VNG Testi Nedir?

VNG testi, bir iç kulak hastalığın veya beynin denge ile ilgili bölümlerindeki bir sorunun denge bozukluğu veya baş dönmesine neden olup olmadığını belirlemek için uygulanır.

VNG testi (videonistagmografi), vestibüler (iç kulak) bir hastalığın veya beynin denge ile ilgili bölümlerindeki bir sorunun denge bozukluğu veya baş dönmesine neden olup olmadığını belirlemek için uygulanır. VNG testi, kişinin görsel nesneleri gözleriyle takip etme yeteneğini ve gözlerin vestibüler sistemden gelen bilgilere ne kadar iyi tepki verdiğini ortaya çıkarmak için tasarlanmış bir dizi testi içerir.

VNG Testinin Uygulandığı Kişiler

Vestibüler bozukluk semptomları olan kişiler için VNG testi yapılmaktadır. Ana semptom, farklı dengesizlik belirtileri için genel bir terim olan baş dönmesidir. Ayrıca sersemlik, yalpalanma, bayılma, yürüyüş sırasında dengesizlik gibi nedenler de vestibüler bozukluğun belirtilerindendir. Vestibüler bozukluğun diğer belirtileri şu şekilde sıralanabilir:

  • Nistagmus (yana doğru veya yukarı-aşağı giden istemsiz göz hareketleri)
  • Tinnitus (kulaklarda çınlama)
  • Kulakta dolgunluk veya baskı hissi
  • Konfüzyon (bilinç bulanıklığı)
  • Vertigo (kişinin kendisinin veya gördüklerinin döndüğü hissi)
  • İç kulakta herhangi bir şüpheli lezyon

Ayrıca şu koşullardan herhangi birisine sahip olanlar için doktor VNG testi isteyebilir:

VNG Testi Öncesi Hazırlık

VNG testinin verimli olabilmesi için bazı hazırlık talimatlarına uyulması gerekir. Bu talimatları doktor, test tarihinden bir süre önce hastaya iletmektedir. VNG testi öncesi yapılması ve dikkat edilmesi gerekenler şu şekilde sıralanabilir:

  • Lens kullananlar, test tarihinden birkaç gün  öncesinde lensleri kullanmayı bırakmalıdır.
  • Doktorun önerdiği gözlük  test sırasında takılmalıdır.
  • Testten önce yüz bölgesinin iyi temizlenmiş olması gerekmektedir. Maskara, makyaj, krem ve losyonlardan yüz bölgesi tamamen arındırılmalıdır.
  • Testten 2 ila 4 saat önce yeme/içme aktiviteleri bırakılmalıdır.
  • Test gününün gece yarısından sonra kahve, çay, kola ve kafein içeren içecekler tüketilmemelidir.
  • Testten iki gün önce hastanın kullanmış olduğu bazı ilaçların kesilmesi gerekmektedir. Eğer kullanılması gereken ilaçlar varsa, bu konuda doktorla görüşülmelidir. 
  • Testten iki gün önce alkollü içecekler veya alkol içeren sıvı ilaçlar tüketilmemelidir.
  • Testten önce her iki kulağın da herhangi bir kulak kiri temizleme sistemi yardımıyla temizlenmesi gerekmektedir. 

VNG Testi Nasıl Yapılır?

VNG testi, vestibüler rahatsızlıklarla ilgili belirtilerin temel nedenini ortaya çıkarmayı amaçlayan bir dizi testten oluşur. Bu testler okülomotor test, konumsal testler ve kalorik testi içermektedir. VNG testinde uygulanan başlıca testler şöyle sıralanabilir;

Okülomotor Test

Kişiden; hareketsiz duran, bir yerden başka bir yere atlayan veya yumuşak bir şekilde hareket eden nesneleri izlemesi istenir. Teknisyen veya doktor, görsel hedefleri takip etme becerisinde herhangi bir yavaşlık veya yanlışlık olup olmadığını incelemektedir. Testin amacı, merkezi, nörolojik veya vestibüler sistemi beyne bağlayan bölümde bir sorun olup olmadığını belirlemektir.

Optokinetik Test

Kişiden; başı sabitken büyük ve sürekli hareket eden bir görselin takip edilmesi istenir. Oküler hareketlilik testlerinde olduğu gibi optokinetik   testinde de görsel hedefleri takip etme yeteneğinde herhangi bir yavaşlık veya yanlışlık olup olmadığı incelenmektedir. Optokinetik  testi, vestibüler sistemle ilgili olası merkezi veya nörolojik problemler hakkında ipucu verir.

