Morgagni Hernisi

Genellikle doğuştan diyaframda oluşan bir delikten mide duvarının fıtıklaşmasına ‘Morgagni Hernisi’ denir. Tedavisi genellikle şiddetli semptomların olması durumunda cerrahi olarak yapılmaktadır.

Morgagni Hernisi Nedir?

Genellikle doğuştan diyaframda oluşan bir delikten mide duvarının fıtıklaşmasına ‘Morgagni Hernisi’ denir.

Morgagni hernisi doğuştan kaynaklı diyafram hernileri arasında yer alır.  Morgagni hernisi karnın arka tarafında doğuştan görülen bir defekt sonucunda görülen konjenital diyafram hernisidir.

Sıklıkla taraf olarak sağ tarafta sol tarafa göre daha sık görülmektedir. Cinsiyet  olarak da kadın cinsiyette erkek cinsiyete göre daha sık rastlanmaktadır.

Morgagni Hernisi Belirtileri

Morgagni hernisi tespit edildiğinde hastaların çoğunlukla semptomu yoktur, tesadüfen tespit edilirler. Hastaların bir kısmında ise bulantı, kusma gibi sindirim sistemi belirtileri görülür.

  • Bulantı, kusma: Bulantı ve kusma morgagni hernisinde sık görülen belirtilerdendir. Kişi yemek yedikten bir süre sonra mide bulantısı hisseder. Bulantı hissi devam ederse yiyeceklerle birlikte safralı kusma görülebilir.
  • Karında şişkinlik hissi: Midenin bir kısmı diyaframdan fıtıklaştığı için yenilen yiyecekler midenin üst bölümünde birikir. Bunun neticesinde de kişi karın bölgesinde şişkinlik hisseder.
  • Yemek borusunda ağrı ve yanma: Midenin görevlerinden biri asit salgılayıp bünyesindeki besinleri sindirmektir. 

Morgagni hernisinde üst mide sfinkteri gevşediğinden dolayı mide muhteviyatı yemek borusuna kaçar. Kaçan sıvı içerisinde asit bulunduğundan yemek borusunu yakar ve inflamasyon oluşturur.

  • Yutma güçlüğüMide duvarının diyaframdan fıtıklaşması neticesinde göğüs duvarı içinde basınç artar ve besinlerin yutulması zorlaşır.
  • Yutma sırasında ağrı: Yemek borusu içinde inflamasyon oluştuğundan kişi lokma yutma sırasında ağrı hisseder. Başlangıçta oluşan ağrı ve yutma güçlüğü katı besinlere karşıyken inflamasyon ilerlerse daha sonra sıvı besinlere karşı da gelişir.
  • Sık geçirilen solunum yolu enfeksiyonları: Mide muhteviyatının geriye doğru soluk borusuna kaçma riski vardır. 

Mide muhteviyatı soluk borusuna kaçarsa alt solunum yolu enfeksiyonlarına zemin hazırlar. Bu sebeple sık geçirilen solunum yolu enfeksiyonları morgagni hernisinin belirtilerindendir.

  • Ağızda asit tadı: Midenin görevlerinden biri asit salgılayıp bünyesindeki besinleri sindirmektir. 

Morgagni hernisinde üst mide sfinkteri gevşediğinden dolayı mide muhteviyatı yemek borusuna kaçar. Kaçan sıvı içerisinde asit bulunduğundan ağızda asit tadı oluşur.

  • Karın ve göğüs ağrısıKarın ve göğüs ağrısı da gastroözefagial rerflüye bağlı oluşan semptomlardandır. Yemek borusunun yanması ile göğüs ağrısı, midenin yanmasıyla da karın ağrısı hissedilir.
  • Orta kulak enfeksiyonları: Orta kulak enfeksiyonlarının görülme sıklığı artar. Bu enfeksiyonlardaki artış da gastroözefagial rerflüye bağlı oluşan semptomlardandır.
  • ÖksürükMorgagni hernisinde üst mide sfinkteri gevşediğinden dolayı mide muhteviyatının soluk borusuna kaçma riski artar. 

