Yumurta Takibi

Yumurta takibi, kadınların gebelik şansını artırabilmek amacıyla yumurtlama dönemlerinin takip edilmesi ve en doğurgan oldukları tarihlerin belirlenmesi işlemidir.

Yumurta Takibi Nedir?

Yumurta takibi, kadınların gebelik şansını artırabilmek amacıyla yumurtlama dönemlerinin takip edilmesi ve en doğurgan oldukları tarihlerin belirlenmesi işlemidir. Ovulasyon takibi adı ile de bilinen bu uygulama, ev ya da hastane ortamında yapılabilmektedir. Yumurta takibi ile hamile kalanların sayısı her geçen gün artmaktadır. Bu yüzden sıklıkla uygulandığı söylenebilir.

Yumurta Takibi Çeşitleri

Yumurta hücresinin folikül adı verilen zardan ayrılması sonucunda sperm hücreleri yumurtaya ulaşır ve döllenme gerçekleşir. Bu zardan ayrılma tarihinin belirlenmesini sağlayan yumurtlama takibi sayesinde kadınların gebe kalma şansları artmış olur. Ovulasyon takibi yapmak için birden fazla yöntem vardır. Bunlar;

  • Yumurta Takibi Testi: Ovulasyon takibi testi, yumurta hücrelerinin gelişmesini sağlayan LH hormonunun idrardaki seviyesini ölçen bir testtir. Bu hormon yumurtlama dönemlerinde artış gösterir. Kit tarafından algılanan hormonal yükselme yumurtlama döneminin başladığını haber verir. Son derece pratik ve uygulaması kolay bir testtir.
  • Transvajinal Ultrason: Vajina içinin özel bir ultrason cihazı başlığı yardımı ile görüntülenmesi işlemidir. Bu işlem sırasında rahim, yumurtalıklar ve fallop tüplerinin boyutları, şekilleri ve sağlıklı olup olmadıkları gibi pek çok bilgi elde edilir. Bu işlem, risk içermediğinden ve kesin sonuçlar verdiğinden dolayı doktorlar tarafından sıklıkla kullanılır. Yumurta hücresinin büyüme aşaması kaydedildiğinden, çatlama zamanı da belirlenmiş olur.
  • Transabdominal Ultrason (Alt Karın Bölgesi Ultrasonu): Bu takip yönteminde uygulamayı yapan kişi doktordur.  Kadın üreme organları, karın bölgesinin alt kısmında yer alır. Transabdominal ultrason sırasında ultrason cihazının probu (görüntü alan uç) karnın alt bölgesinde gezdirilerek rahim, yumurtalıklar ve fallop tüpleri görüntülenir. İnceleme mesane dolu iken yapılır.

Yumurta Takibi Hangi Hastalıklarda Kullanılır?

Gebelik planlayan kişiler daha kesin sonuçlar elde edebilmek amacı ile yumurtlama takibi yapabilirler. Ancak her şeyin normal seyrinde ilerlediği durumlarda takip yapmaya gerek yoktur. Adet kanaması başladıktan sonraki 14-16. gün yumurtlama dönemidir. Bazı durumlarda yumurtlama günü değişir ve yumurtlama takibi yapma ihtiyacı duyulabilir. Bu durumlar aşağıdaki gibidir;

  • Adet gecikmesi ya da erken olması gibi düzensizlikler.
  • Haftada en az 2 - 3 gün olmak üzere düzenli cinsel ilişkiye girilmemesi.
  • Yumurtlama tarihlerinin bilinmemesi.
  • Tüp bebek tedavisi yaptırılması.

Yumurta Takibi Ne Zaman Yapılır?

Sağlıklı bir kadında adet döngüsü 28 - 30 gündür. Her ay 1 adet yumurta üretilir. Eğer döllenme olmazsa yumurta ve kalınlaşan rahim duvarları adet kanaması ile birlikte dışarı atılır ve süreç tekrar başlar. Yumurta hücresinin oluşması ve folikülün (yumurta hücresinin içinde olduğu zar) çatlaması kanamanın başlangıcından sonraki 14. güne denk gelir. Yumurta takibi için en uygun zamandır. Eğer test negatif çıkarsa bir doktora muayene olunabilir ya da bir hafta içerisinde test tekrarlanabilir.

Yumurta Takibi Nasıl Yapılır?

