Romberg Testi Nedir?

Romberg testi vücudun denge probleminin sağlamlığını ölçmek amacıyla iç kulağın dengeyle ilgili bölümünün incelenmesidir

Baş dönmesi ve denge bozukluğu şikayetleri, KBB ve Odyoloji kliniklerinde en sık rastlanan başvuru sebeplerinden biridir. Baş dönmesi veya denge bozukluğunun altta yatan asıl sebeplerinin tanımlanabilmesi için yapılacak denge testlerinin doğru tercih edilmesi değerlendirilmesi ve uygulanması gerekir.

 Bu çerçevede baş dönme ve denge bozukluğu değerlendirmesinde ilk ve en önemli adım olarak şikayetlerin ne zaman başladığı önem taşır. Baş dönmesi ve denge bozukluğunun ne kadar süreyle devam ettiği, ilaç kullanımı ve görme bozukluğu olup olmadığı değerlendirilebilir. Bununla birlikte mide bulantısı ve kusma, yürüme bozukluğu gibi belirtilerin ayrıntılı bir biçimde incelenmesi gerekebiliyor.

Vücudun denge problemi açısından sağlamlığını ölçen test olarak bilinen romberg testi iç kulağın dengeyle ilgili bölümünün incelenmesini sağlayan yöntemlerden biridir. Romberg testi pozitif çıkan hastaların vücudunda denge probleminin yaşanacağı için problemin altındaki nedenler araştırılmaya başlanır. Araştırma neticesinde elde edilen bulgulara bağlı olarak uygun tedavi yöntemleriyle hastanın tedavisine başlanır.

Romberg Testi Nasıl Yapılır?

Romberg testi yapmak için hastanın ayakta ve ayakları bitişik, kafası dik ve kolları bitişik bir şekilde durması istenir. Bu şekli aldıktan sonra hastanın gözleri kapatılır. Görme duygusunun vücudun dengesini sağlamadaki rolü bu şekilde ortadan kaldırılır. Kişinin denge durumu gözlenir. Dengeyle ilgili herhangi bir sıkıntı yaşanıyorsa testin pozitif olduğuna hükmedilir. Bununla birlikte komple vücut olarak olmayıp sadece bir taraf için de denge problemi görülebilir. Bu sebeple hastada denge probleminin yaşandığı noktaya doğru düşme gözlenir.

Test sırasında kulaktaki komplikasyonlar ölçülür. Hasta denge probleminin yaşandığı tarafa düşme eğilimi gösterebileceği gibi ters tarafa da düşme eğilimi gösterebilir. İç kulakta bulunan denge ve uzaysal koordinasyondan sorumlu vestibüler sistemde sorun var ise hasta o tarafa doğru düşme eğilimi gösterir. Ancak kulakta bulunan salyangoz kısmında problem var ise hasta sorunlu olmayan bölgeye doğru düşme eğilimi gösterir.  Hastanın başı herhangi bir tarafa çevrildiğinde de öne veya arkaya düşme eğilimi göstermesi mümkündür.

Bu şekilde yapılan ve tamamlanan romberg testi özellikle denge şikâyeti yaşayan hastalara uygulanır. Denge problemi bazen farkında olmadan da ortaya çıkabilir. Devamlı veya ara ara kendini gösterebilen denge problemi için şüphelenildiği anda doktora başvurup romberg testi yaptırmak gerekebilir.

Denge Problemi için Yapılan Diğer Testler

Romberg testi haricinde denge bozukluğunu tanılamak ve tedavisine başlamak için farklı testler de yapılabiliyor. Bu testler şu şekilde sıralanabilir:

  • Diz ve Topuk Testi

Diz topuk testi hasta otururken ayak topuklarından birini diğer ayağının dizine doğru çeker. Santral patolojilerde hastanın bu testte başarılı olması beklenmez.

  • Tamden Romberg Testi

Denge rahatsızlığı yaşayan hastaların bir ayaklarını diğerinin önüne alarak önce gözler açık şekilde daha sonra da gözleri kapalı şekilde ayakta durması istenir. Denge problemi yaşayanlar bu testte gözleri kapalı olarak ayakta durmakta sıkıntı yaşayacaklardır.

  • Unterberger Testi

Unterberger testinde denge problemi yaşayan hastanın gözleri kapalıyken kollarını öne uzatarak olduğu yerde adım atması istenir. Periferik vestibüler sıkıntısı yaşayan hastalarda düşme eğilimi denge probleminin yaşandığı tarafa doğru olur.

