Nub Teorisi

Çıkıntı teorisi olarak da bilinen nub teorisi, profesyonel bir hekim tarafından bebeğin cinsiyetinin ultrasondan erken tahmin edildiği bir yöntemdir.

Nub Teorisi Nedir?

Ebeveyn adaylarının en çok merak ettiği hususların başında bebeğin cinsiyeti gelir. Bebeğin sağlıklı olmasının ardından önem verilen bir diğer konudur. Ultrason teknolojileri ile bebeğin cinsiyetini öğrenmek için gebeliğin en az 13 haftalık olmasını beklemek gerekmektedir. Bazı anne babalar bebeğin cinsiyetini daha erken süreçte öğrenmek istemektedir. Bu durumda nub teorisi devreye girmektedir.

Nub teorisine göre bebeğin cinsiyetini 13 haftadan önce öğrenmek mümkündür. Çıkıntı teorisi olarak da bilinen nub teorisi, profesyonel bir hekim tarafından bebeğin cinsiyetinin ultrasondan erken tahmin edildiği bir yöntemdir. Nub aynı zamanda bebekte oluşan belirsiz cinsel organı olan genital tüberkül olarak da bilinir.

Nub Teorisi Nasıl Yapılır?

Nub teorisi bebeğin ultrason görseli yardımıyla cinsiyetini anlamaya yardımcı olan bir yöntemdir. Ultrason görüntüsünde bebeğin cinsiyetinin oluştuğu bölge olan genital tüberkül de bebeğin uzunlamasına yatarken yaptığı açı cinsiyeti hakkında bilgi içermektedir. Nub teorisine göre 11. hafta sonrası erkek ya da kız bebeklerin vücudunda oluşan yumru sayesinde bebeğin cinsiyetini öğrenmek mümkündür. Omurga ve nub denen yumru arasındaki açı, teoriye göre bebeğin cinsiyetini gösterir.

Erkek ve kızda da nub vardır fakat pozisyonu fark göstermektedir. Eğer omurga ve nub arasındaki açı 30 dereceden büyükse bebeğin cinsiyeti erkek demektir. Eğer omurga ve nub arasındaki açı 30 dereceden küçükse veya düz ise cinsiyeti kız demektir. Hamileliğin ilerleyen evrelerinde bebeğin gelişim aşamalarında genital tüberkül erkek bebekte penise, kızda ise klitorise dönüşür.

Nub Teorisi Nasıl Değerlendirilir?

Nub teorisinin değerlendirilmesi hekim tarafından genital tüberkülde görülen yumrunun açısına göre olacaktır. Fakat yumru teorisi ile bebeğin cinsiyetini tahmin etmek zor olabilmektedir. Bebeğin ultrasonda çekilen resmi açılardan kaynaklı farklı sonuçlar doğurabilmektedir. Bir resminde erkek çıkıntısı gözlenirken, bir diğer pozisyonda bir kız bebek olduğu düşünülebilir. Nub teorisi yüzde yüz doğru sonuç vermediği için hekimler tarafından önerilmeyen bir yöntemdir. Bir diğer yandan fetüs boyunun 60 milimetreden büyük olması ve bebeğin düz bir konumda olması nub teorisinin güvenilirliğini arttıracaktır.

Nub Teorisi Gerçek mi?

Nub teorisi bilimsel bir teoriye dayanmaktadır. Fakat yanılma payı da bulunan bir yöntemdir. 13-14 haftalık gebeliklerde bebeğin cinsiyetinin tespit edilmesinde nub teorisinin yüksek olasılıkla doğru sonuçlar verdiği görülmüştür. 13. haftadan sonra nub teorisinin doğruluk oranı yüzde 94 olarak bilinmektedir. Fakat yüzde yüz olmadığı sürece hiçbir hekim teorik bilgilere dayanarak kesin olarak bir cinsiyet bildirmemektedir. 20. haftada bebeğin cinsiyeti oldukça net olarak ultrasonla görüntülenmektedir.

Nub teorisinin doğruluğu için uzmanın deneyimi ve ultrason cihazının gelişmişliği önemli bir faktördür. Tam anatomi taraması yapılana dek ve bir uzman bebeğin cinsiyetini onaylayana dek cinsiyeti hakkında yüzde yüz bilgiye sahip olunması doğru olmamaktadır. Nub teorisi, yüksek olasılıklı bir tahmindir.

Makaleyi faydalı buldun mu?
0
0
Makeleyi Paylaşın
0