Psikomotor Testi Nedir?

Kişilerin el becerisi ve tepki sürelerini ölçmeye yönelik yapılan psikomotor testi, Milli Savunma Üniversitesi bünyesinde faaliyet gösteren Hava Harp Okuluna girecek öğrenci adayları için uygulanır

Psikomotor testi, Milli Savunma Üniversitesi bünyesinde faaliyet gösteren Hava Harp Okuluna girecek öğrenci adayları için uygulanan testtir. Psikomotor testler, kişilerin el becerisi ve tepki sürelerini ölçmeye yönelik yapılır. Bu test cerrahlar için de yapılmaktadır. Testteki temel amaç ise pilot olmak için en iyi adayların seçilmesidir. Testte, kişinin mekanik görevleri yerine getirme başarısı, aldığı talimatları başarılı bir şekilde işleme koyması ve takip edebilme becerisi ölçülür.

Bu test bilgisayar ortamında uygulanmaktadır. Test sırasında kişilerin el, ayak ve göz koordinasyonu ölçülür. Dikkat ve dürtü karşısında tepki hızı değerlendirilir. Uçuş için gerekli olan algılama hızı, durumsal farkındalık ve seçici dikkat gibi yetenekler detaylı olarak ölçülmektedir.

Her pilot ve pilot adayı büyük bir sorumluluk alması sebebiyle psikomotor becerilere sahip olmalıdır. Bu testin sonuçları yüksek güvenilirlik sağlamaktadır.  Psikomotor testi bilgisayar ortamında kısa sürede yapılabilen bir testtir. Aday testte başarılı olduktan sonra Hava Harp Okuluna girebilir.

Psikomotor Testi Nasıl Yapılır?

Psikomotor 6 adımda yapılan bir testtir. Test sonucunda adaylar için “Geçti” ya da “Kaldı” şeklinde bir değerlendirme yapılır. Test adımları şu şekildedir;

1.Artı Testi: Bu testte joystick ve pedal aday tarafından birlikte kullanılır. Ekranın ortasında bir artı işareti yer alır. Sürekli farklı noktalara gitmeye çalışan bir top bulunur. Adayın yapması gereken topu artının içinde bulunan merkezde tutmaktır. Artı testinde, 100 saniyeden meydana gelen 3 aşama söz konusudur. Bu süre boyunca aday topu merkezde tutmak zorundadır. 2 boyutlu bu oyunda joystickle topu hareket ettirmek için aşağı yukarı hareket ettirmek gerekir. Aşağı yön için yukarı; yukarı yön için de aşağı hareket etmek gerekmektedir. Pedallarla sağ ve sol hareketler kolayca yapılmaktadır. Pedalda sağ ayak ileri gittiğinde top sola, sol ayak ileri gittiğinde ise sağa doğru gider.

2.Nehir Testi: Bu test, genel testin ikinci aşamasıdır. Ekranda yukarıdan aşağıya doğru sıralı ya da karışık şekilde top düşmektedir. Adayın elinin alt kısımda beyaz bir top bulunur. Aşağıya düşen kırmızı topların ortasından beyaz top geçirildiği anda kırmızı toplar da beyaz olur. Beyaz olan toplar sonrasında aday puan kazanmaktadır. 3 aşamalı bu testte, sağa ve sola komut söz konusudur.  Nehir testinin özelliği ise artı testiyle birlikte el, ayak ve göz koordinasyonunun ölçülmesidir.

3. Gösterge Testi: Bu aşamada 6 farklı göstergeyle ilgili bilgiler sunulur.  Aday aradığı bilgilerden hemen sonra ekrana gelen 15 soruyu cevaplar. Bu soruların cevaplanması için verilen süre ise 10 dakikadır. Soruların tamamı birbirine benzerdir.

Aday, bu göstergeler ile uçağın hangi yönde uçtuğunu, hangi hızda gittiğini, hangi irtifada olduğunu belirlemeye çalışmaktadır. Bu bölümde adayın soruları hızlı çözmesi istenmektedir.

4.Konum Testi: Bu aşamada aday için 60 soru verilir ve soruların cevaplanması için tanınan süre 18 dakikadır.   Sorularda 2 gösterge yer alır. Aday iki göstergeye göre uçağın konumunu belirlemeye çalışır.

5.Hafıza Testi: Bu testte pilot adayının hafıza durumu ölçülmektedir.  Ekranda 5 saniye kalmak koşuluyla bir sayı verilir ve bu süre sonunda adaydan ekrandaki sayıyı yazması istenir. Her haneden sonra adaydan bazı soruları cevaplaması istenmektedir.

6. Dikkat TestiBu bölümde, ekrana bir matris verilmektedir. Matris içinde ise karelere ok ve yıldız yerleştirilmektedir. Aday yıldızları normal olarak görmeli ve oklar için acil hareket etmelidir. Yıldızları yerine getirmek için koordinat girilmesi gerekmektedir. Bu aşamada aday ekrana gelen ok ve yıldızlarla ilgili kodları çözmeye çalışır.

Psikomotor testi sanılanın aksine sadece joystickten meydana gelmemektedir.  Bu testte başarılı olmak için hafıza ve üç boyutlu düşünme yeteneği gibi özel yeteneklerinizi de geliştirmeniz gerekiyor.

Makaleyi faydalı buldun mu?
38
1
Makeleyi Paylaşın

Psikomotor Testi ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular

Psikomotor test kimler için yapılır?

Psikomotor test, cerrah ve pilot olmak isteyen adaylar için yapılmaktadır. Hava Harp Okuluna girecek adaylar için geçilmesi zorunlu bir testtir. Ayrıca bu test psikomotor becerilerini görmek isteyenler için de yapılabilmektedir. Yurtdışında belli meslekler için de psikomotor testi uygulaması yapılabilmektedir.

Int. Dr. Sinem Köse

Hava harp okuluna girmek için psikomotor testten kaç almak gerekiyor?

Hava Harp Okulunda hem kadın hem de erkek adaylar için 88 puan sınırı vardır. Bu puanın altında alan adaylar başarısız kabul edilmektedir. Adaylar bu teste hiçbir şekilde itiraz edemez. Adayların test için 1 giriş hakkı bulunmaktadır.

Int. Dr. Sinem Köse