Sağ El Kaşınması

Sağ el kaşınması, sağ elin avuç içinde, parmak aralarında, parmak yüzeylerinde veya el sırtında gelişen kaşıntı hissi olarak tanımlanabilir. Kaşıntıya yol açan etkene yönelik medikal tedavi uygulamaları yapılır.

Sağ El Kaşınması Nedir?

Sağ el kaşınması; sağ elin avuç içinde, parmak aralarında, parmak yüzeylerinde veya el sırtında gelişen kaşıntı hissi olarak tanımlanabilir. Toplumda çok sık görülen el kaşıntısı pek çok nedene bağlı olarak ortaya çıkabilir. Bu durum hastada oldukça rahatsız edici semptomlara neden olur.

Avuç içinde gelişen kaşıntılar genellikle el mantarı gibi enfeksiyon hastalıklarından kaynaklanırken; deriyi etkileyen hastalıklar elin sırtında ve parmak aralarında kaşıntıya neden olur. Hastada kaşıntıya yol açan etkenin bulunması tanı ve tedavinin yürütülmesi açısından oldukça önemlidir.

Toplumda sağ el kaşıntısı bir batıl inanış olarak kişinin maddi durumunun iyiye gideceğine, parasının çoğalacağına işaret etse de tıbbi açıdan böyle bir durum söz konusu değildir.

Sağ El Kaşınmasına Eşlik Eden Belirtiler Nelerdir?

Sağ el kaşınması pek çok hastalığa bağlı gelişebilir. Kişide bu hastalıkların el derisinde yarattığı harabiyete bağlı semptomlar ortaya çıkar. Sağ el kaşınmasına en sık eşlik eden semptomlar;

  • Sağ Elde Kızarıklık: Sağ elde kızarıklık sağ el kaşınmasına en sık eşlik eden semptomdur. Kişide sağ elde bulunan herhangi bir hastalık; bu bölgenin derisine hasar verip kızarıklık gelişimine neden olabilir.
  • Sağ Elde Yanma: Kişide var olan sağ el kaşıntısı kaşıma hissini doğurur. Bu durumda kişi tırnaklarıyla bu bölgeyi kaşıyınca, deride ufak çaplı travmalar gelişir. Bu durum sağ elin derisinde yanma hissi oluşmasına neden olur.
  • Sağ Elde Sulu Lezyonlar: Sağ el kaşınmasına birçok deri hastalığı ve enfeksiyon hastalığı neden olabilir. Bu hastalıklar deri hücrelerinin hasarlanmasına yol açar. Hasarlanan hücreler içindeki hücre içi sıvıyı dışarı salar ve bu durum sağ elde sulu lezyon olarak kliniğe yansır.
  • Sağ Elde Hareket Kısıtlılığı: Kişide var olan kaşıntılı lezyonlar ve kaşıma sonucu gelişen ufak çaplı travmalar sağ elin kullanımının kısıtlanmasına neden olur.
  • Sağ Elde Akıntılı Lezyonlar: Bazı durumlarda sağ elde bulunan hastalığa eşlik eden bir enfeksiyon hastalığı olabilir. Bu durumda enfeksiyonu yaratan mikrobun salgıladığı bazı kimyasallar ve enfeksiyon sonucu hücrelerin ölümü işe hastada akıntılı lezyonlar gelişebilir.
  • Sağ Elde Morluk Oluşumu: Kişide var olan kaşıntı, kaşıntı sonucu kaşıma olayı cilt altında bulunan küçük damarların harabiyete uğramasına neden olur. Harabiyete uğrayan damarlar cilt altına kanar, bu durum kişide morluk oluşumu olarak gözlemlenir.
  • Sağ Elde Kuruluk: Sağ elde görülen bazı deri hastalıkları kişide el kurumalarına yol açabilir.
  • Sol Elde Kaşıntı: Sağ elde bulunan ve kaşıntıya yol açan bazı enfeksiyon hastalıkları; sağ elin sol elle temas etmesi sonucu sol ele de bulaşıp kaşıntıya yol açabilir.
  • Sol Elde Kızarıklık: Sağ el derisini etkileyen bazı deri hastalıkları ve enfeksiyon hastalıkları sol elin derisini de etkileyip bu elde de kızarıklık oluşumuna yol açabilir.

