Migren Ameliyatı Nedir?

Bioelektiriksel bir hastalık olan migren tedavisinde cerrahi olmayan yöntemlerden sonuç alınamadığı takdirde ameliyat uygulaması yapılabilmektedir.

Migren, otonom sinir sisteminde ataklar şeklinde görülen bioelektiriksel bir hastalıktır. Migren atağı yaşayan kişilerin sinir sistemi işlevleri geçici olarak aksamaktadır. Yapılan araştırmalar tam net bilgi ortaya koymasa da genetik ve çevresel faktörlerden dolayı yaşanan sorunlar olarak kabul edilmektedir. Stres durumu da migreni tetiklemektedir.

Migren rahatsızlıklarında öncelikle cerrahi olmayan yöntemler tercih edilir. Bu yöntemlerden sonuç alınmadığı takdirde migren ameliyatı tercih edilmektedir. Kronik migren rahatsızlıkları, kişinin hayatını etkileyecek düzeyde sorunlara yol açtığı için ameliyat yapılması uygundur. Migren sorununu kalıcı olarak çözümleyen ameliyat ortalama 2-3 saat içerisinde tamamlanmaktadır.

Migren ameliyatının yapılabilmesi için öncelikle ağrıya sebep olan bölge belirlenmelidir. Bu yüzden tedavi protokolü herkes için farklıdır. İlk olarak hastada migren şikayetini ortaya çıkaran nedenler araştırılır. Baş bölgesinde yaşanan ağrı şikayetinin migrene bağlı olup olmadığına bakılır. Daha sonra migren sorununun olduğu bölge belirlenerek ameliyat planlaması yapılır.

Migren cerrahisi için şikayetlerin görüldüğü bölgeye göre ameliyat planı yapılır. Uzman doktorlar ense, şakak ve burun bölgesinden cerrahi müdahaleler gerçekleştirebilir.

Migren Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Migren tedavisi için tek bir uygulama bulunmamaktadır. Migren rahatsızlığı her hastada farklı bölgelerde görülür ve farklı şikayetlerle yaşanır. Bu yüzden tedavi kişiye özel planlanır. Ağrı kesici ve botoks yöntemleri geçici çözümler sunar. Kalıcı çözüm isteyenler için migren cerrahisi uygulanır.

Migren ameliyatı 5 farklı aşamada gerçekleştirilir;

Aşama: Ağrı Tespiti 

Tüm baş ağrılarının sebebi migren olmayabilir. Bu yüzden öncelikle kişilerin yaşadığı baş ağrısı şikayetlerinin kaynağına bakılır. Bunun için doktorun fiziki muayene yapması gerekir. Sonrasında migren testi uygulanır. Migren testinde ağrının migren kaynaklı olduğu kanatlanır.

Aşama: Migren Tetikleyici Bölgenin Tespiti

Hastanın yaşadığı baş ağrısı şikayetlerinin migren kaynaklı olduğu belirlendikten sonra ikinci muayene başlar. Bu süreçte migreni tetikleyen bölge tespit edilir. Bunun için hekim fiziki muayene yapmalıdır. Farklı bir ülkede ya da şehirde bulunan hastalar için uzaktan takip de yapılabilir. Uzaktan gelecek olan hastalar için bazı test ve tetkikler istenir.

Aşama: Botoks Testi Yapılması

Hastada migreni tetikleyen bölgeyi bulma konusunda etkili sonuçlar alınması adına botoks testi yapılabilir. Hasta her zaman ağrının noktasından tam emin olamaz. Bu durumda botoks testi yapılması doğru olur.

Migren Günlüğünün Tutulması

Hastanın migrenini tetikleyen bölge belirlendikten sonra tedavinin şekillenmesi için hastanın migren günlüğü tutması istenir. Burada kişi gün gün ağrı takibi yapar. Ayrıca doktorun verdiği ilaçlara verilen reaksiyon da kayıt altına alınır. Bu süreçten sonra tedavi planı yapılır.

Migren Ameliyatı Planlaması 

  • Hasta tüm bu tanı çalışmaları sonrasında kalıcı bir tedavi isterse migren ameliyatı planlanır. Migren ameliyatı olanlar kalıcı çözüm bulabilirler. 
  • Ameliyatta saçlı deriden kesiler açılır. Bu kesiler çok küçük boyuttadır. 
  • Kesilerden özel cihazlarla girilir ve deri altındaki sinir sıkışma alanlarındaki sinirler gevşetilir. 
  • Bu alanlar şakak, alın ve ense bölgesinde yer alır.

Migren Ameliyatı Riskleri Nelerdir?

Migren ameliyatı sonrası bazı riskler bulunmaktadır. Bu riskler başarılı bir cerrah ve tam donanımlı bir hastanede en aza inebilir.

