Ortopedik Tabanlık Nedir?

Ayak bölgesinde yük dağılımını gerçekleştirerek kişilerin doğru ve vücut anatomisine uygun olarak basmasını sağlamak adına özel olarak üretilen tabanlığa ortopedik tabanlık denilmektedir.

Ortopedik tabanlık, ayak bölgesinde yük dağılımını gerçekleştirerek kişilerin doğru ve vücut anatomisine uygun olarak basmasını sağlamak adına özel olarak üretilen tabanlık çeşididir. Ayak sağlığı için ortopedik tabanlıklar yoğun talep görmektedir. Sağlıklı kullanımı için yürüme analizi ve ayakla ilgili farklı ölçümler sonrası uzmanlar tarafından kişilere önerilmektedir. Bunun dışında ayak konforu için kişiler de ortopedik özellikte üretilen tabanlıkları tercih edebilmektedir.

Ortopedik tabanlıklardan yüksek verim alınabilmesi için kişiye özel üretim yapılabilmektedir. Genellikle bu ürünler standart ölçülerde üretilse de kişinin sorununa ve şikayetlerine yönelik üretildiğinde de yüksek fayda sağlamaktadır.

Ortopedik ayakkabılarda olduğu gibi, tabanlıklar da ayaklarda yük dağılımının normale dönmesini sağlamaktadır. Kişide ayak bölgesindeki deformasyonun sert ve esnek olmasına göre tabanlıklar da sert, esnek ve yumuşak olacak şekilde farklı özelliklerde üretilebilmektedir.

Bilgisayar destekli olarak CNC cihazlarında kişilerin analizinden sonra tabanlıklar, özel üretilmektedir. Kişiye özel ortopedik tabanlık modellerini aynı ayak numarasına sahip farklı bir kişinin kullanması önerilmez. Çünkü bu ürünler kişinin mevcut sorununa yönelik üretilmektedir.

Ortopedik Tabanlık Ne İşe Yarar?

Ayak bölgesinde çeşitli sebeplere bağlı olarak sonradan ortaya çıkan ya da doğuştan gelen birçok soruna karşı ortopedik tabanlık tercih edilmektedir.

Ortopedik tabanlık kullanılan durumlar şu şekildedir;

  • Düz Tabanlık: Ayağın bastığı her anda topu bölgesinden öne doğru bir esneme olur ve vücudun yaylanma mekanizması destek görür. Yaylanma hareketinin ortaya çıkmasını ayağın iç bölümünde yer alan kavis bölgesi sağlar.   Bazı kişilerde iç kavis yeterli olmayabilir ya da hiç bulunmaz. Bu durum düz tabanlık olarak nitelendirilmektedir. Düz taban için ortopedik tabanlık ile bu soruna bağlı ağrılar azalır. Ayrıca düz tabanlık deformasyonunun ilerlemesi engellenebilir.
  • Çukur Taban: Ayak arkındaki artışta, topuk ve tarak kemiklerindeki yükte artış olur. Buna bağlı olarak ayakta ağrı şikayetleri artar. Ayrıca yara ve nasır gibi sorunlar da ortaya çıkar. Bu sorun ilk dönemlerde fark edilirse ortopedik tabanlık ile çözülebilir. 
  • Topuk Dikeni: Ayak tabanı bölgesinde parmak ve topuk arasında bir tendon yer alır. Bu tendonun zedelenmesine bağlı olarak kalsiyum birikimi artar. Sonrasında kemik çıkıntısı oluşur. Bu çıkıntı oluştuğunda söz konusu tendon görevini yerine getiremez. Bu durum topuk dikeni olarak adlandırılmaktadır. Topuk dikeni ortopedik tabanlık sayesinde cerrahi işleme gerek kalmadan çözülebilir. Tabanlık sayesinde zedelenmiş olan bölgenin yükü azaltılır. Bu işlem kişiye özel tabanlıkların kullanılası önerilmektedir. 
  • Baş Parmak Çıkıntısı: Çeşitli sebeplerle kişide ilk parmakta yer alan tarak kemiği dışa doğru; ayak baş parmak kemiği de içe doğru eğilebilmektedir. Bu durum köşe şeklinde bir kemik çıkıntısı oluşturur. Ayakları alttan destekleyen ortopedik tabanlık ile bu durum çözülebilir.
  • İçe BasmaKişinin ayaklarının basma hareketi sırasında düz olarak karşıya bakması gerekir. Ancak bazı kişilerde ayaklar basarken içe doğru bakabilir. Bu durum genellikle bebeklerde ve çocuklarda görülür. Nedenleri çok çeşitli olabilir. Ortopedik tabanlık içe basma şikayetlerinde uzmanlar tarafından önerilmektedir.
  • Dışa Basma: Yürüme hareketi sırasında kişinin ayaklarını yanlara doğru atarak yürümesidir. Yürüme sırasında ayaklar yürüme yönüne göre dış kısma doğru 15-20 derece kadar bir açı oluşturur. Dışa basma sorunlarında da ortopedik tabanlık kullanılabilir.
  • Diyabetik AyakDiyabetik ayak tanısı olan kişilerde göz, böbrek, bacak ve ayaklarda birçok sorun yaşanabilir. Bu sorunu yaşayan kişilerde kişiye özel plastazot adlı maddeden üretilen bir tabanlık kullanılır. Ayaklarda bir his olmadığı için tabanlıklar ayağın darbeden korunmasını sağlar.

