Saç Klonlama Nedir?

Saç klonlama, yaşanan saç problemleri açısından özel tasarlanıp geliştirilmiş, hücrelerin arasında bir bağlantı oluşturmaya dayalı olan özel tip bir uygulamadır.

Saç klonlama, her şekilde yaşanan saç problemi açısından özel tasarlanıp geliştirilmiş, hücrelerin arasında bir bağlantı oluşturmaya dayalı olan ve türlü maddelerin bir araya gelip oluşturduğu kombinasyonlardan meydana gelen özel tip bir uygulamadır. Bu teknikte “ektraselüler matrix” adında bir materyal kullanılmaktadır. Bu materyalin kullanılması sonucunda uygulanan teknikle doku üretimi sağlanarak hücrenin modellemesi yapılır.

“Klonlama” kelimesinin anlamı “kopyalama” şeklindedir. Tıbbi açıdan klonlama kelimesi ise hücre, gen ya da canlı dokuların bazı belli yöntemlerin kullanılıp kopyalanmasıyla çoğaltılması şeklinde açıklanabilir. Bu noktada klonlama uygulamasının hücre tedavisi ile direkt olarak bir ilgisi bulunmamaktadır. Klonlama çok daha farklı olan önemli bir uygulama ve araştırma yöntemidir. Saç klonlama yalnızca saç köklerine özel şekilde geliştirilmiş ve kişinin saçlarının tekrar çıkmasını sağlayan bir tür saç ekim tekniği olarak açıklanmaktadır.

Saç klonlama, temelde estetik amaçlı olsa da işlem bakımından tamamıyla tıbbi bir müdahale ve uygulama olduğu unutulmamalıdır. Dolayısıyla bu işlem tıbbi bilgi ve tecrübe gerektirmektedir. Bu noktada hem doku ve genetik mühendislerinin hem de onlarla beraber tıp doktorlarının çalışması neticesinde bu yöntem geliştirilmiştir. Bu yöntemde kişiden alınmış olan örnek saç kökü, gerekli şartların mevcut olduğu laboratuvar ortamında birtakım uygulamalar neticesinde kopyalanır ve bu yöntem, kişiye ekim yapılabilmesine olanak tanır.  

Saç Ekme Yöntemleri

Saç ekme yöntemleri, farklı tekniklerle uygulanıp saç problemi yaşayan kişilere çözüm sunmaktadır. Bu noktada saç klonlama tedavisi alanındaki gelişmeler devam ederken; kellik ve saç dökülmesi gibi sorunlar açısından farklı yöntem ve uygulamaların geliştirilmesine de devam edilmektedir.

En fazla yapılan ve tercih nedeni olan yöntem ise saç ekimi yöntemidir. Saç ekimi ile ense üzerindeki sağlıklı olan ve nakil için uygun durumdaki saçların alınması ve dökülmüş bölgeye transfer edilmesi adımları takip edilir. Saç ekimi alanında uygulana birkaç değişik teknik vardır. Bu saç ekim yöntemleri ise en genel şekliyle üç ayrı başlıkta toplanır:

FUE Tekniği

Kişinin ense bölgesi üzerindeki nakil için uygun durumdaki kıl köklerinin alınması ve sonrasında özel bir uygulama kullanılarak ayrıştırılması, ekim olacak alana yerleştirilmesi ile bu teknik gerçekleştirilir. Fue tekniği, kısa zamanda kellik sorununa kalıcı olarak çözüm sunar. Operasyonun ardından birkaç ay süre geçmesiyle tekrar çıkmaya başlamış olan saçlar, ortalama olarak 1 yıl ardından kalıcı şekilde uzamaya başlar. Saç köklerinin çıkması da kişinin hayatı boyunca devam eder.

DHI Tekniği

Kişinin ense bölgesi üzerinden ya da göğüs veya saç bölgesi üzerindeki kıl köklerinin alınma işlemidir. Ardından bu kıl kökleri, sorunlu deri üzerine mikro yuvalar açılıp yerleştirilmektedir. Bu yerleştirme işlemiyle de DHI tekniği tamamlanmış olmaktadır. Bu yöntemde herhangi bir dikiş atılmadan, kesi atılmadan ve kanama yaşanmadan işlem gerçekleştirilir. Mikron seviyesinde kalınlıkları bulunan iğnelerle gerçekleştirilen bu yöntem, hemen hemen hiç iz bırakmaz ve kişi üzerinde kesin sonuçlar verir.

Oto Saç Klonlama Tekniği

Halk dilinde yalnızca “saç klonlama” şeklinde de adı geçen bir tekniktir. Oto saç klonlama tekniğine, aynı zamanda “saç aşılama” yöntemi de denmektedir. Bu yöntemde uyumakta olan kök hücreler, mevcut folikül hücreleri modeller ve yeni saç çıkışını sağlamaktadır.

Saç Klonlama Kimlere Yapılır?

