Tırnak Batması

Tırnak batması, tırnak köşelerinin cilde batması, gömülmesi durumu olup, ufak bir operasyon ile tedavi edilebildiği gibi duruma göre ilaç tedavisi de uygulanmaktadır.

Tırnak Batması Nedir?

Tırnak Batması; tırnağın tırnak yatağına doğru uzanarak yarattığı acı verici bir hastalıktır.

Genellikle ayak baş parmağında görülmekle birlikte el parmaklarında da görülebilen bu durum, tırnağın köşesinin yada en uç kısmının kıvrılarak cilde gömülü kalmasıyla oluşur. Bu durumda tırnağın gömülü kaldığı cilt enfekte olup iltihaplanabilir.

Tırnak batmasına iltihap da eklenirse ağrı daha da şiddetlenir.

Tırnak batması erken dönemde sağlandığında evde yapılabilecek çeşitli uygulamalarla düzeltilebilir.

Ancak hastalık ilerlediyse, profesyonel yardım almakta fayda vardır.

Tırnak Batması Belirtileri Nelerdir?

Tırnak batmasında belirtiler, tırnak batmasının ilerleyip ilerlemesine göre değişiklik gösterir.

Erken dönemde saptanan tırnak batmasının başlangıcında belirtiler sadece ağrı ile sınırlıyken; ilerleyen dönemde çok şiddetli semptomlara yol açabilir.

Tırnak batmasında görülen belirtiler;

  • Ağrı: Ağrı tırnak batmasının en sık görülen semptomudur. Tırnağın tırnak yatağına ilerleyerek cilde gömülmesi ciltteki sinir uçlarını uyararak ağrıya neden olur.
  • Tırnak Yatağında Hassasiyet: Tırnak yatağına doğru ilerlemiş batık tırnak tırnak yatağında hassasiyete yol açabilir. Bu durumda hasta batığın oluştuğu parmağa dokunamaz.
  • Tırnak Etrafında Kızarıklık: Tırnak batmasında batık tırnağın altındaki cilt dokusu enfekte olur, batık tırnak iltihabı oluşursa bu durumda hastada iltihap oluşan bölgede kızarıklık oluşur.
  • Tırnak Çevresinde Şişme: Tırnağın altındaki deri iltihaplanırsa bu durumda tırnak yatağı ve tırnak çevresi şişer. Bu durum hastada yürüme problemlerine yol açabilir.
  • Tırnak Çevresindeki Dokuda Isı Artışı: Tırnak çevresindeki doku iltihaplanınca vücuttaki beyaz kan hücreleri o bölgedeki iltihabı kurutmak için sayılarını arttırır. Bu durumda beyaz kan hücrelerinden salınan bazı kimyasallar iltihabın olduğu bölgede ağrı ve ısı artışına neden olur.
  • Akıntı: Tırnak batmasının çok ilerlediği durumlarda hastada tırnak yatağında veya tırnağın etrafındaki dokuda apseleşme görülebilir. Bu apse dışarı akabileceği bir ağız açıklığı bulduğunda akıntıya neden olur.

Tırnak Batması Nedenleri Nelerdir?

Tırnak batmasına yol açabilecek, oluşan tırnak batmasının iltihaplanmasına sebep olabilecek birçok neden vardır.

Bunlar arasında en sık;

