Perine Masajı

Anüs ile vajina arasında yer alan yaklaşık 3 santimetrelik bölüme perine bölgesi ya da perianal bölge denmektedir ve bu bölgede yer alan kasların esnemesi ve gevşemesi amacı ile uygulanan masaja ise perine masajı adı verilir.

Perine Masajı Nedir?

Anüs ile vajina arasında yer alan yaklaşık 3 santimetrelik bölüme perine bölgesi ya da perianal (perineal) bölge denmektedir. Bu bölgede yer alan kasların esnemesi ve gevşemesi amacı ile uygulanan masaja ise perine masajı adı verilir. Perine masajı, anne adayını doğuma hem psikolojik hem de fiziksel olarak hazırlayan bir uygulamadır.

Normal (vajinal) doğum anında bebek dışarı doğru gelirken, perine bölgesi gerilir. Bu sırada perine bölgesinde yırtık oluşması riski vardır. Perine yırtıkları, son derece acı verici ve iyileşmesi zor bir sorundur. Doğum anında herhangi bir yırtık oluşmaması için bazı gebelerde epizyotomi adı verilen teknik kullanılmaktadır. Epizyotomi, doğum sırasında perine bölgesine yaklaşık olarak 3 - 4 santimetrelik kesi atılması işlemidir.

Normal doğum sırasında perine bölgesinde oluşacak yaralanmalar ve uzman tarafından yapılan vajinal kesi işlemi pek çok gebenin korkmasına neden olmaktadır. Gebelikte perine masajı sayesinde, perianal bölge daha güçlü ve esnek bir hal alacağından dolayı, epizyotomi işlemine çoğu zaman gerek kalmaz ve perine bölgesinde yırtık oluşmaz. Bu masaj; doğum sırasında hissedilen ağrıları hafifletir, gebenin doğum korkusunu azaltır, doğumu kolaylaştırır ve perine bölgesini doğuma hazırlar.

Perine Masajı Kimlere Yapılır?

Perine masajı, vajinal (normal) doğum yapacak tüm gebelere tavsiye edilen bir uygulamadır. Fakat pek çok anne adayı, bebeğe zarar vereceğini düşündüğü için bu uygulamaya sıcak bakmamaktadır. 35. gebelik haftasından sonra doğru teknikler ile uygulanan perine masajı bebeğe ve gebeye herhangi bir zarar vermez, aksine yarar sağlar. Eğer kişi, göbeği büyüdüğü için perine bölgesine uzanamıyor ise uygulamadan vazgeçmemeli ve eşinden yardım almalıdır. 

Perine Masajı Ne Zaman Yapılır?

Perine masajı, doğuma yaklaşık olarak 4 hafta kala yapılabilmektedir. Fakat her gebelik farklı seyrettiği için, doğru zaman dilimi kadın sağlığı ve hastalıkları (jinekoloji) uzmanı tarafından belirlenmelidir. 35. gebelik haftasından sonra uygulanan bu masaj, haftanın 2 ya da 3 günü yapılmalıdır. Uygulama sıklığı ve süresi için jinekoloji uzmanından görüş alınabilir. İşlem sırasında herhangi bir anormallik görülürse devam edilmemeli ve bir uzmana gidilmelidir. 

Perine Masajı Nasıl Yapılır?

Doğum öncesi dönemde etkili ve doğru bir şekilde uygulanacak perine masajı, doğum sırasında anne adayına pek çok avantaj sağlar. Perineal masaj, doğru uygulandığı sürece istenen pozisyonda yapılabilmektedir. Bir ayağı koltuk ya da sandalye gibi bir cisme dayamak, yarı oturur pozisyona gelmek ve çömelmek gebelerin sıklıkla tercih ettiği pozisyonlar arasında yer almaktadır. İlk zamanlarda karşıya bir ayna koymak, perine bölgesinin net bir biçimde görülmesini sağlayarak uygulamayı kolaylaştırır.

Perine masajının uygulama adımları şu şekilde sıralanabilir:

  • İlk olarak eller güzelce yıkanmalıdır.
  • Daha önce seçilmiş olan doğal yağ, her iki elin parmaklarına sürülür. Bu işlem için işaret parmağı ya da baş parmak kullanılabilmektedir.
  • Parmaklar vajinanın 3 - 4 cm içine sokulur.
  • Vajina kasları perine bölgesine doğru hafifçe esnetilir.
  • Parmaklar ile “u” harfi çizer gibi kaydırma hareketleri yapılır.
  • Kaydırma hareketi yapılırken baskı hafifçe artırılır ve kaslar esnetilir. Bu işlem sırasında herhangi bir acı hissedilmemesi gerekmektedir. Eğer acı oluşursa, hareket yanlış uygulanıyordur.
  • Gün geçtikçe uygulanan baskı biraz daha artırılabilir. Böylece doğuma yaklaştıkça, perine kasları güçlenmiş ve esnemiş olur. 

Perine Masajı Yapılırken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Doğum yaklaştığında gebelerin kegel egzersizi ve perine masajı gibi uygulamalar yapması, doğumu oldukça kolaylaştırır. Ancak hatalı uygulamalar istenmeyen sonuçlara sebep olabileceğinden dolayı, bu uygulamaların doğru bir biçimde yapılması gerekmektedir.

Perine masajı yaparken dikkat edilmesi gerekenler şu şekilde sıralanabilir:

  • Uygulama öncesinde eller mutlaka yıkanmalıdır,
  • Tırnaklar kısa ve uçları pürüzsüz olmalıdır,
  • Perine masajı sırasında ıkınma hareketi yapılmamalıdır,
  • Uygulama süresi 5 dakikayı aşmamalıdır,
  • Hindistan cevizi yağı, zeytinyağı ya da badem yağı gibi doğal yağlar kullanılmalıdır,
  • Aşırı baskıdan ve tahriş edici hareketlerden kaçınılmalıdır,
  • Vazelin ve bebek yağı gibi sentetik (yapay) maddeler kullanılmamalıdır.

Vajen ph'ı asit olmak zorundadır. Vajenin ph dengesini bozacak her türlü uygulamadan kaçınılması gerekmektedir. Bu nedenle spermisitler (sperm öldürücü jeller), sabunlar ve kayganlaştırıcı jellerin kullanımından kaçınılmalıdır.

Perine Masajı Yapılmaması Gereken Durumlar Nelerdir?

Perine masajı, bebeğin başının doğum kanalından daha hızlı geçmesi ve perine bölgesi yırtığı oluşmaması gibi faydalar sağlamaktadır. Son derece zararsız bir işlem olduğu için, doğumu yaklaşan gebelere sıklıkla tavsiye edilir. Ancak bazı durumlarda gebelerin perine masajı yapmaması gerekmektedir.

Perine masajı yapılmasına engel olan hastalık ve durumlar şu şekilde sıralanabilir:

Makaleyi faydalı buldun mu?
0
0
Makeleyi Paylaşın
0