Tırnak Kalınlaşması

Tırnak kalınlaşması çeşitli nedenlerden dolayı ayakta ortaya çıkabilse de ellerde de oluşabilmektedir. Tedavisinde öncelikle bu duruma neden olan hastalık ortaya konmalı ve tedavi yapılmalıdır.

Tırnak Kalınlaşması Nedir?

Tırnak kalınlaşması çeşitli nedenlerden dolayı ortaya çıkabilmektedir. Genelde ayak tırnak kalınlaşması görülse de el tırnaklarında da kalınlaşmalar oluşabilmektedir. Bu kalınlaşmanın yanı sıra tırnaklarda kıvrılma gibi şekil değişiklikleri, beyazlama, sararma, siyahlaşma, tırnağın tırnak yatağından ayrılması, ağrı gibi semptomlar da nedene bağlı olarak ortaya çıkabilmektedir. 

Tırnak kalınlaşması çoğunlukla yaşlılarda ortaya çıkar. Yaşlanma kalınlaşma riskini arttırsa da gençlerde görülen bazı hastalıklara bağlı, erken yaşlarda da kalınlaşma sık olarak görülebilmektedir. Bazen belirli bir hastalık olmadan kişinin kendi özelliklerine bağlı olarak tırnakta bir miktar kalınlaşma ortaya çıkabilmektedir. Bu durumlar bulaşıcı değildir ve belli bir problem ortaya çıkarmaz. Ancak mantar gibi enfeksiyon hastalıklarına bağlı kalınlaşma, bulaşıcı bir hastalıktır. 

Tırnak Kalınlaşması Nedenleri Nelerdir?

Tırnak kalınlaşmasının birçok farklı nedeni bulunmaktadır. Tırnak kalınlaşması nedenleri, bir hekim tarafından teşhis edilmeli ve buna göre tedavi uygulanmalıdır. Tırnak kalınlaşmasının olası nedenleri şu şekilde sıralanabilir:

Mantar Enfeksiyonları

Mantar enfeksiyonları, toplumda tırnakta değişiklik yaratan ve tırnak kalınlaşmasına neden olan en sık durumlardan biridir. Çoğunlukla mantar enfeksiyonlarında ayak tırnakları etkilenir. Tırnakta gelişen mantar enfeksiyonlarına onikomikoz adı verilir. 

Mantar enfeksiyonlarının genelde ayak tırnaklarında oluşmasının nedeni, mantarların sıcak ve nemli ortam sevmesidir. Ayakkabı, çorap gibi kapalı ortamlarda kalarak nemlenen ayaklarda gelişen mantarlar kolaylıkla büyüyüp yayılabilmektedir. Bu yüzden mantar enfeksiyonlarından kaçınmak için öncelikle soyunma odaları, halka açık duşlar gibi riskli bölgelerde çıplak ayakla dolaşmaktan mümkün olduğunca kaçınmak gerekir. 

Bazı insanlar, mantar enfeksiyonlarına diğer insanlara göre daha yatkın olabilmektedir. Buna göre tırnak mantarının oluşma riskini arttıran durumlar şu şekilde sıralanabilir:

  • Ayak tırnağı üzerindeki travmalar
  • Islak alanlara sürekli maruz kalma
  • Sigara içmek
  • Dar ve havalanmayan ayakkabı giyme
  • Bağışıklık sisteminde zayıflama
  • Sedef hastalığı, dolaşım problemleri ve tip 1, 2 diyabet gibi diğer hastalıklar

Yaralanma

Ayak tırnaklarında kalınlaşma, ani, şiddetli veya tekrarlayan travmaların bir sonucu olarak ortaya çıkabilmektedir. Çoğunlukla bu durum, futbolcular, koşucular ve dansçılar gibi spor veya egzersizle uğraşan kişilerde görülse de, bunların yanı sıra uygun ayakkabı giymeyerek tırnak ve parmakları sürekli travmatize eden kişilerde de ortaya çıkar. Bu travmalara bağlı görülen tırnak kalınlaşmaları çoğu zaman mantar enfeksiyonları ile bile karıştırılabilmektedir.

Sarı Tırnak Sendromu

Sarı tırnak sendromu denilen daha nadir bir durumda, hem el hem de ayaklarda tırnak kalınlaşması ve sararması ortaya çıkar. Bu sararıp kalınlaşmanın yanında, tırnakta kıvrılma gibi şekil değişiklikleri de izlenebilir. 

