Ütüleme Lazer Nedir?

Ütüleme lazer uygulaması, her mevsim yapılabilen ve her cilde uygun olarak uygulanan bir lazer epilasyon uygulamasıdır. 

Ütüleme lazer, her cilt yapısına uygun şekilde dört mevsim boyunca ara verilmeden yapılabilen bir lazer epilasyon tekniğidir. Kişinin hem kıl hem de cilt tipine bağlı olarak dalga boyu ayarlaması yapılabilen bir teknolojide gerçekleştirilir. Ortalama 800 nm ile 950 nm arası dalga boyları üzerinden kişiye etkin ve hızlı bir şekilde lazer epilasyon yaptırma olanağı sunar. Bu cihazlara entegre olmuş bilgisayar sistemleri ile belirlenen programa bağlı olarak yapılan işlem yönlendirilir ve neticede de doğru dalga boyları ve atışların yakalanabilmesine olanak tanır.

Ütüleme lazer epilasyon, dört mevsim yapılabilen bu lazer tekniğinde kişilerde yanık oluşma ihtimali, başka cihazlara nazaran daha düşük olmaktadır. Ayrıca bu teknik, ince tüy yapıları üzerinde bile başarılı ve etkili neticeler vermektedir.

Ütüleme lazer epilasyon tekniği, herhangi bir bölge fark etmeksizin kişilerin tüm vücut bölgelerinde uygulanabilmektedir. Bu noktada kadınlar daha çok tercih ettiği gibi erkeklerde de uygulanabilen bir yöntem olarak tercih edilmektedir.

Lazer epilasyon uygulamaları, bu yönteme kadar daha ağrılı ve acılı olmaktaydı. Ancak ütüleme epilasyon lazer yöntemi sayesinde yalnızca uygulama gerçekleştirilen bölgeye masaj yapılıyormuş gibi bir hisle kişiler tüy/kıllarından kurtulabilirler. Ayrıca genital bölgede yapılan epilasyon uygulamaları çok hassas olmakla beraber bu teknik sayesinde o bölge üzerinde de rahat ve acısız bir işlem sunulur. Bu teknikte gerçekleştirilen sık atışlar sayesinde kıl folikülü (kılların yerleştiği keseler) yavaş yavaş bir şekilde ısıtılır. Sonra incecik epidermis (deriyi meydana getiren 3 tabaka arasından en dışta bulunan tabaka), bu atışların aralıklarında hızlı bir şekilde soğur.

Ütüleme Lazer Cihazları

Ütüleme lazer cihazları, sistemlerinde kontak soğutma bulunan cihazlardır. Yanık oluşma riskini ortadan kaldıran bu cihazlar, diğer yandan da ağrı şikayetine tamamıyla son vermektedir. Dolayısıyla ütüleme lazer cihazları sayesinde kişilere yapılan epilasyon uygulamaları, bir masaj konforuna dönüşür. Ayrıca ütüleme, işleme hız getirmekte ve seanslar daha çabuk bir şekilde bitmektedir.

Ütüleme lazer cihazlarının kişide sağladığı masaj konforunun bir diğer sebebi ise bu uygulamanın sabit şekilde atışlar yapılarak değil, başlık kısmının deride “ütü yaparmış” gibi dolaştırılarak yapılmasıdır. Bu nedenle de hem cihazların hem de yapılan tekniğin adı “ütüleme” kavramıyla isimlendirilmiştir.

Ütüleme Lazer Nasıl Yapılır?

Ütüleme lazer yapılışı sayesinde hem kalıcı hem de en etkin sonuçlar elde edilebilir. Bu uygulamada lazer ışınları açısından kılların en uygun olan evresi tutturulmalıdır. Bu uygun evre ise kişinin kıllarının büyüme aşamasıdır. Aynı bölge üzerinde kılların büyüme aşamaları değişik olabileceği için uzman kişinin planladığı epilasyon programı üzerinden uygulamaya başlanır.

Ayrıca yapılacak seansların sayısı, seans aralıkları gibi noktalar, kişinin kıl ve cilt tipine bağlı olarak değişebilir. Bir epilasyon seans süresi, alan genişliği ile kıl yoğunluğuna bağlı olarak 15 ila 60 dakika arasında değişiklik gösterebilmektedir. Seansların aralığı ise yaklaşık 1,5 ay kadardır. Ütüleme lazer epilasyon uygulaması için takip edilecek adımlar şu prosedürde gerçekleştirilir:

  • Kişinin cildi üzerindeki kıllar, jilet ya da trimmer ile bir gün kadar öncesinde alınıp tıraşlanır.
  • Bu tıraşlamadan 1 gün sonra kişi epilasyon işlemine alınabilir.
  • Uygulama sırasında bölge üzerine jel sürülür.
  • Sürülen bu jel, lazer ışığının her şeyden daha öncelikli olarak direkt kıl köklerini hedef almasını-odaklanmasını sağlar. 
  • Bu sayede lazer ışıklarını cilt içerisine gömer ve dışarı şekilde boşa gitmesini önler.
  • Uygulamada kullanılan bu ütüleme cihazları hem leke oluşmasını hem de cilt hasarı meydana gelmesini engelleyerek güvenli bir şekilde epilasyon sağlar. 
  • Yapılan bu uygulama ile kişinin tüm vücut bölgesi, ortalama 30 dakika kadar bir sürede tamamlanabilir. 