Pozisyonel Nistagmus

Pozisyonel nistagmus testi, iç kulak sistemindeki olası problemlerin teşhis edilmesi için önemlidir. İşitme sağlığı uzmanı veya teknisyen, çeşitli pozisyonlarda uygun olmayan göz hareketlerini kontrol etmektedir. Test esnasında baş ve vücut farklı pozisyonlarda tutulur ve göz hareketleri incelenir.

Kalorik Test

Teknisyen her iki iç kulağı (birer birer) ılık ve ardından soğuk hava ile uyarır. Her iki kulağın da bu uyarımı algılayabilmesini sağlamak için kişiden gözlük takmasını isteyerek gözlerin hareketlerini izler. Bu test, her kulak için vestibüler sistemin çalışmasını ve stimülasyona yanıt verip vermediğini doğrular.

VNG Testi Riskleri

VNG testinin çok az sayıda riski vardır. Ortalama 1,5 saat süren test süresince, gözlük takmaktan kaynaklanan küçük rahatsızlıklar meydana gelebilir. Ayrıca çok düşük olasılıkla, testlerin bazılarının gerektirdiği hızlı hareketler veya pozisyon değişiklikleri nedeniyle sırt ve boyun bölgesinde ağrılar oluşabilir. Baş ağrısı, yorgunluk, hafif kulak ağrısı, mide bulantısı ve hafif baş dönmesi karşılaşılabilecek nadir etkilerdendir.

Makaleyi faydalı buldun mu?
5
0
Makeleyi Paylaşın

VNG Testi ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular

VNG testi fiyatı nedir?

VNG testi, genel olarak hem tanı hem de tedaviye yardımcı olmak için kullanılan bir testtir. VNG testi yapan hastanelerin donanımına, uygulanma amacına, testin uygulanma süresine ve beraberinde uygulanacak diğer testlerin türüne göre VNG testi fiyatı değişmektedir. VNG testi fiyatı hakkında net bilgilere ulaşmak için tercih edilen sağlık kuruluşu ile iletişime geçilmelidir.

Dr. Merve Ergüven

VNG testi öncesi hangi tür ilaçların alınmaması gerekir?

VNG testi öncesi doktor, ne tür ilaçların alınıp alınmayacağı hakkında hastayı uyarmaktadır. Genel olarak diyabet, yüksek tansiyon, kalple ilgili hastalıklar, tiroid gibi hastalığı olanlar; ilaçlarını kullanmaya devam edebilir. Sakinleştiriciler, vestibüler baskılayıcılar, uyku hapları, diğer merkezi sinir sistemi baskılayıcıları ve türevleri gibi ilaçların kullanımı testten 48 saat önce kesilmelidir.

Dr. Merve Ergüven

VNG testi baş dönmesine neden olur mu?

Herkesin teste olan tepkisi farklıdır. Baş dönmesinin altında yatan nedene bağlı olarak test sırasında ufak çaplı baş dönmeleri yaşanabilir. Eğer baş dönmesi şikayeti yaşanıyorsa, testler bu şikayetleri daha kötü etkilemez ve önceki baş dönmesi ataklarının tekrarlanmasına neden olmaz. Doktorlar test sırasında hastanın olabildiğince rahat olmasını sağlamaktadır.

Dr. Merve Ergüven

VNG testi kim tarafından yapılır?

İşitme kaybının teşhisi ve tedavisinde uzmanlaşmış bir odyolog, kulak burun uzmanı veya bir nörolog VNG testi yapabilir. Bazı sağlık kuruluşlarında uzman doktorun talebiyle teknisyenler de VNG testi uygulayabilirler. VNG testinin uygulanabilmesi için; sağlık kuruluşunun gerekli donanıma sahip olması ve testi uygulayanın VNG testi konusunda eğitim almış olması gerekmektedir.

Dr. Merve Ergüven

VNG testi sonuçlarının normal olmaması ne anlama gelir?

Eğer uygulanan VNG testlerinin sonucu normal değilse, iç kulakta veya beyin-beyincik sisteminde bir rahatsızlık olduğu anlamına gelebilir. Meniere hastalığı diye bilinen; baş dönmesine, işitme kaybına ve kulak çınlamasına neden olan bir bozukluktan söz edilebilir. Ayrıca labirentit diye ifade edilen; baş dönmesine, dengesizliğe neden olan bir hastalıktan söz edilebilir. Bu hastalıkların çoğu zaman içerisinde kendiliğinden geçer, fakat enfeksiyon teşhisi konulursa antibiyotik tedavisi gerektirir. Test sonucunun normal olmaması durumunda daha ileri inceleme gerekir ve gerekli görülürse nöroloji uzmanına da danışılır.

Dr. Merve Ergüven