Nörovizyon Tedavisi Nedir?

Nörovizyon tedavisi, göz tembelliğini ortadan kaldırmak için uygulanan bir tedavi yöntemidir.

Gözlerin her biri, bulunulan ortamdaki görüntüleri ayrı ayrı alır ve iki gözden elde edilen görüntü beyinde birleştirilerek tek bir görüntü haline getirilir. Bu durum, doğumdan itibaren her kişide gelişir. Bu durumun yeterli seviyede gelişmemesi sonucunda ambliyopi adı verilen göz tembelliği oluşur. Göz tembelliği sonucunda tek veya çift taraflı görme keskinliğinde azalma meydana gelir. Nörovizyon tedavisi, göz tembelliğini ortadan kaldırmak için uygulanan bir tedavi yöntemidir.

Nörovizyon tedavisinin özellikleri aşağıdaki gibi sıralanabilir:

  • 10-55 yaş aralığında bulunan kişilere kolaylıkla uygulanır.
  • Cerrahi bir müdahale gerektirmez.
  • İlaçsız bir tedavi yöntemidir.
  • Bilinen herhangi bir riski ve yan etkisi yoktur.
  • Amerikan İlaç ve Gıda İdaresi (FDA) tarafından onaylanmıştır.
  • Evde de uygulanabilir olması nedeniyle konfor sağlar.

Göz Tembelliği Nedenleri

Gözlerin görüntüleri beyne aktarması ile başlayan süreç içerisinde aksaklıkların yaşanması, göz tembelliğini ortaya çıkarabilir. Bu dönemde yaşanan aksaklıklar ve rahatsızlıklar aşağıdaki şekilde sıralanabilir:

  • Doğumsal katarakt olması
  • Görme eksenini kapatan göz kapağının düşük olması gibi durumlar
  • Gözlerin gözlük numaralarının farklılık göstermesi
  • Gözlerde kayma olarak adlandırılan şaşılık olması

Göz tembelliğine sebep olan durum göz kapağında düşüklük veya şaşılık ise bu durum çocuğun gelişim çağında fark edilir düzeydedir ve aileler tarafından gerekli tıbbi kontroller sağlanmaktadır. Çocukluk dönemlerinde göz tembelliğinin fark edilmesi ile tanı kolaylaşır ve tedaviden alınacak başarı oranı artar.

Göz tembelliğine sebep olan durum gözlerin gözlük numaralarının farklılık göstermesi ise bu durum çocuğa dışardan bakılması sonucu fark edilmediği için aileler tarafından ilk dönemlerde görülemez. Ebeveynler, çocuklarına rutin göz muayenesi yaptırmıyorlarsa bu durumun fark edilmesi zordur. Bu nedenle göz tembelliği tanısı geç koyulabilir. Geç tanı ise tedavinin gecikmesine sebep olurken alınacak başarı oranını da düşürmektedir.

Uzman doktorlar, tüm çocukların rutin göz muayenesinden geçirilmesini önermektedir. Rutin göz muayeneleri çocukluk çağlarında 6 – 12 ay arası, 3 yaşında ve 6 yaşında yapılmaktadır. Bu dönemde yapılan rutin muayeneler sonucunda erken teşhis koyulabilir ve kısa sürede tedavinin etkisi görülebilir.

Nörovizyon Tedavisi Kimlere Uygulanır?

Kişilerin Nörovizyon tedavisine uygunluğu, yapılacak olan detaylı göz muayenesinin ardından belirlenmektedir ancak genel olarak tedaviye uygun kişiler aşağıdaki şekilde sıralanır:

  • 10 – 55 yaş aralığında,
  • Görme düzeyi %20’nin üstünde,
  • Kayma düzeyi 8 prizmanın altında,
  • Görmeyi engelleyecek başka bir rahatsızlığı bulunmayan kişilerde uygulanır.

Nörovizyon Tedavisi Nasıl Uygulanır?

  • Nörovizyon tedavisinde ilk seans göz doktorunun gözetimi altında hastanede gerçekleştirilirken daha sonraki seanslar ev ortamında kolaylıkla yapılmaktadır. Nörovizyon tedavisinin evde uygulanması için bilgisayarın bulunması yeterlidir.
  • Tedavi sırasında, bilgisayar ekranına özel görev ve görüntüler yansıtılır. Kişiden görev ve görüntüleri algıladığında bilgisayar faresi aracılığı ile tıklama yaparak geri sinyal göndermesi istenir.
  • Görev ve görüntüler sırasında istenilen tıklamalar elde edilemezse veya yanlış tıklamalar yapılır ise bilgisayar tarafından uyarı verilir.
  • Görsel görevler başarılı şekilde tamamlanana kadar tedavi seanslarının devam etmesi gereklidir.

Nörovizyon tedavisinin düzenli olarak yapılması gereklidir. Bu nedenle, hastanede başlayan süreç ev ortamında da devam ettirilmelidir. Bu durum hastalar için oldukça konforludur. Seanslar, aynı gün birden fazla yapılmamak kaydıyla haftada ortalama 3 kez yapılmalı ve her seans ortalama yarım saat sürmelidir. Nörovizyon tedavisinde başarılı sonuçların alınabilmesi için seansların aksatılmadan 2 ay boyunca devam etmesi gereklidir. 2 aylık sürenin sonunda uzman doktor tarafından görme keskinliği tekrar kontrol edilir.

Göz tembelliği üzerinde etkili sonuçlar veren Nörovizyon tedavisinin geliştirilmesi için çalışmalar sürdürülmektedir. Her iki göz için ayrı değerlere sahip uyaranların gönderilmesi, göz tembelliği tedavisi için özel olarak hazırlanmış video oyunları ve video filmleri gibi özellikler tedavideki yerini almaya devam etmektedir.

