Schober Testi Nedir?

Özellikle romatoloji, rehabilitasyon ve de fiziksel tıp alanlarında sıklıkla kullanılan bir muayene türü olan schober testi, hastanın bel ve sırt bölgesini bükme kabiliyetini ölçmek için kullanılır.

Schober testi ismi ile bilinen test, hastanın bel ve sırt bölgesini bükme kabiliyetini ölçmek amacı ile; özellikle romatoloji, rehabilitasyon (iyileştirme) ve de fiziksel tıp alanlarında sıklıkla kullanılan bir muayene türüdür. Tanılama testi niteliğindedir ve fiziksel olarak uygulanmaktadır. Oldukça kısa süre içerisinde ve pratik bir şekilde uygulamaya alınabilmektedir.

Schober testi tarihte ilk olarak 20.yüzyılın 1937 yılında Alman Doktor Paul Schober tarafından ortaya çıkarılmıştır. Bu sebeple de schober testi ismini almıştır. Daha sonraki süreçte ise yine 1969 yılında Wright ve Macrea ismindeki başka hekimler tarafından bu test üzerinde oynama yapılmış ve test şekil değiştirerek güncellenmiştir. 1969 yılında yapılan düzenlemeden sonra; schober testi modifiye schober testi olarak anılmaya ve de schober testine göre daha yaygın bir şekilde tercih edilerek kullanılmaya başlanmıştır.

Modifiye Schober Testi Nedir?

Modifiye schober testi; schober testinin 1969 yılında değiştirilmesi ile oluşturulmuş bir tür tanıma testidir. Orijinal schober testinin değiştirilmesi sağlanarak elde edildiği için modifiye ismi ile anılmaktadır. Genellikle omurga hareketliliğini değerlendirme amacı ile kullanılmaktadır. Buna ek olarak ise; tıp literatüründe ankilozan spondilit adı ile bilinen fakat halk arasında genellikle omurga romatizması ya da bel romatizması isimleri ile kullanılan hastalığın tanılanma aşamasında kullanılan oldukça önemli nitelikteki bir testtir.

Shober Testi Nasıl Yapılır?

  • Schober testi; hasta dik pozisyonda dururken bel bölgesinde bulunan ve tıp literatüründe lomber vertebra ismi ile anılan bel omurgasının alt kenarına kalem ya da işaretleyici yardımı ile bir işaret atılması ile başlatılır. 
  • Sonrasında ise bu işaretin atıldığı noktadan on santimetre yukarıya doğru, ortada olacak şekilde omurga üzerine bir işaret daha atılarak yeni bir nokta belirlenir. 
  • Hastanın dizlerini bükmemek sureti ile belden öne doğru eğilmesi ve ellerini yine dizlerini bükmeden yere değdirmesi talep edilir. 
  • Eğilme sağlandıktan sonra ise yeniden ölçüm yapılması gereklidir. 
  • On santimetre olarak ölçülen değer, yeni elde edilen değer ile kıyaslanır. 
  • Bu kıyaslama sonucunda aradaki fark dört santimetreden az ise bel omurgasının hareketliliğinde azalma olduğu veyahut yitirildiği söylenebilir.   

Modifiye schober testi ise aşağıdaki şekilde yapılmaktadır:

  • Testin uygulanacağı hasta ayakta durur pozisyonda iken iki ayak arası mesafenin otuz santimetre olacak şekilde karşı yöne doğru çevrilir ve arkasına geçilir.
  • Tıp literatüründe ikinci sakral spinöz ismi ile bilinen çıkıntıdan yukarı yöne doğru on santimetre ve yine ikinci sakral spinöz ismi ile bilinen çıkıntıdan aşağı yönde doğru beş santimetre mesafeye işaretlemeler yapılır. İki nokta arasındaki mesafenin on beş santimetre olması gerekmektedir ve ayarlama buna göre yapılmaktadır. 
  • Testin uygulanacağı hastanın vücudunu bütünü ile maksimum bükülme pozisyonuna alması gerekmektedir. 
  • Testin uygulanacağı hasta iki kolu yanlarında kalacak şekilde, dizlerini kırmadan maksimum bükülme pozisyonunu aldıktan sonra, daha önce işaretlenmiş olan noktalar arasındaki mesafelerin ölçümü yapılır.
  • Yapılan ölçüm sonucunda elde edilen değerden, daha önce çizim yapılarak ayarlanan dik duruş pozisyonundaki iki nokta arası mesafesi olan on beş santimetrenin çıkartılması gerekmektedir. 
  • Şayet aradaki fark; 5 santimetreden daha az ise test sonucu pozitif olarak değerlendirilir. Yani bel bölgesinin esnekliği azalmış olarak nitelendirilir. 

