Oksitosin

Oksitosin, hipotalamus tarafından üretimi yapılan, hipofiz bezi ile salgılanan, davranış ve fizyoloji üzerinde etkisi bulunan bir çeşit hormondur.

Oksitosin Nedir?

Oksitosin, hipotalamus tarafından üretimi yapılan, hipofiz bezi ile salgılanan, davranış ve fizyoloji üzerinde etkisi bulunan bir çeşit hormondur. Çiftler arasındaki duygusal yaklaşımın, anne ve bebek bağının oluşumunda ve sosyal davranışlarda etkili bir rolü bulunmaktadır.

Oksitosin, vücuda etkisi yüksek hormonlar arasında yer almaktadır. Oksitosin hormonu görevleri şu şekilde listelenebilir:

  • Kadınlarda, doğum esnasında rahmin kasılmasına yardımcı olmaktadır.
  • Doğum sonrası emzirme sürecinde, sütün süt kanalları aracılığıyla meme ucuna iletilmesini sağlamaktadır.
  • Erkeklerde üremeye yardımcı hormon olarak öne çıkmaktadır.
  • Duygu, davranış ve düşünceler üzerinde dengeleyici etkisi bulunmaktadır.
  • Vücutta oluşabilecek açık yaralar üzerinde, iltihap önleyici özelliği bulunmaktadır.
  • Vücuttaki ağrı eşiğini yükseltmektedir.  

Oksitosin Normal Değerleri Kaç Olmalı?

Oksitosin değeri, kadın ve erkek için ayrı değerler içermemektedir. Vücutta bulunması gereken oksitosin hormonu miktarı, şu şekilde belirtilmektedir:

  • Oksitosin normal değeri; 1,25 – 5 ml arasında olmalıdır.
  • Oksitosin en yüksek değeri; 5 – 10 ml arasında olmalıdır.

Sık görülen oksitosin eksikliği rahatsızlığında, uzman hekim tarafından gerekli testlerin uygulanmasının ardından, hastaya uygun tedavi yöntemi seçilmektedir. Oksitosin hormon testi, ayrıntılı bir şekilde yapılarak, doğru sonucun elde edilmesi sağlanmaktadır.

Oksitosin Testi Nasıl Yapılır?

Vücutta kilo alıp verme, büyüme, ruh hali gibi işleyişler, hormon salgılanma seviyesine göre belirlenmektedir. Oksitosin hormonunun salgılanma seviyesi de bu gibi işleyişler üzerinde etkili olmaktadır.

Oksitosin hormonu testi de diğer hormon testleri gibi genellikle hastadan, kan, idrar veya tükürük örneği alınarak yapılmaktadır. Kan testi uygulanarak, vücuttaki oksitosin seviyesi hakkında bilgi sahibi olunduktan sonra, gerek duyulması halinde detaylı inceleme barındıran idrar ve tükürük testleri de istenmektedir.

Oksitosin Eksikliği ve Hastalıkları Nelerdir?

Oksitosin, vücuttaki duygu dengesini sağlayan önemli hormonlar arasında yer almaktadır. Vücutta oksitosin eksikliği bulunması halinde hasta, genel olarak duygu bozukluklarından kaynaklanan psikolojik rahatsızlıklar geçirmektedir.

Ağır geçirilen psikolojik rahatsızlıklar, hayati öneme sahip ciddi sonuçlar ortaya çıkarabilmektedir. Bu gibi durumlarda derhal uzman doktor tarafından muayene ve tedavi işlemi gerçekleştirilmelidir.

Oksitosin eksikliği halinde ortaya çıkabilecek hastalıklar şu şekildedir:

Oksitosin Eksikliği Belirtileri

Oksitosin eksikliği, vücutta birçok semptom görülmesine neden olabilmektedir. Duygu kontrolünü sağlayan oksitosin hormonunun vücutta yeterli seviyede bulunmaması, hastada psikolojik rahatsızlıklar ve kaygının ön plana çıkmasına neden olmaktadır.

Aynı zamanda kadınlarda hamile kalma süreci ve sonrasında da etkin rolü bulunan oksitosin, gerekli seviyenin altına indiğinde kısırlık gibi ciddi fizyolojik rahatsızlıklara da yol açabilmektedir.

Oksitosin eksikliği belirtileri şu şekilde listelenebilir:

  • Sürekli mutsuzluk hissiyatı,
  • Depresyon,
  • Stres,
  • Kaygı,
  • Migren,
  • Sürekli sinir hali,
  • Kadınlarda kısırlık.

