Sülük Tedavisi

Sülük tedavisinde, vücutta pıhtılaşıp, bir bölgede kalan kan boşaltılır ve sülük salyasında bulunan yaklaşık 106 farklı enzimin vücuda girişi sağlanmaktadır.

Sülük Tedavisi Nedir?

Sülük tedavisi, tarihsel bir tedavi yöntemi olarak bilinmektedir. Tedavide, Hirudo Medicinalis, Hirudo Orientalis ve Hirudo Verbana adı verilen “Tıbbi Sülükler” kullanılmaktadır. Sülük tedavisinde, vücutta pıhtılaşıp, bir bölgede kalan kan boşaltılır ve sülük salyasında bulunan yaklaşık 106 farklı enzimin vücuda girişi sağlanmaktadır.

Sülük Tedavisi Öncesi Yapılması Gerekenler

Sülük tedavisi öncesinde, hastaların dikkat etmesi gereken hususlar bulunmaktadır. Tedavi öncesinde yapılacak hazırlık, işlemin başlamasına ve başarılı olmasına olanak sağlayacaktır.

Sülük tedavisi öncesi yapılması gerekenler şu şekilde sıralanmaktadır:

  • Sülük tedavisi öncesinde, yaklaşık 2 – 3 saat yemek yenilmemesi gerekmektedir. Tedavi aç karna uygulanmaktadır.
  • Tedavi öncesinde alerji testi yapılarak, vücudun tıbbi sülük tedavisine vereceği reaksiyon tahmin edilmektedir. Alerjik bir bulguya rastlanması durumunda tedavi gerçekleştirilmeyecektir.
  • Sülük tedavisi öncesi işlem yaptıracak hastanın kan değerleri kontrol edilmektedir. Düşük kan değerlerine sahip hastalar tedavi edilmemektedir. 
  • Kan sulandırıcı ilaç kullanan hastalarda, sülük tedavisi uygulanmamaktadır.
  • Tedavide kullanılacak sülüğün “Tıbbi Sülük” olması ve işlem öncesi sterilizasyon işleminin yapılması gerekmektedir.
  • Tedaviye başlamadan önce, hastanın tansiyon ve şeker durumuna bakılmaktadır. Normal seyir dışında ilerleyen bir durumda tedavi uygulanmamaktadır.
  • Tedaviden kısa bir süre yapılacak banyo ve masaj vücuttaki kan akışını hızlandırmakta, pıhtı çözülmesini kolaylaştırmaktadır.
  • Tıbbi sülük tedavisi işleminin 1 – 2 gün öncesinde yüksek proteinli gıdaların tüketimi, doktor bilgisi dahilinde, durdurulmalıdır.
  • Cinsel organa sülük tedavisi İşlemlerinden 1 gün önce cinsel ilişki yaşanmaması, tedavinin başarısı için tavsiye edilmektedir.

Sülük Tedavisi Hangi Hastalıklara İyi Gelir?

Sülük tedavisi, tarih boyunca birçok hastalığın tedavisinde kullanılan bir yöntemdir. Sülük tedavisi yapan yerler, uygulanacak işlem ve hastalıklar hakkında detaylı bilgi vermektedir.

Genel olarak sülük tedavisinin uygulandığı hastalıklar şu şekilde listelenebilir:

