Yalancı Gebelik

Tıp literatüründe Pseudocyesis olarak da geçen yalancı gebelik, bir kadının hamile olmadığı halde vücudunda hamilelik belirtisi gösteren semptomlara rastlamasıdır. Psikolojik terapi, ilaç tedavisi ve yaşam tarzı değişiklikleri gibi tedavi seçenekleri vardır.

Yalancı Gebelik Nedir?

Tıp literatüründe Pseudocyesis olarak da geçen yalancı gebelik, bir kadının hamile olmadığı halde vücudunda hamilelik belirtisi gösteren semptomlara rastlamasıdır. Halk arasında hayalet hamilelik olarak da geçen bu rahatsızlık, kadınlarda tipik hamilelik belirtilerinin görülmesine neden olur. Ancak bu süreçte karında herhangi bir bebek ya da plasenta bulunmadan belirtiler baş gösterir. Bu durumda da kadınlar hamile oldukları sanarak bebek bekleyebilirler

Yalancı Gebelik Belirtileri Nelerdir?

Yalancı gebelik belirtileri, gerçekten hamile olan kadınlarda hissedilen duygu ve görülen belirtilerle aynıdır.

Yalancı gebelik belirtileri aşağıdaki gibi sıralanmaktadır:

  • Göbekte bölgesinde şişme
  • Adet dönemini kaçırma
  • Kilo alma
  • Sık sık idrara çıkma
  • Göğüs bölgesinde şişlik ve hassasiyet
  • Ciltte ve saçta değişiklikler
  • Fetal hareket ve kasılma hissi
  • Sabah bulantısı
  • Sürekli rahatsız hissetmek
  • İlerleyen zamanlarda memelerden süt gelmesi

Sıralanan belirtilerin hepsi normal gebelik durumunda görülen semptomlardır. Ancak bu belirtiler yalancı gebelik durumunda oldukça inandırıcı olduğu için belirtilerden rahatsızlık direkt olarak anlaşılmayabilmektedir.

Yalancı Gebelik Nedenleri Nelerdir?

Yalancı gebelik nedenleri arasında pek çok farklı düşünce bulunmaktadır. Kadın doğum uzmanları bu durumun bazen psikolojik bazen de fiziksel nedenlerden kaynaklı olduğunu düşünmektedirler. Ancak genel olarak belirtilen nedenleri de vardır.

Yalancı gebelik nedenleri aşağıdaki gibidir:

  • Birden fazla düşük yapılması 
  • Kısırlık 
  • Bir çocuk kaybı yaşanması 
  • Zihinsel problemler

Belirtilenlerin dışında, infertilite ya da menopoza girme gibi durumlar hamileliğin önüne kesen faktörlerdir. Bu süreçte anne olmak isteyen birey menopoz etkisindeyse yalancı hamilelik nedenlerinden sayılabilmektedir. Ayrıca bu durumun çeşitli psikolojik travmalardan dolayı olduğu da düşünülenler arasında yer almaktadır.

Yalancı Gebelik Teşhisi Nasıl Yapılır?

Yalancı gebelik için teşhisi için ilk etapta hasta hikayesi ve fizik muayenesi yapılmaktadır. Ardından gerekli görülmesi halinde çeşitli test ve tetkiklere başvurulabilir.

Yalancı gebelik teşhisi için aşağıdaki adımlar izlenmektedir:

  • Hasta hikayesi: Hastanın daha öncesinde birden fazla düşük yapıp yapmadığı, psikolojik bir sarsıntı yaşayıp yaşamadığı tarzında sorular yöneltilerek hikayesi incelenir. 
  • Fizik muayene: Pelvik muayene dahil olmak üzere fizik muayenesi gerçekleştirilir.
  • İdrar tahlili: Yapılan fizik muayene sonrası olası bir canlının varlığını onaylamak ya da yalancı gebelik teşhisi koymak için önemli bir adımdır. İdrar tahlilinde eğer kadın bireyde hamilelik sürecinde salgılanan hormonları salgılayan bir kanser türü bulunmuyorsa, gebelik negatif çıkar. Burada yalancı gebelikten şüphe duyulmaya başlanabilir. 
  • Ultrason: Ultrason sayesinde hamilelik sürecinin gerçekten olup olmadığı en net şekilde görülebilmektedir. Eğer yalancı gebelik söz konusuysa, ultrason üzerinden bir fetüs olmadığı görülmektedir. Ancak bazı ciddi vaka durumlarında ultrason üzerinden gerçek hamileliklerdeki gibi serviks yumuşamasına da rastlanabilmektedir.

Tüm tetkiklerin yapılmasının ardından yalancı gebelik teşhisi ultrasonla da birlikte %100 konulmaktadır. Teşhisin tam anlamıyla doğrulanması için belirtilen aşamalar sırayla gerçekleştirilir. Bu bağlamda en kısa sürede tedavi sürecine başlanması da oldukça önem taşır. Hastalığın teşhisinin ardından bireyin yaşayacağı psikolojik süreç için de bir psikolojik destek sağlanması gerekmektedir.

Yalancı Gebelik Tedavisi Nasıl Yapılır?

Yalancı gebelik tedavisi mutlaka yapılması gereken bir süreçtir. Özellikle de normal gebeliklerde olduğu gibi yalancı gebelikte anne adayı bebek bekleme düşüncesine gireceği için rahatsızlık ortaya çıktığında büyük bir yıkım gerçekleşebilir. Bu süreçte tedaviyi hem fiziksel hem de ruhsal açıdan sürdürmek önemlidir.