  • Tek Çizgi Üzerinde Yürüme

Denge problemi yaşayan hasta bu testte düz bir çizgi üzerinde önce gözleri kapalı bir şekilde daha sonra ise gözleri açık bir şekilde yürümesi istenir. 6-8 metre uzunluğunda olan düz çizgi bitince dönüp tekrar başlanmalıdır. Bu birkaç kez tekrarlanmalıdır. Hastanın çizgi üzerindeki yürümesi gözlenmeli herhangi bir sapma olup olmadığı tespit edilmelidir. Periferik vestibüler patolojik sıkıntısı olan hastalar düz çizgi testinde başarısız olacaklarıdır. Test sırasında patolojinin olduğu tarafa sapma gözlenir.

Makaleyi faydalı buldun mu?
5
0
Makeleyi Paylaşın

Romberg Testi ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular

Romberg testi nasıl yapılır?

Romberg testi denge problemi yaşayan hastalara yapılır. Test sırasında hastadan dik bir şekilde ayakları kapalı ve gözleri açık durması istenir. Bu duruş esnasında hastadan gözlerini kapatması istenir. Periferik vestibüler patolojilerde göz açıkken denge sıkıntısı yaşamayan hasta göz kapalı olunca denge problemi yaşar. Bu çerçevede hastanın dengenin bozulduğu tarafa düşmesi beklenir. Ancak farklı durumlarda tam aksi yöne veya öne ve arkaya düşme gözlemlenebilir.

Dr. Berna Babacan

Romberg testi pozitif ne demek?

Romberg testi denge problemi yaşayan hastaların problemin kesin varlığı konusunda netice elde edilmesini sağlar. Test uygulanan hastanın testi pozitif çıkması durumunda hastanın denge tedavisine ihtiyaç duyduğu kanaatine varılır.

Test esnasında hastanın herhangi bir denge problemi yaşayıp denge probleminin olduğu tarafa veya ön ve arka tarafa doğru düşmesi testin pozitif olduğu anlamına gelir. Bu çerçevede hastanın denge bozukluğunun altındaki sebepleri araştırmak için ve için tedavi süreci başlar.

Dr. Berna Babacan

Romberg testi neyi gösterir?

Romberg testi denge probleminde gövdenin ve pelvik kulağının durumunu gösterir. Klasik romberg durumuyla tam olarak netleştirilemeyen denge problemleri için keskinleştirilmiş romberg testi uygulanır. Keskinleştirilmiş romberg testinde hasta düz bir çizgi üzerinde bir ayağı önde diğer ayağının da burnu hemen onun arkasında olacak şekilde ayakta durur.

Dr. Berna Babacan

Romberg belirtileri nelerdir?

Dengesizlik anlamında olan romberg çeşitli belirtilerle kendini gösterebilir. Özellikle gözlerin kapalı olduğu ve ayakta olunduğu durumlarda hasta denge problemi yaşar ve ayakta durmakta güçlük çeker. Bu günlük hayatta fark edilmeyecek şekilde de kendini belli edebilir. Sürekli bir hal olmayıp ara ara tekrar eden durumlarda dengesizlik görülebilir. Bu durumda derhal hekime başvurmak gerekir.

Dr. Berna Babacan

Denge testleri nasıl yapılıyor?

Denge testi yaklaşık olarak bir saat sürüyor. Denge testlerinde hastaya denge problemini ölçen özel bir gözlük takılır. Bu şekilde hasta dinlenme halindeyken belirtiler ve uyaranlar sırasındaki göz hareketleri takip edilir ve kaydedilir. Bu durumdaki hastanın göz hareketleri bilgisayar ortamında kaydedilerek hastalığın tanı ve teşhisi için belirleyici olur.

Dr. Berna Babacan

Baş dönmesi ve denge problemi aynı Mı?

Birbirine benzer iki kavram olan baş dönmesi ile denge problemleri zaman zaman karıştırılır. Baş dönmesi için çok farklı faktörler devreye girer ve vücudun dengesini sağlayan sistemler bundan etkilenebilir. Baş dönmesinde kişinin etrafı durmadan döner. Denge probleminde ise ayaktayken ve yürürken devamlı bir düşme hissi ve yalpalama meydana gelir.

Dr. Berna Babacan