bozukluğudur.

Kadınlarda her ay düzenli bir şekilde gerçekleşen yumurtalıklarda yer alan üreme hücrelerinden birisinin gelişmesi ve gerekli büyüklüğe ulaştığında çatlayarak döllenmeye hazır şekle gelmesi normal olağan bir döngüdür.

Fakat yumurtalıkların yavaş çalışması sonucu kadınlarda bu olağan süreç gerçekleşmez. Bunun sebebi ise yumurta tembelliği nedeniyle yumurtalıkların fonksiyonlarını gerekli ve düzgün bir şekilde yerine getirememesinden kaynaklıdır.

Yumurta Tembelliği Nedenleri Nelerdir?

Yumurtalıkların yavaş çalışması olarak da adlandırılan bu durumun çeşitli nedenleri bulunmaktadır.

Yumurtalık yavaş çalışması nedenleri:

  • Yumurtalıkların tembel olmasının bilinen en büyük nedeni hormonların görevini tam olarak yerine getirmemesidir. Hormonların çalışmaması ya da daha az çalışması gibi durumlar yumurtalıklarda yer alan üreme hücrelerinin uyarılmasını engeller ve böylelikle üreme hücrelerinde büyüme ve gelişme gerçekleşmemektedir. Bunun sonucu olarak da hamilelik meydana gelmemektedir. 
  • Yumurta tembelliği sebepleri arasında aşırı sigara tüketimi de bulunmaktadır. Sigara tüketimi kadınlarda hormonları olumsuz etkilediği için yumurta tembelliğine de sebep olabilmektedir.
  • Gün içerisinde yaşanan stres ve sinir de yine yumurta tembelliğini tetikleyen faktörlerdendir. 
  • Sağlıksız beslenmek, işlenmiş gıdaların aşırı tüketimi de yine hormon dengesizliğine sebep olabilmektedir.

Yumurta Tembelliği Belirtileri

Kadınların yumurtlama dönemleri genel olarak regl olduktan sonraki 14 gün içerisinde gerçekleşmektedir. Yumurtlamanın ardından 14 gün sonra tekrar regl kanaması olmaktadır. Bu şekilde 28 günde bir gerçekleşen menstrüasyon döngüsü her kadında aynı şekilde düzenli olarak gerçekleşmeyebilir.

Regl kanamalarının 7 gün sonrasında (35 gün) veya 7 gün öncesinde (21 gün) şeklinde gerçekleşmesi de normal olarak görülmektedir. Ancak bu günlerin dışında gerçekleşen ya da uzun süre devam eden regl kanamaları kadınlarda yumurta tembelliği yani polikistik over sendromu belirtilerindendir.

Yumurta tembelliğinin genel olarak belirtileri ise şu şekildedir:

  • Düzensiz regl kanamaları yumurta tembelliğinin en belirgin belirtilerindendir. 3 ay boyunca hiç regl olmamak veya bir ay içerisinde 2 defa regl olmak gibi düzensizlikler polikistik over sendromu olduğunu gösterebilmektedir.
  • Genital bölgede çıkan kılların düzensiz olması da yine yumurta tembelliğinin belirtileri arasındadır. Kılların hızlı bir şekilde çıkması ya da olması gerekenden 1-2 ay geç çıkması gibi durumlar görülmektedir.
  • Bazı durumlarda yumurta tembelliği karın bölgesinde ağrı ve sancıya da sebep olabilmektedir. Bunun nedeni ise yumurtalık bölgesinde duyulan ağrının karnı etkilemesi sonucu kasık ve karın bölgelerinde şiddetli sancı gibi belirtiler ortaya çıkmaktadır.

Yumurta Tembelliği Teşhisi

Yumurtalıkların yavaş çalışması tanısının konulması için kesin spesifik bir test bulunmamaktadır. Ancak teşhis edilebilmesi için kadın hastalıkları ve doğum uzmanı, öncelikle gerekli şikayetleri dinler ve hasta öyküsü oluşturur.

