Yalancı Doğum Sancısı

Yalancı doğum sancıları, gerçek doğum sancısına benzer ve vücudun ve rahmin kendini doğuma hazırlaması olarak tanımlanabilir. Doğumun başladığına işaret etmediği için bir tedavisi yoktur.

Yalancı Doğum Sancısı Nedir?

Yalancı doğum sancısı Braxton Hicks olarak adlandırılır. Gerçek doğum sancısına benzer olsa da ayırt edilebilir ölçüde farklılıkları mevcuttur. Genellikle hamileliğin son zamanlarında karşılaşılan bu durum, çoğu gebelikte herhangi bir trimester döneminde hissedilebilir.

Yalancı doğum sancıları, vücudun ve rahmin kendini doğuma hazırlaması olarak tanımlanabilir. Belli aralıklarla, rahatsız edici ve bazen de acılı sancılar olabilir fakat yalancı doğum sancısında doğumu gerçekleştirecek bir kasılma yaşanmaz. Aynı zamanda uzun sürmemesinden de gerçek doğum sancısı olmadığı anlaşılabilir. 1 dakikayı bulmayan kasılmalar ve düzensiz aralıklarla gerçekleşen sancılar, yalancı doğum sancısıdır. Tüm gün boyunca düzensiz yalancı sancılar devam edebildiği gibi birkaç saat içerisinde ortadan kaybolabilir.

Toplam 40 hafta süren hamilelik sürecinde genellikle 37-38. haftalarda yalancı sancılar hissedilir. Bu durum sayesinde rahim kasılarak güçlenir ve doğuma hazırlık süreci başlamış olur. Bazı gebeler 25. hafta itibariyle ritmik olmayan bu sancıları yaşar. Özellikle çoğul gebeliklerde 25. hafta ve öncesinde yalancı sancılar görülebilmektedir. Çoğu araştırma, doğum gerçekleştikten sonra rahmin daha hızlı toparlamasında yalancı doğum sancılarının etkili olduğunu ortaya koymaktadır. Ayrıca kan akışını hızlandırır ve plasentaya gerçekleşen kan akışı dengesinin korunmasında da yardımcı bir rolü vardır.

Yalancı Doğum Sancısı Belirtileri Nelerdir?

Yalancı doğum sancısını gerçek doğum sancısıyla ayırt etmek mümkündür. Bazen sancı şiddetli olabilir fakat düzensizdir. Düzensiz sancılar yalancı doğum sancısının en bilindik belirtisidir. Bu durumda dakika ve saat tutarak sancı aralığını ölçmek, gerçek doğum sancısıyla Braxton Hicks kasılmasının farkını anlamaya yardımcı olur.

Yalancı doğum sancısı belirtileri şu şekilde sıralanır;

  • Düzensiz kasılmalar
  • Ağrı şiddetinde artış olmaması
  • Karın ve göbekte ağrı
  • Hareket edince ağrının hafiflemesi 
  • Huzursuzluk 
  • Acı yerine rahatsızlık hissetme
  • Rahim ağzının açılmaması
  • Vajinal akıntı olmaması

Belirtiler yalancı doğum sancısı çeken tüm gebelerde aynı şekilde ortaya çıkar. Burada önemli olan nokta; gerçek doğum sancısının düzenli olduğunu bilmektir. Düzenli kasılmalar doğumun başlamasına az kaldığının işaretini verir. Zamanla ritmik olarak kasılma yaşanır ve sancı aralığı kısalır.

Aynı zamanda ağrı sırttan başlayarak karna doğru iner fakat yalancı doğum sancısında sırt ya da bel ağrısı yaşanmaz. Bir diğer ayırt edici nokta ise hareket edince, dinlenince veya su içince sancının kesilmesidir. Gerçek doğum sancısında ne yapılırsa yapılsın ağrı azalmaz ve sancılar daha fazla şiddetlenir.

Yalancı Doğum Sancısı Nedenleri Nelerdir?

Hamilelikte yalancı doğum sancısı yaşanmasının en büyük nedeni; vücudun kendini doğuma hazırlamaya başlamasıdır. Doğum hazırlığı dışında birçok farklı sebebi bulunabilir.

