Moro Refleksi

Sıçrama refleksi olarak da bilinen moro refleksi, dünyaya yeni gelmiş bebeklerde görülen ve rahatsız oldukları durumlarda tepki vermesini sağlayan ayrıca düşmemeleri için annelerine yapışarak tehlikelere karşı hareket etmelerine yardımcı olan reflekstir. Tedavi de ise ilaçlar, ağrı kesiciler ve bebeği sabitleme uygulanabilir.

Moro Refleksi Nedir?

Sıçrama refleksi olarak da bilinen moro refleksi, dünyaya yeni gelmiş bebeklerde görülen ilk reflekslerden biridir. Hayvanlarda olduğu gibi insanlar da pek çok içgüdü ve refleksle doğmaktadır. Moro refleksi de içgüdüsel olarak ortaya çıkan bir çeşit reflekstir. Bebeklerde moro refleksi, bebeklerin rahatsız olduğu durumlarda tepki vermesini sağlar ayrıca düşmemeleri için annelerine yapışarak tehlikelere karşı hareket etmelerine yardımcı olur.

Moro Refleksi Belirtileri Nelerdir?

Moro refleksi genellikle içgüdüsel olarak ortaya çıkan tepkilerdir. Bu refleksin pek çok belirtileri bulunmaktadır. Ancak en belirgin özelliği yüksek bir ses veya harekette bebeğin aniden irkilmesi veya sıçramasıdır.

Yeni doğmuş bebeklerde görülen bu refleksin genel belirtileri şu şekildedir:

  • Aniden sıçrama
  • İrkilme
  • Ellerini yumruk yaparak göğsüne doğru çekme
  • Aniden ağlama
  • Yüzünde oluşan morluk
  • O anda bebeklerin kas katı kesilmesi
  • Bebeğin gözlerindeki şaşırma ifadesi

Moro Refleksi Nedenleri Nelerdir?

Yeni doğan bebeklerin sağlıklı olduğunu gösteren refleks türlerinin başında moro refleksi yer almaktadır. İlkel bir refleks olarak kabul edilen moro refleksi bebeğin sinir sisteminin ürkütülmesi sonucunda ortaya çıkar. Bebeğin sinir sistemi, korktuğu zaman tepki vermesi için programlanmıştır. Bu yüzden moro refleksinin yol açtığı tepkiler normal bir şekilde karşılanmaktadır.

Yeni doğan moro refleksinin diğer nedenleri ise şu şekilde sıralanmaktadır:

  • Yüksek ses
  • Ani dokunuş
  • Kapı zilinin çalması
  • Düdüklü tencerenin ötmesi
  • Elektrikli süpürgenin çalıştırılması
  • Işık yoğunluğunda ortaya çıkan ani değişiklik
  • Bebeği dengesiz bırakacak durumlar

Moro Refleksi Teşhisi

Moro refleksi genellikle bebeklerde normal karşılaşılan bir durumdur. Ancak bazı durumlarda beyin hastalığı veya nörolojik genetik bozukluktan dolayı bu reflekslerin sıklığı daha da artabilir.

Moro refleksin sinir sistemindeki bazı sorunlardan dolayı hiç ortaya çıkmayabilir. Böyle durumlarda mutlaka uzman bir doktora başvurulmalıdır. Uzman doktor moro refleksi teşhisi koymak için genellikle refleksi tetikleyici yöntemler kullanılmaktadır. Bebeğin sinir sistemindeki sorunları detaylı bir şekilde araştırmak için uzman doktor pek çok tetkik ve yöntemlere başvurur.

Moro refleksi teşhisi için yapılan tetkik ve yöntemler şu şekildedir:

Fizik Muayene 

Bu aşamada ilk olarak uzman doktor bebeğin genel sağlık durumu hakkında aileden bilgi alır. Ardından bebeğin reflekslerini kontrol eder ve bebeği fizik muayene yapar. Fizik muayene sonrasında sorunun altında yatan problemin nedeni tam olarak belirlenerek kesin bir teşhis konulur ve tedavi sürecine başlanır.

