Sakal Çıkarma

Güçsüz, seyrek ve orantısız çıkan ya da hiç çıkmayan sakalları çıkarmak ve dolgun hale getirmek için birçok sakal çıkarma yöntemi bulunmaktadır.

Sakal Çıkarma Nedir?

Sakal, erkeklerin yüz hatlarını ve yüzün genel görünümünü değiştiren en büyük faktörlerden birisidir. Yüzün büyük bir bölümü sakal ile kaplı olduğu için, estetik açıdan orantılı ve dolgun bir sakal erkeklerin genel görünümünü büyük ölçüde değiştirmektedir. Güçsüz, seyrek ve orantısız çıkan ya da hiç çıkmayan sakalları çıkarmak ve dolgun hale getirmek için birçok sakal çıkarma yöntemi bulunmaktadır.

İnsan vücudu ile ilgili diğer tüm problemlerin doktor kontrolleriyle tedavi edilmesi gerektiği gibi sakal problemleri için de doktor kontrolüne ihtiyaç vardır. Çıkmayan ve büyümeyen sakal sorunlarının altında tıbbi ve genetik nedenler yatabilir. Bu nedenle, detaylı bir doktor tetkiki yapılmadan sakal çıkarmak için çeşitli tıbbi olmayan yöntemlere başvurmak yetersiz ve tehlikelidir.

Sakal Çıkarma Yöntemleri

Sakal çıkarma konusunda tıbbi bir yardım almadan kişinin kendi kendisine uygulayacağı sakal çıkarma yöntemleri büyük olasılıkla başarısız olacaktır. Sakal sorunun nedenini bilmeden sakal çıkarma için uygulanacak tüm yöntemler kişinin sağlığını kötü yönde etkileyebilmektedir.

Yüz, vücudun hassas bölgelerindendir. Sakal çıkarmak için yüze yapılacak müdahaleler cilt dokusunu tahriş ederek kalıcı rahatsızlıklara sebep olabilir. Bir başkasının sakal çıkarma için uyguladığı yöntemin başarılı olması diğer kişide de başarılı olacağı anlamına gelmemektedir.

Her insanın cilt dokusunun, beslenme şeklinin ve yaşam şartlarının farklı olmasından dolayı vücudunun duyduğu ihtiyaçlar da farklıdır. Vitamin eksiklikleri gibi durumlar kişiye özel durumlardır. Bu gibi durumlar sebebiyle tıbbi bir inceleme yapılmadan uygulanacak sakal çıkarma yöntemleri olumlu sonuç vermemektedir.

Sakal çıkarma yöntemleri, doktor incelemeleri sonucunda hormon tedavisi, cilt hastalıkları tedavisi ve sakal ekimidir.

  • Hormon tedavisi, kişinin testosteron hormonuna bağlı eksikliklerden kaynaklı sakal problemlerinde testosteron hormonu takviyesi ile tedavi edilmektedir. 
  • Cilt hastalıkları ise kişiye yapılacak detaylı tetkik sonrasında doktorun belirleyeceği yönteme göre tedavi edilebilmektedir. Sakal ekimi ise aşağıdaki gibidir;

Sakal Ekimi

  • Sakal ekimi, sakal problemlerinde diğer yöntemlerin işe yaramadığı durumlarda uygulanan, başın arka tarafındaki güçlü saç köklerinin alınarak yüzdeki istenilen bölgeye nakil edilmesi işlemidir.
  • Bu işlem klinik bir işlemdir ve saç ekimi kliniklerinde ya da özel estetik ve güzellik merkezlerinde uygulanmaktadır. 
  • Ortalama olarak 5-6 saat sürebilmektedir ve lokal anestezi altında yapılmaktadır. 
  • İşlem süresince ağrı sadece lokal anestezi uygulanırken hissedilen ağrıdır. Anesteziden sonra kişi herhangi bir ağrı duymamaktadır.
  • Sakal ekimi, saç ekimi ile benzer şekillerde yapılsa da saç ekiminden farklı yönleri de bulunmaktadır. Sakal ekimi için hormonların belirli bir oranda gelişmiş olması gibi bazı şartların uygunlaşması gerekmektedir. Bu sebeple ortalama 18 yaşından sonra yapılmaktadır.
  • Sakal ekimi iyileşme süresi yaklaşık 2-3 haftadır. Sakal ekiminin iyileşme süresini etkileyen faktörler arasında en önemlisi beslenme ve sigara kullanımıdır. Yetersiz beslenme ve sigara kullanımı hem sakal ekimi iyileşme süresini olumsuz yönde etkilemekte hem de ekim yapılan bölgedeki sakal köklerinin dökülmesine neden olmaktadır.
  • Sakal ekiminden sonuç alınması süresi yaklaşık 12 aydır. 12 ay içerisinde başın arka tarafındaki saç kökü alınan bölge eski haline gelmekte ve ekilen yüz bölgesindeki sakallar stabil bir görünüme kavuşmaktadır.

