Rota Virüsü Aşısı Nedir?

Rota virüsü aşısı, çocukların bağırsak sistemlerinde, karaciğer, böbrek, lenf nodları ve santral sinir sistemlerinde görülen enfeksiyonlara karşı yapılan aşıdır

Rota virüsü aşısı , 5 yaş altı çocukların bağırsak sistemlerinde ayrıca karaciğer, böbrek, lenf nodları ve santral sinir sistemi gibi bağırsak dışı sistemlerde de görülebilen enfeksiyonlara neden olan rota virüsüne karşı yapılan tedavi aşısıdır. 1980‘li yıllarda başlanan aşı çalışmaları 2000’li yıllarda lisansa kavuşmuştur.

Genellikle çocuklarda ishal ve kusma durumları ile belirti gösteren rotavirüs, aslında sadece gastroenterit bir bulgu değildir. Günümüzde yapılan tespitler ve araştırmalar nihayetinde nörolojik durumlarda dahi saptanan ve sistemik bulgulara yol açan bir virüs çeşidi olarak bilinmektedir.

Ülkemizde 5 yaş altı çocukların ishal nedeniyle götürüldükleri hastanelerde, hastalık nedenlerinin %38 gibi bir kısmının rota virüsü olduğu tespit edilmiştir. Özellikle ağır ishal durumu ile hastaneye yatışların %53’lük bölümünü bu hastalık oluşturmaktadır.

Rota Virüsü Aşısı Yan Etkileri

İlk çıkan aşı 1990’lı yılların sonunda başarıya ulaşamadığı ve bir çok yan etkisi olduğu saptandığı için kaldırılsa da 2000’li yıllardan günümüze kadar oldukça gelişmiş ve neredeyse ilk çıkan aşıda görülen yan etkilerin tamamına yakını yeni 2 aşı ile ortadan kalkmıştır.

Neredeyse bütün hap, şurup ve aşı gibi ilaçların yan etkileri vardır ve bu yan etkiler ilaç prospektüslerinde açık şekilde ifade edilir. Bu ifadelerde sıklıkla görülen yan etkiler ve nadir görülen yan etkiler olarak 2 ayrı başlık altında sunulur. Olası ve nadir olarak görülen bu etkiler aşağıdaki gibidir.

Bunlarla birlikte sadece Rota Virüsü aşısına karşı değil, herhangi bir aşı sonrası gelişebilen alerjik reaksiyonlar da görülebilmektedir.

Bebeklerde Rota Virüs Aşısı

Bebekler birçok farklı hastalığa karşı vücut yapısı olarak kabul edici niteliktedir, bağışıklık sistemi oturmayan bebekler birçok bakteri ve virüse kolayca yakalanabilmektedir. Bu gibi durumları ön görmek ebeveynlerin temel görevleri içerisinde yer alır.

Bazı hastalıklar, ağrı ya da rahatsızlık verici durumlar ile kendilerini belli etseler de çok hafif ve kişinin kendi kendine anlayamayacağı biçimlerde de karşımıza çıkmaktadır. Özellikle konuşma yetisi kazanmamış bebekler rahatsızlıklarını sadece ağlayarak belli ederler. 

Rotavirüs enfekte olmuş bir bebek hastalığın ilk aşamalarında hafif semptomlar gösterebilir. Bunun nedenini ebeveynlerin anlaması imkansızdır. Bebek ağlamalarının birçok nedeni olabileceği gibi bu durumlarda hastaneye başvuran ailelerin sıklıkla karşılaştığı cevap “bebeğinizin bir şeyi yok” olmaktadır. Bu hastalık ciddi tetkikler sonucunda öğrenilmektedir.

Gelişmekte olan ülkelerde çocuk ve bebek ölümlerinin en büyük nedenlerinden birisi olan rota virüsüne karşı, rota virüsü aşısı bebeklikte erken dönemde yapılır. Yapılan araştırmalar sonucu gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde ki aşılama faaliyetleri sayesinde rota virüsüne bağlı hastalıklar ve ölümler çok ciddi derecede azalmıştır. Bebeklerde rota virüsü aşısı erken tedavi sayesinde hayat kurtarıcıdır. Aşı hastalık belirtileri görülmeden de önce yaptırılmalıdır. 