Moro Refleksi Testi

Bu aşamada bebeğin kafa ve omuzlara yavaşça tutularak bir yastığa yerleştirilir. Doktor bebeğin başını birkaç saniye serbest bırakır ardından destekler. Bu aşamada bebeğin bu uyaranlara karşı tepki vermesi beklenir. Vermediği durumlarda hasar görmüş omurilik, işlev bozukluğu bulunan santral sinir sistemi bozukluğu olduğu anlaşılmaktadır. Ayrıca refleksin tek bir tarafta görüldüğü durumlarda da bebekte köprücük kemiği kırığı teşhisi konulabilir.

Moro Refleksi Nasıl Tedavi Edilir?

Moro refleksi genellikle kendiliğinden geçen bebeklerin yüksek sese verdiği bir tür tepkidir. Her sağlıklı bebekte görülen bu refleksin oluşması da oldukça normaldir. Bundan dolayı da moro refleksinin herhangi bir tedavi yöntemi bulunmamaktadır. Ancak bebeğin aniden oluşan sese veya harekete tepki vermemesi bebeğin sinirsel bir bozukluğu olduğu anlamına gelmektedir. Böyle bir durumla karşılaşıldığı zaman uzman bir nöroloji doktoruna başvurulması gerekir. Eğer bebekte refleks yoksa düşünülmesi gereken ilk şey omurilik kırığı olmalıdır.

Bunun için uygulanan tedavi yöntemi ise şu şekildedir:

Ağrı Kesici İlaçlar

Omurilik kırığı genellikle ağrılı geçen bir süreçtir. Bu süreçte ağrıyı yok etmek için doktorlar tarafından pek çok ağrı kesici ilaçlar önerilmektedir. Böylece ağrının azalması amaçlanmaktadır.

Sabitleme

Tedavide yapılması gereken en önemli şey kırığın kaynamasını sağlamaktır. Bebeklerde ve çocuklarda kaynama genellikle daha kolay olmaktadır. Omuz sabitleyici bandajlar ile yaklaşık olarak 3 veya 4 haftalık sabitleme sayesinde kırığın kaynaması gerçekleşir.

Moro Refleksi Tedavi Edilmezse

Moro refleksi genellikle her bebeğin sahip olduğu ve bu refleksi istemsiz bir şekilde gerçekleştirdiği bir tepkidir. Bebeklerde görülen bu refleks bebeğin sağlıklı olduğunu gösterdiğinden dolayı hiçbir tedaviye gerek yoktur. Kendiliğinden geçtiğinden dolayı da tedavi edilmediği durumlarda bebek için hiçbir tehlikeye neden olmamaktadır. Ancak refleks sıklığının arttığı durumlarda veya refleksin hiç görülmediği durumlarda altında yatan problemi tespit etmek amacıyla mutlaka tedavi için uzman bir doktora başvurulması gerekir.

Moro Refleksine Ne İyi Gelir?

Moro refleksi genellikle bebeğin yüksek sese veya birden oluşan hareketlere tepki vermesinden dolayı ortaya çıkmaktadır. Bu refleksin olduğu durumlarda bebeğin rahatlaması oldukça önemlidir. Bu yüzden moro refleksi gerçekleştiği durumlarda bebeğinizi sesinizle yatıştırmanız bebeğiniz için iyi gelecektir. Ayrıca bebeğinizin rahat uyuması da oldukça önemlidir. Bu yüzden de yatacağı yeri rahat ve sessiz tutarak bebeğin rahat uyuması sağlanmalıdır.

Moro Refleksine Ne İyi Gelmez?

Bebeği korkutarak yatağa yatırmak bebeğin daha da ürkmesine neden olabilir. Bu yüzden bebeği yatağa yatırırken sakince koymanız gerekir. Ayrıca bebeği geriye doğru eğmek de zarar verebilir. Bundan dolayı da bebeği yan olarak sallamalısınız. Moro refleksini genellikle yüksek ses tetiklemektedir. Bundan dolayı da bebeğin yattığı alanın yüksek sesli bir yer olması refleksin tetiklenmesine neden olmaktadır.

Moro Refleksi için Hangi Doktora Gidilir?

Moro refleksi genellikle bebek doğduktan 3 ay sonra geçmektedir. Ancak bu refleksin kaybolmadığı durumlarda veya refleksin hiç görülmediği durumlarda mutlaka uzman bir doktora başvurulması gerekir. Başvurulması gereken bölüm ise çocuk nöroloji bölümüdür.

Makaleyi faydalı buldun mu?
0
0
Makeleyi Paylaşın
0