Mide muhteviyatı soluk borusuna kaçarsa öksürük de semptomlar arasına eklenir.

Morgagni Hernisi Nedenleri

Morgagni hernisinin oluşum nedeni daha çok embriyonik gelişme döneminden kaynaklanmaktadır. Morgagni hernisinin oluşum nedenleri açısından yapılan sınırlı sayıda araştırma bulunmaktadır.

Genetik nedenler: Aile bireylerinden herhangi birinde morgagni hernisinin görülmesi durumunda diğer bireylerde de morgagni hernisinin görülme sıklığı artmıştır.

İleri anne yaşı: Gebelik sırasında ileri anne yaşında morgagni hernisine neden olan faktörlerden biri olduğu düşünülmektedir. Genellikle 40 yaşın üzerinde olan gebelikler riskli gebelik olarak kabul edilmektedir.

Gebelik: Gebelik sırasında karın içi basınç arttığından dolayı midenin diyaframdan fıtıklaşma riski de artmaktadır. 

Aşırı kilo: Aşırı kilolu durumda karın içi basıncı arttırır. Bu durumda diyafram kasları zayıfsa mide diyaframdan yukarı doğru fıtıklaşır. Bu sebeple obezite de morgagni hernisinin oluşumu açısından risk faktörleri arasında yer alır.

Karın içi basıncı artmasına neden olan sebepler: Bağırsak hareketlerinde değişiklik, kronik kabızlık, sık sık öksürük ve ıkınma gibi karın içi basıncının artmasına neden olan durumlarda morgagni hernisinin görülme sıklığı artar.

Morgagni Hernisi Teşhisi

Morgagni hernisinin tanısı çoğunlukla hasta asemptomatik durumdayken çekilen direk grafiler sonucunda konulur.

Tıbbı öykü: Diğer hastalıklarda olduğu gibi morgagni hernisinin tanısının konulmasında tıbbi öykü önemli araçlardan birisidir.

Öncelikle hastanın şikayetleri dinlenir. Bulantı ve kusmanın ne zaman başladığı ne sıklıkla olduğu belirlenir.

Yemeklerden sonra karında şişkinlik hissinin oluşup oluşmadığı sorgulanır. Oluşan şişkinliği ne kadar devam ettiği belirlenir. 

Yemeklerden sonra görülen karında ve göğüs bölgesinde ağrı olup olmadığı sorgulanır. 

Yemek yeme sırasında yutma güçlüğü ve yutma sırasında ağrının olup olmadığı sorulur.

Öksürük, sık geçirilen solunum ve orta kulak enfeksiyonları da morgagni hernisinin anamnezinde sorgulanması gereken faktörlerdendir.

Fizik muayeneFizik muayene de ayrıntılı bir tam sistem muayenesinden sonra karın muayenesi geçilmelidir. Karın muayenesinde özellikle karın bölgesinde bir şişkinlik hissedilir.

Direk grafiler: Direk grafilerde akciğer-diyafram seviyesinde hava sıvı seviyeleri görülebilir. Mide duvarının bir kısmı diyaframdan yukarı doğru göğüs bölgesine doğru fıtıklaşmıştır. Bu fıtıklaşma daha diyaframın ön yan yüzünde görülür.

Abdominal bilgisayarlı tomografiAbdominal bilgisayarlı tomografide de morgagni hernisinin tanısı konulabilir. Mide duvarının diyaframın ön yan yüzünden fıtıklaştığı görülürek tanı konulabilir.

EndoskopiBazı hastalarda morgagni hernisinin tanısı endoskopi sırasında konulur.

Morgagni Hernisi Tedavisi

Morgagni hernisinin tedavisi genellikle şiddetli semptomların olması durumunda cerrahi olarak yapılmaktadır.