  • Varis: Variste sülük tedavisi, en çok tercih edilen, başarı oranı yüksek işlemlerdendir.  Varis bölgesinde bulunan yetersiz toplardamarlar üzerinde uygulama yapılmaktadır. Tıbbi sülükler, bu kısımda biriken kirli kanın boşaltılmasını sağlamaktadır.
  • Hemoroid (Basur): Basura sülük tedavisi, doktor gözetimi altında gerçekleştirilmelidir. Anüs çevresi, kuyruk sokumu ve civar bölgeye yerleştirilen tıbbi sülükler ile işlem uygulanmaktadır. Sülüklerin salgıladığı enzimler, hemoroid rahatsızlığı için makatta sülük tedavisi işleminin gerçekleşmesini sağlamaktadır.
  • Bel Fıtığı: Bel fıtığında sülük tedavisi, fazla tercih edilmeyen bir yöntemdir. Uzman hekim kontrolünde belde, fıtık oluşan bölgeye yerleştirilen sülükler ile işlem uygulanmaktadır. 
  • Boyun Fıtığı: Boyun fıtığına sülük tedavisi uygulamak, kısa zamanlı ağrı giderilmesini sağlamaktadır. Boynun, fıtık oluşan bölgesine, tıbbi sülük yerleştirilerek tedaviye başlanır. Seans ve sülüklerin boyun üzerinde kalma süresi uzman hekim tarafından belirlenmektedir.
  • EgzamaEgzama, sülük tedavisi uygulanan bir diğer rahatsızlıktır. Egzama bulunan bölgede kan akışını hızlandırmak ve kirli kanın dışarı çıkarılmasını sağlamak adına tıbbi sülükler kullanılmaktadır.
  • Sinüzit: Sinüzit sülük tedavisi, bilinen ve uygulanan yöntemler arasında yer almaktadır. Uzman hekimin sinüzit rahatsızlığı için belirlediği noktalara, tıbbi sülük yerleştirilerek işleme başlanmaktadır. Tedavi sonucunda sinüzit rahatsızlığının tamamen ortadan kalkması amaçlanmaktadır. 
  • Migren: Migren rahatsızlığı için bilinen, kesin çözüm üreten bir tedavi bulunmamaktadır. Migrene sülük tedavisi uygulamak ise son yıllarda ortaya çıkan, başarı oranı tatminkar seviyede olan bir yöntemdir. Tedavide, uzman hekim tarafından belirlenen migren bölgesine uygulanan sülükler, kan akışını hızlandırarak, şiddetli migren ağrılarını dindirmek amaçlanmaktadır.
  • Mide Hastalıkları: Mide hastalıkları, yoğun ve sürekli ilaç kullanımı gerektiren, rahatsızlık verici hastalıklardır. Ülser ve benzeri rahatsızlıklar nedeniyle, mideye sülük tedavisi uygulanabilmektedir. Hekim tarafından belirlenen noktalara tıbbi sülükler yerleştirilerek işleme başlanmaktadır.
  • Göz Hastalıkları: Göz hastalıklarında sülük tedavisi, tercih edilen bir diğer farklı yöntemdir. Morluk, kızarıklık, şişlik, kuruluk gibi göz hastalıklarında uygulanabilmektedir. Glokom (göz tansiyonu) sülük tedavisi de bilinen ve etkili yöntemler arasında yer almaktadır. Gözde meydana gelen bir diğer hastalık olan, sarı nokta hastalığında sülük tedavisi uygulanan işlemler arasında yer almaktadır. Göz ve çevresine uygulanan tedavi yöntemleri uzman doktor eşliğinde yapılmalıdır.
  • Sivilce – Akne Hastalıkları: Sivilce ve iltihaplı akne gibi rahatsızlıklar için yoğun ilaç ve losyon kullanımı gerekebilmektedir. Bu yöntemin dışında sivilcelere sülük tedavisi de uygulanabilmektedir. Sülükler, sivilce veya akne bölgesindeki kirli kanı dışarı atmaktadır. Ayrıca sülüklerin salgıladığı enzimler, yüze sülük tedavisi yöntemi ile cilt sağlığında etkili rol oynamaktadır.
  • Tiroid: Hormonal bir rahatsızlık olan tiroid hastalığının tedavisi için farklı yöntemler kullanılmaktadır. Az bilinse de tiroid sülük tedavisi, hastalık için uygulanan yöntemler arasında yer almaktadır. Tedavide, sülüklerin salgıladığı enzimlerin, hormon dengesini sağlaması amaçlanmıştır.
  • Menisküs: Menisküs, diz bölgesinde yaşanan zorlama sonucunda ortaya çıkmaktadır. Birçok farklı tedavi yöntemi bulunmaktadır. Menisküs sülük tedavisi en sık kullanılan ve oluşan ağrıları azaltmaya yarayan etkili bir uygulamadır. Menisküs bölgesine yerleştirilen sülükler, kirli kanı temizler ve kan dolaşımını arttırır. Bu durumda, ağrıların dinmesi ve hastalığın bitmesi amaçlanmaktadır. 