Sağ El Kaşınması Nedenleri Nelerdir?

Pek çok deri hastalığı ve enfeksiyon hastalıkları sağ elde kaşıntı oluşumuna neden olabilir. Bu hastalıklar kişide deride sonlanan serbest sinir uçlarını harekete geçirerek uyarır. Bu durum hastada kaşıntı oluşumuna neden olur. Sağ el kaşınmasına en sık yol açan etkenler;

  • El Mantarı: El mantarı; el sırtında, parmak aralarında yada avuç içinde mantar adlı mikroskobik (çıplak gözle görülemeyen, mikroskopla görülebilen) yada makroskobik(çıplak gözle görülebilen) canlıların çoğalması sonucu oluşan enfeksiyonlardır. Bu mantarlar derideki serbest sinir uçlarını uyararak el kasılmasına neden olur.
  • Elin Bakteriyel Enfeksiyonları: Bakteriler; gözle görülmeyecek kadar küçük yapıda olan canlılardır bu canlıların el derisinde çoğalması ve enfeksiyon oluşturması durumuna elin bakteriyel enfeksiyonları denir. Bakteriler de mantarlara benzer şekilde derideki serbest sinir uçlarını uyararak kaşıntı oluşumuna neden olur.
  • Atopik Dermatit (Egzama): Egzama; avuç içleri ve el sırtı başta olmak üzere parmak araları, el bilekleri ve tırnak yataklarında kaşıntı, kızarıklık, kabarıklık ve çatlak oluşumu ile giden bir hastalıktır. Özellikle deterjan, çamaşır suyu gibi kimyasallarla sık temas eden insanlarda atopik dermatit oluşum sıklığı artmıştır.
  • Bazı Metabolik Hastalıklar: Diyabet (Şeker hastalığı) ve hipertansiyon gibi bazı hastalıklarda kişide elin kan dolaşımı bozulabilir. Bu durumda elde kaşıntı, şişlik, kızarıklık oluşumu görülebilir. 
  • Alerjik Durumlar: Vücutta alerji oluşumuna yol açan nesnelerle temas, bu nesnelere karşı hassasiyeti olan kişilerde alerjik durumlara neden olur. Özellikle yüzük, bileklik, saat gibi nesnelerle uzun süreli temasta bu kişilerde kaşıntı, kızarıklık, şişlik oluşumu göze çarpar.

Sağ El Kaşınması Teşhisi

El kaşınması; hastanın kendi hissettiği bir semptom olup, hekime başvurma şikayetini oluşturur. Hekim bu kaşıntıya ek olarak var olan semptomları değerlendirip hastanın tanısını koyar ve tedaviye başlar.

Sağ el kaşınmasına yol açan etkenin bulunmasında kullanılan teşhis yöntemi; Anamnez ve Fizik Muayene yöntemidir. Anamnez hastanın hastalığı hakkında yaşadığı şikayetleri dile getirmesidir. Sağ el kaşınmasına sahip Hastalar kaşıntıya ek olarak kızarıklık, yanma, soyulma, çatlak oluşması ve sulu lezyonlardan yakınırlar. Hekim hastanın şikayetlerini dinler, şikayetlerin ne zamandır var olduğunu, attırıp azaltan etkenleri, hastanın ek hastalıklarını ve kullandığı ilaçları, hastanın gün içerisinde ne sıklıkla ellerini yıkadığını sorgular. Ardından fizik muayeneye geçer.

Fizik muayenede hekim hastanın el derisini, el sırtını, tırnak diplerini ve tırnak yapısını kontrol eder. Bu muayeneden sonra tanıyı koyar ve tedaviye başlar.