Yalancı doğum sancısı nedenleri şunlardır;

  • Cinsel ilişki: Cinsel ilişki hamilelik boyunca bazı riskli gebeler için yasak olsa da bazı gebelere yasak değildir ve hatta son haftalarda rahim ağzında yumuşamaya yardımcı olduğu için önerilmektedir. Yalancı doğum sancıları genellikle cinsel ilişki sonrası yaşanabilir. Hareketliliğe bağlı olarak kasılmalara rahimdeki düzensiz sancılar eşlik eder ve dinlenmeyle geçer. 
  • Bebeğin hareketli olması: Bebeğin çok hareketlenmeye başladığı 3. trimesterde, bu hareketliliğe bağlı olarak yalancı doğum sancıları gelişebilir. Önemli olan diğer belirtilerle birlikte bebek sakinleştiğinde ağrının artıp artmadığının takibinin yapılmasıdır. 
  • İdrar torbası doluluğu: Hamilelikte idrar torbasına baskı sonucu anne adayı her zaman idrar torbasını dolu hissedebilir. Bebeğin idrar torbasına baskı yapması sebebiyle de kaçırma problemleri yaşanabilir fakat idrar tutmak hamilelik sürecinde önerilmemektedir. İdrar torbasının dolu olması yalancı doğum sancılarına neden olabilmektedir. 
  • Susuzluk: Yaklaşık 4 litreye yakın su içmek, hamilelikte oldukça önemlidir. Hem bebeğin hem annenin sağlığı için su tüketimine dikkat edilmelidir. Susuz kalan hamilelerde yalancı doğum sancısı meydana gelebilir ve su içtikçe ağrıda azalma, kaybolma gözlemlenir. 
  • Annenin hareketli olması: Hareket kısıtlaması ya da yatak istirahati olmayan hamileler normal gündelik işlerine devam eder. Aynı zamanda hamilelik yogası ve egzersiz yapan çoğu anne adayı vardır. Fazla hareket sonucunda rahimde yalancı kasılmalar meydana gelebilir. Dinlenme sonunda geçen ve artış göstermeyen ağrı varsa, bu yalancı sancının işaretidir. 
  • Karna alınan darbe: Hamilelikte gebelik kesesi bebeği travmalardan korumaktadır. Karın bölgesine alınan darbeler sonucu doğum başlayabilir ya da yalancı sancılar meydana gelebilir.

Yalancı Doğum Sancısı Teşhisi

Yalancı doğum sancısının teşhisinde ilk olarak tıbbi öykü alınır ve ultrason cihazında kontrol gerçekleşir. Ardından net olarak teşhisin konulabildiği NST cihazında kontrol gerçekleşir. Vajinal akıntı ya da vajinal ıslaklık olması durumunda ise turnusol kağıdı yöntemine başvurulur.

  • Tıbbi öykü: Yalancı doğum sancısı teşhisinde tıbbi öykü önemlidir. Ne sıklıkta kasılma yaşandığı, sancının şiddeti, hangi aralıklarda gerçekleştiği ve saat olarak aralığı bu aşamada öğrenilerek teşhis için fikir oluşturulur.
  • Ultrason: Bebek ve keseyi görebilmenin tek yolu ultrason cihazıdır. Ultrasonda suyun miktarı ve bebeğin kalp atışı görülebilir. Bazı durumlarda vajinal ultrason ile takip yapılır. Yalancı sancının kesinleşmesi için ultrasonla muayenenin ardından annenin NST cihazına bağlanması önerilir. 
  • NST: NST cihazı yalancı doğum sancısının net teşhisi için gerekli olan bir işlemdir. NST’ye bağlanan annenin rahim kasılmaları ölçülür. Bebeğin hareketleri ve kalp atışı incelenir. Gerçek doğum sancısı da NST aracılığıyla öğrenilir. 20 dakika kadar süren işlemde kasılmalar ve bebeğin kalp atışı grafik olarak çıkarılır. Grafik alındığı süre boyunca 40 mm Hg üzerinde gerçekleşen 3 kasılma yaşanırsa, doğum başlamış kabul edilir. Düzensiz ve düşük sancı çıkması ise yalancı doğum sancısına işaret eder. 
  • Turnusol kağıdı: Yalancı sancılara bazı durumlarda iç çamaşırda ıslaklık rastlanır. Bu durum vajinal enfeksiyondan kaynaklı olabileceği gibi idrar torbasına baskı oluşması sonucu idrar kaçırma durumu da olabilir. Ayırt edebilmek için anneye turnusol kağıt ile Ph ölçümü yapılır. Turnusol kağıdının renk değiştirmesi üzerine gelen sıvının amniyon sıvısı olup olmadığı netleşir. 

Yalancı Doğum Sancısı Tedavisi

Yalancı doğum sancısı, doğumun başladığına işaret etmediği için bir tedavisi yoktur. Bebeğin kontrol edilmesi üzerine yalancı doğum sancısının rahimde kasılma veya vajinal açıklık yaratmadığı gözlemlenir ve alınacak tıbbi bir önleme gerek duyulmaz.