  • Diş Eti Hastalıkları: Kullanım zorluğu nedeniyle, diş eti iltihabında sülük tedavisi pek tercih edilen bir yöntem değildir. Rahatsızlık bulunan bölge, ağız içinde yer almasından dolayı, işlemi uygulamak zor olacaktır. Bu nedenle doktor, öneride bulunup, hasta onayı halinde işleme başlayabilmektedir.
  • Şeker Hastalığı: Şeker hastalığı, en yaygın hastalıkların başında gelmektedir. Çeşitli yöntemleri olsa da kesin tedavi bulunmamaktadır. Şeker hastalığına sülük tedavisi ise kullanılmaya yeni başlanmış bir tedavi yöntemidir. Uzman doktor tarafından belirlenen noktaya, sülükler yerleştirilmektedir. Sülüklerin salgıladığı ve vücuda ilettiği enzimler, vücuttaki şeker seviyesini normal düzeylere getirmeye yardımcı olmaktadır. 
  • Sedef Hastalığı: Sedef hastalığı, ciltte bulunan hücrelerin çok sık yenilenmesi sonucu ortaya çıkmıştır. Bilinen, kesin bir tedavi yöntemi bulunmamaktadır. Sedef sülük tedavisi, bu durumlarda kullanılan, sedef oluşan bölgedeki kan akışını hızlandırmakta ve kızarıklık oluşmasını engellemektedir. Sedef rahatsızlığı tedavisinde sülükler, oldukça fazla tercih edilmektedir.
  • Behçet Hastalığı: Behçet hastalığı nedeni henüz tam olarak bilinmemektedir. Behçet hastalığına sülük tedavisi uygulama yöntemi, bilinen ve yapılan bir işlemdir. Uygulanan tedavinin ardından, pis kanın vücuttan atılması sağlanmaktadır.
  • Kadın Hastalıkları: Tıbbi sülük tedavisi, vücudun pek çok noktasında uygulanan bir işlemdir. Vajinaya sülük tedavisi uygulaması, birçok kadın hastalığında tedavi amacıyla yapılmaktadır. En çok bilinen yöntem ise yumurtalık kisti sülük tedavisi olmaktadır. Kadın hastalıklarında oluşabilecek kirli kanın, tıbbi sülük yardımı ile vücut dışına aktarılması sağlanmaktadır.
  • Kalp ve Damar Hastalıkları: Damar tıkanıklığına sülük tedavisi, sık uygulanan yöntemler arasında yer almaktadır. Sülüklerin salgıladığı enzimler, kan pıhtılarının açılmasını sağlamaktadır. Ayrıca tıbbi sülük, kirli kanın vücuttan atılmasını sağladığı için kalp ve damar hastalıklarında kullanılan tedavi yöntemleri arasındadır.
  • Romatizma: Sülük tedavisi, vücut eklem rahatsızlıklarında kullanılan tedavi yöntemlerinden biridir. İltihaplı romatizmada sülük tedavisi, tercih edilen ve başarı oranı yüksek bir uygulamadır. Rahatsızlığın bulunduğu bölgede sülük, kirli kanın vücut dışına atılmasını ve yararlı enzimlerin vücuda girişini sağlamaktadır.
  • Ruh ve Sinir Hastalıkları: Sülük tedavisi zihinsel ve fiziksel olarak insan vücudunda iyileşme sağlamaktadır. Özellikle depresyonda sülük tedavisi yöntemi, bilinen ve uygulanan bir yöntemdir. Vücuttan kirli kanın atılması ve sülük tarafından salgılanan enzimler, zihinsel rahatlama da yaşatmaktadır.
  • İşitme Fonksiyon Bozuklukları: İşitme kaybında sülük tedavisi uygulanan bir diğer yöntemdir. Ayrıca kulak uğultusu ve orta kulak iltihabı gibi rahatsızlıklarda da sülük tedavisi tercih edilebilmektedir. Sülük salgısında bulunan antibakteriyel enzimler, işitme fonksiyon bozukluğunun ortaya çıkmasına neden olan bakterilerin temizlenmesinde yardımcı olmaktadır. 
  • Erkek Cinsel Fonksiyon Rahatsızlıkları: Sülük tedavisi, erkeklerde görülen cinsel fonksiyon bozuklukları ve diğer erkek hastalıklarında kullanılmaktadır. Prostat sülük tedavisi, bilinen ve uzman hekimler tarafından uygulanan bir yöntemdir. Ayrıca erkeklerde, varikosel rahatsızlığında da kullanılan yöntemdir. Testisleri koruyan cilt torbasında, toplardamarların şişmesi durumunda, varikosel sülük tedavisi uygulanabilmektedir. Tıbbi sülük, bölgede bulunan toplardamar içerisindeki kirli kanın dışarı atılmasını sağlamakta ve oluşan şişliğin giderilmesi sağlanmaktadır.

