Pinguekula

Göz küresindeki beyaz kısım üzerinde görülen sarımsı lekeye pinguekula denmekte olup, çoğunlukla tedavi gerektirmeyen bir hastalıktır. Daha çok damlalarla tedavi edilebilmektedir.

Pinguekula Nedir?

Göz küresinde beyaz kısım (sklera) üzerinde görülen sarımsı renkteki lekeye pinguekula adı verilmektedir. Pinguekula hem estetik olarak şikayetlere sebep olabilen hem de gözün ön bölümünde lekeye neden olan yağ birikmesi nedeniyle yağ dokusu oluşması sonucu batma, yanma ve kırmızı göz gibi şikayetlere neden olabilmekte olan bir hastalıktır.

Pinguekula yaşla birlikte vücutta kendiliğinden de oluşabilen bir durumdur, kırk yaşından sonra görülmesi genellikle yaşla bağımlı olmaksızın olağan bir durumdur. Yetmiş yaş üzeri her üç kişiden birinde tek gözde pinguekula oluşumu görülmektedir.

Pinguekula Hastalığı Belirtileri Nelerdir?

Pinguekula hastalığında hastalar genellikle başka hiçbir şikayet olmaksızın sadece göz beyazındaki (sklera) sarı lekelenmeyi fark ederek gelmektedirler. Bunun dışında göz beyazında lekeye neden olan şey aslında artan yağ üretimi sonucu bölgesel yağ doku oluşumudur.

Bu yeni dokuya bağlı bazı şikayetler görülebilmektedir:

  • Gözün beyaz kısmında (sklera) küçük sarı tek ve kabarık bir doku varlığı pinguekula adı verilen dokunun kendisidir.
  • Kırmızı göz ve göz kızarıklıkları pinguekula oluşumuna bağlı olarak görülebilmektedir.
  • Bulanık görme nadir de olsa pinguekula büyümesine bağlı olarak görülebilmektedir.
  • Gözde kaşıntı ve sulanma pinguekulaya bağlı olabilmektedir.
  • Gözde batma ve yanma hissi pinguekula sonucu görülebilmektedir.
  • Pinguekulalar çok büyüdüklerinde görüşü engelleyebilmektedir. Bu durum oldukça nadirdir.

Pinguekula Hastalığı Nedenleri Nelerdir?

Pinguekula gözde zamanla oluşan minimal yağ dokusunun göz beyazında belirgin hale gelmesidir. Göz dokusu dış etkenlere bağlı olarak bu şekilde yağ doku oluşumunu tetikleyebilmektedir.

  • Güneşe çok maruz kalmak gözün beyaz kısmında (sklera) pinguekula oluşumuna neden olabilmektedir.
  • Rüzgara ve toza günlük hayatta sık maruz kalmak gözün beyaz kısmında (sklera) pinguekula oluşumuna neden olabilmektedir.
  • Göz kuruluğu ihmal edildiğinde ve tedavi edilmediğinde gözün beyaz kısmında (sklera) pinguekula oluşumuna neden olabilmektedir.
  • Kırk yaş ve üzeri insanlarda yaşa bağlı olarak gözün beyaz kısmında (sklera) pinguekula oluşumu olabilmektedir.
  • Mesleki olarak kaynak dumanı, kereste tozu vb. Maruz kalan kişilerde gözün beyaz kısmında (sklera) pinguekula oluşumu olabilmektedir.
  • Düzenli kontakt lens kullanımı gibi dış etkenler yıllar içinde gözün beyaz kısmında (sklera) pinguekula oluşumuna neden olabilmektedir.

Pinguekula Hastalığı Teşhisi

Pinguekula teşhisi Göz Hastalıkları Uzman doktorunun muayenesi ile konulmaktadır. Göz hastalıkları uzmanı pinguekula muayenesini poliklinik odasında ışık altında gözünüzü inceleyerek yapmaktadır. Rutin olarak uygulanan görme testleri ve göz merceği ölçümleri de pinguekula hastalığının teşhisinde yardımcı yöntemlerdir.

Snellen levhası ile bazı harflerin uzaktan okunurluğu ile görme keskinliği muayeneniz kolaylıkla yapılabilir.

Gözle ilgili diğer hastalıklarınız varsa, geçirdiğiniz göz operasyonları varsa muhakkak doktorunuzla paylaşmalısınız. Diğer kronik hastalıklarınız ve düzenli kullandığınız ilaçlar da doktorunuza tanı aşamasında gerektiği için bilgilerinizi eksiksiz vermekle yükümlü olduğunuzu unutmayınız.

Pinguekula Hastalığı Tedavisi

Muayene ardından pinguekula tanısı aldığınızda çoğunlukla pinguekula tedavi gerektirmeyen bir durumdur.

Eğer varsa kuruluk, kaşıntı, kızarıklık gibi şikayetleriniz için şikayete yönelik damlalar reçete edilebilmektedir.

Suni göz yaşı damlaları kurumuş gözlerde pinguekulanın yarattığı şikayetlerin azaltılmasında yardımcıdır. Gözü nemlendirmeye yarayan bu damlalar günde birkaç kez ihtiyaç dahilinde kullanılmaya elverişli olup yağ veya su bazlı olabilmektedir.

Güneş ışınlarından koruyucu UV filtreli güneş gözlükleri hem gözlerinizi pinguekula oluşumuna sebep olan zararlı UV güneş ışınlarından korumaya yaramaktadır hem de gözlerinizde pinguekula oluşumuna engel olmaya yardımcı olmaktadır.

