Saç Simülasyonu Nedir?

Saç simülasyonu, cerrahi bir kellik giderme operasyonu olmamakla birlikte aslında makyajın saç derisine uygulanmasıdır

Orijinal ismi "Micro Pigmentation" olan ve Türkçede "Saç Simülasyonu" olarak ifade edilen işlem, makyajın saç derisine uygulanmasıdır. Cerrahi olmayan bir kellik giderme yöntemi olarak da tanımlanabilir. Saç simülasyonu tamamlayıcı bir yöntemdir ve saç ekimi ile ilişkili değildir. Genellikle kısa saç yapısına sahip bireylerde başarılı sonuçlar görülmektedir. Saçkıran gibi saç derisi problemlerinin çözümü için de etkili bir yöntemdir.

Saç dövmesi adıyla da bilinen saç simülasyonu, saç kıllarının taklit edilerek kellik bulunan saç derisine pigmentasyon (boyama) şeklinde uygulanmasıdır. Saç simülasyonu yalnızca kellik olan kişilerde ve yalnızca erkeklerde değil; kadınlarda da rahatlıkla uygulanabilmektedir. İşlemin en büyük avantajı, saç ektirme operasyonlarında meydana gelen izlerin söz konusu olmamasıdır. Ayrıca saç simülasyonu yaptıranlar, işlemin ardından normal hayatlarına dönebilmektedir.  

Saç Simülasyonu Nasıl Yapılır?

Saç simülasyonu, saçlı görünmesi istenen bölgenin küçük saç efektleri ile boyanması işlemidir. Genel olarak bir normal ve bir rötuş olmak üzere 2 seansta (3-6 saat arası) işlem tamamlanır. Bu uygulamada kullanılan özel biyolojik boyalar, kişinin cilt özelliklerine bağlı olarak 2 ila 5 yıl arasında kullanım avantajı sunar. Bu süre sonunda uygulanan boya, bölgeden tamamen uzaklaşır.

  • Çoğunlukla insan vücudu ile büyük bir uyumluluğa sahip altın elementinden imal edilen iğneler ile saç simülasyonu yapılmaktadır. 
  • Hiç saç olmayan bölgeye uygulanacak işlemlerle, saç olan bölgelere uygulanacak işlemler için aynı iğneler kullanılmaz. 
  • Saç teli kalınlığına göre iğne seçimi yapılmaktadır. 
  • Saç simülasyonu için estetik merkezlerine başvurulduğunda ilk olarak nasıl bir çalışma yapılacağı belirlenir. Kişinin mevcut saç görünümü ve işlemden beklentileri burada en önemli kriterdir. 
  • Uygulanacak saç tipi seyrekse gölgelendirmeye yönelik daha yoğun bir çalışma yapılır.
  • Eğer kişide hiç saç yoksa daha ince boya dokunuşlarıyla çalışma yapılır. Burada amaç kişinin saçı varmış ve kısa kesmiş gibi görünmesini sağlamaktır.
  • Kadınlarda saç simülasyonu işleminde, bölgenin daha yoğun ve koyu görünmesi amaçlanır. Farklı iğneleme tipleri, farklı tür boyalar ve farklı renk seçenekleri değerlendirilir. 

Dövme Yöntemi ile Saç Simülasyonu

Dünyada en yaygın talep gören simülasyon yöntemlerinden birisi dövme yöntemidir. Yüzeysel bir uygulama olarak nitelendirilen bu yöntemde, zaman içerisinde tıpkı boya yönteminde olduğu gibi renk değişiklikleri ortaya çıkar. Kullanım süresinin ne kadar uzun olacağı ise kullanılan boyanın kalitesine, uygulamadaki deneyime ve cilt tipine göre değişkenlik gösterir.

Bilgisayar Destekli Saç Simülasyonu

Saç dövmesi olarak da adlandırılan simülasyon uygulamalarında daha başarılı sonuçlar elde edilebilmesi için bazı bilgisayar yazılımları kullanılmaktadır. Herkesin saç tipi, saç teli kalınlığı, saç rengi ve baş tipi farklıdır. Bilgisayar desteği ile yapılan saç simülasyonunda bu tür farklılıklardan doğan sonuçlar rahatlıkla gözlemlenmektedir. Uygulama yapılmadan, uygulama sonrasında nasıl bir görünüm kazanılacağı ve ne kadar doğal olacağı anlaşılabilmektedir.

Kimler Saç Simülasyonu Yaptırabilir?

Erkek veya kadın fark etmeksizin isteyen herkes saç simülasyonu işlemi için elverişlidir. Fakat estetik bir müdahale olduğundan, bireyin bu işlem için psikolojik olarak hazır olması gerekmektedir. Genel olarak saç simülasyonuna ihtiyaç duyanları şu şekilde gruplandırabiliriz:

  • Saçları seyrek olan erkek ve kadınlar
  • Daha önceden saç ektirme operasyonları geçirip, istediği sonucu alamayanlar
  • Çeşitli nedenlerden dolayı saç dökülmesi yaşayanlar
  • Kafasında hiç saç teli olmayan kişiler

Bu grup arasında özellikle saçları seyrek ve kısa olan kişiler için saç simülasyon uygulamaları başarılı sonular verir. İşlem sonunda kişi aynaya baktığında; simülasyon sayesinde o bölgede saç varmış gibi gözüktüğünü unutarak, gerçek saça sahip olduğu izlenimine kapılır.

