Sinüs Lifting Nedir?

Üst çeneye implant yapılması gerektiğinde sinüs sarkmaları sorun yarattığı için bu sinüslerin kaldırılması ve kemik greftiyle kalan boşluğun doldurulması işlemine tıp dilinde sinüs lifting ameliyatı denmektedir.

Kafatasında kafa ağırlığının azaltılması, seslerin düzgün çıkartılması ve alınan havanın nemlenip, temizlenmesi fonksiyonlarının gerçekleştiği hava boşluklarına sinüs ismi verilmektedir.

Sinüs üst çenenin biraz üzerinde azı dişlerinin civarlarında bulunur. Bu bölgede problem yaşanan dişlere protez ya da implant gibi çeşitli tedavi yöntemleri uygulandığı zaman kemiklerde kayıplar olur ve sinüs sarkması problemi ile karşı karşıya kalınır. Bu bölgeye implant yapılması gerektiğinde sinüs sarkmaları sorun yarattığı için bu sinüslerin kaldırılması ve kemik greftiyle kalan boşluğun doldurulması gerekmektedir.  Bu işleme tıp dilinde sinüs lifting (sinüs kaldırma) ameliyatı denmektedir. Sinüs lifting ameliyatı aracılığı ile implantın kemik içine yerleştirilmesi gereken ölçülerde hacim yaratılması sağlanır. Bu sayede işlemler daha konforlu olarak gerçekleştirilir.

Sinüs Lifting Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Sinüs lifting ameliyatına başlamadan önce hekim, hastanın durumunu kontrol etmelidir. Bu kontrolde sinüs lifting yapılacak yer ve işlem hakkında bilgi edinir. Akabinde sinüs lifting ameliyatına başlar. Sinüs lifting ameliyatı açık sinüs lifting ve kapalı sinüs lifting olmak üzere 2 farklı yolla yapılmaktadır. Hangi yolun tercih edileceği kişiden kişiye göre değişiklik göstermektedir.

Lateral (Açık) Sinüs Lifting

Lateral sinüs lifting açık yollarla tedavi uygulanan bir yöntemdir. Alveol kemiklerinin yüksekliği 1 mm ile 5 mm arası olan kişilerde, implant yapımı mümkün olmadığı için açık teknik tercih edilir. Operasyon süreci şu şekilde seyreder;

  1. Uzman hekim kret tepesinden (çene kemiği üzerindeki kısım) başlayarak, sinüs lateral (açık) duvarına kadar dikkatli bir şekilde oval veya dikdörtgen olacak şekilde bir pencere açar.
  2. Açılan pencereye greft (kemik tozu) materyali yerleştirir.
  3. Pencerenin hemen üzerine greftin stabilizasyonu açısına membran (kemik zarı) konulur.
  4. Bu işlemlerin ardından primer kapatma yöntemi ile operasyon tamamlanır.

İnternal (Kapalı) Sinüs Lifting

İnternal sinüs lifting yöntemi kapalı tedavi yöntemiyle uygulanır. Kişinin alveol kemikleri 6 mm ile 8 mm arasında bir yüksekliğe sahip ise, bu operasyon yolu tercih edilmektedir. Kapalı sinüs lifting operasyonunda ise süreç şu şekilde seyreder;

  1. Diş eti kemik üzerinden kaldırılır ve implant yuvası frezler aracılığıyla açılır.
  2. Sinüs tabanı hekimin kullandığı özel aletler yardımıyla kırılarak, yukarı doğru itilir.
  3. Kişiye uygulanacak implant bu oluşan boşluğa yerleştirilir.
  4. Bu teknikte 3 mm ile 4 mm arasında uzunluğa sahip implantlar tercih edilmektedir.
  5. Akabinde operasyon bölgesi dikişler yardımıyla kapatılır.

Sinüs Lifting Komplikasyonları

Sinüs lifting ameliyatında cerrahiye bağlı olarak bazı komplikasyonların görülme olasılığı vardır. Bu komplikasyonlar;

  • Sinüs membranın (sinüs iç duvarı) kalınlık seviyesine bağlık olarak yırtılmalara rastlanabilir.
  • Özellikle lateral pencere açılarak uygulanan tedavi yönteminin uygulanması esnasında ve uygulandıktan sonraki süreçte kanama yaşanabilir.
  • Operasyonun gerçekleşmesinden sonra ağızdaki sıvının burundan gelmesi hissi yaratabilir.
  • Nadiren rastlanır olsa da greft içerisinde oluşan kanlanma sebebiyle bütünleşme sağlanamayabilir. Böyle bir durumda implant işlemi tekrarlanacaktır.
  • Enfeksiyon yaşanması riski vardır. Sinüs lifting sonrası enfeksiyon riskini minimuma düşürmek için hekimin önerdiği talimatlara uymak gerekmektedir.