Pinguekulalar yağ doku olup kornea ve görme yetisinde tehdit oluşturacak bir hastalık tablosuna yol açmamaktadır ancak görüşü engelleyecek kadar büyük olan pinguekulalar ve nadir de olsa enfeksiyon kapan pinguekula dokusu operasyonla alınabilmektedir.

Pinguekula Hastalığı Tedavi Edilmezse

Pinguekulalar tedavi edilmediklerinde çok büyük oranda büyümezler ve bir şikayete yol açmazlar. Nadir olarak pinguekuladaki yağ dokusu büyümektedir. Yine çok nadir olarak büyüyen bu yağ dokusu görme kusuruna yol açabilmektedir. Bu durumda ameliyatla tedavi gündeme gelebilir. Görmede sorun olmaksızın batma, yanma veya kaşıntı şikayeti ile birlikte seyreden pinguekulalara göz damlası ile şikayete yönelik tedaviler uygulanmakta ve kısa sürede fayda görülmektedir.

Pinguekula Hastalığına Ne İyi Gelir?

Güneş gözlüğü kullanmak, gözü toz, rüzgar ve aşırı güneş maruziyetinden kaçınmak pinguekulaya iyi gelmektedir. Özellikle kaynak ustalarında maske kullanımı pinguekula oluşumunu engellemek açısından oldukça faydalıdır. Motosiklet sürücülerinde koruyucu kaska ek olarak gözlerin önünde de rüzgarı engelleyici parça olması faydalıdır.

Pinguekula Hastalığına Ne İyi Gelmez?

Güneşe direkt bakmak ve uzun yıllar boyunca direkt güneşe maruz kalmak pinguekula oluşumuna neden olabileceği gibi var olan pinguekulalarında yayılmasına ve büyümesine neden olmaktadır. Pinguekulaya sahip kuru göz/göz kuruluğu hastalarında özellikle göz kuruluğunun ihmal edilmesi iyi gelmemektedir ve şikayetleri artırmaktadır.

Pinguekula Hastalığı İlaçları

Pinguekula hastalığında spesifik bir ilaç bulunmamaktır. Göz kuruluğunu önlemek için su bazlı veya yağ bazlı uygun suni göz yaşı damlaları kullanılmaktadır. Doktorunuz tarafından uygun yapıda içeriği olan göz yaşı damlası reçete edilmelidir. Göz yaşı damlaları doktorunuz tarafından önerildiği şekilde günde 2 ile 4 kereye kadar kullanılan ve yan etkisi bulunmayan solüsyonlardır.

Pinguekula Hastalığı Ameliyatı

Pinguekula alınması ameliyatı kısa süren genellikle kozmetik amaçla veya iltihaplanmış enfeksiyonlu pinguekulaya müdahale etmek amacıyla yapılan riski az bir göz operasyonudur.

Pinguekula Alınması Ameliyatı

Genellikle on dakika civarında sürmektedir. Pinguekula ameliyatı sırasında hastaya anestezi verilmemekte ve uyutulmamaktadır. Sadece göz çevrenizde uyuşmayı sağlayacak, kırpmayı ve hassasiyeti önleyecek damlalar kullanılır. Kısa bir işlemle gözün beyaz kısmından (sklera) yağlı pinguekula dokusu alınır ve operasyon tamamlanır. Sonrasında gerekli görülürse antibiyotikli damlalar birkaç gün reçete edilebilmektedir. İşlem gece hastanede gözetim altında kalmayı gerektirmez. Yaklaşık dört haftaya kadar operasyon sonrası göz basıncınızı ayarlamayı amaçlayan damlalar reçete edilebilmektedir.

Hamilelikte Pinguekula Hastalığı

Pinguekula yağ dokusunun gözün beyaz kısmında (sklera) büyümesiyle kendini gösteren bir durumdur. Genellikle ileri yaşta görülen bir hastalık olmasına rağmen nadir de olsa gebelik döneminde değişen hormonal dokuya bağlı olarak pinguekula oluşması veya var olan pinguekulanın büyümesi gibi durumlar ortaya çıkabilmektedir. Genellikle tedavi gerektirmeyen bir durum olduğu için göz hastalıkları uzmanına muayene olduktan sonra endişelenmeden gebelik döneminde takip edilebilmektedir.

Pinguekula Hastalığı için Hangi Doktora Gidilir?

Gözünüzdeki beyaz kısımda (sklera) sarı bir bölge veya yeni oluşmuş kabartılı sarı bir bölüm gördüğünüzde tanı ve tedavi amacıyla Göz Hastalıkları doktoruna muayene olabilirsiniz. Gözde bulunan pinguekulalar genellikle başka bir şikayete neden olmazlar ancak gözde batma, yanma, kaşıntı, yaşarma veya ağrı varsa vakit kaybetmeden en yakın hastanenin Göz Hastalıkları Polikliniğine başvurmalısınız.

Makaleyi faydalı buldun mu?
1
0
Makeleyi Paylaşın

Pinguekula ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular

Pinguekula Hastalığı tamamen nasıl geçer?

Pinguekula hastalığından gözlerin düzenli nemlendirilmesi ile kurtulmak mümkündür. Aynı zamanda, altta yatan diğer göz hastalıklarının tedavisi veya direkt olarak pinguekulaya sebep olan göz küresindeki sarı lekenin operasyonla alınması da pinguekulayı tamamen tedavi etme yöntemleridir.

Dr. Hande Erölmez