Yalancı gebelikte tedavi aşamaları aşağıdaki gibidir:

  • Yaşam tarzı değişiklikleri: Yalancı gebelik teşhisi konulan kadın veya erkekler depresyona meyilli oldukları bir döneme geçerler. Bu nedenle de yaşam tarzında bazı değişiklikler yapılması bu süreçte tedavi için olumlu etkiler sağlayabilmektedir. Yalancı gebelik yaşayan bireyin kendini insanlardan dışlamaması, gün içinde olumsuz düşüncelere yoğunlaşmaması önemlidir. Aksi halde derin bir depresyon belirtisi ortaya çıkabilir. 
  • İlaç tedavisi: Yaşanan yalancı gebelik hem erkeklerde hem de kadınlarda bazı psikolojik travmalara bağlı olarak ortaya çıkabilmektedir. Bu süreçte de sarsıntıların etkisi altında kalmamak için çeşitli ilaç tedavisi doktor tarafından uygun görülebilmektedir. 
  • Psikolojik Terapi: Yalancı gebelik için psikolojik terapi ve duygusal destek oldukça önemlidir. Aksi halde birey yalancı gebelik durumu ile yeniden karşılaşabilir ve ciddi psikolojik sorunlar yaşayabilmektedir. Bu nedenle yalancı gebelik teşhisinin konulduğu süreç itibari ile hastaya psikolojik testler yapılarak tedavisine başlanması önemlidir. 

Yalancı Gebelik Tedavi Edilmezse Ne Olur?

Yalancı gebelik gibi psikolojik olarak çok sarsıcı olan rahatsızlıklar, tedavi edilmediği sürede bireyde büyük bir yıkım oluşturabilmektedir. Özellikle de psikolojik destek ve ilaç tedavisinin alınması, yalancı gebeliğin tekrarlamaması ve bireyin sağlıklı zihin yapısına dönmesi için önemlidir. Ancak tedavi sürecine başlanmaz ve yalancı gebelik yaşayan birey 9 ayın sonunda bebeği olmadığını öğrenirse, durum çok daha ciddi travmalara sebebiyet verebilmektedir. Bu nedenle gebelik belirtisi gösteren herkesin öncesinde kadın doğum uzmanı ile görüşerek gerekli tetkikleri yaptırması önemlidir.

Yalancı Gebeliğe Ne İyi Gelir?

Yalancı gebeliğe iyi gelecek pek çok şey vardır. Öncelikle yalancı gebelik yaşayan birey için büyük bir psikolojik destek sağlanması gereklidir. Bununla birlikte doktor kontrolünde olası bir travma nedeni ile yaşanan yalancı gebelik için bazı ilaç tedavisi uygulanabilmektedir. Ayrıca hastanın ruhsal açıdan çökmemesi için yakınları tarafından destek verilmesi önemlidir. Tedavi sürecinde de hastanın yanında refakatçi olan ve hastaya iyi gelen birinin bulunması yalancı gebelik durumunda çok daha iyi hissettirecektir.

Yalancı Gebeliğe Ne İyi Gelmez?

Yalancı gebelik durumunda bireyin psikolojisi ve ruhsal sağlığı çok ufak bir nedenden dahi çöküşe uğrayabilir. Bu tehlikeli süreçte yalancı gebelik yaşayan bireyin üstüne gidilmesi ve psikolojik bir baskı ya da şiddette bulunulması, hastanın durumunun çok daha kötüleşmesine neden olur.

Yalancı gebelik durumlarında belirtilerin neden kaynaklandığı öğrenilmişse aynı nedenlerden kaçınılmadığı durumda yeniden yalancı gebelik baş gösterebilmektedir. Bu durumda hem kadın hem de erkek hastalar için oldukça sarsıcı etkiye sahiptir. Yalancı gebelik döneminde hastanın ciddi bir psikolojik desteğe ve tedavi sürecine ihtiyacı vardır. Eğer bu olanaklar sağlanmazsa ve tedavi süreci başlamazsa, hasta çok daha kötü bir sürece giriş yapabilmektedir.

Yalancı Gebelik için Hangi Doktora Gidilir?

Yalancı gebelik için bir jinekolog ve psikiyatristle ortak bir süreçte görüşülmelidir. Hamilelik belirtileri gösteren kadınlar, bebek beklemedikleri halde böyle bir durum yaşıyorlarsa mutlaka kısa sürede doktora gitmeleri gerekir. Ayrıca normal bebek bekleyen bir kadında da yalancı gebelik olup olmadığından emin olmak için bir hamilelik testi ya da doktor kontrolü önemlidir. Böylece eğer karında bir bebek bulunmuyorsa, yalancı gebelik teşhisi ortaya çıkabilir.

Genellikle çok fazla hamile kalmak isteyen kadınlarda ya da hamilelikten korkan kadınlarda yalancı gebelik baş göstermektedir. Bu nedenler psikolojik duruma da bağlı olduğundan dolayı yabancı gebelik yaşayan bireylerin bu süreçte hem bir jinekolog hem de psikiyatr doktoru ile sürdürmesi gerekmektedir.

Makaleyi faydalı buldun mu?
0
0
Makeleyi Paylaşın
0