  • Tırnak Büyüklüğü İle Tırnak Yatağı Boyutunun Uyumsuz Olması: Tırnak büyüklüğü ile tırnak yatağı boyutu uyumsuzsa, yani tırnak aşırı büyük tırnak yatağı da küçükse bu durumda tırnak yatağına sığmayan tırnak kenarlara doğru kıvrılarak tırnak batmasına neden olabilir.
  • Dar Ayakkabı ve Çoraplar: Dar ayakkabılar ve çoraplar tırnağın ayakkabı veya çorap ile deri arasında sıkışmasına yol açarak özellikle ayak baş parmağı tırnak batmasına neden olabilir.
  • Tırnakları Çok Kısa Kesmek: Tırnakların çok kısa kesilmesi uzayacak olan tırnağın uzama esnasında deri içine gömülmesine neden olarak tırnak batmasına yol açabilir.
  • Tırnağın Kavisli Kesilmesi: Tırnak kavisli kesildiğinde tırnağın kenarları kısa kalıp tırnak batmasına yol açabilir. Tırnak batmasının engellenmesi için tırnaklar düz kesilmelidir.
  • Tırnakta Oluşan Yaralanma: Tırnakta oluşabilecek herhangi bir yaralanma tırnağın tırnak yatağına gömülmesine ve batık tırnak oluşumuna neden olabilir.
  • Aşırı Kavisli Ayak Tırnaklarına Sahip Olmak: Kişide aşırı kavisli tırnak yapısı varsa bu durumda tırnak batması gelişimi daha kolay olur.
  • Uygun Şekilde Yapılmayan Manikür ve Pedikür Uygulamaları: Manikür ve pedikür uygulamaları dikkatli yapılmazsa; agresif ve düzensiz yapılırsa bu durumda tırnak batması gelişebilir.
  • Hijyen Yoksunluğu: Bu durum özellikle erken dönem tırnak batmasına sahip olan kişilerde, temizliğe önem verilmemesi sonucu tırnak batması iltihabı ile sonuçlanır.
  • Kronik Hastalıklar: Özellikle diyabet(şeker hastalığı) gibi hastalıklara sahip kişilerde herhangi bir nedenle oluşan hafif tırnak batması çok ileri düzeye ulaşabilir.

Tırnak Batması Teşhisi

Tırnak batması tecrübeli bir hekim tarafından anamnez ve fizik muayene ile tanı konulup tedavi uygulanabilecek bir hastalıktır. Anamnez hastanın hastalığı hakkındaki şikayetlerini hekime dile getirmesidir.

Hastalar genellikle el veya ayak parmaklarında oluşan ağrıdan, kızarıklık ve şişlikten, hareket kısıtlılığından ve akıntıdan şikayetçidirler.

Hekim hastaya bu durumun ne zamandır var olduğunu, arttıran ve azaltan nedenleri, kronik rahatsızlığı olup olmadığını, tırnaklarını kesiş biçimini ve tırnaklarını kesme sıklığını sorgular. Ardından fizik muayeneye geçer.

Fizik muayenede; hekim hastanın el yada ayak parmaklarındaki şişliği, kızarıklığı görür. Hastalıklı olan parmağa dokunduğunda hasta oluşan ağrıyı dile getirir. Hekim batık tırnağa bastırınca bazen akıntı da bu ağrıya eşlik edebilir. Tanı bu şekilde konur.

Tırnak Batması Tedavisi

Tırnak batmasının tedavisinde batık tırnağın seviyesine göre birçok yöntem kullanılabilir. Erken dönemde oluşan tırnak batmasında tırnak batması aparatı (tırnak batması teli) denilen, iki ucu sivri bir aparat kullanılabilir.

Bu aparat batık olan tırnak kenarlarına takılarak tırnağa göre ayarlanır. Düzenli kullanımda (günde birkaç saat kadar) batık tırnak bu şekilde düzeltilebilir.

Eğer tırnak batması ilerlemiş, iltihaplanmışsa bu durumda hastaya antibiyotik ilaçlar reçete edilir. Bu ilaçlar tırnak yatağındaki iltihabı kurutarak tırnak batmasını tedavi edebilir.

Tırnak batması eğer çok ilerlemişse, tırnak batması aparatına ve antibiyotik ilaçlara cevap vermiyorsa bu durumda hastaya cerrahi müdahale gerekir. Cerrahi müdahalede tırnağın batık olan kısmı kesilir yada tırnak tümüyle çıkarılır.

Tırnak Batması Tedavi Edilmezse

Tırnak batması erken dönemde tanı aldığında tedavisi oldukça basit olan iyi huylu bir hastalıktır. Ancak tanısı geciktiğinde yada tedavi uygulanmadığında hastalık ilerleyip yaşamı kısıtlayıcı etkiye sahip olabilir. Tırnak batması tedavi edilmezse;

