Tahammülsüzlük
Tahammülsüz insanlar her fırsatta bulunduğu durum hakkında şikayetlerini arka arkaya sıralarlar. Tedavisi, tedavi süreci ve kişilerin tedaviye olumlu yanıt vermesi ile alakalıdır.
Tahammülsüzlük Nedir?
Tahammül kelimesi olumsuz kötü durumlara karşı güçlü kalabilme, dış etkenler karşısında kişinin sabırlı olması anlamına gelmektedir. Bu kişiler oldukça sabırlı ve karşılaştığı sorunlar karşısında oldukça dirençlidir. Tahammülsüz insanlar ise bu durumların tam tersine sürekli olarak çaresiz hissetmeleri ve her fırsatta bulunduğu durum hakkında şikayetlerini arka arkaya sıralar.
Günümüzde onlarca insanın farklı konulara tahammül seviyesinin kalmadığı gözle görülebilir bir boyuta gelmiştir. Bu tahammül çeşitleri kişiden kişiye farklılık gösterebilir. Örneğin, bir kısmın çocuk seslerine tahammül edememesi sorunu varken, diğer bir grup insanın tamamen insanlara tahammül edemeyecek bir seviyeye gelmiştir. Tahammülsüzlük durumu tamamen kişiden kişiye göre değişebilir. Bu sebeple tahammülsüzlük faktörlerini ve sebeplerini kişilere göre değerlendirmek gerekir.
İnsanlara Tahammülsüzlük
Genel olarak çevresinde yer alan ya da almayan insanlara karşı sabırlı kalamayanlar kişilerdir. Bu tahammülsüz durumunda olan kişiler kesinlikle insanlar ile birebir iletişim halinde olmak istemezler. Zorunluluktan dolayı konuşmak veya bir etkinlik yapılması gerekiyorsa bu ortamda kesinlikle kendilerini rahat hissedemezler.
Belirsizliğe Tahammülsüzlük
Sürekli olarak bulunduğu ortam veya toplum içerisinde çevresindekilerin belirtisiz hareketleri bazı kişileri bunaltmaya başlar. Örneğin, bir arkadaş ortamında ne yapılacağı sorusuna sürekli olarak iki farklı ya da daha fazla seçenek arasında kararsızlık kalma durumu mevcut ise bu insanlar bir zaman sonra tahammülsüzlük seviyesine ulaşabilir. Bu durum ise günümüzde belirsizliğe tahammülsüzlük olarak değerlendirilir. Bir süre sonra kesinlikle belirsiz olan arkadaş grupları veya ortamlarda vakit geçirmek istemeyecektir.
Sıcağa Tahammülsüzlük
İnsanların bulunduğu ruh hali ve fizyolojik durumları kişiden kişiye farklılık gösterebilir. Herhangi bir insan sıcağı çok sevmesi diğer bir insanın sıcağı çok seveceğinin göstergesi değildir. Bu sebeple bazı insanlar çok sıcak bir şehirde veya onun yapısına uymayan bir sıcaklıkla karşılaştığı zaman kesinlikle orada durmaktan hoşnut olmazlar. Bir süre sonra sıcak ortamlardan sürekli olarak uzaklaşır, bu ortamlarda zorunluluktan bulunursa fizyolojik ve psikolojik durumunda farklı tepkiler ortaya çıkabilir.
Yüksek Sese Tahammülsüzlük
Genellikle insanların yaşantısında uzun bir süre yüksek sese maruz kalması sonucunda tahammülsüzlük durumu ortaya çıkar. Örneğin, bebeğini büyüten bir annenin çocuğu sürekli ağlaması sonucunda bir zaman sonra sese karşı tahammülsüzlük durumu ortaya çıkar. Bu örnekler çalıştığınız işe göre yaşadığınız ortama ya da çevreye göre değişkenlik gösterebilir.
Tahammülsüzlük Belirtileri
Tahammül seviyesi bütün insanların benliğinde olan bir durumdur. Herhangi bir arkadaşınızın yaptığı hareketler hiç hoşunuza gitmese bile belli bir süre ona tahammül göstererek kibar bir şekilde uyarabilirsiniz. Bu süreç zaman içerisinde devam etmesi üzerine tahammülsüzlük durumu ortaya çıkar. Tahammül edebilme durumu bazı kişilerde bir ay sürerken bazılarında ömür boyu sürebilir. Bu sebeple tamamen insandan insana farklılık göstererek tahammülsüzlük sorunu ortaya çıkar.
