Septorinoplasti Nedir?

Burun eğriliği ile bundan kaynaklı yaşanan nefes almada zorluk yaşanmasını tedavi etmek amacıyla septorinoplasti ameliyatı yapılır

Doğuştan ya da sonradan ortaya çıkan burun eğriliği ile buna bağlı olarak yaşanan nefes alma zorluğu sorununu ortadan kaldırmak amacıyla Septorinoplasti ameliyatı yapılır.

Hem sağlık açısından hastanın daha kaliteli yaşama sahip olmasını hem de görüntü olarak daha estetik bir buruna sahip olmasını sağlayan bu cerrahi işlem büyüme çağındaki çocuklara yapılması önerilmez. Bu cerrahi işlemin yapılabilmesi için bayanlara 17 yaş, erkeklere ise 18 yaş sınırı uygulanır.

Hastada görülen başlıca şikayetler arasında kısa kısa nefes alıp verme, burun akıntısı, genizden konuşma, horlama, çabuk yorulma, nezle belirtileri, konuşurken ve yemek yerken zorluk çekme gibi sorunlar yer alır. Burun estetiği ameliyatı (rinoplasti) ile sorun giderme amaçlı yapılan fonksiyonel (septoplasti) ameliyatının bir arada yapıldığı septorinoplasti uygulaması sayesinde hasta hem daha rahat nefes alabilir hem de yaşadığı estetik kaygılarından kurtulabilir.

Septorinoplasti (Solunum zorluğu ve burun estetiği ameliyatı) yapılmadan önce hastanın anatomik yüz yapısının tam olarak gelişmiş olmasına dikkat edilir. Doktor ile yapılan ön görüşmede hastanın şikayetleri değerlendirilir.

Doğuştan ve sonradan yaşanan travma sonucu oluşmuş burundaki şekil bozuklukları saptanarak nasıl bir uygulama yapılacağına karar verilir. Nefes alma sorunları endoskopik cihazlarla incelenir ve sinüs filmi çekilerek sorun tespiti yapılır. Hastanın yaşadığı sinüzit, polip, çeşitli septumlar, geniz ve burun eti gibi sorunların detaylı olarak incelenmesi yapıldıktan sonra cerrahi işleme geçilir.

Estetik açıdan ise yüz hattına uygun oranda yeni bir burun yapılarak hastanın kendisini daha iyi hissetmesi sağlanır. Burun içindeki kıkırdak ve kemiklerde oluşan şekil bozuklukları kulak bölgesinden alınan kıkırdak ve dokularla yeniden şekillendirilir.

Ameliyat Öncesi Hazırlık Aşaması 

Burun ameliyatı öncesinde hastanın psikolojik olarak bu uygulamaya hazır olması oldukça önemlidir. Ameliyat yapılmadan önceki son 8 saat hiçbir şey yenilmemelidir. Hastanın kullandığı tüm ilaçlar 1 hafta öncesinden bırakılmalı ve aspirin gibi kan sulandırıcı ilaçlar kesinlikle kullanılmamalıdır. Sigara ve alkol kullanılmamalıdır. Kadın hastalar ise ciltlerini temiz tutmalı, makyaj ürünleri kullanmaktan kaçınmalıdır. Adet döneminde de uygulanabilen bu işlem ameliyat için sorun oluşturmaz.

Önceden buruna uygulanacak işlemler planlanır ve fotoğraf çekimi yapılır. Burnun şimdiki hali ile ameliyat sonrası olan görüntüleri bilgisayar ortamında hastaya gösterilerek hasta bilgilendirilir ve istekleri değerlendirilir. Detaylı inceleme ve muayene yapıldıktan sonra modern cihazlar kullanılarak doktorun titiz çalışması ile yapılması gereken hassas bir cerrahi işlemdir. Septorinoplasti ameliyat sonrası hiçbir iz kalmaz. Hastanın tam olarak iyileşmesi 6 ay ile 1 yılı bulabilir.

Septorinoplasti Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Kapalı ve açık septorinoplasti olmak üzere iki faklı uygulama metodu bulunur. Ameliyat sonrası iz kalmaması amacıyla doktorlar genellikle kapalı septorinoplasti metodunu tercih etse zorunlu durumlarda açık uygulama da yapılabilmektedir.