  • Ağrı: Tırnak batması tedavi edilmezse parmakta ve ayakta şiddetli ağrılara sebep olabilir.
  • Ateş: Tırnakta oluşan iltihap vücuttaki antiinflamatuar (enfeksiyon karşıtı) sistemi aktive ederek ateş oluşumuna sebep olur.
  • Fonksiyon Kaybı: Tırnaktaki batık el ve ayak parmaklarının hareketini sınırlandırabilir.
  • Yürüme bozukluğu: Ayak parmağında oluşan batık tırnak yürüme bozukluğuna yol açabilir.
  • Parmak İltihabı: Tırnak yatağında oluşan iltihap tedavi edilmezse tüm parmağı sarıp parmak iltihabına yol açabilir.
  • SepsisTırnak yatağında bulunan enfeksiyon kana geçerek kanda bakteri çoğalmasına ve sepsise neden olabilir.
  • Parmak GangreniTırnak yatağında bulunan enfeksiyon tedavi edilmezse parmakta dolaşım bozukluğuna ve parmak gangrenine neden olabilir. Bu durumda hastanın parmağı ampute edilebilir (kesilebilir).

Tırnak Batmasına Ne İyi Gelir?

Tırnak batmasında yapılabilecek en iyi uygulama, hastalık belirtileri görüldüğünde hekime başvurmaktır.

Uzun süre tanı almayan yada tedavi uygulanmayan kişilerde birçok komplikasyon oluşabilir. Bunun dışında evde uygulanabilecek bazı davranışlar tırnak batmasına iyi gelebilir.

Bunlar;

  • Sabunlu Sıcak Su Banyosu: Sabunlu su ile yapılacak el yada ayak banyosu, tırnak batması oluşan bölgedeki şişliğin ve kızarıklığın azalmasına yardımcı olur. Ayağı günde 3 kez, her birinde 20 dakika kadar bu suda tutmak hastalarda semptomların azalmasında oldukça etkilidir.
  • Elma Sirkesi: Elma sirkesinin antiseptik be antiinflamatuar özelliği tırnak batmasında oluşan iltihabın kurutulması için faydalıdır. Elma sirkesi yaklaşık 1 kova kadar suya yarım çay bardağı kadar eklenir. Ardından tırnak batmasının olduğu bölge bu su içinde 20 dakika kadar bekletilip durulanır. Bu işlemin her gün uygulanması haftadaki semptomların hafiflemesine neden olur.
  • Soğan: Tırnak batmasında soğanın iltihabı belli bir bölgede toplayıcı ve iltihabı kurutucu özelliğinden faydalanılabilir. Bunun için 1 orta boy soğan kabuğu soyularak haşlanır. Ardından iç kısmı çıkarılır ve batık tırnağa sahip parmak bunun içine yerleştirilir. Birkaç saat bu şekilde kalan parmakta iltihap belli bir bölgede toplanır ve dışarı akar. Haftada 2-3 kez uygulanabilir.
  • Rahat Ayakkabı ve Çorap Giyme: Dar ayakkabı ve çoraplar ayakkabı ve çorap ile deri arasında tırnağın sıkışmasına neden olarak tırnak batmasına sebep olabilir. Bu yüzden kişilere rahat ayakkabı ve çorapları tercih etmesi önerilir. Hastalığın iyileşme sürecinde terlik veya sandalet tarzı önü açık ayakkabıların giyilmesi de iyileşmeyi hızlandırır.
  • Batık Tırnak Koruyucu Bantlar: Bu bantlar hastalıklı parmağın üzerine geçirilerek batık tırnak için yastık görevi görür, ayakkabı yada çorabın basınç uygulaması ile tırnak batmasının ilerlemesini engeller. Ayrıca içerisinde bulunan tırnak yumuşatıcı jel ile tırnağın yumuşaması sağlanır.
  • Pamuk ve Diş İpi Uygulamaları: Hastalarda pamuk ve diş ipleri; batık olan tırnağın altına yerleştirildiğinde uzayacak tırnağın cildin üzerinde uzamasına ve batığın hafiflemesine yardımcı olur. Bunun için hastada bir parça temiz pamuk yada diş ipi batık olan tırnağın altına yerleştirilir. Bu uygulama geceleri yapıldığında görülebilecek fayda artar.

Bunun dışında hastalarda tırnak bakımına özen gösterilmesi, tırnakların manikür ve pedikürünün düzenli yapılması, şeker hastalığı gibi hastalıkların varlığında bu hastalıkların kontrolü ve hijyene önem verilmesi yapılabilecek bir diğer davranışlardandır.

Tırnak Batması İlaçları

Tırnak batmasının esas tedavisini tırnak batması aparatı sayesinde batık tırnağın sürekli cilt yüzeyinde tutulmasının sağlanması oluşturur.