Bazı durumlarda sarı tırnak sendromu olan kişilerde, akciğer ve kol, bacak gibi bölgelerde sıvı birikmesi buna bağlı olarak da nefes almada zorluk ve bacaklarda şişme ortaya çıkabilmektedir. Bu sendromun nedeni tam olarak bilinmese de en yaygın inanılan görüş genetik yatkınlıklardır. 

Sedef Hastalığı

Sedef hastalığı, tipik olarak ciltte kızarık ve pullanan döküntüler ile karakterize bir hastalıktır. Sedef hastalığının nedeni bağışıklık sisteminin çalışmasındaki anormalliklerdir. Sedef hastalığında görülen bu cilt bulgularına genellikle hem el hem de ayak tırnaklarındaki anormallikler ve kalınlaşma eşlik eder. 

Sedef hastalığında tırnak kalınlaşmasının yanı sıra, tırnakta şekil değişiklikleri, bazı çıkıntı ve çöküntülerin oluşması ve tırnağın yumuşayarak tırnak yatağından ayrılması da ortaya çıkabilmektedir. 

Paronişi

Paronişi, tırnak çevresinde enfeksiyon sonucunda kızarıklık ve şişlik oluşması durumudur. Özellikle tedavi edilmeyen ve uzun süren paronişi vakalarında zamanla el ve ayak tırnaklarında kalınlaşma ortaya çıkabilmektedir. Paronişi geçiren insanlarda belli bir zaman sonra tırnağın belli yüzeylerinin soyulmaya ve kopmaya başladığını fark edebilir. 

Paronişide var olan enfeksiyon etkenleri genellikle parmak emme, tırnak etlerini koparma gibi durumlar sonrasında enfeksiyon yaratır. Etken olan mikroorganizmalar da genellikle ağız bölgesinde bulunan bakterilerdir. Tırnak etlerini koparmak da o bölgede bir travma yarattığından tırnak etrafını enfeksiyona daha açık hale getirir. Ayrıca bulaşıkçılar, barmenler, temizlikçiler, aşçılar, hemşireler paronişi açısından bir miktar daha risk altında olan kişilerdir. 

Yaşlanma

Yaşlanma durumunda da bazı kişilerde özellikle ayak parmak tırnaklarında kalınlaşma ortaya çıkabilmektedir. Bunun nedeninin yaşlılık döneminde, genç yaşlara nazaran tırnakların daha zor yenilenmesi olduğu düşünülmektedir. 

Yaşlanma sonucu ortaya çıkan tırnak kalınlaşmaları genellikle tedavi edilecek bir durum değildir. Çünkü kişiye fazla bir problem oluşturmaz. Ancak görünümünü bir miktar düzeltmek adına parlatma gibi bazı kozmetik işlemler uygulanabilmektedir. 

Bunların dışında daha nadir olarak tırnak kalınlaşmasına neden olan durumlar da bulunmaktadır. Bunlar şu şekilde sıralanabilir:

Tırnak Kalınlaşması Teşhisi

Tırnak kalınlaşmasının teşhisi, alınan tıbbi öykü ve yapılan fizik muayene ile kolaylıkla konabilir. Ancak önemli olan bu tırnak kalınlaşmasına neden olan durumu ortaya çıkarmaktır. Bunun için hekim şüphelendiği duruma yönelik olarak özel tetkikler uygulayabilir. 

Mantar enfeksiyonları gibi tırnak kalınlaşması nedenlerinin teşhisinde, tırnak görünümünden hekim mantar enfeksiyonlarından şüphelenir. Daha sonra hekim kesin teşhis konabilmesi için tırnaktan bir örnek alır ve bu örnek laboratuvarda incelenir. Sedef hastalığında da tırnak kalınlaşması yanı sıra genelde ek deri lezyonları bulunur. Bu hastalığın teşhisinde de aynı şekilde var olan lezyonlar üzerinden örnekler alınır. Bu örnekler daha sonra patologlar tarafından incelenir ve tanı konur. 

Paronişi enfeksiyonlarında genelde tırnak ve kenarının görüntüsü ile kolaylıkla tanı konabilir. Ayrıca hekimin yaptığı fizik muayenede dokunmayla ağrı, ısı artışı, kızarıklık gibi durumların varlığı enfeksiyon açısından şüphelenilmesine neden olur. Bunun dışında tedavinin en doğru şekilde yapılması ve duruma neden olan mikroorganizmanın tespit edilmesi için lezyondan örnek alınarak laboratuvarda incelenebilir. 