Yaşam tarzı değişikliği: Gastroözefagial reflünün olması durumunda yaşam tarzı düzenlemeleri temel tedavi yöntemlerini oluşturmaktadır. Mide asit salgısını arttıran yiyeceklerden kaçınmak, gece geç saatlerde yemek yememek gibi yaşam tarzı değişikliği uygulanır.

Obezite, kronik kabızlık ve karın içi basıncını artıran herhangi bir durumun olması durumunda karın içi basıncını azaltmaya yönelik tavsiyelerde bulunulur.

Medikal tedavi: Morgagni hernisinde medikal tedavi daha çok cerrahi olmak istemeyen hastalara yönelik yapılmaktadır. 

Medikal tedavide uygulanacak ilaçlar hastanın semptomlarına göre düzenlenmektedir. 

Medikal tedavide gastroözefagial reflünün olması durumunda gör tedaviside medikal tedaviye eklenir.

Antiasit ilaçlar, proton pompa inhibitörleri gibi asit salgısının azaltan ilaçlar medikal tedaviye eklenir.

Cerrahi tedavi: Cerrahi tedavi yöntemi morgagni hernisinin temel tedavi yöntemini oluşturur. Cerrahi tedavi yöntemi midenin fıtıklaşan kısmının karın içine alınması, diyaframda defekt olan yerin kapatılması gibi yöntemleri içerir.

Bu makalede yazılar bilgilendirme amaçlıdır. Eğer morgagni hernisi olduğunuzu düşünüyorsanız konuyla ilgili bir uzmandan yardım alınız!!

Morgagni Hernisi Tedavi Edilmezse

Morgagni hernisi çoğu hastada semptom oluşturmaz. Ancak çocukluk yıllarında semptom oluşturmayan herni ilerleyen yıllarda sıkıntı oluşturmayacağı anlamına gelmez.

Tedavi edilmeyen morgagni hernisine sinüzit, sık tekrarlayan solunum yolu enfeksiyonları, orta kulak enfeksiyonları, gastroözefagial reflü gibi hastalıkların oluşum sıklığı artar.

Morgagni Hernisine Ne İyi Gelir?

Morgagni hernisine özel olarak iyi gelebilecek durumlardan söz etmek mümkün değildir ancak genel olarak karın içi basıncının azaltan durumlar morgagni hernisine iyi gelebilir.

  • Posası yüksek yiyecekler tüketmek: Genel olarak yüksek lif içeren besinler tüketmek karın içi basıncını normal seviyelerde tutmaya yardımcı olur.
  • Normal kilo: Normal kiloda olmak genel vücut sağlığını olumlu yönde etkilediği gibi morgagni hernisine de iyi gelir.
  • İyi bir uyku düzeni: İyi uyku düzeni kişiyi günlük yaşamın stresinden koruyacağından genel sindirim sistemi ve vücut sistemine iyi gelir.
  • Sağlıklı beslenme düzeni: Sağlıklı beslenme düzeni morgagni hernisi için önemli bir yaşam tarzı düzenini oluşturmaktadır. Özellikle gece geç saatlerde yemek yemekten kaçınılmalıdır.

Morgagni Hernisine Ne İyi Gelmez?

Genel olarak karın içi basıncını arttıran durumlar morgagni hernisine iyi gelmez.

  • Kronik stresKronik stres genel vücut sağlığını olumsuz yönde etkilediği gibi morgagni hernisine de iyi gelmez.
  • Obezite: Obezite karın içi basıncını artıran durumlar arasında yer alır. Karın içi basıncının artması morgagni hernisi için risk faktörü oluşturur.
  • Sağlıksız yiyecek tüketimi: Sağlıksız yiyecek tüketimi de sindirim sistemini olumsuz etkileyen faktörlerden biridir.
  • Kronik kabızlık: Kronik kabızlık da karın içi basıncını artıran durumlar arasında yer alır. Karın içi basıncının artması morgagni hernisi için risk faktörü oluşturur.
  •  Sigara ve alkol kullanımı: Sigara ve alkol kullanımı mideki asit muhteviyatının artmasına yol açar ve varolan morgagni hernisini olumsuz yönde etkiler.
  • Geç saatlerde besin tüketimi: Gece geç saatlerde besin tüketimi gastroözefagial reflü oluşumuna neden olarak morgagni hernisini olumsuz yönde etkiler.