Schober Testi ile Modifiye Schober Testi Arasındaki Farklar Nelerdir?

İki test karşılaştırıldığında; 1937 yılında Alman hekim Paul Schober tarafından ortaya çıkarılan schober testi ile, 1969 yılında modifiye edilerek düzenlenen modifiye schober testi arasında çok büyük bir fark bulunmadığı görülmektedir.

Modifiye schober testi adı ile bilinen test; asıl olan schober testi baz alınarak yapılmıştır. Fakat lumbosakral bileşkenin yani kişinin omurgasının beş santimetre altında kişi dik konum pozisyonunda tutulurken ekstra bir işaret yani üçüncü bir ek işaret koyulmuştur. Böylelikle en üste atılan ilk işaret ile en alta atılan son işaret arasındaki mesafe on beş santimetreye çıkarılmıştır. Schober testinde ise bu mesafe iki nokta arasında ölçülmektedir. Üçüncü bir işaret yoktur ve aradaki mesafe on santimetre olarak belirlenmiştir.

Schober Testi ya da Modifiye Schober Testinin Alternatifleri Var mıdır?

Schober testi ya da modifiye schober testinin alternatifleri vardır. Bu testler yardımı ile yapılan ölçümleri başka yöntemler ve aletler kullanarak da belirlemek mümkündür. Fakat bu ölçümler;

  • Klinik olarak pratik değillerdir.
  • Kullanımları karmaşık bir haldedir. 
  • Zamanın kısıtlı olmasından dolayı tercih edilmezler.

Bel ve omurga hareketliliğini ölçmek amacı ile;

  • Açı ölçer
  • Spondilometre
  • Elektriksel inklinometre
  • Mekaniksel inklinometre
  • Artrospinometre
  • Elektriksel goniometre
  • Elektromanyetiksel ganiometre isimli özel cihazların da kullanımı mümkündür. Bu aletler vasıtası ile genellikle 2 boyutlu ya da 3 boyutlu ölçümler yapılması mümkündür ve elde edilen sonuçlar ölçüm duyarlılığına bağlı olarak farklılıklar gösterebilmektedir. Fakat kullanımları ve tercih edilebilirlikleri oldukça azdır. 

Bunlara ek olarak radyolojik görüntüleme çalışmalarının yapılması da mümkündür. Fakat radyolojik görüntülemeler için söz konusu olan maliyet ve radyasyona maruz kalma durumları sebebi ile dezavantajlı olarak nitelendirilmekte; bu yüzden de tercih ve kullanım alanı dışında kalmaktadır.

Makaleyi faydalı buldun mu?
2
0
Makeleyi Paylaşın

Schober Testi ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular

Schober testi nerelerde uygulanır?

Schober testi; fizyoterapi merkezlerinde, romatoloji kliniklerinde ve rehabilitasyon merkezlerinde alanında uzmanlaşmış ve gerekli eğitimleri almış kişiler tarafından uygulanmakta ve değerlendirilmektedir.

Dr. Berna Babacan

Schober testi fiyatları nedir?

Schober testi, kamu ve özel sağlık kuruluşlarının çoğunda uygulanmaktadır. Schober testi fiyatı ise tercih edilen sağlık kuruluşunun ve uzman doktorun fiyat politikasına bağlı olarak değişkenlik göstermektedir. Schober testi öncesi ve sonrası yapılacak ek işlemler, işlem süresi ve işlem boyutu da Schober testi fiyatı üzerinde etkiye sahiptir. Doğru ve net bilgilere ulaşmak için ilgili sağlık kuruluşundan randevu alınmalıdır.

Dr. Berna Babacan