Ses Kalınlaştırma

Birçok hasta fiziki veya cinsiyet yapısına uymaması sebebiyle ses estetiği işlenme başvurmaktadır. Ses estetiği, kişinin ses tonunun fiziksel özelliklerine uygun olacak şekilde, cerrahi işlem yardımı ile ayarlanmasıdır.

Ses Kalınlaştırma Nedir?

Birçok hasta fiziki veya cinsiyet yapısına uymaması sebebiyle ses estetiği işlenme başvurmaktadır. Ses estetiği, kişinin ses tonunun fiziksel özelliklerine uygun olacak şekilde, cerrahi işlem yardımı ile ayarlanmasıdır. Ses inceltme ve ses kalınlaştırma operasyonları, pek çok farklı sebep ile hastalara uygulanabilen cerrahi operasyonlardan biridir. En önemli iletişim araçlarından biri olan ses, zamanla dış etkenler sebebi ile deformasyona uğrayabileceği gibi, doğuştan bir anomali olması da olası durumlar arasında yer almaktadır. Her bireyin ses tonu farklı olmak ile beraber, kişiler farklı sebeplerden dolayı bu ses tonlarından rahatsız olabilir ve operasyona başvurabilirler. Kişinin fiziki özellikleri ile ses tonunun uyumu son derece önemlidir. Bu uyum sağlanamadığı takdirde hastada psikolojik ve fiziksel bozukluklar meydana gelebilir. Bu durum genç bir kadının çok kalın sesli olması veya genç bir erkeğin çok ince sesli olması olarak örneklendirilebilir. Erkeklerde ince ses problemi kadınsı bir duruşa sebebiyet verebilirken, kadınların kalın sesli oluşu bu durumun tam tersine neden olabilmektedir. Ses kalınlaştırma işleminin genel sebepleri aşağıdaki gibi sıralanabilir;

  • Cinsiyet değiştirme operasyonları,
  • Dış etkenlere bağlı seste oluşan deformasyonların giderilmesi,
  • Doğuştan var olan ses bozukluklarının giderilmesi,
  • Psikolojik nedenler,
  • Sosyolojik nedenler.

Özellikle ergenlik döneminde büyüme hormonlarının da etkisi ile kişilerin seslerinde değişimler başlar. Bu sebeple bu tip operasyonlar ergenlik dönemi öncesinde acil bir durum olmadığı sürece önerilmemektedir. Hastanın ses tonu ergenlik sonrasında tam olarak oturmaktadır. Ergenlik sonrasında hastanın ses tonu aşırı kalın veya aşırı ince ise bu durum cerrahi müdahale ile düzeltilebilir. Ses estetiği günümüzde son derece yaygın olup, uzun yıllardır ülkemizde uygulanmaktadır.

Ses Kalınlaştırma Nasıl Yapılır?

Ses kalınlaştırma operasyonları, hastanın sesinde frekans düşümü yapma amacı ile ses tellerine veya ses kıvrımlarına müdahale edilmesi şeklinde  gerçekleştirilmektedir. Operasyonun sebebine ve hastanın fiziksel özelliklerine göre farklı cerrahi yöntemler kullanılarak yapılabilen bu işlem, genellikle tiroplasti tip 3 prosedürü ile gerçekleştirilmektedir. Tiroplasti tip 3 operasyonu, cerrahi bir işlemdir ve şu şekilde uygulanmaktadır;

  • Hastaya anestezi verilir,
  • Boyun kısmının ön alt bölgesine ufak bir kesi atılır,
  • Bu kesi yolu ile hastanın ses tellerine ulaşılır,
  • Ses kıvrımları gevşetilerek hastanın ses perdesi yani ses tonu kısılır,
  • Kesi kapatılır ve işlem tamamlanır.

İşlem kesi atılarak yapıldığından dolayı hastaya anestezi verilmesi şarttır. Fakat pek çok hastanın dilediği ses tonuna ulaşabilmesi için lokal anestezi yöntemi kullanılır ve hasta operasyon esnasında sesini deneyebilir. İşlem esnasında hastanın istediği tona ulaşıldığında, operasyon tamamlanır ve hasta dinlenmesi için odaya alınır. İşlem çok uzun sürmemekle beraber bu durum her hastada farklılık gösterebilmektedir.