Tırnak Kalınlaşması Tedavisi

Tırnak kalınlaşması tedavisinde öncelikle bu duruma neden olan hastalık ortaya konmalıdır. Daha sonra da bunlara özgü tedaviler uygulanır. Tırnak mantarlarına bağlı oluşan kalınlaşmalarda tedavi açısında çeşitli yöntemler mevcuttur. Bunun için hekimin reçete edeceği ilaçlar dışında evde yapılabilecek bazı yöntemler de bulunmaktadır. Bunlar şu şekilde sıralanabilir: 

  • Etkilenen bölgeyi her gün sabun ve suyla temizlemek
  • Tırnakları düzenli olarak törpülemek ve üre kremi gibi kremler uygulamak 
  • Tırnaklar ve ayak üzerine çay ağacı yağı gibi yumuşatıcı bazı losyonlar uygulamak
  • Ayak tırnağı mantarı ve kalınlaşması için hekimin önerdiği ve reçete ettiği ilaç ve yöntemler de şu şekilde sıralanabilir: 
  • Mantar enfeksiyonu için kremler
  • Mantar enfeksiyonu için ağız yoluyla alınan ilaçlar

Lazer tedavileri

İlerlemiş tırnak bozukluklarında ayak tırnağının çıkarılması

Ayak tırnaklarındaki mantar tedavisi için yapılan uygulamalar birkaç aya kadar uzayabilmektedir. Tırnak mantarı tedavisi sonrası tekrar mantar enfeksiyonu geçirmek mümkündür. Bundan kaçınmak için ayağı sık yıkamak, nemli tutmak, havalandırmamak, topluma açık bölgelerde çıplak ayakla dolaşmak gibi durumlardan kaçınmak gerekir. 

Sedef hastalığını tamamen yok edebilecek bir tedavi bulunmamaktadır. Tedavi genelde sedef hastalığının yarattığı belirtileri kontrol alma üzerine planlanır. Sedef hastalığı tedavileri genel olarak üç farklı alana ayrılır:

Topikal tedaviler: Topikal tedaviler, doğrudan cilde veya tırnağa uygulanan kremler ile yapılır. Bu tedaviler genelde hafif ve orta şiddetli sedefi kontrol altına almak için uygulanır. Topikal sedef hastalığı tedavisinde uygulanan tedaviler şunlardır:

  • Topikal steroidler 
  • Topikal retinoidler
  • Anthralin
  • D vitamini analogları
  • Salisilik asit
  • Nemlendiriciler

Sistemik ilaçlar: Sistemik uygulanan ilaçlar ise çoğunlukla orta veya şiddetli olan durumları tedavi etmek ve diğer uygulanan tedavilere yanıt vermeyen durumlarda kullanılır. Etkili ilaçlar olabilse de bu ilaçların olası yan etkileri nedeniyle kısa süre kullanımı tercih edilir:

  • Metotreksat
  • Siklosporin 
  • Biyolojik ajanlar
  • Retinoidler

Paronişi tedavisi, durumun şiddetine ve enfeksiyonun süresine bağlı olarak değişiklik gösterir. Hafif, akut paronişi vakalarında etkilenen parmak günde 3 veya 4 kez ılık suya sokulmalıdır. Bu gibi başlangıç tedavilerine yanıt vermeyen olgular ise doktor kontrolünde tedavi edilmelidir. 

Bakteriyel bir enfeksiyon akut paronişiye neden olduğunda, doktor dikloksasilin veya klindamisin gibi bir antibiyotik önerebilir. Neden bir mantar enfeksiyonu olduğunda ise antifungal ilaçlar reçete edilir. Akut olan olgularda çoğunlukla krem formları tedavide tercih edilse de, kronik yani uzun süreli ve şiddetli durumlarda hap formuyla tedaviler de uygulanabilir.

Paronişide enfeksiyon bölgesinde apse oluşması da beklenen bir durumdur. Apse oluşması halinde bu bölgenin boşaltılması gerekir. Bunun için ilk önce o bölge uyuşturulur ve sonra küçük bir kesi atılarak boşaltılır. Apsenin boşaltılmaması uygulanan ilaçların etkisini bile düşürmektedir. 