Sağ El Kaşınması Tedavisi

Sağ el kaşınmasının iyileşmesi; kaşıntıya yol açan etkenin bulunması ve bu etkene yönelik uygulanacak olan tedavi ile olur. Hastalarda kaşıntıya yol açan etkene yönelik Medikal Tedavi uygulamaları yapılır. Altta yatan hastalığa bağlı olarak yaklaşık 7-10 gün içinde hastada düzelme olur. 

Sağ El Kaşınması Tedavi Edilmezse Ne Gibi Komplikasyonlara Yol Açar?

Sağ el kaşınması tanı konulduğunda altta yatan nedenin bulunup ortadan kaldırılmasını gerektiren bir hastalıktır. Kişide tedavi uygulanmadığında; sürekli kaşıntı, kaşıma sonucu küçük çaplı kanamalar, bu kanamaların deri altında birikmesi sonucu morluk oluşumları, kuruluk ve çatlaklar görülebilir. Bu durum kişide oldukça özgüven düşürücü ve psikolojik olarak çöküntü oluşturabilecek semptomlardır. Bu yüzden hastaya mutlaka tanı konulup tedavi uygulanmalıdır.

Sağ El Kaşınmasına Ne İyi Gelir? Ne İyi Gelmez?

Sağ el kaşınması mutlaka tanı konulup tedavi uygulanması gereken hastalıklardandır. Hastada el kaşınmasını oluşturan risk faktörlerini ortadan kaldırmak ve uygulanacak bazı uygulamalarla bu hastalıktan kurtulmak mümkündür. Sağ el kaşınmasında kişinin yapabileceği davranışlar şöyle sıralanabilir.

  • Kişide atopik dermatite bağlı gelişen el kaşınması varsa; bu durumda hastada atopik dermatite yol açan etkenler ortadan kaldırılmalıdır. Hastanın çamaşır suyu, deterjan gibi kimyasallarla uzun süreli teması engellenmelidir.
  • Kişide alerjik reaksiyona bağlı gelişen sağ el kaşınması varsa; bu durumda kaşınmaya yol açan etken bulunup ortadan kaldırılmalıdır. Bu kişiler çoğunlukla sahte yüzük, bileklik, saat gibi takıların ciltle teması sonucu kaşıntı ve kızarıklıktan yakınırlar. Bu durumda hastanın bu takıları kullanması engellenmelidir.
  • Kişide metabolik hastalığa bağlı varolan sağ el kaşınmasında bu hastalıkların kontrolü düzenli bir şekilde yapılmalıdır. Düzenli yapılmayan kontroller kişide daha büyük sağlık sorunlarının oluşmasına neden olur.
  • Hastada mantar enfeksiyonunun varlığında bu enfeksiyonu önlemeye yönelik davranışlar uygulanabilir. Bunun için hastanın ellerini nemli bırakmaması, ellerini terletecek eldivenleri kullanmaması, ellerini çok sık yıkamaması önerilir. Çok sık yıkanan eller el yüzeyinde bulunan yararlı bakterilerin ölmesine sebep olup kişide mantar enfeksiyonu oluşumu için risk oluşturur.
  • Hastada mantar enfeksiyonu veya bakteriyel enfeksiyon teşhis edilmişse; bu durumda hastanın kullandığı havlu, sabun, eldiven gibi kişisel eşyaları ayrılmalıdır. Bu nesnelerin diğer hastalarla temas etmesi bu enfeksiyonların o kişilere de geçmesine neden olur.
  • Mantar enfeksiyonu bulunan kişiler günde birkaç kez sarımsağı ellerine sürdüğünde mantar enfeksiyonunda azalma görülür.
  • Hastalar kaşıntıya ek olarak ellerde kuruluk ve çatlaklardan şikayet ediyorlarsa; bu durumda nemlendirici kremler, çay ağacı yağı ve zeytinyağı gibi besleyici ürünler kullanılabilir. Bu ürünler akşamları el sırtına ve avuç içine uygulanır, ele temiz bir eldiven geçirilir. Bu ürünlerin gece boyunca ele temas etmesi sağlanır. Belli bir süre kullanımdan sonra hastada el çatlakları ve kuruluklar azalır.