Saç klonlama yapılan kişiler, birtakım saç sorunları yaşayan kişilerdir. Buna göre saç ekimi yaptırabilecek olan kişiler ve bilinmesi gerekenler şu şekildedir:

  • Bu noktada saçları seyrelmiş ya da dökülmüş ama sağlıklı durumda olan bir kişi, saç klonlama yöntemi ile saç ekimi uygulaması yaptırabilir. 
  • Saç klonlama yaptıracak olan kişilerin, en az 24 yaşında olması gerekmektedir. 
  • Kişinin saç klonlamayı etkileyecek herhangi bir sağlık probleminin olmaması gereklidir. 
  • Cinsiyet, saç klonlama kararının alınması noktasında belirleyici olan bir faktör değildir.

Saç Klonlama Nasıl Yapılır?

Saç klonlama yapılışı ile ilgili takip edilen teknik ve uygulamalar şu şekildedir:

  • Saç klonlama işlemi, donör olan bölge üzerinden bir veya birkaç adet greftin çıkarıldıktan sonra eşeysiz üreme yolu üzerinden çoğaltılıp, standart olan saç ekim yöntemleri uygulanarak saçsız olan bölgeye yerleştirilmesiyle gerçekleştirilir. (Eşeysiz üreme: Organizmanın kendi genlerini kullanarak yeni canlı üretmesi)
  • Klonlanması hedeflenen kıl kökü, verici olan bölgeden alınır.
  • Kıl kökü alındıktan sonra klonlama işleminin gerçekleştirileceği laboratuvara gönderilir.
  • Gönderildiği laboratuvarda bu kıl kökleri çoğaltılır. 
  • Ardından bu kıl kökleri, ekimin gerçekleştirileceği yere gönderilir.
  • Kültürleme esnasında meydana gelen hücre bölünmesi sonucunda yeni kıl kökleri ortaya çıkar. 
  • Çoğaltılmış olan kıl kökleri, var olan ekim yöntemleri kullanılarak saç kaybı meydana gelmiş olan alana ekilir ve işlem bu şekilde tamamlanır. 
  • Laboratuvar ortamında çoğaltılmış olan saç kökü, kişideki saçsız bölgeye ekilmesinin ardından ortalama 11 ay sonunda büyüme göstermektedir. 

Saç Klonlama Tedavisi Riskleri

Saç klonlama tedavisi riskleri, genel olarak kanser hastalığı ile ilişkilidir. Bazı uzmanlar, bu yöntemin, kişinin hücrelerini mutasyona soktuğunu ve bu nedenle kansere dönüşme riskinin bulunduğunu ileri sürmektedir. Bu yüzden mevcut olan bu risk, minimum düzeye indirilmeden önce saç klonlama tedavisinin de tıbbi bir tedavi yöntemi olarak onay görmemesi normal görülmüştür.

Onay görmesi ardından kök hücre yöntemiyle saç klonlama uygulaması; kişide görünür bir yara izine neden olmadığından dolayı saç dökülme sorunu yaşayan pek çok kadın ve erkek açısından çok cazip ve etkili bir alternatiftir. Ayrıca bu tıbbi prosedür kapsamında elde edilen sonuçlar hem hızlı hem de kalıcı şekilde olabilmektedir.

Saç Klonlama Sonrası Sonuçları

Saç klonlama sonrası kişide gözlemlenen sonuçlar, kök hücrelerin bu kopyalama tekniğiyle taze doku üretimi yapıp tekrar uzamasını sağladığı yönündedir.

Makaleyi faydalı buldun mu?
0
0
Makeleyi Paylaşın

Saç Klonlama ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular

Kök hücre saç ekimi nedir?

Kök hücre saç klonlama ile beslenmiş olan saç derisi üzerine ekim yapılmış saçların beslenmesi ve tutunması desteklenmiş olur. Bu sayede ekim uygulaması da çok daha verimli bir şekle gelir. Bu nedenle kök hücre destekli olarak yapılan organik saç ekim yöntemi, bugün çok sık tercih edilmektedir.

Dr. Deniz Gölgeli

Oto saç klonlama nedir?

Oto saç klonlama tekniği, halk ağzında daha çok “saç klonlama” şeklinde isimlendirilir. Ancak bu oto saç klonlama ya da diğer adıyla saç aşılama tekniği, başka tip bir yöntemi ifade etmektedir. Uygulanan bu yöntem ile kişiden alınmış olan saç köklerindeki hücrelerin arasında bir bağlantı etkinleştirilerek folikül hücreler bu şekilde modellenir. Sonra da kişiye yeniden enjekte edilir. Belirli bir zaman diliminin geçmesinin ardından canlanıp kuvvetlenen saç köklerinden ve saç derisi üzerinden yeni saçlar çıkmaya başlamaktadır. Dolayısıyla etkili bir saç ekim uygulamalarından bir tanesi olarak tercih edilir.

Dr. Deniz Gölgeli

Saç klonlama nerede yapılıyor?

Saç klonlama işlemi özel hastanelerde, özel sağlık kuruluşlarında ve saç ekim merkezlerinde yapılmaktadır. Saç klonlama yapılan yerlerde yeterli donanım, gerekli şartlar ve eğitimli sağlık personellerinin olmasına dikkat edilmelidir. Detaylı bir araştırma sonrasında tercih edilen merkezden gidip bilgi alınması ve işlem için tercih edilecek uygulama yöntemlerinin öğrenilmesi tavsiye edilir.

Dr. Deniz Gölgeli