Nörovizyon Tedavisinde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Nörovizyon tedavisi, uygulanabilirlik bakımından hastaya konfor sunmaktadır ancak hastanın bu süreçte dikkat etmesi gereken bazı durumlar bulunmaktadır. Nörovizyon tedavisinde dikkat edilmesi gerekenler:

  • Ev veya iş ortamında tedavinin uygulanabilmesi için ortamın sessiz ve ideal karanlıkta olması gereklidir.
  • Kişi ile bilgisayar ekranı arasında yaklaşık olarak 1,5 metre mesafe bulunmalıdır.
  • Gün içerisinde birden fazla seans uygulanmamalıdır.
  • Haftada ortalama 3 seans uygulanmalıdır. Seans sayısı aksatılmamalıdır.

Nörovizyon tedavisinden yararlanan hastalar için birkaç seanstan sonra otomatik olarak ödevler oluşturulur. Hastalardan bu ödevleri yerine getirmeleri istenir. Kişinin tedavi sırasındaki performansı uzman doktor tarafından takip edilebilir.

Göz Tembelliği Tedavi Edilmezse Ne Olur?

Göz tembelliği, her yüz kişiden ortalama 3’ünde görülen yaygın bir problemdir ancak çocukluk dönemlerinde fark edilmesi durumunda tedaviden alınan başarı oranı yüksektir. Çocukluk döneminde başlayan göz tembelliğinin fark edilmemesi veya ihmal edilmesi sonucunda çocuğun görme algıları üzerinde sorunlar oluşabileceği gibi okul, iş ve diğer sosyal hayatında da aksaklıklar yaşanabilir.

Nörovizyon tedavisi başta olmak üzere çeşitli tedavi ve ödevler sayesinde göz tembelliği sorunu tedavi edilebilmektedir. Her çocuğun, ilk dönemlerden itibaren rutin göz muayenesinden yararlanması önemlidir. Bu sayede, çocuğun ilerleyen dönemlerde yaşayabileceği olası problemlerin önüne geçilir.

Makaleyi faydalı buldun mu?
1
0
Makeleyi Paylaşın

Nörovizyon Tedavisi ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular

Nörovizyon tedavisi hangi hastanelerde yapılır?

Nörovizyon tedavisi özel ve devlet hastanelerinde yapılabildiği gibi sadece göz alanında hizmet veren merkezlerde de uygulanmaktadır. Tedavinin ilk seansı uzman doktor tarafından gerçekleştirilirken daha sonraki süreçte bu tedavinin ev ortamında uygulanması istenmektedir. Hastaların, Nörovizyon tedavisi yapan hastaneler hakkında araştırmalar yaparak bölgelerinde bulunan hastaneler arasından tercih yapmaları gereklidir.

Dr. Hande Erölmez

Nörovizyon tedavisi fiyatları nedir?

Nörovizyon tedavisi fiyatları, tedavi için tercih edilen merkeze ve tedaviyi uygulayacak olan uzman doktorun fiyat politikasına bağlıdır. Bu parametrelere ek olarak Nörovizyon tedavisi öncesi ve sonrası yapılacak ek işlemler de fiyatları etkilemektedir. Hastanın, göz tembelliğine ek olarak farklı göz rahatsızlıklarına sahip olması durumunda Nörovizyon tedavisinin yanında başka uygulamalar da yapılabilir. Bu sürece, uzman doktor karar vermektedir.

Dr. Hande Erölmez

Nörovizyon tedavisinde başarı oranı nedir?

Nörovizyon tedavisinde başarılı sonuçların alınabilmesi için hastaların haftada 3 seans uygulamaları ve her seansın ortalama 30-40 dakika olması gereklidir. Düzenli şekilde uygulanan seansların sonunda başarılı sonuçların alındığı görülmektedir. Hastanın göz rahatsızlıklarına bağlı olarak başarı oranı değişse de genel olarak sonuç alınan bir yöntemdir.

Dr. Hande Erölmez

Nörovizyon tedavisinde muayene hangi aralıklarla olur?

Göz tembelliği rahatsızlığının incelenebilmesi amacıyla beşinci, onuncu, yirminci ve kırkıncı seanslardan sonra uzman doktor tarafından muayene olunması gereklidir. Göz muayenesini gerçekleştiren uzman doktor tarafından ilerleyen süreçteki muayene planı hazırlanmaktadır. Seansların düzenli olarak takip edilmesi durumunda ortalama 3 ayın sonunda sonuç alınmaktadır.

Dr. Hande Erölmez

Nörovizyon tedavisi kaç yıldır uygulanıyor?

Nörovizyon tedavisi, 20 yılın aşkın süredir göz tembelliği gibi rahatsızlıkları gidermek ve görmeyi iyileştirmek için kullanılmaktadır. FDA tarafından onaylı olan bu tedavi yönteminin geliştirilme çalışmaları da devam etmektedir. Geliştirme çalışmaları sonucunda Nörovizyon tedavisinden alınan başarı oranının artırılması ve farklı göz rahatsızlıklarında kullanılması hedeflenmektedir.

Dr. Hande Erölmez

Nörovizyon tedavisi için en uygun yaş kaçtır?

Nörovizyon tedavisi, 10-55 yaş aralığında bulunan ve çeşitli kriterleri sağlayan hastalara uygulanmaktadır ancak göz tembelliğinin tedavi edilebilmesi için kritik yaş 9’dur. Tembelliğine neden olan durumların çocukluk dönemlerinde fark edilmesi ile birlikte tedaviden alınan başarı oranı yükselmektedir. Nörovizyon tedavisi olanlar, tedavi sonrasında göz kusurlarına bağlı gelişimsel problemler yaşamamaktadır.

Dr. Hande Erölmez