Ses Kalınlaştırma Ameliyatı Sonrası

Ses kalınlaştırma işlemleri ağrısız bir işlem olmak ile beraber iyileşme süreci de son derece hızlı gelişmektedir. İşlem sonrası hastaları bekleyen durumlar aşağıdaki gibi sıralanabilir;

  • İşlem bir kesi yolu ile yapıldığından dolayı kesi bölgesinin temiz tutulması ve enfekte olmamasına dikkat edilmesi gerekir,
  • İşlem sonrası herhangi bir ağrı olmaz,
  • İşlem sonrası 1 hafta boyunca ses dinlendirilmelidir,
  • Sesin tam olarak oturması ve hastanın istediği halini alması ortalama 3 ile 5 ay arasında sürmektedir,
  • İşlem sonrasında gerekli ilaçlar alınmalı ve doktor kontrolleri aksatılmamalıdır

İşlem sonrasında hasta, ortalama 5 gün içerisinde işine geri dönebilir ve günlük yaşantısına kaldığı yerden devam edebilir.

Ses Kalınlaştırma Ameliyatı Riskleri

Ses kalınlaştırma operasyonları, sıradan cerrahi işlemler olarak adlandırılamaz. Ses estetiği yapacak olan doktorun bu alanda tecrübeli olması şarttır. İşlem son derece kısa sürsede komplike ve hayati bir işlem olarak adlandırılabilir. Ses tonunda yapılacak hatalı bir değişim, işlem sonrasında hastanın psikolojisinde büyük bozukluklara yol açabilir. İşlem sonrasında oluşabilecek komplikasyonlar aşağıdaki gibidir:

İşlem sonrasında sesin dinlendirilmesi şarttır. Ses kıvrımları cerrahi bir müdahaleden geçtiğinden dolayı, bölge zorlanmamalı ve hasta konuşmamalıdır. Genellikle bu süre 1 hafta ile sınırlandırılmaktadır. Fakat işlem sonrası duruma göre bu süre kısalıp, uzayabilir. İşlem sonrasında operasyon bölgesinin hijyeninin korunması gerekmektedir. Hasta bir süre konuşurken kendisini  rahatsız hissedebilir, fakat bu geçici bir histir. Oluşabilecek enfeksiyon ve ağrılar için, işlem sonrası hastaya gerekli ilaçlar yazılır böylelikle iyileşme süreci daha kolay bir hal alır.

 

Makaleyi faydalı buldun mu?
0
0
Makeleyi Paylaşın

Ses Kalınlaştırma ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular

Ses kalınlaştırma ameliyatı ne kadar sürer?

İşlem genellikle ortalama 1 saat sürmektedir. Fakat bu durum hastaya göre değişkenlik gösterebilir. İşlem öncesinde hastaya ortalama işlem süresi hakkında bilgi verilmektedir. İşlem tek seanslık bir işlem olup, daha sonra tekrar uygulanmamaktadır.

Stj. Dr. Özlem Filiker

Ses kalınlaştırma ameliyatı sonrası ses terapisi nedir?

Ses kalınlaştırma operasyonlarından sonraki ilk birkaç gün, sesin dinlenmesi gerekir. Sonrasında hastanın direkt olarak konuşmaya dönmesi yerine, ses terapisi önerilmektedir. Ses terapisi sayesinde bölge, yavaş yavaş tekrar aktif hale gelir ve hasta yeni ses tonuna çok daha kolay alışabilir.

Stj. Dr. Özlem Filiker

Ses kalınlaştırma ameliyatı fiyatı ne kadar?

Operasyonun düzeyi, her hastaya göre farklılık göstermektedir. Cerrahi bir işlem olduğu için titizlikle ve özenli bir yerde yapılması gerekir. Hastanın araştırıp bulacağı doktor veya hastaneye göre işlem ücretleri değişkenlik gösterebilir. Aynı zamanda her hastanın fiziksel koşulu aynı olmadığından dolayı, hastadan hastaya işlem yoğunluğuna bağlı olarak fiyatta farklılık görülebilir. İşlem öncesi kontrol randevusunda gerekli fiyat bilgisi talep edilmelidir.

Stj. Dr. Özlem Filiker