Listelenen belirtiler, oksitosin eksikliğinin net olarak teşhisini yapamaz. Uzman hekim tarafından, detaylı testler yapılmasının ardından, vücutta oksitosin eksikliği bulunduğu teşhisi konulabilmektedir.

Oksitosin Eksikliği Tedavisi

Oksitosin hormonu eksikliği teşhisi konulan hastada, tedavi aşamasına geçilmeden önce, eksikliğin kaynağı araştırılmaktadır. Kronik ya da sonradan meydana gelen hastalıklar neticesinde oksitosin eksikliği bulunması halinde hekim, hastalığı giderici tedavi yöntemlerine başvurmaktadır.

Oksitosin eksikliğinde genel olarak ilaç tedavisi yöntemine başvurulmaktadır. Hastaya, oksitosin tablet, oksitosin sprey ve oksitosin ampul şeklinde sunulan ilaçlar, vücuttaki oksitosin seviyesini arttırmaya yardımcı olmaktadır.

Oksitosin eksikliğinin ciddi seviyelerde bulunmadığı durumlarda uzman doktor, gıda takviyesi yöntemiyle de hastanın tedavisini gerçekleştirebilmektedir.

Oksitosin Eksikliğine Ne İyi Gelir?

Oksitosin hormonu, vücutta psikolojik dengeyi sağlamaktadır. Bu nedenle oksitosin eksikliği durumlarında fizyolojik tedavinin yanında, psikolojik tedavi de gerekmektedir.

Oksitosin hormonu bulunan yiyeceklerin tüketilmesinin yanı sıra diğer yaşamsal faktörlerin doğru şekilde kullanılması da oksitosin artmasına yardımcı olmaktadır. Bunlar şu şekilde listelenebilir:

  • Cinsel ilişki ve orgazm,
  • Oksitosin içeren besinlerin tüketimi,
  • Hastanın mutlu olmasını sağlayacak aktiviteler,
  • Yeni insanlarla tanışmak, sohbet etmek, sosyalleşmek,
  • Tempolu yürüyüşler, yoga ve meditasyon,
  • Evcil hayvan beslemek.

Oksitosin Eksikliği Tedavi Edilmezse Ne Olur?

Oksitosin eksikliği, hayati sonuçlara neden olabilecek, oldukça önemli bir hormon eksikliğidir. Teşhis edilmesi durumunda hızlı bir şekilde tedavi işlemlerine başlanmalıdır.

Oksitosin eksikliği tedavi edilmediği takdirde, hastalarda psikolojik travmalar ortaya çıkabilir. İntihar girişimleri, alkol – madde kullanımı gibi hayati öneme sahip davranışlar bu dönemde edinilebilir. Gerekli testler yapıldıktan sonra, hormonun eksikliğine dair teşhis konulup, gerekli tedavi işlemlerine başlanmalıdır.

Oksitosin eksikliği genel olarak duygu durum bozukluklarına yol açmaktadır. Hasta, mutsuz, sürekli depresyonda, yorgun ve halsiz hissedebilir. İçinde bulunulan durum, karamsarlık gibi çok daha büyük duygu değişimlerine neden olabilir. Bu gibi durumlarda hasta tedavi altına alınarak, tekrar duygu dengesi sağlanmaktadır.

Oksitosin Yüksekliği Nedenleri ve Hastalıkları Nelerdir?

Hastadan alınan örneklerin incelenmesinin ardından Oksitosin miktarının referans değerlerin üstünde olması durumunda Oksitosin yüksekliği tanısı konmaktadır. Tüm hormonlar gibi, oksitosin hormonu da vücutta belirli bir denge içerisinde bulunmalıdır. Vücut içinde bulunan hormonların eksik olması halinde belirli hastalıklar ortaya çıktığı gibi, fazla olması halinde de çeşitli rahatsızlıklar görülebilmektedir.

Oksitosin etkileri olarak da adlandırılan, vücutta fazla oksitosin hormonu bulunmasından kaynaklanan rahatsızlıklar şu şekilde listelenebilir:

Belirtilen oksitosin komplikasyonları, genel olarak vücutta salgılanan fazla oksitosin hormonu sonucunda meydana gelmez. Dışarıdan destek olarak oksitosin hormonu alındığında ortaya çıkmaktadır. Bazı tedavilerde uygulanan oksitosin hormon takviyesi bu gibi durumlara yol açabilmektedir. Semptomlar ile karşılaşan bireylerin, uzman doktora başvurarak farklı bir tedavi yöntemi seçmesi beklenmektedir.