Ütüleme Lazer Epilasyon Yan Etkileri

Ütüleme lazer epilasyon yan etkileri, basit tıbbi uygulamalar sonrasında görülebilecek bazı yan etkiler olarak ifade edilebilir. Genel olarak daha ağrısız ve acısız bir epilasyon imkanı sunmasına karşın ütüleme lazer epilasyon yan etkileri arasında şunlar sayılabilir:

  • Kişide (özellikle bölge üzerinde) acı hissi olması,
  • Uygulama alanı üzerinde kızarıklık meydana gelmesi,
  • Kişide uygulamaya bağlı yanma hissi olması,
  • Açık renkte ya da koyu renkte lekelenmeler meydana gelmesi.
  • Bu yan etkiler arasından özellikle acı ve ağrı gibi ufak şiddetli şikayetler, basit ağrı kesiciler ile birlikte ortadan kaldırılabilir. 

Ütüleme Lazer Epilasyon Zararları

Ütüleme lazer operasyon zararları bakımından bu uygulamanın nerede ve hangi imkanlarla yapıldığı da çok önemlidir. Burada önemli olan güvenilir ve yüksek kalite ütüleme cihaz markalarının tercih edilmesi gerekmektedir. Ancak çok fazla talep bulunduğundan dolayı bu cihazların pek çok kopyası ve taklidi ortaya çıkmıştır. Genelde de bazı Avrupa ülkelerinden ya da Uzakdoğu’dan getirildiği ileri sürülen bu kopya ütüleme cihazları, aslında bu epilasyon uygulamasının en büyük potansiyel riski ve zararı şeklinde kabul edilebilir.

Haricinde hamile kişilere ve sara hastası olan kişilere hem bu teknikle hem de farklı tekniklerle lazer epilasyon yapılması belli zararlar ve riskler oluşturabileceği için kesinlikle tavsiye edilmemektedir.

Ütüleme Lazer Epilasyon Uygulamasının Hangi Kişilerde Yapılmaması Gerekir?

Ütüleme lazer epilasyon yapılmaması gereken kişiler açısından bu lazer uygulaması sakıncalı sonuçlar doğurabilir. Bu noktada bazı hastalıklara sahip ya da birtakım şikayetleri bulunan kişilere ütüleme lazer epilasyon tekniği tavsiye edilmemekte ve uygulanmamaktadır. Bu noktada ütüleme lazer epilasyon yönteminin şu kişilerde uygulanmaması gerekir:

  • Kanser hastalığı olanlarda,
  • Aktif-açık bir yarası bulunanlarda,
  • Uçuk bölgeleri üzerinde,
  • Hormonal bozukluklara ve aknelere ilişkin ilaç kullanan kişilerde,
  • Ayrıca hamile olanlarda bu uygulama önerilmemektedir. Ancak doktor kontrolünde uygun bulunursa bu epilasyon uygulaması yaptırılabilir. 

Ütüleme Lazer Epilasyon Sonrası

Ütüleme lazer epilasyon öncesi ve sonrası dikkat edilmesi gerekenler şu şekilde sıralanabilir:

İşlem Öncesi Dikkat Edilmesi Gerekenler:

  • İşlem öncesinde kişinin güneşlenmemesi ve solaryuma girmemiş durumda olması gerekir.
  • İşlem öncesinde kişinin, ağda, sir gibi uygulama bölgesi kıl köklerini tamamıyla alabilecek uygulamalar yapmaması gerekir. 
  • Uygulama olacak bölge üzerine son 20 günlük süreçte glikolik asit barındıran kremler kullanılmamış olması gerekir. 

İşlem Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler:

  • İşlem sonrasında uygulama gerçekleştirilen bölge üzerine 24 saat kadar bir süre sıcak su temas ettirilmemelidir.
  • İşlem sonrası kişilerin solaryuma girmemesi ve güneşlenmemesi gerekir.
  • İşlem sonrası kişiler, güneş kremleri kullanarak uygulama gerçekleştirilen UV ışınlarına karşı korunmalıdır. 
  • İşlem sonrası uygulama bölgesi üzerine glikolik asit barındıran kremler, yaklaşık 1 hafta kadar bir süre sürülmemelidir. 