Ancak bazı hastalarda batık tırnak enfekte olup iltihaplanabilir ve ağrı oluşabilir. Bunun için belli başlı bazı ilaçlar kullanılır.

Bunlar;

  • Antibiyotik İlaçlar: Antibiyotik İlaçlar enfeksiyona neden olan mikrobun büyümesine ve çoğalmasına engel olarak  vücutta bulunan enfeksiyonun gerilemesine yardımcı olur. İçerik olarak mupirosin, fusidik asit, basitrasin, polimiksin B gibi maddeler barındırır. Bu ilaçlar genellikle  enfeksiyon bulunan bölgeye uygulanan merhemler şeklindedir. Bu ilaçların yan etkileri arasında bulantı, kusma, ishal, deri bölgesinde kızarıklık oluşturabilir. Bu yan etkiler hastayı rahatsız edecek düzeye ulaştığında hekime başvurulması gerekir.
  • Kara Merhem (İhtiyol Pomad): Halk arasında kara merhem olarak bilinen ihtiyol pomad ciltte oluşan iltihaplanmalarda sıklıkla kullanılan bir ilaçtır. İçerik olarak ihtiyol ile birlikte yüksek oranda kükürt içeren yağlı bir kremdir. Uygulandığı deri bölgesinden hızla emilir ve iltihabı kurutur. Yan etkileri arasında uygulandığı deri bölgesinde kızarıklık, kuruluk, renk değişikliği görülebilir.
  • Non Steroid Antiinflamatuar İlaçlar (NSAİİ): Bu ilaçlar hastada tırnak batması sonucu oluşan ağrının miktarını azaltır. İçerik olarak parasetamol, ibuprofen, naproksen gibi maddeler barındırır. Yan etkileri arasında bulantı, kusma, baş dönmesi, ciltte döküntü gibi belirtiler görülür. Bu belirtiler hastayı rahatsız edecek düzeye ulaşınca hekime müracaat edilmelidir.

Tırnak Batması Ameliyatı

Tırnak batmasında tırnak batması aparatları kullanımına rağmen geçmeyen tırnak batması, tekrarlayan tırnak batması, komplikasyonlara sahip tırnak batması durumlarında hekim ve hasta birlikte ameliyata karar verebilir.

Bu gibi durumlarda cerrahi girişim uygulanabilecek en mantıklı tedavi yöntemidir. Ameliyata ve tırnağın durumuna göre batık tırnak kısmı kesilebilir veya tırnak tamamen çıkarılabilir.

Ameliyat esnasında şu basamaklar izlenir:

  • Ameliyat olacak parmak antiseptik solüsyonlarla temizlenir.
  • Tırnak yatağına ağrı duyulmasının engellenmesi için anestezik maddeler enjekte edilir. Bu işlem sırasında hasta çok ağrı hisseder, çünkü tırnak yatağı sinir uçları bakımından çok zengindir.
  • Hastaya bu hazırlıktan sonra tırnağı yatağından ayırmak için batık tırnak makası gibi özel aletler kullanılır, tırnak yatağından ayrılır.
  • Tırnak batığının bulunduğu bölgeden tırnak köküne doğru kesi atılır. Batık olan tırnak kısmı kesilerek çıkarılır.
  • Hastada kanama kontrolü yapılır, ardından yara bölgesi vazelinli bir sargı tarafından sarılır.

Hasta ameliyat sonrası birkaç saat içinde taburcu olur. Ameliyat bölgesi iyileşene kadar dar ayakkabı ve çorap giymemesi önerilir.

Bebeklerde ve Çocuklarda Tırnak Batması

Bebeklerin ve çocukların tırnakları yetişkinlere göre çok daha hızlı uzar. Bu durumda bebek ve çocukların tırnakları ekstra bakım ister. Eğer bu bakım düzenli olmazsa; hızlı uzayan tırnak, tırnak batmasına yol açabilir.

Bebek ve çocuklarda tırnak batması ağrılı, şiş ve kızarık, bazen de iltihaplı bir parmakla kendini gösterir. Bu durumda çocuk sürekli ağlar, yürüyorsa yürümek istemez, acı duyduğunu dile getirir.