- Sürekli olarak çevresinde iletişim halinde olduğu herkesin aynı görüş ve düşüncelere sahip olmasını isterler, farklı görüşte birileri onları her zaman rahatsız edecektir.
- Herhangi bir şekilde onların kafasında yer edinen düşünceden farklı bir düşünceyi asla kabul etmezler ve böyle bir şeyin mümkün olmadığını dile getirirler.
- Tahammülsüz kişiler; yeni düşüncelere ve yeniliklere hiçbir zaman açık değildir. Sürekli olarak kendi bildikleri doğru üzerinde ilerlemek isterler.
- Bu kişilerin kontrolü dışında gelişen her türlü olaydan rahatsız olurlar. Örneğin, herhangi bir şehre gezmeye gidileceği kararlaştırıldıktan sonra önemli bir sorundan dolayı başka bir rota tercih edilmesi tahammülsüz kişileri aşırı derecede rahatsız eder.
- Sürekli olarak kendi düşündüğü doğruları çevresindeki kişileri kabul ettirmeye çalışma durumu içerisindedirler. Bu sebeple tahammülsüz kişilerin çevresinde genellikle onların her dediğini kabul eden ve destekleyen kişiler vardır.
- Kendi düşünceleri ile aynı görüşte birileri ile karşılaştığı zaman düşüncelerini kabul ettirebilmek için aşırı tavırlar sergiler. (Özellikle bu durum siyasi ya da dini görüşleri savunurken daha çok görülür)
- Çabuk sinirlenme tahammülsüzlük belirtisi olarak gösterilir. Örneğin, herhangi bir konu hakkında normale göre daha hızlı bir şekilde sinirleniyorsanız tahammülsüzlük göstergesidir.
Genel olarak tahammülsüzlük durumu ortaya çıkmadığı zaman bu belirtiler görülmeye başlar. Tahammülsüz hastalığının alt dallarında ise tamamen açıklaması ile bağlantılı olarak belirtiler görülür. Bu tahammülsüzlük türlerindeki görünen belirtileri sadece birer madde ile aktaralım.
Yüksek Sese Tahammülsüzlük Belirtisi
Bu hastalık türünde daha önce yaşadığı belli başlı durumlardan dolayı kesinlikle yüksek sese dayanma gücü kalmamıştır.
- Yüksek ses ile karşılaştığı esnada sinirli ve gergin tavırlar sergilerler. Sürekli olarak sesin kısılması talep edilir.
- Yüksek sesli ortamdan sürekli olarak ayrılmak isterler.
Belirsizliğe Tahammülsüzlük Belirtisi
Belirsizliğe tahammülsüzlüğü olan kişiler bu durumları genellikle tehdit edici olarak değerlendirir. Bu durum karşısında başa çıkamayacağı duygusunu sürekli olarak geliştirir. Kendi iç dünyasında belirsizlik ile karşılaşmak istemez ve bu durumdan korkar. Bu kişiler genellikle mükemmeliyetçi, garantici ve kontrollüdür.
- Belirsizlik durumu ile karşılaştıkları zaman duygusal, bilişsel ve davranışsal olarak olumsuz tepkiler verebilme yatkınlıkları oldukça fazladır.
- Belirsiz bir bilgi ile karşılaştıkları zaman bu bilgiyi tehdit edici bir davranış olarak algılamaktadırlar.
- Belirsizlik ile karşılaştıkları anda acele karar verme, hızlı yanıt vererek ortamdan uzaklaşma gibi tepkiler gösterebilirler.
Tahammülsüzlük Nedenleri
Bu hastalığa yakalanan insanların özellikle kendilerine sorması gereken ilk sorulardan biri neden bu kadar insanlara fazlasıyla ödün vermelidir. Tahammülsüzlük birden bire ortaya çıkan bir durum değildir. Bir kişi belli başlı bir konuda tahammül gösterebilirken bu durumun tekrarlanması üzerine tahammülsüz olmaya başlar.