Sonrasında ise aşağıdaki basamakları takip ederek tanı konulabilmektedir:

  • Hasta öyküsü: Hastanın adet kanamalarının ne sıklıkla ve kaç gün sürdüğü gibi bilgiler ile hastanın genel durumu dinlenir. Adet kanamasının uzun süredir hiç olmaması yani anovülasyon denilen durum yumurta tembelliği açısından şüphelenmeye yeterlidir.
  • Fiziki muayene: Hastadan alınan öykü doğrultusunda doktor fiziki muayene yapar. Gerekiyorsa ve uygunsa vajina ve rahim içine bakılabilmektedir.
  • Ultrason görüntüsü: Şüphelenilen duruma göre genel olarak öncelikle ultrason çekilmesi talep edilir. Ultrasonda yumurtalıkların etrafında 3mm’den büyük 8 ile 10 mm’yi de geçmeyen kist görünümünün olması yumurta tembelliği olduğu anlamını taşımaktadır.
  • Kan tahliliDoktorun gerekli görmesi dahilinde hem hastanın genel durumunu gözden geçirmek hem de yumurta tembelliği gibi kistik bir durumun olup olmadığını tespit etmek amacıyla kan tahlili de istenebilmektedir.

Yumurta Tembelliği Tedavisi

Yumurtalıkların yavaş çalışmasının tedavi edilebilmesi için öncelikle tanının kesin olarak konulması gerekir. Yumurta tembelliğine neden olan sebepler ortaya konulduktan sonra ise bir an önce tedaviye başlanılması gerekir. Tedavinin şekline ise kişinin kilosu, hamile kalmayı düşünüp düşünmemesi, yaşı, daha önce cinsel birliktelik yaşayıp yaşamaması ve diğer bazı faktörler göz önüne alınarak karar verilmektedir.

Genel olarak tedavi için uygulanan yöntemler ise şu şekildedir:

  • Yumurta tembelliği tedavisi için öncelikle sağlıklı ve olağan yumurtlamayı uyaracak ve destekleyecek ilaçlar kullanılmaktadır.
  • Yumurta tembelliği yaşayan kişi eğer hamilelik düşünmüyor ve korunmak istiyorsa doğum kontrol ilaçları ve adet düzenleyici ilaçlar ile tedaviye başlamaktadır.
  • Yumurta tembelliği tedavilerinden biri de eğer kişi kilolu ise öncelikle kilo vererek regl kanamalarının düzene girmesi beklenir. Daha sonrasında gerek görülürse ilaç tedavisine başlanabilir.
  • Bazı durumlarda yumurtlamayı uyarıcı ilaçlar tablet şeklinde yeterli etki göstermez ve bu gibi durumlarda iğneler yapılmaktadır.

Yumurta Tembelliği Tedavi Edilmezse

Başta regl düzensizliğine sebep olan yumurta tembelliği aynı zamanda regl kanamalarının olmamasına bağlı olarak vücutta sinir, ruh durum bozukluğu gibi yan etkilere de sebep olmaktadır. Tüm bunların dışında hamile kalma ihtimalini de düşüren yumurta tembelliği mutlaka tedavisi olunması gereken bir hastalıktır.

Yumurta tembelliği olup hamile kalanlar da olabilmektedir ancak yine de bu ihtimal daha düşüktür. Bu nedenle yumurta tembelliği hem sağlık açısından hem de hamilelik şansı açısından mutlaka tedavi ettirilmelidir.

Yumurta Tembelliğine Ne İyi Gelir?

Kadınlar arasında oldukça yaygın bir şekilde görülen yumurtalıkların yavaş çalışması genel olarak hormonal ilaçlar ile kontrol altına alınmaktadır. Ancak bunun dışında kadınların yumurta tembelliğine bitkisel çözüm olarak kullandıkları bazı sebzeler ve meyveler bulunmaktadır.

Özellikle hamile kalmayı hedefleyen kadınlar için folik asit ve demir açısından zengin besinler önerilmektedir. Bunun için yumurta tembelliğine iyi gelen bitkiler şu şekilde sıralanabilmektedir: yeşil sebzeler, brüksel lahanası, ıspanak, marul, karalahana ve kuşkonmaz gibi folik asit ve demir içerikli besinler.

Yumurta Tembelliği Ne İyi Gelmez?

