Taraklı Ayak

Taraklı ayak, ayak parmaklarındaki kemiklerinden birinin düzen bozucu şekilde daha dışarı doğru uzaması durumu olup ilaç ve estetik tedavisi seçenekleri bulunmaktadır

Rahat bir yaşam sürmenin sırrı sağlıklı bir hayata sahip olmaktan geçer. İnsanlar kimseye muhtaç olmadan yaşamak için ayaklarının üzerinde dimdik durmak zorundadır. Kimi zaman yaştan kimi zamansa bir takım rahatsızlıklardan dolayı insanlar ayakları üzerinde durmakta zorlanır. Bu rahatsızlıklardan bir tanesi de taraklı ayaktır. Taraklı ayak, ayak parmaklarındaki kemiklerden bir tanesinin düzen bozucu şekilde biraz daha dışarı doğru uzanmasıdır.

Sağlıklı bir insanda ayaklar bir düzen içerisinde simetrik bir yapıdadır. Ancak doğuştan gelen veya belli bir yaştan sonra kalıtsal olarak ayaklar bu düzeni bozar. Taraklı ayak denilen bu hastalıkta kadın erkek demeden pek çok kişide görülebilir.

Ayaklarında kemik bozukluğu bulunan hastalar, özellikle ayakkabı seçimlerine çok dikkat ederler. Kenarları dar ve sert olmayan ayakkabı seçen bu hastalar aynı zamanda bir numara büyük veya daha geniş kalıplı ayakkabılar tercih ederler.

Taraklı Ayak Belirtileri

Taraklı bir ayak doğuştan oluşabileceği gibi yaş ilerledikçe de kendiliğinden meydana gelebilir. Yaş ilerledikçe meydana gelen bu durum için bazı belirtiler önceden hastalara haber niteliği taşır.

Bu belirtiler:

  • Ayakkabının Sıkması / Baskı Yapması: Haftalarca veya aylarca giyilen ayakkabı zaman içerisinde ayağa baskı yapıyorsa eğer ayak yapısının değiştiği anlaşılabilir. Bu baskı ayak başparmaklarına doğru artıyorsa o zaman taraklı ayak rahatsızlığından şüphe edilmelidir.
  • Yürüme BozukluğuAyak kemiklerinde meydana gelen değişim sonucunda yürümede hafif değişiklikler oluşur. Bu durum yürümede hafif ritim değişikliğine neden olur. Dikkatli insanlar tarafından fark edilebilen yürüme bozukluğu genellikle görmezden gelinir veya başka bir rahatsızlığa yorulur.
  • Ayakta Acı Hissi: Kemikler, insan vücudunun en sert yapılarından bir tanesidir. İskelet sistemini oluşturur. Bunların yapısında meydana gelen değişiklikler insanlara acı verir. Ayak başparmaklarında tarak oluşması sırasında da insanlar acı hissederler.
  • Başparmakta Kızarıklık: Henüz çok yeni oluşmaya başlayan tarak, özellikle başparmak ve çevresinin kırmızı renge bürünmesine neden olur. Ayağın bu bölgesinde görülen kırmızılıkta taraktan şüphelenmek akıllıca olur.

Tarakli ayak rahatsızlığından muzdarip olan kişiler bu hastalığı %70 ihtimalle doğuştan almışlardır. Bu hastalığa sahip olan insanların ancak %30’u hastalığa sonradan yakalanmaktadır. Bu nedenle %30 gibi hiç küçümsenmeyecek kesimde olan kişiler yukarıdaki belirtileri hissetmeye başladıklarında hemen sağlık merkezine başvurmalıdırlar.

Taraklı Ayak Nedenleri

Bayanlarda tarak oluşması erkeklere göre daha sıklıkla görülür. Erkeklere göre daha narin bir yapıya ve kemiklere sahip olan bayanlarda bu oluşumun belli başlı nedenleri bulunur.

Bunlar:

  • Dar Ayakkabılar: Bayanlarda daha sık görülmesini açıklayan ilk neden elbette ki ayakkabı seçimidir. Dar ve topuklu ayakkabılar tarak oluşumuna adeta davetiye çıkartır. Taraklı ayak için ayakkabı seçimleri oldukça özen gösterilmesi gereken bir durumdur.
  • Genetik: Aile bireylerinden bir tanesinde taraklı ayak bulunuyorsa eğer bu hastanın da aynı rahatsızlığa yakalanabileceği anlamına gelir. Kalıtsal yollarla %50 ihtimalle geçen bu rahatsızlık özellikle kız çocuklarında daha sık görülür.
  • Yanlış Ayakkabı Seçimi: Küçük yaşlarda insan ayağı çok hızlı bir şekilde büyür. Gelişime bağlı olarak seçilen ayakkabılarında bir nebze daha geniş olması gerekir. Çocukların ayakkabı sıklığını anlamaları ve bunu ebeveynleri söylemeleri için zaman yetersiz kalmış olabilir.