Hastanın acı duymaması ve panik yapmaması amacıyla genel anestezi altından yapılan bu cerrahi işlem maksimum 3 saat içerisinde tamamlanır. Genellikle septum düzeltilmesi amacıyla burnun orta bölümüne işlem yapılır. Uygulama esnasında burun eti alınır, burun inceltilir, burun orta duvar eğriliklerine şekil verilir, burun ucu yüksekliği ve düşüklüğü düzeltilir, burun ucu ve burun deliklerindeki sorunlar tamamen ortadan kaldırılır.

Burundaki deformasyon ne kadar fazla ise uygulanacak işlem sayısı da o kadar artar ve burun inceltme yapılır. Burunun düzlüğünü kaybederek S ve C şeklinde olan septum deviasyonu adı verilen kıvrılmaların düzeltilerek kişinin yüz hattına uygun bir görünüm kazandırılır.

Konka Hipertrofisi adı verilen büyümüş burun eti alınarak solunum yolu açılır ve hasta daha rahat nefes almaya başlar. İleri derece burun eğriliği olan hastalara ise burun sırtında bulunan üst dış kıkırdaklar alınır.

Nazal valv problemi denilen bu sorunda alınan kıkırdakların yerine ince kıkırdaklar yerleştirilerek eğrilik sorunu çözülür ve daha orantılı bir burun açısı sağlanır. Ardından plastik atel kullanılarak burnun dışı özel bantlarla bantlanarak yaranın mikrop kapmaması sağlanır.

1 gece hastanede gözetim altında tutulan hasta ertesi gün taburcu olabilir. Ameliyat sürecinden daha uzun süren iyileşme süresi boyunca yaranın enfeksiyon kapmaması için çok dikkatli olunmalıdır. Hastanın tam iyileşmesi yaklaşık 2 ayı bulabilir. Çoğu zaman ameliyat başarılı sonuçlansa da ameliyat sonrasında ortaya çıkabilecek şiddetli yan etkilerden kurtulmak için cerrahi işlem tekrarlanabilir.

Cerrahi İşlem Sonrasında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Septorinoplasti burun ameliyatı oldukça hassas bir uygulama olduğu için ameliyat sonrasında başka sorunların tekrarlamaması ve enfeksiyon ortaya çıkmaması için temiz tutulması ve doktorun önerdiği şekilde pansumanın sık sık yapılması gerekir.

Hasta eliyle burnuna dokunmamalı ve yüz bir süre yıkanmamalıdır. Burun içine su çekilmemeli ve hapşırmamaya dikkat edilmelidir. Burnun darbe almaması için ağır sporlar yapılmamalı, yavaş hareket edilmeli, yatarken burun korunmalıdır. Bandaj değişikliği esnasında cilde doğrudan temas edilmemesi gereklidir.

Yüz bölgesinde ilk bir hafta şişlik, ağrı ve morluk oluşması normaldir. Bu sorunların daha az yaşanması için buz uygulaması yapılır. Günümüzde hiloterapi adı verilen maske kullanımı ile hastanın ağrı çekmesi önlenir. Ağrı ve şişlikleri önlemek için 3 saat kadar buz kompresi yapılır ve ilaç verilir.

Ayrıca gerekli görüldüğü taktirde hastanın daha kolay nefes alıp verebilmesini sağlamak amacıyla radyofrekans uygulamasından da yararlanılabilir.

Burundan nefes almayı kolaylaştıran delikli splint ve plastik atel ameliyattan 2 ila 7 gün sonra alınarak hastanın normal hayatına alışması sağlanır. Ameliyattan sonra hastanın durumuna göre yaklaşık 10 gün boyunda bandaj kullanımına devam edilerek burunda ödem oluşması önlenir.

Burun spreyi kullanılır ve aralıklarla oluşan ağrıların dinmesi, ödemin yeniden oluşmasını önlemek amacıyla hafif burun masajı yapılmaya başlanır. Yara geçmeye başladıkça kişi spor yapmaya, burnu su ile yıkamaya, gözlük ve lens kullanmaya başlayabilir.

Makaleyi faydalı buldun mu?
0
0
Makeleyi Paylaşın