Sakal Problemleri Nedenleri

Sakal çıkarma için ilk olarak sorunun neden kaynaklandığı bilmek gerekmektedir. Sakal sorunlarının altında yatan genel problemler hormonlar, cilt rahatsızlıkları ve genetik faktörler olarak bilinmektedir. Her sakal problemi farklı olup her sakal probleminin tedavisi de değişiklik göstermektedir.

Sakal çıkmaması, çıkan sakalların seyrek olması ve sakalların güçsüz ve ince olmasının nedenleri aşağıdaki gibidir;

Testosteron Düşüklüğü

Erkeklik hormonu olarak bilinen testosteron hormonu, sakal büyümesinde ve sakal çıkmasında önemli bir rol oynamaktadır. Testosteron seviyesi düşük olan erkeklerde sakal problemlerini de içine alan kıllanma durumu oldukça düşüktür. Genel olarak tüylenmeler gelişerek kıl olamadan tüy olarak kalmaktadır.

Hiç sakalı çıkmayan bir kişinin çene ve şakak bölgesine dikkatli olarak bakıldığında burada küçük sarımsı tüyler olduğu fark edilecektir. Bu tüylerin gelişimi, kalınlaşması ve renklenmesi erkeklik hormonları ile alakalıdır. Fakat ortalama olarak birçok erkeğin testosteron seviyeleri birbirlerine çok yakındır.

Erkeklerin testosteron seviyesinin düşük olmasına bağlı olarak sakal problemi yaşadığını düşünmeleri için ciddi belirtiler olması gerekmektedir. Bu belirtileri yaşamayan erkeklerin testosteron seviyeleri hakkında bilgi sahibi olmaları oldukça zordur. Bu belirtiler şöyledir;

Bu durumları yaşamadan testosteron seviyesinin düşüklüğü hakkında fikir edinmek çok zordur. Bu problemleri yaşamayan kişilerin sakal çıkarma problemleri, muhtemelen testosteron hormonu tedavisi ile tedavi edilemeyecektir.

Cilt Hastalıkları

Nadir de olsa bazı durumlarda cilt hastalıklarının sakal çıkmaması probleminde etkisi bulunmaktadır. Bazı cilt hastalıkları sakal köklerini etkileyerek sakal çıkmamasına ya da çıkan sakalların gelişmemesine sebep olabilmektedir.

Sakal çıkmaması ya da büyümemesinin yanı sıra yüzü etkileyen cilt hastalıklarının belirtileri yaşanıyor ise bir dermatoloğa giderek ilk olarak bu rahatsızlıkların tedavi edilmesi önemlidir. Bu rahatsızlıkların tedavisinden sonra sakalların kendiliğinden büyümesi gözlemlenmediği takdirde tekrar sakal problemi için doktora başvurulabilir.

Genetik Faktörler

Yüzdeki tüylerin gelişmemesi ve sakalların çıkmamasının en büyük nedeni genetik faktörler görülmektedir. Genel olarak ailedeki diğer erkek bireylerin saç ve sakal problemleri var ise bunun nedeni genetik faktörler ile açıklanmaktadır.

Genetik kaynaklı sakal problemlerinde sakal çıkarmak ya da sakal gürleştirmek için uygulanacak tek yöntem sakal implantları yani sakal ekimidir.