Morgagni Hernisi İlaçları

Morgagni hernisine özel medikal tedavi yöntemi bulunmamaktadır. Medikal tedavi yöntemleri ancak morgagni hernisinde oluşan semptomları geçici olarak düzeltmeye yönelik uygulanır.

  • Antiasit ilaçlar: Antiasit ilaçlar midede oluşan fazla asit sıvısını nötralize eder. 
  • Proton pompa inhibitörleri: Proton pompa inhibitörleri midenin aşırı miktarda asit sentezlemesini engelleyerek gastroözefagial reflü hastalığına iyi gelir. 

Bulantı, kusma ve bağırsak hareketlerinde değişiklikler proton pompa inhibitörlerinin sık görülen yan etkilerindendir.

  • H2 reseptör blokörleri: Histamin-2 reseptörlerini bloke eden bu ilaçlar gastroözefagial reflü hastalığında kullanılan diğer ilaçlardandır.
  • Ağrı kesici ve antienflamatuar ilaçlar: Sık görülen ağrı ve inflamasyon durumunda doktor kontrolünde kullanılabilirler.

Bu makalede yazılar bilgilendirme amaçlıdır. Eğer morgagni hernisi olduğunuzu düşünüyorsanız konuyla ilgili bir uzmandan yardım alınız!!

Morgagni Hernisi Ameliyatı

Cerrahi tedavi yöntemi morgagni hernisinin temel tedavi yöntemini oluşturur. Cerrahi tedavi yöntemi midenin fıtıklaşan kısmının karın içine alınması, diyaframda defekt olan yerin kapatılması gibi yöntemleri içerir.

  • Ameliyat öncesinde hekim hastanın yaşı, cinsiyeti ve kronik hastalıklarına göre cerrahi tedavi yöntemini belirler. Ameliyat yöntemi laparoskopik veya açık ameliyat şeklinde yapılır.
  • Hastaya ameliyat öncesinde yapması ve yapmaması gereken şeyler anlatılır.
  • Hasta genel anestezi altında uyutulur.
  • Karın bölgesinde yatay bir kesi açılarak deri, deri altı yağ dokusu ve sırasıyla karın kasları kaldırılır.
  • Midenin fıtıklaşan kısmı normalde olduğu pozisyona getirilir.
  • Diyaframda midenin fıtıklaştığı kısım sağlamlamlaştırılır.
  • İşlemler tamamlandıktan sonra kesilen yerler dikilerek ameliyat sonlandırılır.
  • Hasta operasyon sonrasında gelişebilecek komplikasyonlar yönünden takip edilir. 

Morgagni Hernisi için Hangi Doktora Gidilir?

Çocuk yaşlarda görülen morgagni hernisi için için ‘çocuk cerrahi bölümüne’ doktor olarak da bir ‘çocuk cerrahi uzmanına’ başvurulmalıdır.

Erişkin yaşlarda görülen morgagni hernisi için ‘genel cerrahi bölümüne’ doktor olarak da bir ‘genel cerrahi uzmanına’ başvurulmalıdır. 

Karın içi basıncını artıran gebelik, aşırı kilo, kronik kabızlık gibi durumları sonrasında görülen bulantı, kusma, karında şişkinlik hissi, yemek borusunda ağrı ve yanma, yutma sırasında ağrı, ağızda asit tadı, karın ve göğüs ağrısı, öksürük gibi semptomların olması durumunda konuyla ilgili bir uzmana başvurulması gerekmektedir.

 

Makaleyi faydalı buldun mu?
3
0
Makeleyi Paylaşın