Bebek ve çocuklarda tırnak batmasına Dermatoloji hekimi bakar. Eğer hastalık çok ilerlemişse; ameliyat olma durumu varsa hastayı Ortopedi hekimine sevk edebilir.

Çocuklarda tırnak batmasının tedavisi tıpkı yetişkinlerdeki gibidir. Eğer çocukta sadece batık tırnak varsa bunun için batık tırnak aparatı kullanılır.

Enfekte olmuş tırnak batması antibiyotik kremler ile tedavi edilir. Eğer hastalık çok ilerlemişse cerrahi müdahaleye başvurulur.

Tırnak Batması için Hangi Doktora Gidilir?

Tırnak batmasıyla pek çok bölüm ilgilenebilmektedir. Ancak tırnak batmasının seviyesine göre bölüm değişikliği olur.

Hastalar el yada ayak parmağındaki şişlik, kızarıklık, ağrı için genellikle Deri ve Zührevi Hastalıkları (Dermatoloji) bölümüne başvururlar. Dermatoloji hekimi hastayı muayene edip tanı koyarak tedavi uygulayabilir.

Hastalar bazen çok şiddetli ayak ağrısı nedeniyle Ortopedi ve Travmatoloji bölümüne başvurabilirler. Ortopedi hekimi hastalığa tanı koyup tedavi uygulama yetkisine sahiptir. Eğer hastalık çok ilerlemişse; ameliyat uygulaması gerekiyorsa, bu müdahaleyi  de ortopedi hekimi uygular.

Hastalarda doğru bilinen yanlışlardan biri de tırnak batması için Genel Cerrahi bölümüne başvurmaktır. Genel cerrahi bölümü tırnak batması ile ilgilenmez.

Yine de bazı genel cerrahi hekimleri erken dönemde olan tırnak batması için tedavi uygulayabilir. Ancak ileri evreye ulaşmış tırnak batmasında hastayı ortopedi hekimine yönlendirir.

Hastalarda el yada ayak parmaklarında ağrı, ısı artışı, kızarıklık, şişlik, hareket kısıtlılığı gibi semptomlar bulunduğunda hekime müracaat edilmesinde fayda vardır.

Makaleyi faydalı buldun mu?
5
0
Makeleyi Paylaşın

Tırnak batması ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular

Tırnak batması nasıl düzeltilir?

Tırnak batmasının tedavisi tırnağın batma seviyesine ve hastanın semptomlarına göre şekillendirilir. 

Tırnak batmasının tedavisi tırnağın batma seviyesine ve hastanın semptomlarına göre şekillendirilir. Erken dönem tırnak batmasının tedavisi eczanelerden veya medikalcilerden temin edilen tırnak batması aparatı ile tırnağın deri içine daha fazla gömülmesinin engellenmesidir. İleri dönem tırnak batmasında ve sık sık tekrarlayan tırnak batmasında tedavi cerrahi girişim ile batık tırnağın çıkarılmasıdır.

Dr. Büşra Ular

Batık tırnak nasıl önlenir?

Batık tırnağın nedenleri arasında birçok risk faktörü vardır. Bu risk faktörlerinden korunmak tırnak batmasının önlenmesinde oldukça etkilidir. Kişi tırnak batması yaşamamak için dar ayakkabı ve çorap giymemeli, tırnağını çok kısa ve kavisli kesmemeli, manikür ve pedikürünü agresif bir şekilde yapmamalı, tırnak hijyenine önem vermeli ve kronik hastalıklarının varlığında bu hastalıkların takibini yaptırmalıdır.

Dr. Büşra Ular

Tırnak batmasında kaç gün rapor verilir?

Tırnak batması ameliyatı oldukça basit olan, hastanede yatış gerektirmeyen bir hastalıktır. Hastalar ameliyattan sonra birkaç saat içinde taburcu olabilirler. Tırnak batması ameliyatından sonra hastaların ayağın üzerine çok basmaması ve dar ayakkabı giymemesi önerilir. Hastaların birkaç gün istirahat etmesi yara iyileşmesini hızlandırır. 

Dr. Büşra Ular

Tırnak batması düzeltme aparatı nerede satılır?

Erken dönem tırnak batmasında kullanılan tırnak batması aparatı(tırnak batması teli) eczane ve medikal ürün satan işyerlerinden temin edilebilir, ayrıca online internet sitelerinden de satın alınabilir.

Dr. Büşra Ular