Taraklı ayak ayakkabı seçimlerinin doğru yapılması sonucunda hasta kendisini iyi hisseder. Bu nedenle özellikle ayakkabı hatta giyilebiliyorsa uygun terlikler ile bu rahatsızlıktan uzun bir süre kurtulabilinir.

Taraklı Ayak Tedavisi

Uzun bir süre taraklı ayaklara sahip olan kişiler bu durumdan kurtulmak için türlü yollar denerler. Ancak bunun çözümü yakın çevrenin hastaya söyledikleri değil, doktorlar tarafından yapılan muayene sonucunda elde edilir.

  • İlaç Tedavisiİlaç tedavisi kemiğin büyümesini yavaşlatır ve bir müddet sonra durdurur. Bu durum erken tespit edilen vakalarda geçerlidir. Tarak kemiğinin uzamasının durması ise kişiye zaman kazandırarak onun daha ciddi tedavilere yönelmesini sağlar.
  • Estetik: Taraklı ayaklar törpü denilen yöntem ile tamamen yok olur. Tarak kemiği törpüleme yolu ile tekrar eski haline gelir ve hasta sağlığına kavuşur. Taraklı ayak estetiği günümüzde en sık gerçekleştirilen operasyonlardan bir tanesidir.

Ayaklarda görülen şekil bozukluğu sonrasında estetiklerine ve dış görünüşlerine önem veren kişiler demoralize olurlar. Bu rahatsızlık oldukça basit yollarla tedavi edilebildiğinden dolayı moral bozukluğu, stres gibi kavramların hastada yeri olmamalıdır.

Taraklı bir ayak yapısına sahip olunduğunun anlaşılması için kimi zaman doktor tarafından bunun dillendirilmesi gerekir. Hasta olan kişiye göre normal gelen ayaklarda da tarak oluşumu tamamlanmış olabilir. Bunun için doktora ağrı veya sızı oluşumu ile gidilmesi ve doktorun muayene sonucunda ayakta tarak oluşumunu teşhis etmesi gerekir.

  • Röntgen Çekilmesi: Hastada tarak oluşumundan şüphelenen doktor hastadan röntgen çektirmesini ister. Burada kemik yapısı incelenerek herhangi bir iz, bulgu aranır.
  • Ayakta Kızarma: Özellikle ayak başparmaklarında darbeye maruz kalınmadan bir kızarıklık oluşmuş ise bu durum için taraktan şüphelenilebilir. Ayağın iç tarafında oluşan bu kızarma tarak oluşumunun henüz başlangıcı sayılır.
  • Kemik Çıkıklığı: Gözle fark edilebilen bu durumda ayakların simetrisi bozulmuştur. Başparmak yakınlarında bir kemik dışarı doğru çıkmış ve ayağı genişletmiştir.

Taraklı Ayak Tedavi Edilmezse

İnsanın sadece ayağında değil, vücudunun değişik yerlerinde görülen şekil bozukluklarının eğer sağlığa etkisi yoksa tedavisi hastanın kararına bağlıdır. Bu nedenle tarağın direkt olarak sağlığa etki etmediği bilinse de hasta bazı faktörlere hayatı boyunca dikkat etmelidir.

Taraklı ayak tedavi edilmezse;

  • Hasta her ayakkabı alışverişinde tarağını hatırlamalı ve ona uygun olarak taraklı ayak için ayakkabı modelleri seçmelidir. Aksi halde kişinin tarak kemiği hastaya acı verir.
  • Ayak tarağını rahatsız edecek şekilde dar ve sıkı olan ayakkabılar kişi rahatsız eder.
  • Olası bir çarpma ve sürtmeden dolayı ilk olarak ayağın tarak bölümünde şişme, yaralanma, kızarma görülür.
  • Spor yapan kişiler, taraktan dolayı yaptıkları hareketleri düzgün bir şekilde yapamazlar. Buda spor hayatlarının hiçbir zaman profesyonel düzeye çıkamamasına sebep olur.

Her bir rahatsızlık tedavi edilmelidir. Ancak insan hayatını değiştirmeyen ve halen normal aktivitelerini yapmaya devam eden kişilerde bu tercihe bağlı olarak değişir. O nedenle tarak kemiği tedavi edilmese dahi gözlenmeye devam etmeli ve büyüme durmamışsa eğer o zaman doktora yeniden gidilmelidir.