Ütüleme Lazer Epilasyon Sonrası Yapılması Gerekenler:

  • Seans aralarında kişide çıkan kıllara ip, ağda, cımbız gibi teknikler uygulanmaması gerekir.
  • Epilasyon sırasında meydana gelen kızarıklık sorunu devam ettiği süre boyunca kişilerin güneşe karşı korunması gerekir.
  • Kişiler, terletebilecek olan sıcak mekanlardan uzak durmalıdır.
  • Uygulama gerçekleşen bölge üzerine lif sürtme ya da saç kurutma makinası kullanımı gibi hareketlerden kaçınılması gerekir.
  • Uygulama sonrasında ilk birkaç günlük sürede cilde biraz daha hassas bir şekilde davranmak gerekir.
  • Epilasyon ardından cildi üzerinde sulanma olan kişilere, antibiyotik, bölgesel kortikosteroid (bir hormon olan kortizole benzeyen yapıdaki ilaçlar) ve nemlendirici ürünler tavsiye edilmelidir. 
Makaleyi faydalı buldun mu?
0
0
Makeleyi Paylaşın

Ütüleme Lazer ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular

Diod ütüleme lazer nedir?

Diod ütüleme lazer, 810 nm kadar dalga boyundaki lazerler için kullanılan genel isimdir. Dolayısıyla ütüleme lazer tekniğinin bir diğer adı diod ütüleme lazer olarak geçer. Bu ütüleme lazerler, başka lazer tekniklerinden daha farklı teknolojik yapı ve özelliklerdedir. Diode ütüleme lazer cihazları, başka lazerlere göre çok daha derin bölgelere kadar inebilirler. Diyot lazer tekniğinde başlık bölümünde özel soğutucu bir modül bulunur. Bu cihazın başlık bölümündeki soğutma sistemi ise acısız bir epilasyonu mümkün kılar. Hissedilen ağrılar ise genellikle kıl yoğunluğuyla ilgili olmaktadır.

Dr. Hande Erölmez

Ütüleme lazer epilasyon fiyatları nasıl?

Ütüleme lazer epilasyon fiyatları, uygulamaya dair detayların belirlenmesine bağlı olarak ortaya çıkmaktadır. Dolayısıyla kişilerin lazer ütüleme epilasyonu yaptıracağı bölge sayısı, bölge genişliği ve gerekecek olan seans sayısı da bu epilasyon fiyatları üzerinde belirleyici olmaktadır. Bu noktada ütüleme lazer ücretleri ile ilgili kesin bir fiyat bilgisine ulaşılabilmesi açısından muayene olunması ve muayene ile kişinin kıl yoğunluk durumunun tespit edilmesi gerekmektedir.

Dr. Hande Erölmez

Diod ütüleme lazer yaptıranlar ne istiyor?

Dion ütüleme lazer yaptıranlar, vücutlarının farklı bölgeleri üzerindeki kıl ve tüylerden kurtulmak için bu tekniğe başvururlar. Bu teknik hem erkek hem de kadınlar açısından uygulanabilir bir tekniktir. Ayrıca daha çok da cilt rengi bakımından koyu olan insanlarda daha güvenilir bir yöntem sağlamış olur. Bununla beraber diod lazer yöntemi, ince tüyler üzerinde de güvenilir ve etkili sonuçlar getiren bir çözüm sunar. Dolayısıyla farklı cilt ve kıl tiplerine sahip erkek ve kadınlar, bu tekniği yaptırırlar.

Dr. Hande Erölmez

Ütüleme lazer epilasyonu kaç seans sürer?

Ütüleme lazer epilasyonu seans sayısı, bazı faktörlere göre değişiklik gösterebilir. Bu noktada kişinin kıl rengi, kıl tipi, deri rengi ve yaşı gibi etmenlere bağlı bir şekilde vücut bölgesi üzerinde 6 ila 8 seans yapılabilmektedir. Ancak bazı durumlarda ise bu seans sayıları 8 ila 10 seans arasında değişebilmektedir. Seansların aralıkları da kişinin vücut kıl döngüsüyle bağlantılı şekilde 4 ila 6 hafta kadar bir sürede belirlenmelidir.

Dr. Hande Erölmez

Ütüleme lazer yapılınca tüyler ne zaman çıkar ne zaman dökülür?

Ütüleme lazer yapılmasının ardından 15 ila 20 kadar bir süre geçmesi sonrasında kişinin altta kalmış olan kılları ortaya çıkmaya başlamaktadır. Bu anlamda epilasyon seansları arasındaki süre ise genel olarak 45 gün olur. Ütüleme lazer epilasyon uygulaması ardından tüy ve kılların dökülmeye başlaması ise ortalama olarak 3 ila 14 günlük bir süre içerisinde gerçekleşir. Bu dökülme için kişilerin bir şey yapması gerekmemekte; kıl dökülmesi kendiliğinden olmaktadır.

Dr. Hande Erölmez