Bunun sebebi ise rahmin kendini doğuma hazırlamaya başlamasıdır. Hamileliklerin son döneminde yaşanan bu durumda eğer vajina kısalığı tespit edilirse, doktor kontrolünde olunması için hastanede yatış talep edilebilir. Ayrıca yalancı sancılar ilişki sonrası oluştuysa ve 40. haftaya çok az kaldıysa bazı uzman hekimler cinsel ilişkiyi destekleyerek vajinal açılmanın tetiklenmesini önerir.

Yalancı Doğum Sancısına Ne İyi Gelir?

Yalancı doğum sancısı birçok nedenden ötürü yaşanabilir. Bunların başında hareketlilik gelir. Gün içerisinde biraz fazla hareket eden annede yalancı doğum sancıları ve yalancı kasılmalar yaşar. Bu durumda dinlenmek ve çok ayakta durmamak sancının geçmesini sağlar. Ayrıca susuz kalan gebelerde yalancı doğum sancısı sık görülür. Gün içerisinde düzenli aralıklarla su tüketmek hem sancının oluşmasını hem de oluştuysa ortadan kaybolmasını sağlar.

Yalancı doğum sancısı başladığında uzanarak bir müddet istirahat etmek, sancının kısa sürede kaybolmasına yardımcı olur. Gerçek doğum sancısıyla arasındaki en belirgin farklardan biri budur. Yalancı doğum sancısı dinlenerek giderilebilir. İdrara sıkışık olan hamilelerde de sıklıkla yalancı doğum sancısı yaşanır. İdrarı tutmamak ve sık sık tuvalete gitmek yalancı sancının üstesinden gelmeye olanak tanır.

Yürüyüş yapan anne adayları küçük adımlarla kendini yormadan yürüyüş yaparsa, yalancı doğum sancısı yaşanması azalır veya yaşanıyorsa hafifler. Uzanırken yaşanan yalancı doğum sancısında, pozisyon değiştirmek sancı şiddetinin azalmasına hatta birden ortadan kaybolmasına yardımcıdır. Duş almak da yalancı doğum sancısının hafiflemesini sağlar.

Meditasyon ve nefes teknikleri ile yalancı doğum sancısı kontrol edilebilir. Acıdan çok rahatsız edici bir hissiyat yaşandığı için sakinlikle karşılamak gerekir. Heyecan ve stres, gerçek doğum sancısı yaşanmasına ve özellikle son haftalarda doğumun başlamasına neden olabilir. Bu nedenle sakin kalarak dinlenmeli ve diğer semptomlar göz önünde bulundurularak hareket edilmelidir.

Yalancı Doğum Sancısına Ne İyi Gelmez?

Yalancı doğum sancısı yaşandığı durumda daha fazla hareket ederek sancının üzerine gidilmemelidir. Tehlikeli olmasa da yalancı doğum sancılarında rahim kasılmaları yaşanır fakat vajinal açıklık ve doğumu tetikleyici durumlar yaşanmaz. Yine de doğuma hazırlık aşamasında özellikle gebe erken haftalardaysa, sancı geldiğinde dinlenmesi önerilir.

Ayrıca cinsel ilişki sonrası yaşanan yalancı doğum sancısı erken haftalarda yaşanıyorsa kadın doğum uzmanına durum belirtilmeli, gerektiği durumda cinsel ilişki yasağına uyulmalıdır. Bazı anne adayları hamilelik boyunca mide bulantısı yaşadığı için su içmekte zorlanır ve yerine farklı içecekler tüketir. Bu durum vücut için gerekli olan su ihtiyacını karşılamaya yetmez. Susuzluk yaşanması üzerine de yalancı doğum sancıları meydana gelir.

Yalancı Doğum Sancısı için Hangi Doktora Gidilir?

Yalancı doğum sancısı için kadın hastalıkları ve doğum bölümünde, kadın doğum uzmanı ile görüşülmelidir. Yalancı doğum sancısı gün içerisinde herhangi bir zaman diliminde aniden yaşanabilir ve aniden ortadan kaybolabilir. Bu duruma ek olarak yaşanan sancı düzenli ve ritmik olarak artış gösteriyorsa, iç çamaşırda ıslaklık varsa, su gelmesi yaşandıysa ve kanama varsa mutlaka doktora gidilmelidir.

Makaleyi faydalı buldun mu?
0
0
Makeleyi Paylaşın
0