Sinüs Lifting Ameliyatı Sonrası

Sinüs lifting ameliyatının tamamlanmasının ardından uygulanması gereken bazı durumlar vardır. Hekimin de önerdiği bu maddelere dikkat edilmediği takdirde operasyonun tekrar yapılması gerekebilir. Sinüs lifting ameliyatı sonrası dikkat edilmesi gerekenler sırasıyla şu şekilde sıralanabilir;

  • Sinüs lifting operasyonun tamamlanmasının ardından hekim, hastanın ağzına tampon koyar. Bu tamponlar minimum 30, maksimum 45 dakika ısırılmalıdır.
  • Hızlı bir şekilde buz kompresi uygulamasına başlayarak operasyon yapılan bölgeye 5 dakika aralıklarla buz kompresi yapılmalıdır. Bu işlemin gece uyuyana kadar yapılması gerekir.
  • Sinüs lifting operasyonunun yapıldığı andan itibaren 48 saat boyunca tükürme, basınçlı ağız çalkalaması, ve burun temizleme hareketleri yapılmamalıdır.
  • Ağız hijyeninin üst seviyede tutulması önemlidir. Bundan dolayı operasyondan 24 saat sonra dişler yumuşak fırçalar aracılığıyla fırçalanmalıdır. Dikişlerin bulunduğu bölge ise çok hafif bir baskı ile fırçalanmalıdır.
  • İlk 48 saat boyunca sıcak, baharatlı yiyecekler ve sıcak, alkollü, asitli içeceklerden uzak durulmalıdır.
  • İlk 24 saatlik dilim içerisinde duş alınmamalıdır.
  • Operasyon sonrası bir süre boyunca sigara içilmemelidir.
  • İlk hafta denize veya havuza girilmemeli, spor yapılmamalıdır.
  • Genellikle operasyon sonrası 10. gün itibariyle hekim dikişleri almaktadır. Dikişlerin alınmasına kadar geçen sürede hekimin önerdiği ilaçlar eksiksiz bir biçimde kullanılmalıdır.
  • Soğuktan korunmalı ve soğuk algınlığı, grip gibi hastalıklardan kaçınılmalıdır.
Makaleyi faydalı buldun mu?
1
0
Makeleyi Paylaşın

Sinüs Lifting ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular

Sinüs lifting fiyatları nedir?

Sinüs lifting operasyonu, farklı teknikler ile uygulanmaktadır. Teknikler hastanın sorununa ve vücudun rahatsızlık boyutuna bağlı olarak seçilmektedir. Sinüs lifting fiyatları ise operasyon için tercih edilen sağlık kuruluşunun fiyat politikasına, operasyon tekniğine, işlem boyutuna ve sinüs lifting öncesi ve sonrası yapılacak ek işlemlere bağlı olarak değişkenlik göstermektedir. Sinüs lifting fiyatları hakkında net bilgilere sahip olmak için tercih edilen sağlık kuruluşundan randevu alınarak ameliyat planlaması yapılmalıdır.

Dr. Deniz Gölgeli

Sinüs lifting ameliyatı zararlı mıdır?

Sinüs lifting ameliyatı tecrübeli bir hekim tarafından gerçekleştirildiğinde zor veya zararlı bir ameliyat değildir. Bunun aksi olarak implant şansı yaratmasından dolayı yararlı bir ameliyattır.

Dr. Deniz Gölgeli

Sinüs lifting ameliyatı ne kadar sürer?

Sinüs lifting ameliyatı bir seans ile gerçekleştirilen bir operasyondur. Ameliyat süresi ortalama baz alındığında 1-2 saat kadar sürmektedir. Sinüs lifting ameliyatının süresi hekimin uzmanlığına, tecrübesine bağlı olarak kısalabilir veya uzayabilir.

Dr. Deniz Gölgeli

Sinüs lifting ameliyatı ağrı yapar mı?

Sinüs lifting ameliyatı lokal anestezi yöntemi kullanılarak uygulanan bir ameliyattır. Ameliyat esnasında hastaya lokal anestezi uygulandığından dolayı herhangi bir ağrı hissetmez. Ameliyatın tamamlanmasının ardından 1- 2 gün vücutta şişme ve ağrı yaşaması normal bir durumdur. Bu ağrılarda hekimin önerdiği ilaçlar sayesinde en hafif şekilde geçecektir.

Dr. Deniz Gölgeli

Sinüs lifting ameliyatı kaç günde iyileşir?

Sinüs lifting ameliyatı 1 ile 2 saat arasında süren bir operasyona sahiptir. Sinüs lifting operasyonun tamamlanması ardından iyileşme sürecinin tamamlanarak kemikleşmenin sağlanması 4 ile 6 ay aralığında sürmektedir. Bu süreçte hijyene dikkat edildiği takdirde en kısa sürede iyileşme sağlanacaktır. Sinüs lifting yaptıranlar gerekli önlemleri alarak ve sağlıklı bir yaşam sürerek iyileşme sürecini kısaltabilirler.

Dr. Deniz Gölgeli

Sinüs lifting ameliyatı kimlere uygulanmaz?

Sinüs lifting ameliyatı, kronik sinüziti olan ve sinüslerinin içerisinde kist bulunan hastalarda tercih edilmeyen bir yöntemdir. Bu problemlere sahip olan hastalar ilk olarak kulak burun boğaz doktoruna yönlendirilerek değerlendirmeye alınır. Kistler uzaklaştırılarak doktorun verdiği onay yazısıyla sinüs lifting ameliyatı yapılması mümkün bir hale gelir.

Dr. Deniz Gölgeli