Sülük Tedavisi Nasıl Yapılır?

Sülük tedavisi, uzman doktorlar tarafından steril bir ortamda gerçekleştirilmelidir. Tıbbi sülük tedavisi şu şekilde yapılmaktadır:

  • İşlem yapılacak bölge steril edilerek tedaviye başlanmaktadır.
  • Pens yardımıyla sülükler, rahatsızlık oluşan bölgeye yerleştirilir.
  • Sülüğün baş kısmı, rahatsızlık oluşan bölgeye gelecek şekilde ayarlama yapılır.
  • Sülüklerin rahatsızlık oluşan bölgedeki kanın emmesi ve faydalı enzimlerin vücuda geçmesi için 10 – 20 dakika beklenmektedir.
  • Sülük, yeterince kan emildikten sonra deriyi bırakacak ve düşecektir.
  • Bu işlem, hekimin rahatsızlık için uygun gördüğü seans ve süre boyunca tekrar edilmektedir.

Sülük Tedavisi Kimlere Yapılmaz?

Tıp uygulamalarında sıkça tercih edilen sülük tedavisi, her hasta için uygun olmamaktadır. Vücut ve bağışıklık sisteminin yapısı nedeniyle farklı tür tedavi yöntemleri uygulanmaktadır. Sülük tedavisi şu durumlarda yapılmamaktadır:

  • Sürekli kan sulandırıcı ilaç kullanımı
  • Ciddi anemi durumu
  • Hamilelik ve hamilelik şüphesi bulunması halinde
  • Kalp yetmezliği hastalığı bulunması durumunda
  • Aşırı alerjik yapının bulunması
  • Siroz rahatsızlığının bulunması halinde
  • HIV virüsü taşıyıcısı olunması halinde
  • Kemoterapi ya da radyoterapi alınması halinde sülük tedavisi uygulanmamaktadır.

Sülük Tedavisi Faydaları Nelerdir?

Tıbbi sülük tedavisinin, insan sağlığı üzerinde pek çok faydası mevcuttur. Genel olarak sülük tedavisi faydaları şu şekilde listelenebilir:

  • İnsan vücudunda fiziksel ve zihinsel rahatlama sağlar.
  • Kan akışı ve dolaşımında hızlanma sağlar.
  • Cilt üzerinde oluşan rahatsızlıkların tedavisinde kullanılır.
  • Sindirim sistemini rahatlatmaktadır. 
  • Vücut sinir sistemi dokusunun iyileşmesini sağlamaktadır.
  • Açık yaraların hızlı tedavisinde kullanılmaktadır.
  • Eklemlerin güçlenmesinde rol oynamaktadır.
  • Cinsel isteksizlik sorununa çözüm sağlamaktadır.

Sülük Tedavisi Yan Etkileri Nelerdir?

Sülük tedavisi yan etkileri bulunan bir yöntemdir. Her vücut tipinin farklı olması nedeniyle ortaya çıkacak farklı sülük tedavisi komplikasyonları bulunmaktadır.

Genel olarak sülük tedavisi yan etkileri şu şekilde listelenebilir:

  • Sülük tedavisi sonrası şişme yaşanabilmektedir.
  • Uygulama yapılan bölgede, sülük tedavisi sonrası morarma yaşanabilmektedir.
  • Sülüklerin uzun süre ciltte kalması ya da oluşabilecek farklı nedenlerden dolayı, sülük tedavisi sonrası kaşıntı meydana gelebilmektedir.
  • En çok dikkat edilmesi gereken yan etki, sülük tedavisi sonrası enfeksiyon halidir. Bu durumda uzman doktor farklı tedavi yöntemi kullanabilmektedir.
  • Sülük tedavisi sonrası, uygulama yapılan bölgede alerjik reaksiyonlar görülebilmektedir.
  • Sülük tedavisi sonrası kanın durmaması halinde, uzman hekim bölgeye pansuman yapmaktadır. Önerilen krem ve ilaçlar ile bu durumun önüne geçilmektedir.

Sülük Tedavisi Sonrası

Sülük tedavisi öncesi ve sonrası dikkat edilmesi gereken bazı durumlar olmaktadır. Sülük tedavisi yaptıranlar içinde meydana gelebilecek yan etkiler, doktor kontrolünde ve tavsiyesinde belli bir süre sonra ortadan kaybolacaktır.

Sülük tedavisi sonrası dikkat edilmesi gerekilen durumlar şu şekildedir:

  • Uygulama sonrası yapılan pansuman en az 24 saat kalmalıdır.
  • Tedavi sonrasında deniz, havuz gibi yerlere girilmemelidir.
  • Sülük tedavisi sonrası 24 saat boyunca banyo yapılmamalıdır.
  • Sülük tedavisi sonrası beslenme, ilk 24 saatte protein ağırlık olarak tercih edilmelidir. Aşırı tatlı veya aşırı ekşi gıdalardan ve tahıllı gıdalardan uzak durulmalıdır.

Tedavi sonrası, bir sonraki uygulamanın randevusu da verilmektedir. Sülük tedavisi kaç seans yapılmalı ve hangi teknikler uygulanmalı sorusunun cevabı, uzman hekim tarafından uygun şekilde belirlenerek, hastaya anlatılmaktadır.