Sağ El Kaşınmasında Kullanılan İlaçlar

Sağ el Kaşınmasında kaşınmaya yol açan etkenler bulunup tedavi edilmelidir. El kalınmasının tedavisinde hemen her zaman medikal tedavi uygulaması yapılır. Medikal tedavi uygulamasında kullanılan ilaçlar şöyle sıralanabilir:

  • Antibiyotik İlaçlar: Bu ilaçlar hastada var olan bakteriyel enfeksiyonlar ve bu enfeksiyonların el derisinde yarattığı kaşıntı, kızarıklık, şişlik gibi semptomların tedavisinde kullanılır. İçerik olarak amoksisilin, klavulanik asit, siprofloksasin, ofloksasin, moksifloksasin, ampisilin, gentamisin gibi maddeleri barındıran bu ilaçlar yan etki olarak en sık bulantı, kusma, kabızlık, ishal, deri reaksiyonları gibi semptomlara yol açarlar. Bu semptomlar hastayı rahatsız edecek düzeye ulaştığında ilaca ara verilmeli, mutlaka hekime başvurulmalı ve tedavi olunmalıdır.
  • Antifungal İlaçlar: Bu ilaçlar hastada var olan mantar enfeksiyonunun tedavisinde kullanılır. İçerik olarak ketokonazol, flukonazol, itrakonazol, amfoterisin B gibi maddeleri barındıran bu ilaçların en sık görülen yan etkileri karın ağrısı, halsizlik, bulantı ve kusma şikayetleridir. Bu semptomlar hastanın tolere edemeyeceği düzeye ulaşırsa hekime başvurulmalıdır.
  • Kortizon Tedavisi: Hastada var olan atopik dermatit durumunda reçete edilen ilaçların başında kortizon gelir. İçerik olarak kortizon, hidrokortizon, metilprednizolon, fludrokortizon, betametazon gibi maddeleri barındıran bu ilaçlar hastada var olan kaşıntı ve kızarıklık semptomlarının giderilmesine yardımcı olur. Bu ilaçların en sık görülen yan etkisi cildi hassas olan kişilerde yarattığı deri reaksiyonlarıdır. Böyle bir durumla karşılaşıldığında ilaca ara verilmeli ve mutlaka doktorla iletişime geçilmelidir. 

Sağ El Kaşınmasında Hangi Doktora Gidilir?

El kaşınması ve diğer deri hastalıkları ile esas olarak ilgilenen, hastalığa tanı koyan ve gerekli tedaviyi uygulayan bölüm Dermatoloji (Deri ve Zührevi Hastalıkları) bölümüdür. Dermatoloji hekimi hastayı detaylı muayene eder, hastanın öyküsünü sorgular ve hastalığa tanı koyar.

Hastalar sağ elde kaşıntıya ek olarak kızarıklık, şişlik, sulu lezyonlar, akıntılı lezyonlar, sağ elde hareket kısıtlılığı, el sırtında çatlak oluşumu, sol elde kaşıntı ve şişlik durumu yaşadıklarında vakit kaybetmeden hekime başvurmalıdır.

Makaleyi faydalı buldun mu?
4
1
Makeleyi Paylaşın

Sağ El Kaşınması ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular

Sağ el kaşınması ne anlama gelir?

Sağ el kaşınması toplumda bir batıl inanış olarak kişinin zengin olacağı, maddi durumunun iyiye gideceği ya da eline yüklü bir miktarda para geçeceği anlamını taşısa da tıbben böyle bir durum söz konusu değildir. Tıbben sağ el kaşıntısı atopik dermatit, alerjik reaksiyonlar, bazı metabolik hastalıklar ya da mantar hastalıklarına bağlı gelişir. Tedavide de bu hastalıkları iyileştirmeye yönelik medikal tedavi uygulamaları yapılır.

Dr. Büşra Ular