Yumurta takibi işlemi evde ya da hastane ortamında yapılabilir. Kişiler kendilerine uygun yöntemi seçmekte özgürlerdir. Eğer kısırlık şüphesi ya da sürekli hale gelmiş bir adet düzensizliği varsa, altta yatan sebebin araştırılması için hastaneye gidilmesi tavsiye edilir. Seçilen yönteme göre uygulama şekilleri de değişiklik gösterir. Takip yöntemine özgü uygulama adımları şu şekilde sıralanabilir;

  • Test Kiti ile Yumurta Takibi Uygulama Aşamaları: 
    1. Bu kitler gebelik testlerine oldukça benzer.
    2.  İşlemden önce testin kullanma kılavuzu dikkatle okunmalı ve üzerindeki uyarılara dikkat edilmelidir.
    3.  Gün içerisinde yapılan idrardan gerekli miktarda örnek test çubuğunun üzerine eklenir.
    4.  Eğer göstergede çizgi oluşursa kişinin yumurtlama döneminde olduğu anlaşılır. Pozitif çıkan yumurta takibi testinin ardından 24 saatlik zaman dilimi içerisinde cinsel ilişkiye girilmelidir.
    5.  Eğer test negatif çıktıysa birkaç gün sonra tekrarlanabilir.
  • Transvajinal Ultrason ile Yumurta Takibi Uygulama Adımları: 
    1. Vajinal ultrasonda hasta doğum sandalyesine alınır ve uygun pozisyon verilir. 
    2. Daha sonrasında özel ultrason cihazı başlığına koruyucu kılıf geçirilir ve üzerine jel sıkılır.
    3.  Daha sonrasında bu özel başlık vajinadan içeri ilerletilerek üreme organları görüntülenir.
    4.  İşlem bittikten sonra hasta direkt olarak günlük yaşamına dönebilir, istirahate gerek yoktur.
    5. Ultrason sırasında kaydedilen görüntüler bir kağıda basılarak hastaya verilir.
  • Transabdominal Ultrason ile Yumurta Takibi Uygulama Adımları:
    1. Kişi ultrason cihazının yanında bulunan sedyeye uzanarak alt karın bölgesini açar.
    2. Uygulama bölgesine özel bir jel sıkılır.
    3. Daha sonrasında ultrason cihazının probu (görüntü veren uç) karın üzerinde gezdirilir ve üreme organları görüntülenir.
    4. Bu uygulama sırasında kişilerin idrara sıkışık olmaları görüntünün daha net olmasını sağlar.
    5. İşlemden sonra hasta karnındaki fazla jeli silip toparlanabilir.
    6. İşlem tamamen ağrısızdır, sonrasında istirahate gerek yoktur.

Yumurta Takibi Sonrası

Yumurta takibi sırasında kişilere herhangi bir ilaç vb. uygulama yapılmaz. Sadece kişinin en doğurgan olduğu günler belirlenir. Bu yüzden takip sonrasında çıkan sonuca göre cinsel ilişkiye girmek yeterlidir. Eğer muayene sonucunda gebeliğe engel olacak farklı hastalıklar tespit edilirse, ilk olarak onların tedavi edilmesi gerekir. Bu süreçte doktor tavsiyelerine uyulmalıdır.

Makaleyi faydalı buldun mu?
0
0
Makeleyi Paylaşın

Yumurta Takibi ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular

Yumurta takibi adetin kaçıncı günü yapılır?

Yumurta takibi uygulaması eğer evde yapılacaksa, adet bittikten sonraki 5. günde yapılması gerekir. Bu işlem için ev tipi ovulasyon takip kitleri kullanılır. Bu takip bir kadın doğum uzmanı tarafından yapılacaksa, adetin 3 ve 4. günü başlanması gerekir.

Stj. Dr. Özlem Filiker

Yumurta takibi için ne zaman doktora gidilir?

Ovulasyon takibi için adet kanaması başladıktan sonra 3. ya da 4. gün doktora gidilmelidir. Takip işlemi için birden fazla kez hastaneye gidilmesi gerekir. Yumurtanın büyüme süreci, çatlama evresine kadar takip edilir. Daha sonrasında cinsel ilişki için uygun tarih belirlenir.

Stj. Dr. Özlem Filiker

Yumurta takibi ile cinsiyet belirleme mümkün mü?

Yumurta hücresi iki adet X kromozomundan oluşur. Sperm ise X veya Y kromozomu taşır. Burada ortaya çıkan kombinasyon bebeğin cinsiyetini belirler. Ama yumurta takibi ile cinsiyet belirleme mümkün değildir.

Stj. Dr. Özlem Filiker