Genellikle insanlar bu psikolojik soruna yakalanmadan önce sürekli olarak kendinden ödün vermektedir. Bazı insanlar kendinden ödün verdiği sürece karşı taraf tarafından sürekli olarak saygı göreceğini ve sevileceğini düşünmektedir. Fikir tartışmalarına girmek yerine kabul etmediği bir durumu bile karşı taraf için hiç uzatmadan kabul etmektedir. Bu süre içerisinde sürekli olarak kendinden taviz vermesi sonucunda bu kişiler tahammül sınırlarını daraltır ve en sonunda kendilerini tükenmiş bir halde bulunurlar.
Belirli bir süre önce bütün her şeyi kabul eden kişi yerine tamamen o kişiden bağımsız aynı olaylar ile karşılaştığı zaman daha keskin ve saldırgan cevaplar türetebilir. Örneğin, daha önce el şakalarına maruz kaldığı zaman görmezden gelebilirken tahammülsüzlük seviyesine ulaştığı zaman arkadaşlığı direkt olarak bitirebilir.
Bıçak kemiğe dayanmadan önce tahammülsüzlük sorunu için belli başlı önlemler almak gerekir. Örneğin, sürekli olarak insanlara verici bir yapıda olmak yerine biraz daha kontrollü gitmekte fayda var.
Tahammülsüzlük Teşhisi
Günümüzde psikolojik sorunlar arasında değerlendirilen tahammül edememe durumu doktorunuz ile konuşmanız sırasında veya derecelendirme yöntemi ile teşhis edilir. Bu hastalık türünde durumlara verdiğiniz tepkileri ölçerek teşhis konulur. Bu ölçüm işleminde sizlere A4 kağıt üzerinde istenen durumlar anlatılır ve bu durum karşısında neler yapacağınızın puanlanması istenir.
Örneğin, belirsizliğe tahammül seviyesinin kalmadığı teşhis edilirken ölçeğinde; 'biri bir şeyi niçin yapar, bu durumu düşündüğüm zaman o kişinin neden yaptığını gerçek nedeni hangisiydi tespit edemem' sorusuna puan verilmesi talep edilir. Sizlere yukarı da örnek içerisinde verilen davranış belirsizliğe tahammülsüzlük ölçeğinden alınmıştır. Sizlerin karşılaştığı tahammülsüzlük türüne uygun değerlendirme davranışları aktarılabilir.
Tahammülsüzlük Tedavisi
Günümüzde psikolojik sorunların bir çoğunun tedavisi mümkündür. Bu tedavi süreci ve kişilerin tedaviye olumlu yanıt vermesi ile alakalıdır. Örneğin, tedavi alacağını kabul etmesine rağmen tedavi esnasında anlatılan hükümleri yerine getirmeyen bir bireyin iyileşmesi söz konusu değildir. Bu sebeple uzman kişilerin sizlere verdiği tedavi yöntemleri için kesinlikle esneklik göstermeyin.
Tahammülsüzlük tedavisi için öncelikle uzman bir psikolog ya da psikiyatriste görünmelisiniz. Bu görüşmeler sonucunda tahammülsüzlük tedavisi için psikoterapi ve ilaç tedavisi uygulanabilir.
Psikoterapi
Günümüz şartlarında psikolojik sorunların bir çoğu için psikoterapi kesinlikle uygulanmaktadır. Uzman bir kişi psikoterapi esnasında sizleri dinledikten ve değerlendirdikten sonra düşünceleriniz, kişisel yapınız ve ruhsal durumunuz hakkında sizlere bilgi aktarır.
Bu bilgiler neticesinde tahammülsüzlük sorunu ile karşılaştığınız zaman neler yapılması gerektiği ve nelerden uzak durulması gerektiği konusunda size bir yol gösterici gibi öneriler sunar.
Tahammülsüz bir birey ile psikoterapi yapıldığı esnada ilk öncelikle kişinin bu hale gelmesine sebep olan faktörler öğrenilir. Bu faktörler uzman kişi tarafından değerlendirildikten sonra kişinin tahammül kazanabilmesi için neler yapması gerektiği en uygun biçimde anlatılır. Kişi, tahammülsüz olduğu durumla karşılaştığı zaman veya karşılaşacağını hissettiği zaman oradan uzaklaşmak yerine çözüm üretmeye ve saygı göstermeye başlar.