Taraklı Ayağa Ne İyi Gelir?

Ayakta meydana gelen tarak kemik tarafından oluşturulduğu için hem hassas hem de oldukça serttir. Kimi zaman ağrı, acı ve yanma gibi duyguların hissedilmesine neden olan tarak oluşumu için bazı yöntemler işe yaramaktadır.

Bunlar:

  • Taraklı Ayak İçin Spor Ayakkabı: Klasik ayakkabıların sert yapısı kemiğe zarar verebilir ve baskı yapabilir. Bu nedenle spor ayakkabıların rahat yapısı tercih edilmelidir. Her ne kadar erkeklerde daha az bir şekilde görülse de taraklı ayak için ayakkabı erkek özel modelleri de bulunması zorda olsa mevcuttur.
  • Buz Tedavisi: Tarağın zarar gördüğü durumlarda ilk yapılması gereken şeylerden bir tanesi ayağın buz ile tedavi edilmesidir. Ancak unutulmamalıdır ki buz deriye direkt olarak temas etmemeli, sadece deri ile arasına bir perdeleme yapılarak kullanılmalıdır.
  • Krem Sürülmesi: Nemli ve yağlı kremler ayak kemiklerinde görülen çizilme, kızarma ve sürtünmeye bağlı olarak oluşan yaralanmalar için kullanılabilir. Ağrı ve acı giderici hatta antihistaminik yapılı kremler tercih edilmelidir.
  • Masaj: Kemikte bulunan ağrı ve sızı ayaklara masaj yapılarak giderilebilir. Masajın soğuk veya ılık su kullanılarak yapılması etkiyi daha da arttırır.
  • Duş Almak: Soğuk ve ılık su deride meydana gelen deformasyonlara iyi gelir. İnsanların bir an olsun bu rahatsızlıklarını unutmasını ve o bölgenin kısa süre içerisinde iyileşmesini sağlar.

Taraklı Ayağa Ne İyi Gelmez?

Tarak kemiğinin fazla çıkık olması kimi zaman insanlarda acı ve yanma hissi verebilir. Ancak bazı şeyler vardır ki yapılması kesinlikle tavsiye edilmez, tarağa daha da kötü gelir.

Bunlar:

  • Dar ayakkabı tercihleri tarak kemiğin kesinlikle iyi gelmez. Dar ayakkabılar kemiğe baskı yapar ve bunun sonucunda ağrı, acı gibi insanları rahatsız eden hisler görülür.
  • Bayanlarda taraklı ayak için topuklu ayakkabı giyilmesi yapılmaması gereken davranışların başında gelir. Topuklu ayakkabılar genellikle dar ve sıkı kalıplardan imal edildiği için ayağa kesinlikle iyi gelmez.
  • Sürekli ayakta durmak, koşmak ve spor yapmak kısa süre sonra ayakta tarifi zor acı hissedilmesine neden olur. O nedenle gün içerisinde bazı zaman dilimleri dinlenmek için ayrılmalıdır.

Kemik ayak düzeninden daha çıkık olmasından dolayı oldukça hassastır. Tarakta meydana gelebilecek deformasyonlar, sürtünmeler insana tarifi zor acılar verir. Bu nedenle Taraklı ayak yapısına sahip olan kişiler ayaklarına normal kişilere göre daha fazla özen göstermelidir.

Taraklı Ayak Sorunu İlaçları

Tarakli ayak tedavisi için bazı ilaçlar kullanılmaktadır. Bu ilaçlar kemik uzamasını yavaşlatabileceği gibi genellikle ağrı ve sızıları ortadan kaldırmaya yarar.

  • Ağrı Kesiciler: Sürtünme ve baskıya bağlı olarak çoğu zaman hastalarda ağrı ve sızı görülebilir. Bu durumda ağrı kesici ilaçlar verilirken aynı zamanda ağrı kesici kremlerde tercih edilebilir.
  • Antibiyotikler: Hastalarda sürtmeye bağlı olarak açık yara oluşumu gözleniyorsa eğer doktor tarafından enfeksiyona karşı antibiyotik yazılır. Bu şekilde enfeksiyon oluşumu önlenir.

Taraklı Ayak Ameliyatı

Ameliyat ile düzeltebilecek bir sorun olan taraklı ayak problemi, hastalara genel anestezi yolu ile uygulanır. Bu operasyon sonrasında taraklı kemikten tamamen kurtulmak mümkündür.