Tırnak Kalınlaşması Tedavi Edilmezse Ne Olur?

Tırnak kalınlaşmasının nispeten basit neden kaynaklı durumlarda tedavi edilmediği takdirde büyük sorunlar oluşmaz. Ancak ek semptomların da olduğu ve giderek kötüleşen durumlarda ek komplikasyon oluşma riski bulunur. Kalınlaşmasının gittikçe ilerlemesi, kişinin ayakkabı giymesi dahil zorlanmasına neden olarak günlük işlerinin aksamasına neden olacaktır. Ayrıca sedef, mantar enfeksiyonu gibi ek durumların tedavisi olmadığında vücudun çeşitli yerlerinde de ek komplikasyonlar ortaya çıkabilmektedir. 

Bebeklerde Tırnak Kalınlaşması

Bebeklerde tıpkı yetişkinlerdeki gibi tırnak kalınlaşması ortaya çıkabilmektedir. Bu kalınlaşmanın nedeni bebeklerde genellikle tırnak mantarıdır. Bebeklerde oluşan tırnak mantarı genellikle evde mantar olan kişilerin kullandığı tırnak makası ile bebeğin tırnaklarının kesilmesi sonucu ortaya çıkar. Bebeğin parmaklarını yalaması gibi durumlarla nem oranının arttırılması da mantar oluşum riskini arttırmış olur. Bunun haricinde bebeklerin bağışıklık sistemi yetişkinlere göre bir miktar daha zayıf olması enfeksiyonun kolayca yerleşmesine olanak sağlar. Bebeklerde görülen tırnak mantarının olası nedenleri şu şekilde sıralanabilir:

1-) Tırnakta kalınlaşma

2-) Tırnakta sararma

3-) Tırnakta şekil değişikliği

4-) Tırnak ve ayak bölgesinde kötü koku

5-) Kaşıntı

6-) Tırnakta ayrılma ve yarılmalar

Bebeklerde görülen tırnak mantarı da yetişkinlerdeki gibi tedavi edilebilir. Ancak kullanılan ilaçların tipi ve dozları bebeklere göre ayarlanılarak kullanılır. Ayrıca süresi de değişebilmektedir. Bu süreç içinde tırnakta oluşan nemlenme ve akıntı gibi durumların da temizlenmesi gerekebilmektedir. 

Tırnak Kalınlaşması için Hangi Doktora Gidilir?

Tırnak kalınlaşması durumunda genel olarak gidilecek bölüm dermatolojidir. Hekim hastaya tanı koyacak ve tedavisini uygulayacaktır. Tırnak üzerinde bir kalınlaşma, renk değişikliği veya şekil bozukluğu fark edildiğinde doktora başvurulmalıdır. Çünkü bazen tırnak kalınlaşması var olan hastalıkların ortaya çıkmasına ve teşhis edilmesine yardımcı olur. Nedeni bilinmeyen kalınlaşmalarda doktora başvurmak bu nedenle önemlidir. 

Makaleyi faydalı buldun mu?
0
0
Makeleyi Paylaşın

Tırnak Kalınlaşması ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular

Kalınlaşmış tırnak nasıl kesilir?

Hafif kalınlaşmış tırnakların normal bir şekilde kesilmesi mümkün iken, aşırı kalınlaşmış tırnakların kesimi için özel yöntemler gerekebilmektedir. Genellikle kalınlaşmış tırnak uzman kişiler tarafından inceltilir. Daha sonra da tırnak pensi olarak bilinen özel bazı aletlerle kesim yapılır.

Int. Dr. Ahmet Kerim Demirbaş

Tırnak kalınlaşması nasıl önlenir?

Tırnak kalınlaşmasının önlenmesi için risk faktörleri bilinmeli ve kalınlaşmaya neden olabilecek durumlar tespit edilmelidir. Yaşlılık ve kişisel özelliklere bağlı görülen kalınlaşmalarda fazla yapılabilecek bir şey bulunmamaktadır. Ancak mantar enfeksiyonları gibi kalınlaşmanın sık sebepleri için yapılabilecek durumlar bulunur. Öncelikle ayakların sürekli ıslak ve nemli tutulmaması gerekir. Bunun haricinde banyo, hamam gibi bölgelerde çıplak ayakla fazla dolaşılmaması gerekir.

Int. Dr. Ahmet Kerim Demirbaş