Ors Tedavisi Nedir?

İshal olan kişiler için bir tedavi yöntemi olan Ors tedavisi, eczanelerde toz şeklinde satılan sıvı bir uygulamadır.

Günlük olarak üçten fazla, sulu ve cıvık bir şekilde dışkılama işlemi ishal olarak adlandırılmaktadır. Bebek, çocuk, yetişkin, erkek ve kadın fark etmeden herkeste görülebilen bir rahatsızlık olan ishal, sürekli bir hal aldığında vücuttaki sıvının büyük ölçüde azalmasına sebep olur. Bu sebeple özellikle bebek ve çocuklarda ishal sonucunda gerçekleşen sıvı kaybı sebebiyle ölümler gerçekleşmektedir.

Bu çerçevede ishal sonucu sıvı kaybı yaşayan çocuklar için Ors tedavisi uygulanmaktadır. Oral Rehidratasyon Sıvısı olarak bilinen ors, eczanelerde toz şeklinde satılan sıvı bir uygulamadır. Çocuklarda ishal sonucu oluşan sıvı kaybını telafi etmek için kullanılmaktadır. Ors daha çok hastanelerde serum şeklinde damardan verilen sıvının ağızdan alınan versiyonu olarak bilinmektedir.

Ors Tedavisi Niçin Uygulanmaktadır?

Basit bir hastalık gibi görülse de ishal, zamanında tedbir alınmayıp tedavisi yapılmadığında özellikle bebek ve çocuklarda ölümcül sonuçlara sebep olmaktadır. İshal olan kişiye yeterli miktarda, sıvı ve sıvı besinlerle takviye yapılması gerekmektedir. Bu bağlamda ishalin tedavisi için uygulanan ors tedavisi, vücuttaki su ve tuz kaybının önlenmesi buna bağlı olarak da kaybedilen su ve tuzların yerine konması için uygulanmaktadır.

Ors Tedavisi İçin Gözlenen Belirtiler

Ors tedavisi özellikle ağır ishal vakalarında ve küçük çocuklar ile bebek hastalarda uygulanmaktadır. Ors tedavisi için gözlenen belirtiler ise şunlardır:

Ors Tedavisi Kimlere Uygulanır?

Ors tedavisi ishal problemi yaşayan herkes için önerilmektedir. Yaş veya cinsiyet farkı gözetilmeden ishal sonucu vücutta oluşan sıvı kaybını dengelemek ve buna bağlı olarak özellikle bebek ve çocuk hastalarda görülen ölümlerin önüne geçmek için ishal olan herkese uygulanmaktadır.

Ors Sıvısı Nasıl Hazırlanır?

Ors sıvısı eczanelerde toz şeklinde ishal tedavisinde kullanılmak üzere satılmaktadır. Toz maddenin kullanılmadan önce hazırlanması gerekmektedir. Ors sıvısı ise şu şekilde hazırlanır:

  • Ors sıvısı hazırlanmaya başlanmadan önce eller mutlaka su ve sabunla iyice yıkanmalıdır. Aksi halde bu yolla daha farklı bakteriler hastanın vücudunda etki gösterebilir.
  • Temiz bir kaba yaklaşık 1 litre kaynatılmış ve daha sonra soğutulmuş su konmalıdır. 
  • Kaynayıp soğutulan suyun içine ors tozu 1 paket olarak konulur.
  • Suyun içine konan ors tozu kaşık yardımıyla eriyene kadar iyice karıştırılır.
  • Ors hazırlama işi bu şekilde tamamlandıktan sonra kullanılan kabın ağzı kapatılarak sıvı temiz ve serin bir yere konulmalıdır.
  • Ors tedavisi uygulandıktan sonra ise tekrar uygulamak için yeni bir karışım hazırlamak gerekir.

Ors Tedavisi Nasıl Uygulanır?