Makaleyi faydalı buldun mu?
0
0
Makeleyi Paylaşın

Rota Virüsü Aşısı ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular

Rota virüs aşısı gerekli mi?

5 yaşa kadar neredeyse bütün çocuklar bir kez bu hastalığa enfekte olur. Bu hastalığın Hijyen koşullarına bakmaksızın benzer şekillerde kendisini göstermesi de rotavirüs aşısı gerekli mi sorusuna yanıt niteliğindedir. Erken teşhisin önemi erken tedaviye başlanmasından kaynaklanmaktadır bu sebepten ötürü, hastalıklara karşı önceden tedbir almak son derece önem taşımaktadır.

Int. Dr. Sinem Köse

Rota virüs aşısı yaptırılmalı mı?

Hastalıkla mücadele konusunda hafif belirtili durumlarda oral yolla alınan aşı seçimi yapılırken , daha şiddetli durumlarda kan şekeri dengesi korunması ve sıvı desteği önemlidir.Aileler unutmamalıdır ki rotavirüs aşısı yaptıranlar diğerlerine göre %70-80 oranında aşı başarısı sayesinde daha az hastalığa yakalanmaktadır.

Int. Dr. Sinem Köse

Rota virüs aşısı nasıl yapılır?

Monovalan Human Rotavirüs Aşı oral yolla 2 doz olarak 2. ve 4. ayda yapılmalıdır.

Pentavalan Human Rotavirüs Aşı oral yolla 3 doz olarak 2., 4. ve 6. ayda yapılmalıdır.

Int. Dr. Sinem Köse

Rotavirüs aşısı diğer aşılarla yapılırmı?

Rota virüs aşısının diğer aşılarla beraber kullanılmasında herhangi bir sakınca olduğu saptanmamıştır ve diğer aşılarla beraber kullanıma uygundur. Rotavirüs aşısı tedavisine başlayan bebekler şiddetli ishallere ve kusmalara karşı da korunmuş olmaktadırlar.

Int. Dr. Sinem Köse

Rota virüsü aşısı ateş yaparmı?

Rota virüs aşısının ateş yapması ilacın yan etkileri içerisindedir. Ayrıca çok yaygın olarak görülür. Aşının yapıldığı her 10 bebekten 1 tanesinden fazlasında görülebilen bu durum endişe edilmemesi gereken bir durumdur fakat ateş farklı rahatsızlıkları tetikliyor ve bebek çok fazla terliyor yada ateşi beklenilenden fazla ise kesinlikle doktora gidilmesi gerekmektedir.

Int. Dr. Sinem Köse

Rota virüs aşısı sağlık ocağında yapılır mı?

Rotavirüs aşısı oral ( ağız yolu ile ) yolla alındığı için sağlık ocaklarında, özel polikliniklerde, hastanelerde ve aile sağlık merkezlerinde yapılır. İşlem basit bir işlem olduğu için sonrasında klinikte bekletilmez ve eve gönderilir.

Int. Dr. Sinem Köse

Rota virüs aşısı ne zaman yapılır?

Rota virüs aşısına bebek 1.5 -2 aylıkken başlanmalı ve ilk dozu için 3 ayı geçmemesi önemli görülmektedir. Aşı tedavisinin en geç 6-8 ay kadar içerisinde tamamlanması planlanmalıdır. 2 doz ve 3 doz olarak uygulanan aşılar 2 doz için ön görülen bitiş süresi 6 ay olarak 3 doz uygulaması için 8 ay maximum bitiş süresi olarak görülmektedir.

Int. Dr. Sinem Köse

Rotavirüs aşısı hangi aylarda yapılır?

Mevsimseler olarak düşünüldüğü zaman rotavirüs aşısı hangi aylarda yapılır için cevap ise yaz aylarından öncedir. Çünkü bakteriler için sıcak daha hızlı yayılma koşullarının başında gelir. Virüse yakalanmadan önce aşı yapılması virüse karşı dayanıklılığı arttırarak hastalığın ciddi sonuçlarının önüne geçilmesi anlamına gelir.

Int. Dr. Sinem Köse