İlaç Tedavisi
Bir kişinin aşırıya kaçmadan tahammül gösterebilmesi huzuru ve mutluluğu sağlarken, tahammülsüzlük zaman içerisinde öfke nöbetleri ya da diğer psikolojik sorunların sebebi olabilir.
Bu sebeple uzman kişiler sizleri tedavi ettiği esnada tahammülsüzlük durumunuzun hangi boyutta olduğunu teşhis edeceklerdir. Örneğin, normal bir seviyede tahammülsüzlük durumunda sadece psikoterapi yeterli olurken, öfke nöbetleri ile birleşen tahammülsüzlükte ise ilaç tedavisi gerektirecektir. Aşırı sinirlilik tahammülsüzlük için oldukça zararlı, hem kendinize hem de çevreye zarar verebilirsiniz.
Tahammülsüzlük Tedavi Edilmezse
Tahammül edememe durumu bir tür psikolojik sorun halindeyken ilerlemesi üzerine psikolojik bir hastalığa kendisini dönüştürebilir. Örneğin, tahammül edebilme durumları ortadan kalktıktan sonraki evrede kişi kendisini sadece ortamdan uzaklaştırırken, bu durum zaman içerisinde yalnızlığa kendisini bırakabilir.
Bu durum sadece yalnızlık olarak değerlendirilmemelidir. Öfke nöbetleri, kendine güvensizlik, özgüven eksikliği, kendini kontrol edememe ve takıntılar görülebilir. Tahammülsüzlük sorununun üzerine düşülmemesi halinde karşılaşacağınız hastalıklar daha zorlayıcı olacaktır.
Tahammülsüzlüğe Ne İyi Gelir?
Tahammülsüzlük sendromu ile karşılaşmamanız için daha önceden kendinizi kontrol altına almalısınız. Bu şekilde tahammülsüzlük sorununa yakalanmadan tahammül seviyenizi kişilere göre ayarlayabilirsiniz.
Tahammülsüzlük sorununa yakalandığınız zaman ise;
- Gelen eleştiriler karşısında zor da olsa açık olmaya çalışın. Eleştiriler karşısında kendinize dürüst olmaya gayret gösterin, karşı tarafında düşünceleri olduğunu hiçbir zaman aklınızdan çıkarmamaya çalışın.
- Çevrenizde hangi nesne ya da olaya karşı tahammülsüz olduğunuzu iyice araştırın. Bu davranışlar ile karşılaştığınız zaman neler yapmanızın daha sağlıklı olacağı hakkında içsel konuşmalar yapın.
- İyi, kötü, doğru ve yanlış kavramlarının kişiden kişiye değişebileceğini kendinize kabul ettirmeye çalışın.
- Her insanın aynı yapıda ve düşüncede olmadığını düşünün, farklılıklara karşı direnç seviyenizi yükseltmeye gayret gösterin.
Tahammülsüzlüğe Ne İyi Gelmez?
Uzun bir süre önce tahammül edebildiğiniz davranışlara şuan tahammül edemediğinizi fark ettiğiniz zaman inatçı ve öfkeli bir tavır sergilemek iyi gelmeyecektir. Bu sizi hem ruhsal hem de fizyolojik yönden zedeleyecektir.
Tahammülsüzlük durumunda öfkeli bir tavır sergilemeye alışmak öfke nöbetlerine sebep olacağı için iyi gelmez. Tahammülsüzlük durumunda sürekli olarak ortamdan kaçmak ya da uzaklaşmak yalnızlığa neden olacağı için depresyona girmeniz neden olur ve kesinlikle iyi gelmez.
Kısa bir ifadeyle tahammülsüzlük durumunda "öfke, uzaklaşma/kaçma ve inatçı tavırlar" iyi gelmez.
Tahammülsüzlük için Hangi Doktora Gidilir?
Tahammül edebilme durumu bütün insanların fizyolojik ve psikolojik yapısı gereği kendisinde bulunan bir özelliktir. Bu özelliğinizin yıpranması ve gerekli tedbirleri almamanız üzerine yukarı da belirtileri sayılan tahammülsüzlük durumları ile karşı karşıya kalabilirsiniz. 'Tahammül seviyem kalmadı' cümlesini sık sık kullanmaya başladığınız ve kendinizi bu şekilde hissettiğiniz zaman özel, kamu veya kişilere bağlı Psikoloji servislerine görünmelisiniz.