Saç simülasyonu, hiç saçı olmayan kişilerde bir numara saç tekniği uygulanarak gerçekleştirilir. Özellikle kafasının üst bölgesinde saçı olmayıp da yan bölgelerinde saçı olanlar için güzel görsel sonuçlar elde edilir. 3 numara saç simülasyonu da kısa saça sahip kişiler üzerinde yapılır. Bu işlem sonucunda da doğal bir görünüm kazanılır.

Saç Simülasyonu Efektleri

Saç simülasyonunda başarıya ulaşmak için uygulayıcının deneyimi ve sanatkarlığı büyük bir önem taşır. Hangi tip saçlara hangi tasarımların uygulanabileceği, hangi tür malzeme ve ekipman tercih edileceği, alın çizgisinin nereden başlayacağı ve nerede biteceği, saç teli kalınlığına göre hangi kalınlıkta boya tanesi seçileceği gibi birçok faktör iyi bir simülasyon için doğru şekilde analiz edilmelidir. Genel olarak saç simülasyon yapan yerler 3 farklı efekt üzerinde durmaktadır.

1- Tıraşlanmış Efekti

Pigmentasyonda tıraşlanmış efekti çoğu kişiye uygulanabilen bir işlemdir. Kellik seviyesi birinci ve sekizinci seviye arasında olanlarda (Norwood Skalası'na göre) uygulanabilir. Erkeklerde tıraşlanmış efektinde sağlıklı ve genç bir görünüm elde edilmesi için alın çizgisinin iyi ayarlanması gerekmektedir.

2- Yoğunluk Efekti 

Norwood Skalası'na göre kellik seviyesi birinci ve üçüncü seviye arasındaysa yoğunluk efekti uygulanabilir. Daha çok diplerde seyrelme gözlenen ve kafasının üst bölümünde yeterli uzunlukta saça sahip olan kişilerde etkili görünüm elde edilmektedir.

3- Yara İzi (Skar) Kapama

Saç ekimi yaptıranlar, kaza ve travma nedeniyle saç derisinde yara olanlar için uygulanabilecek efektlerin en etkilisi yara kapama uygulamalarıdır. Saç pigmentasyonu işleminin yapılabilmesi için yaranın tamamen kalıcı olması gerekmektedir. Eğer mevcut yara iyileşme sürecindeyse, skar izi kapama simülasyonu uygulanmamalıdır. Bunun nedeni yaranın iyileşme sürecine olumsuz etki edebilecek olmasıdır.

Makaleyi faydalı buldun mu?
1
0
Makeleyi Paylaşın

Saç Simülasyonu ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular

Saç simülasyonu fiyatları nedir?

Saç simülasyonu fiyatları pek çok faktöre göre değişkenlik gösterebilmektedir ve sabit değildir. Saç simülasyonu yapan merkezlerin teknolojik donanımı, uygulamada kullanılan yöntemler, seansların uzunluğu ve saç tipi, fiyatların değişken olmasındaki nedenlerdendir.

Dr. Berna Babacan

Saç ekimi yaptıranlar, saç simülasyonu yaptırabilir mi?

Evet yaptırabilir. Saç simülasyonu yaptırmak isteyenlerin büyük bir çoğunluğu daha önceden saç ekimi yaptırmış kişilerdir. Saç ekimi sonrası transfer edilen köklerin bazen yeterli olmaması veya ekilen bölgenin istenilen sıklığa ulaşamaması sonucu simülasyon uygulaması yaptırılmaktadır.  

Dr. Berna Babacan

Saç simülasyonu zararları nelerdir?

Saç simülasyonu zararlı değildir. Fakat seçilecek olan uygulama merkezinin Avrupa standartlarında sertifikalara sahip olduğundan, güvenlik ve hijyen kurallarına önem verdiğinden emin olunmalıdır. Fakat deri hastalıklarına sahip olan kişilerin, simülasyon yaptırmadan önce uzman hekimden görüş almaları önerilmektedir.

Dr. Berna Babacan

Saç simülasyonu doğal görünür mü?

Profesyonel bir simülasyon işlemi sonucunda saçın doğal bir görünüme kavuşması mümkündür. Uygulamanın başarısı, saç simülasyonu yapılan merkezin ekipman donanımına, uygulanacak boya tipine, uygulama yapacak olan kişinin özenine ve deneyimine bağlıdır. Yaş, cilt tipi, renk tonu ve mevcut saç tipi dikkate alınarak gerçekleştirilen işlemlerde etkili sonuçlar ortaya konabilmektedir.

Dr. Berna Babacan

Saç simülasyonu uygulaması can acıtır mı?

Saç simülasyonu uygulamalarında hafif bir sızlama ve acı hissi gözlemlenebilmektedir. Fakat bu rahatsızlık verici boyutta değildir. Ayrıca işlem sonunda herhangi bir ağrı veya sızıdan söz edilmez. Uygulama yaptıran çoğu kişi acıdan şikayet etmemektedir.

Dr. Berna Babacan

Saç simülasyonu kalıcı mıdır?

Kalıcı değildir. Uygulama sonunda doğal bir görünüme kavuşulsa da bu görünümün bir son kullanma tarihi vardır. Saç simülasyonunda tercih edilen teknik, kişinin saç yapısı, uygulanan saç boyasının kalitesi ve diğer birçok faktöre göre 2-5 yıl sonra doğal görünümü kaybetmeye başlar.

Dr. Berna Babacan