Oksitosin Yüksekliği Belirtileri

Vücutta oksitosin hormonu seviyesi yükseldiğinde çeşitli semptomlar ortaya çıkabilmektedir. Oksitosin eksikliği durumunda daha çok psikolojik belirtiler oluşurken, oksitosin yüksekliği halinde ise daha çok fizyolojik belirtiler ortaya çıkmaktadır.

Oksitosin yüksekliği halinde görülebilecek belirtiler şu şekilde listelenebilir:

  • Baş ağrısı,
  • Mide bulantısı,
  • Halsizlik,
  • Görme bozuklukları,
  • Konuşma bozuklukları.

Oksitosin Yüksekliği Tedavisi

Oksitosin yüksekli rahatsızlığında en sık tercih edilen yöntemlerin başında ilaç tedavisi gelmektedir. İlaç tedavisinde kullanılan etkin maddelerin, hastada alerjik reaksiyonlara sebep olması durumunda ise farklı bir tedavi yöntemi tercih edilebilmektedir.

Oksitosin yüksekliği ciddi seviyelere ulaşmayan hastalar için uzman hekim diyet uygulaması başlatabilir. Önerilen yiyecekler tüketildiğinde, oksitosin seviyesinin normal değerlere indiği gözlemlenmektedir.

Oksitosin Yüksekliği Tedavi Edilmezse Ne Olur?

Oksitosin yüksekliği, sosyal hayatı etkileyen ciddi bir rahatsızlıktır. Tedavi edilmediği durumlarda, vücutta görülen semptomlarda artış yaşanacaktır. Sürekli yorgunluk ve halsizliğin artması, hastanın günlük aktivitelerini yerine getirmesinde zorluk yaşamasına neden olacaktır.

Ayrıca, oksitosin yüksekliği tedavi edilmediği durumlarda yaşanabilecek görme ve konuşma bozuklukları, hastanın sosyal hayat içerisinde bulunmasını zorlaştıracaktır. Hastada gerekli teşhisler yapılarak, oksitosin yüksekliğinin kaynaklandığı nedenler bulunmalı ve uygun tedavi yöntemine başlanmalıdır.

Makaleyi faydalı buldun mu?
0
0
Makeleyi Paylaşın

Oksitosin ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular

Erkeklerde oksitosin hormonu nasıl arttırılır?

Erkeklerde oksitosin seviyesi düşüklüğü bulunuyorsa, vücuttaki oksitosin hormonunu arttırmanın birçok yöntemi bulunmaktadır. Kadınlarda olduğu gibi, oksitosin içeren yiyecekler kullanılan yöntemler arasında ilk sırada gelmektedir. Bir diğer yöntem ise doktor tavsiyesi ve kontrolünde dışarıdan oksitosin içeren tablet veya sprey kullanımı yapılabilmektedir.

Stj. Dr. Özlem Filiker

Oksitosin sprey nerede satılır?

Oksitosin eksikliği tedavisinde, doktor tavsiyesi ve gözetimi ile kullanılan oksitosin spreyi, medikal ve eczanelerde satılmaktadır. Eksikliği bulunan hormon seviyesine göre, oksitosin sprey fiyatı da değişiklik göstermektedir. Oksitosin sprey uzman hekim tarafından önerilmeli ve sadece eczanelerden temin edilmelidir.

Stj. Dr. Özlem Filiker

Oksitosin hormonu nereden salınır?

Oksitosin, hipofiz bezi tarafından salgılanmaktadır. Vücutta gerekli olan seviye, hipofiz bezleri tarafından belirlenerek, salgılama işlemi buna göre gerçekleşmektedir. Hipofiz bezlerinden kaynaklanan oksitosin eksikliği oluşabilmekte fakat oksitosin fazlalığı oluşmamaktadır.

Stj. Dr. Özlem Filiker

Oksitosin hormonu erkeklerde var mı?

Oksitosin hormonu hem kadın hem de erkeklerde bulunmaktadır. Beyin ve üreme sistemini yüzeyinde bulunmaktadır. Oksitosin, erkeklerde cinsel fonksiyonların düzenlenmesine yardımcı olurken, kadınlarda annelik duygusu, doğum sancısı gibi işlevlerin oluşmasında görev almaktadır.

Stj. Dr. Özlem Filiker