Sakal Ekimi Nasıl Yapılır?

Sakal ekimi, FUE (Follicular Unit Extraction) ve FUT (Follicular Unit Transfer) teknikleri kullanılarak saç köklerinin alınıp yüzde sakal kısmına ekilmesiyle yapılmaktadır. Her iki tekniğin de prensip amacı aynı olmasına rağmen ayrılan tek yönü saç köklerinin verici bölgeden çıkartılma şeklidir.

  • FUE tekniği, saçların başın en geç dökülen arka bölgesinden tek tek çıkarılarak alınması ile yapılmaktadır.
  • FUT tekniğinde ise yine başın aynı bölgesinden saçlı derinin bir kısmının kesilerek alındıktan sonra yüze ekilmesiyle yapılmaktadır.

Her iki teknikte de ortalama 1500 ila 5000 arasındaki greftin (saç kök dokusu) baş kısmından alınarak yüz hatlarına ve varsa sakal tipine göre ekimi sağlanır. Sakal ekimi işlemi sırasıyla aşağıdaki gibi yapılmaktadır;

  • Sakal ekiminden önce ön muayene yapılır.
  • Kişinin yüz hatlarına göre sakalların ekileceği alan kalemle çizilir.
  • Çizilen bölgeye göre kaç adet greft ekilmesi gerektiği hesaplanır. (Greft tek bir saç teli değil, birkaç saç kökünün bir arada olmasıdır)
  • Kişiden kan alınarak gerekli olan testler yapılır.
  • Gerekli koşullar sağlandıktan sonra ekime karar verildiğinde hastanın saçı 1 milim olacak şekilde tıraşlanır.
  • Kişi, arkaya doğru uzanır pozisyonda ekim koltuğuna oturur veya tamamen düz bir şekilde yüzüstü masaya yatırılır.
  • İlk işlem verici bölgeden saç kökleri alınması olduğu için başın arka tarafına lokal anestezi yapılmadan önce ağrı kesici bazlı solüsyonlar ya da merhemler sürülür.
  • Bir süre beklendikten sonra hastanın kafasına iğneler yardımıyla lokal anestezi uygulanır. (Burada bir miktar acı hissedilebilir)
  • Anestezi sayesinde uyuşturulan bölge saç alımı için uygun hale gelmektedir. Bölge antiseptik solüsyonlar ile temizlenir. FUT tekniği ile saç alımı gerçekleşecekse, doktor tarafından özel bir aletle saçın alınacağı bölgeyi keserek çıkartılır.
  • Çıkartılan deriden saç kökleri tek tek alınarak soğuk bir saklama cihazında özel solüsyonlar ile ekime kadar bekletilir.
  • FUE tekniği ile saç alımı gerçekleşecekse, 0.6, 0.8 ve 1mm’lik uçlu özel cihazlarla tek tek saç kökleri çıkartılır ve ekime kadar özel solüsyonlar ile soğuk bir cihaz içerisinde ekime kadar bekletilir.
  • Saç kökü alımı işlemleri bittikten sonra sakal bölgesine antiseptik solüsyonlar ile temizleme işlemi yapılır ve ardından lokal anestezi işlemi uygulanır.
  • Bu işlemler esnasından alınan saç kökleri tekli 2’li ve 3’lü saç kökleri olarak ayrı ayrı gruplandırılır.
  • Gruplandırma işlemi bittikten sonra ekimi yapmayı sağlayacak iğnelere bu saç kökleri doldurulur.
  • Yüzdeki belirlenen kısma uygun şekilde iğneler yardımıyla ekim işlemi yapılır.

Sakal Ekimi Yan Etkileri

  • Sakal ekimi yapılan bölge ve sakal ekimi için saç alımının yapıldığı verici bölgede artan şişlik ve kızarıklık
  • Sakal ve saç bölgesinde döküntü
  • İğnelere, solüsyonlara ya da anesteziye bağlı alerjiler
  • Saç alımı yapılan bölgede ve yüzde iz kalması
  • Saç alınan bölge ve ekim yapılan bölgede şiddetli kaşıntı olarak sıralanmaktadır.