Makaleyi faydalı buldun mu?
4
0
Makeleyi Paylaşın

Sülük Tedavisi ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular

Sülük tedavisi fiyatları nelerdir?

Sülük tedavisi fiyatları, tedavi edilecek hastalığa ve kullanılacak sülük sayısına göre değişiklik göstermektedir. Uygulanan tedavide kullanılan ekipmanlar fiyatı belirlemektedir. Özel kliniklerde gerçekleştirilen işlem fiyatları, toplam seans ve uygulama süresine göre farklılık gösterecektir.

Stj. Dr. Özlem Filiker

Sülük tedavisi kaç gün arayla yapılır?

Sülük tedavisi, genel olarak haftada 2 gün süre ile uygulanmaktadır. Vücut tipi ve hastalığın durumuna göre seans sıklığı değişiklik gösterebilmektedir. Tek seans süresi ise vücuttaki kirli kana bağlı olarak 30 – 60 dakika sürebilmektedir.

Stj. Dr. Özlem Filiker

Regl döneminde (adetliyken) sülük tedavisi olur mu?

Adetliyken sülük tedavisi yapılması önerilmemektedir. Tedavi sırasında yüksek miktarlarda kirli kan vücut dışına atılmaktadır. Regl döneminde sülük tedavisi yapılması adet döngüsünü bozacağından tavsiye edilmemektedir. İdeal olan, regl döneminde yaklaşık bir hafta sonra sülük tedavisinin gerçekleşmesidir.

Stj. Dr. Özlem Filiker

Sülük tedavisi nerede yapılır?

Sülük tedavisi pek çok özel klinikte yapılmaktadır. Yaşanan rahatsızlık sülük tedavisi ile çözüme ulaşacaksa tedavi, uzman doktor tarafından tavsiye edilecektir. Belirlenen klinikte, uygun olan gün ve saatte işlem yapılabilmektedir.

Stj. Dr. Özlem Filiker

Hamilelikte sülük tedavisi uygulanır mı?

Hamilelik veya hamilelik şüphesi bulunması durumunda, sülük tedavisi yapılmamaktadır. Bu durumda uygulanacak tedavi bebek ve anneye ciddi zararlar verebileceğinden kesinlikle önerilmemekte ve uygulanmamaktadır. Emziren anneler için de aynı durum geçerli olmaktadır.

Stj. Dr. Özlem Filiker

Sülük tedavisi sonrası kanama nasıl durdurulur?

Tıbbi sülük tedavisi sonrası kanama bir süre devam etmektedir. Kirli kanın vücuttan tamamen atılması 24 – 48 saat sürebilmektedir. Beklenen kanamanın dışında oluşan bir durumda, uzman doktor krem veya farklı tedavi yöntemleri ile kanamayı durdurabilmektedir.

Stj. Dr. Özlem Filiker

Sülük tedavisi saç çıkarır mı?

Başa sülük tedavisi uygulamalarında, saç çıkarmaya yönelik işlem yapılabilmektedir. Beslenmeye bağlı yaşanan saç incelmesi ve dökülmesi durumlarında sülük tedavisi etkili olabilmektedir. Sülük, bölgedeki kirli kanın dışarı atılmasını sağlayarak, saç köklerinin daha iyi oksijen almasını sağlamaktadır.

Stj. Dr. Özlem Filiker

Kanser hastalarına sülük tedavisi uygulanır mı?

Kanser hastalarına yönelik yapılan sülük tedavisinin fayda sağlayıp, sağlamaması konusunda herhangi bir klinik çalışması bulunmamaktadır. Bağışıklık sistemi baskılanmış kanser hastalarında sülük tedavisi, ciddi enfeksiyon riski barındırmaktadır. Bu nedenle çok fazla tercih edilen bir tedavi yöntemi değildir.

Stj. Dr. Özlem Filiker

Sülük tedavisi ne zaman yapılır?

Sülük tedavisi için belli bir zaman bulunmamaktadır. Rahatsızlığın şiddetine göre tarih belirlenip, işlem yapılabilmektedir. İlk tedavinin ardından sonraki seanslar için uygun zaman belirlenip, işleme devam edilmektedir.

Stj. Dr. Özlem Filiker

Sülük tedavisi ağrılı bir işlem midir?

Sülük tedavisi ilk uygulandığında, ortalama 5 dakika boyunca hafif ısırık hissi duyulabilir. Sülük, salgıladığı enzimler ile kısa bir süre sonra uygulama bölgesini hissiz hale getirecektir. Tedavi öncesi ve sonrasında büyük bir ağrı veya acı hissi yaşanmamaktadır.

Stj. Dr. Özlem Filiker