Ortopedik tabanlık yukarıda belirtilen sorunlar için uzmanlar tarafından kişinin ayak konforu için önerilmektedir. Düz tabanlık aynı zamanda taban çökmesi olarak bilinmektedir. Bu yüzden taban çökmesi için ortopedik tabanlık seçerken düz taban tanısına göre hareket edilmelidir.

Ortopedik Tabanlık Nerede Satılır?

Ortopedik tabanlık satın alırken genellikle standart üretim tabanlıklar tercih edilmektedir. Bu ürünler ayakkabıcılardan, eczanelerde ve giyim mağazalarında satılmaktadır. Ancak bu ürünlerde istenen faydanın görülmeme ihtimali yüksektir. Bu yüzden kişiye özel tabanlık satın alınması gerekir.

Tam ortopedik tabanlık olarak kişiye özel üretimler işlev sahibidir. Kişiye özel ortopedik tabanlıklar, ayak sağlığı ürünleri satan medikal kuruluşlarda yer almaktadır. Bu kuruluşlarda yürüme analizi yapılır ve kişinin sorununa özel bir tabanlık tasarlanır.

Ayak sağlığın için internet üzerinden ya da çeşitli ayakkabıcılardan satın alınacak ortopedik tabanlıklar kullanılmamalıdır. Bu ürünler sanılanın aksine mevcut deformasyonu arttırabilir. Ayak sağlığı ve konforu için direkt ayak sağlığı ürünleri üzerine hizmet veren işletmeler tarafından üretilen ortopedik tabanlıklara yönelmek doğru olacaktır.

Makaleyi faydalı buldun mu?
1
0
Makeleyi Paylaşın

Ortopedik Tabanlık ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular

Ortopedik tabanlık fiyatları ne kadar?

Ortopedik tabanlık fiyatları ürünün üretim yöntemine, kullanılan malzemeye ve ölçülere göre değişecektir. Ortopedik tabanlıkların, kişiye en uygun olacak malzemeden üretilmesi için seçim yapılmaktadır. Ayrıca kişinin ayak ölçüleri alınmaktadır. Bu yüzden ortopedik tabanlık fiyat bilgisi için öncelikle muayene gerçekleştirilmeli ve kişiye özel tabanlık tasarlanmalıdır.

Dt. Mehmet Emre Kaya

SGK ortopedik tabanlık ödemesi yapar mı?

SGK ortopedik tabanlık ödemesi yapmaktadır. Bir doktor tarafından reçete edilen medikal ürünler SGK tarafından karşılanmaktadır. Yani ayak sağlığı ile ilgili sorunlarınızın muayene sonrasında tanısı konduktan sonra reçete edildiğinde SGK ortopedik tabanlık destek ödemesi yapacaktır. Ancak bu ödeme tabanlık fiyatını karşılamayabilir. Bu durumda üzeri hasta tarafından eklenir.

Dt. Mehmet Emre Kaya

Ortopedik tabanlık tüm ayakkabılarda olur mu?

Dar kalıba sahip ayakkabılarda mevcut tabanlıkların ölçüsüne göre ortopedik tabanlık üretimi yapılır. Bu ürünler krampon gibi özel ayakkabılarda da kullanılabilmektedir.  Ancak babet tarzı ayakkabılarda kalıpların çok dar olması sebebiyle, kişiye özel üretilen ortopedik tabanlıkların kullanımı uygun olmamaktadır

Dt. Mehmet Emre Kaya

Ortopedik tabanlık işe yarıyor mu?

Ayak sağlığını olumsuz etkileyen sorunlara karşı ortopedik tabanlık kullanılır. Kişinin mevcut ayak sorunu ya da deformasyon durumuna göre özel olarak üretilen tabanlıklar konfor açısından doğru seçim olacaktır.  Ancak kişiye özel olarak üretilmeyen ürünler beklenen konforu sağlamayacaktır.

Dt. Mehmet Emre Kaya

Ortopedik tabanlık nasıl olmalıdır?

Ortopedik tabanlık öncelikle kişinin ayak ölçülerine göre özel olarak üretilmelidir. Daha sonra ayak analizi yapılmalı, mevcut sorun ve kişinin ayak anatomisi dikkate alınarak üretilmelidir. Özel üretim bir tabanlık aynı ayak numarasındaki diğer kişilerde işe yaramayacaktır.

Dt. Mehmet Emre Kaya

En iyi ortopedik tabanlık hangisidir?

Ayak sağlığı ve konforu için en iyi ortopedik tabanlık kişiye özel üretilen tabanlıklardır.  Ayak sağlığı ürünleri konusunda hizmet veren sağlık merkezleri tarafından öncelikle ayak analizi yapılır. Daha sonra kişinin ayak konforunu sağlayacak ve sorununa çözüm olacak bir tabanlık üretimi yapılır. Bu yüzden kişiler için en uygun tabanlıklar özel olarak üretilen ürünlerdir.

Dt. Mehmet Emre Kaya