  • Ayak Kemiği AmeliyatıOrtopedi doktoru tarafından ameliyat olmasına karar verilirse eğer tarak kemiği törpü yardımıyla diğer kemikten törpülenir. Ayak normal bir yapıya kavuşana kadar törpüleme işlemi devam eder.
  • Lazer Lipoliz: Ayak bileğinin inceltilmesi için yapılan bu ameliyat ile tarak kemiğinden kurtulmak mümkündür.

Bu operasyon sonrasında hasta 1 hafta kadar yerinden kalkamaz, ayağına yük bindiremez. Ancak daha sonra yürüteç, koltuk değneği gibi yardımcı öğelerle birlikte zaman içerisinde normal ritme kavuşmak mümkündür.

Çocuklarda Taraklı Ayak

Taraklı ayak, eğer doğuştan gelmiyorsa genç yaşlarda kendisini belli eder. Çocuklarda görülme sıklığı diğer yaşlara göre çok daha fazladır. Bu nedenle özellikle kız çocuklarının ayaklarında hissettiği ağrı ve sızılar ciddiye alınmalı, taraktan şüphelenilmelidir.

Çocuklar çevresinde olan bitene kadar özenti içinde oldukları için ebeveynlerine göre daha fazla topuklu ve dar ayakkabı modelleri seçmek isterler. Bu isteklerini onları kırmamak adına karşılamak yanlış bir davranıştır. Çocuklarda taraklı ayak problemi onların ileriki yaşlarında büyük bir problem olacağı için bu yaşlardan itibaren dikkat edilmelidir.

Bebeklerde Taraklı Ayak

Taraklı ayak hastalığı %70 ihtimalle doğuştan gelir. Bu oranın büyüklüğünün önemini anlayan ebeveynler çocuklarının ayaklarına daha fazla dikkat etmeli ve olası şüphelerde hemen bebeklerini ortopediste götürmelidir. Kadınlarda daha fazla görüldüğü bilindiğinden dolayı kız bebekler için bu durum 2 kat daha fazla gözlem gerektiği anlamına gelir.

Taraklı Ayak için Hangi Doktora Gidilmeli?

Ayaklarında rahatsızlık bulunan kişiler hastanelere giderek bunu doktora danışmak ister. Bu durumda hastanelerin ortopedi bölümünden randevu alınmalıdır. Ortopedist olarak görev yapan bir doktor hastayı muayene eder.

Ayaklarda tarak oluşumu gözlenmesi sonrasında doktora gitmek önemlidir. Tarak oluşumunun habercisi olarak ise başparmakta ağrı, kızarıklık ve yanma hissi söylenebilir. Ancak tarak oluşumundan sonra doktora gitmek tamamen hastanın inisiyatifindedir. Çünkü tarak oluştuktan sonra büyüme gözlenmez. Bu nedenle tedavi için ya tarak oluşumu fark edilmeli ve hemen doktora gidilmeli ya da oluşum tamamlandıktan sonra hasta istediği zaman doktora gitmelidir.

Makaleyi faydalı buldun mu?
6
0
Makeleyi Paylaşın

Taraklı Ayak ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular

Taraklı ayak nasıl düzelir?

Ayakta bulunan tarak kemiğinin çıkık olması hastalığı taraklı ayak estetiği ile düzelebilir. Bu estetik operasyonlar sonrasında ayak kemikleri istenilen ölçülere gelir ve her çeşit ayakkabı giyimine hazır olur. Korkulacak bir rahatsızlık olmayan tarak çıkıntısı, sadece dikkat edilmesini ve ayakta çok vakit geçirilmemesini gerektirir.

Int. Dr. Aslı Atarbay

Taraklı ayak nasıl incelir?

Tarak oluşumu gözlenen bir ayakta estetik operasyonlar ile inceltme yapmak mümkündür. Bu operasyonlarda törpü denilen araç kullanılır ve ayak kemiği inceltilir. Törpüleme sonrasında hasta 1 hafta ayağa kalkamasa da zaman içerisinde tekerlekli sandalye, koltuk değneği gibi araçlar kullanarak normal ritmine döner.

Int. Dr. Aslı Atarbay

Taraklı ayak nasıl küçülür?

Taraklı ayak kendiliğinden geçen bir rahatsızlık değildir. Dikkat edilmesi durumunda kemiğin büyümesi engellenebilirken estetik veya cerrahi operasyonlar sonrasında ise tarak kemiği çıkıntısı tamamen küçültülür, yok edilir. Liposuction denilen bir operasyon eskiden ayak küçültme için uygulansa da günümüzde lazer lipoliz uygulanmaktadır.

Int. Dr. Aslı Atarbay