  • Ors uygulaması 6 yaş küçük çocuklarda uygulanırken fazla sodyum yüklemesine karşı ölçülü bir şekilde yapılmalıdır. Sıvı çocuğa verilirken aralarda su takviyesi de yapılması gerekir.
  • Ors sıvısı 6 ay ile 2 yaş arası ishal olmuş çocuklara her dışkılama sonrasında bir çay bardağı şeklinde oral yolla verilir.
  • İshal olan ve 2 yaşından büyük olan çocuklara ise ors sıvısı iki çay bardağı halinde dikkatli ve yavaş yavaş verilir. 
  • Ors tedavisi uygulanmaya devam edilirken sıvı kaybının azaldığı gözlemlendiğinde ors sıvısı kesilir ve normal su ve sıvı beslenmeye ağırlık verilir.
  • Bu şekilde uygulanan ors tedavisi sonrasında ishal rahatsızlığında herhangi bir iyileşme olmayan ve ağız bir şekilde sıvı kaybına devam eden hastalar için vakit kaybetmeden bir sağlık kuruluşuna başvurmak gerekir.
Makaleyi faydalı buldun mu?
4
0
Makeleyi Paylaşın

Ors Tedavisi ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular

Ors hastaya ne zaman verilmelidir?

İshal olan hastaların bu durumu bir günü geçtiğinde vücutlarındaki sıvı oranı buna bağlı olarak büyük oranda düşer. Bu sebeple ors sıvısı 6 ay ile 2 yaş arası çocuklarda her kaka yaptığında bir çay bardağı, 2 yaşından büyük olan çocuklarda ise 2 çay bardağı şeklinde verilir. Yetişkinlerde de iki çay bardağı şeklinde uygulanan ors sıvısı dikkatli ve yavaş bir şekilde tüketilmelidir.

Int. Dr. Sinem Köse

Ors sıvısı tek başına ishalin tedavisinde yeterli midir?

Ors sıvısı tek başına ishal sırasında vücudun kaybettiği sıvının takviyesi için uygulanır. Ors uygulaması sırasında vücuttaki sıvının dengelendiği gözlemlenirse hasta için ors uygulaması sonlandırılır. Bol sıvı ve sıvı besin ağırlıklı beslenme yöntemine geçilir.

Int. Dr. Sinem Köse

Ors sıvısını nereden temin edebilirim?

Ors eczanelerde paketler halinde ve toz bir şekilde satılmaktadır. Bütün eczanelerden kolaylıkla satın alınmaktadır. Satın alındıktan sonra kullanımı için toz paketin su ile karıştırılıp kullanılması gerekmektedir. İlaçlar temin edilmeden önce uzman doktora başvurularak muayene olunması gereklidir. İlaçların muayene sonucunda kullanılması daha güvenlidir.

Int. Dr. Sinem Köse

Ors sıvısı hangi yolla alınır?

Ors sıvısı oral yolla alınmaktadır. Bir bardak yardımıyla ishal olan hastaya ölçülü bir şekilde içirilir. Ors sıvısının uygulamasında ölçülü olmasına ve yavaş yavaş içirilmesine dikkat edilmelidir. Hızlı bir şekilde yapılan uygulama hastada ishalin haricinde farklı sağlık problemlerine yol açmaktadır.

Int. Dr. Sinem Köse

Ors tedavisine sebep olan durumlar nelerdir?

Ors tedavisi ishal hastalığının bir günden fazla devam etmesi ve buna bağlı olarak da vücutta aşırı sıvı kaybını telafi etmek için uygulanan bir yöntemdir. Bu tedavisinin uygulanması için çok farklı sebepler olsa da bazıları şu şekildedir:

  • Mide ve bağırsakların mikrop ve bakterilerden etkilenmesi ve buna bağlı olarak ortaya çıkan ishal rahatsızlığı
  • Gıda zehirlenmeleri ve farklı hastalıklar için kullanılan antibiyotikler
  • Aşırı bir şekilde şekerli gıda ile meyve sularının tüketimi
Int. Dr. Sinem Köse

Ors sıvısı ne işe yarar?

Ors sıvısı veya oral rehidratasyon sıvısı olarak bilinir. İshal rahatsızlıklarında özellikle bebek ve çocuklarda vücutta kaybolan sıvı ve tuz oranının telafi edilmesi ve yerine konmasını sağlar. Bu tedaviyle ishal sebebiyle bebeklerde görülen sıvı kaybına bağlı olarak ani ölümlerin önüne geçilmiş olur.

Int. Dr. Sinem Köse