Sakal Ekiminin Kimlere Yapılmaması Gerekir?

  • Hormonları gelişmemiş,
  • Verici bölgede yeterince saçı bulunmayan,
  • Cilt hastalıkları olan,
  • Alerjisi olan,
  • 18 yaş altında olan,
  • Yüz bölgesinde aşırı yoğun akne problemi olan bireylere saç ekimi yapılamamaktadır.

Sakal Ekimi Öncesi ve Sonrası

Sakal ekimi sonrası kadar sakal ekimi öncesi de oldukça önemlidir. Sakal ekimini saç ekiminden ayıran durum sakalların hormonlarla olan ilişkisidir. Hormonları yeterli seviyeye ulaşmamış olan bireylere yapılan sakal ekiminin başarı oranı oldukça düşüktür.

  • Sakal ekimi öncesi ilk muayenede yapılan testler ile yapılacak olan sakal ekiminin ne derecede başarılı olacağı tespit edilebilmektedir. Bu durumu göz ardı ederek yapılacak olan sakal ekimi sonrası, ekilen sakalların dökülme olasılığı oldukça yüksektir.
  • Sakal ekimi öncesi alkol ve sigara kullanımına 3 gün önceden son verilmelidir.
  • Sakal ekimi sadece estetik görünüm amaçlı değil, aynı zamanda sakal bölgesinde ki enfeksiyon kaynaklı sakal dökülmelerinde, yanmalar ve yara izlerinden kaynaklı durumlarda da yapılabilmektedir. Bu gibi durumlarda ilk olarak doktora gidilerek inceleme yapılması gerekmektedir. Yapılan incelemeler sonrasında sakal ekimi için bir risk taşınmıyor ise sakal ekimi yaptırılabilmektedir.
  • Sakal ekiminin başarısını etkileyen en önemli faktörlerden birisi de sakal ekimi sonrası bakımdır. Yapılan ekimden sakalların düzgün bir şekilde çıkması ve çıkan sakalların tekrar dökülmemesi için özenli bir şekilde bakım yapılması gerekmektedir.
  • Sakal ekimi sonrası kızarıklık için uzman doktor tarafından reçete edilen kremlerin kullanılması gereklidir. Bu kremler sayesinde kızarıklık ortalama 2 hafta sonra geçmektedir.  
  • Aynı zamanda sakal ekimi sonrası banyo, enfeksiyon riskinden dolayı ilk 48 saat içerisinde yapılmamalıdır. İlk yıkama 3 gün sonra sakal ekimi yapılan merkezde yapılmaktadır.

Sakal Ekimi Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler

  • İlk 3 gün ekim yapılan bölge ve saç alımı yapılan bölgenin su ile temasından kaçınılmalıdır.
  • İlk hafta yatarken ve dinlenmek için uzanırken her iki bölgenin de zeminle temas etmemesi gerekir.
  • Verilen ağrı kesici ve merhemler düzenli olarak kullanılmalıdır.
  • Sakal ekimi yaptıranlar, sigara ve alkol kullanımına son verilmelidir veya azaltmalıdırlar.
  • Boğazlı kazak gibi giyme ve çıkarma sırasında risk teşkil edecek elbiselerde uzak durulmalıdır.
  • Kıl kökleri için faydalı olan ve iyileşmeyi destekleyecek A, E, C, D, B7 ve B12 vitaminlerinin olduğu besinleri tüketmeye özen gösterilmelidir.
  • Kabuk tutan yaralara elle müdahale edilmemelidir.
  • Sakal ekimi yapılan bölge kesinlikle kaşınmamalıdır.
  • Cinsel ilişki ve spor gibi terlemeye sebep olacak durumlardan uzak durulmalıdır.
  • Tam iyileşme gerçekleşene kadar güçlü saç kurutucuları ve fön makineleri ile kurutma işlemi yapılmamalıdır.
  • Sakal ekimi yaptıranlar, ekim sonrası iyileşme sürecinde doktorun planladığı kontrollere gitmelidirler.
Makaleyi faydalı buldun mu?
0
0
Makeleyi Paylaşın