Yumurta tembelliğinin başlıca sebeplerinden biri bilindiği üzere strestir. Stres, kadınları hormonal açıdan oldukça fazla etkilediği için yumurta tembelliğine sebep olabilmektedir. Bu nedenle stresten uzak durmak gerekir. Aynı zamanda işlenmiş sağlıksız gıdalar, GDO’lu besinler, sigara kullanımı gibi durumlar da yumurta tembelliğini tetikleyebilmektedir. Bu gibi sağlıksız gıdalardan uzak durmak gerekir.

Yumurta Tembelliği için Hangi Doktora Gidilir?

Yumurta tembelliği her geçen gün kadınların gerek beslenme düzensizliğinden gerekse de çevresel faktörler sebebiyle daha da yaygınlaşmaktadır. Yumurta tembelliği gün içerisinde şiddetli sancılara sebep oluyorsa teşhisinin konulması ve gerekli tedavinin uygulanması için hastanelerin Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümlerine en kısa zamanda başvurmaları gerekir.

Özellikle çocuk düşünen kadınların hamile kalmadan önce mutlaka hamilelik dönemini ve hamile kalmayı kolaylaştırmak adına kadın doğum uzmanlarına giderek gerekli kontrolleri yaptırması gerekir.

Makaleyi faydalı buldun mu?
0
0
Makeleyi Paylaşın

Yumurtalıkların Yavaş Çalışması ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular

Yumurta tembelliği olanlar hamile kalabilir mi?

Yumurta tembelliği kadınlarda hamile kalmayı engelleyebilmekte ya da zorlaştırabilmektedir. Bu nedenle yumurta tembelliği olan kişiler öncelikle kadın hastalıkları ve doğum uzmanı ile gerekli görüşme ve tedaviyi sürdürerek hamile kalma şansını artırmalıdır. Gerekli tedavi uygulandıktan sonra kadınların hamile kalma olasılığı da yükselmektedir. Bunların dışında yumurta tembelliği olup tedavisiz hamile kalanlar da bulunmaktadır. Ancak bunun düşük ihtimal olduğu unutulmamalıdır.

Stj. Dr. Özlem Filiker

Yumurta tembelliği nasıl anlaşılır?

Yumurta tembelliği genel olarak kendisini düzensiz regl kanamaları ile belli etmektedir. Özellikle regl tarihinin uzun süre gecikmesi ya da ay içerisinde 2 defa kanamanın olması gibi durumlar regl düzensizliğini işaret etmektedir. Bunun yanı sıra yumurta tembelliğinde karın ağrısı ve sancısı ya da düzensiz genital bölge kıllanmaları da görülmektedir.

Stj. Dr. Özlem Filiker

Yumurta tembelliği için ne yapılmalı?

Yumurta tembelliği için öncelikle sigara ve stresten uzak durmak gerekir. Sağlıklı ve sebze ağırlıklı beslenmek çok önemlidir. Gün içerisinde tüketilen su miktarına dikkat edilmeli ve en az 2 litre su tüketilmelidir. Eğer ilaçlı tedavi başlanmış ise ilaçların doğru kullanımına dikkat edilmeli ve tedavi sonuna kadar gidilmelidir.

Stj. Dr. Özlem Filiker

Yumurta tembelliği neden olur?

Yumurta tembelliği genel olarak hormonlardan kaynaklıdır. Hormonları etkileyen faktörler ise çok fazladır. Başta sigara tüketimi olmak üzere, stres, sağlıksız beslenme, meyve ve sebzeleri mevsiminde tüketmeme gibi durumlar hormonlar üzerinde olumsuz etkiler yaratmaktadır. Bu da yumurta tembelliğini tetiklemekte ve dolayısıyla hamile kalmayı da zorlaştırmaktadır.

Stj. Dr. Özlem Filiker

Yumurta tembelliği tedavisi ne kadar sürer?

Kadınlar yumurta tembelliği tanısı konulduktan hemen sonra tedaviye başlamalıdır. Tedavi hormon uyarıcı yönde olduğu için çok hızlı bir geri dönüş beklenmemelidir. Yaklaşık 6 ile 8 ay kadar süren yumurta tembelliği tedavisi sonrasında genel olarak regl kanamaları düzene girmekte ve hamile kalma ihtimali de yükselmektedir. Bu süre içerisinde sabırlı olmak ve tedaviyi yarıda kesmemek oldukça önemlidir.

Stj. Dr. Özlem Filiker