Migren ameliyatı riskleri şu şekildedir;

  • Ağrı: Ameliyattan sonra ağrı şikayetleri doğaldır. Ağrılar 2-3 gün içinde kendiliğinden son bulur. Migren tedavisinde ameliyatsız geçici bir çözüm olan botoks sonrasında da ağrı görülebilir.
  • Bulantı ve Kusma: Migren tedavisi sonrasında hastalarda mide bulantısı ve kusma şikayetlerine yoğun olarak rastlanır. Doktor mide bulantısı ve kusmanın önüne geçecek ilaçlar reçete edecektir. Bu şikayetler 5-7 gün içinde ortadan kalkar.
  • Halsizlik Hissi: Mide ameliyatı sonrası geçici bir halsizlik görülür. Ancak hastaların migren atakları sırasında yaşadığı halsizlik çok daha fazla olduğu için ameliyat sonrası halsizlik çok sorun edilmemektedir.
  • Geçici Ataklar: Migren ameliyatının ardından geçici migren atakları görülebilir. Bu durumun yaşanmaması için doktor ağrı kesici ilaçlar reçete etmektedir. Geçici ataklarda ağrı kesici kullanılırsa ataklar kısa süreli olmaktadır.
  • Diş Sorunları: Migren sorunları ile diş sorunları arasında önemli bir bağlantı vardır. Bu yüzden migren şikayeti olanlar diş kontrollerini düzenli olarak gerçekleştirmelidir. Migren ameliyatından sonra diş sorunları tedavi ettirilebilir.
  • Enfeksiyon: Migren ameliyatında saçlı deride çok küçük kesiler açılır.  Bu kesilerin açıldığı bölgelerin hijyeni sağlanmadığında ve ameliyathane ortamı hijyenik olmaması durumunda işlem yapılan bölge enfeksiyon kapabilir. Enfeksiyon riskini en aza indirgemek için ameliyat sonrasında hijyene önem verilmelidir.
  • Kızarıklık: Migren ameliyatından sonra kesiler açıldığı için saçlı deride işlem yapılan bölge hafif kan toplayabilir ve durum da kızarıklık şikayetlerine yol açabilir. Kızarıklıklar çok kısa bir süre içerisinde kendiliğinden geçmektedir.
  • Şişlik ve MorlukBölgede işleme bağlı şişlik ve morluk oluşsa da görünmeyen bir bölgededir ve 4-5 gün içinde kendiliğinde geçer.

Migren Ameliyatı Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler

Migren ameliyatı sonrası dikkat edilmesi gereken bazı konular vardır. Hastaların bu konulara dikkat etmeleri halinde iyileşme süreçleri hızlanır ve yaşam konforları yükselir.

Migren ameliyatı sonrası dikkat edilmesi gereken konular şu şekildedir;

Migren Ameliyatı Sonrası Uyku Düzeni

  • Migren ameliyat sonrasında uyku düzeni iyi ayarlanmalıdır. 
  • Uyku düzeni için uyku saatleri doğru belirlenmelidir. 
  • Hasta ameliyat sonrası günde 7-8 saat kadar uyumalıdır. 
  • Çok uyuma ya da uykunun yetersiz olması şikayetleri artırmaktadır.

Migren Ameliyatı Sonrası Beslenme

  • Migren ameliyatı sonrasında hasta beslenmeye özel dikkat etmelidir. 
  • Ameliyattan sonra kahvaltı kesinlikle atlanmamalıdır. Bunun yanında tüm öğünler düzenli olarak yapılmalıdır.  
  • Sabah saatlerinde sosis, salam gibi işlenmiş gıdalardan uzak durmak ve hafif yiyecekler tüketmek önemlidir.
  • Kahve ve çay gibi içecekler yerine doğal taze sıkılmış meyve suları tercih edilmelidir.
  • Atıştırmalık olarak meyve ve sebze tüketilmelidir. Ayrıca akşam yemeklerinde çok yağlı yiyecekler tüketilmemelidir. Bu süreçte ızgara ve salata iyi bir ikili olacaktır. Sağlıklı ve düzenli beslenme yanında su tüketimine de dikkat edilmelidir.

Migren Ameliyatı Sonrası Spor ve Egzersiz

  • Hastalar ameliyattan kısa bir süre sonra spor ve egzersize başlayabilirler. 
  • Hayat kalitesinin artması için düzenli spor ve egzersiz yapılabilir.
  • Bunun için tempolu yürüyüşler önerilir. 
  • Ayrıca yüzme ve dans gibi etkinlikler de önerilmektedir.

Migren Ameliyatı Sonrası Stres  

  • Migreni tetikleyen en önemli nedenlerden birinin stres olduğu bilinmektedir. Bu yüzden ameliyat sonrasında hasta stresten uzak durmalıdır. 
  • Stresle başa çıkma yöntemleri konusunda profesyonel destek alınabilir.

Migren Ameliyatı Sonrası Sigara ve Alkol Tüketimi

  • Migren ameliyatı sonrasında sigara ve alkol tüketimine bir süre ara verilmelidir. 
  • Doktorlar migreni tetikleyen bir unsur olduğu için ameliyat sonrasında hastaların sigara ve alkolü bırakmalarını önermektedir.
Makaleyi faydalı buldun mu?
0
0
Makeleyi Paylaşın

Migren Ameliyatı ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular

Migren tedavisi için hangi bölüme başvurulur?

Migrenin kaynağı beyindeki alanlardır. Bu yüzden migren nörolojik bir hastalık olarak kabul edilir. Rahatsız edici ağrılar ve ışığa karşı hassasiyet olan kişiler hastanelerde nöroloji bölümüne başvurabilir. Tedavi sürecini nöroloji uzmanları planlar ve yürütür.

Dr. Deniz Gölgeli

Migren ameliyatı ne kadar sürer?

Migren ameliyatı süresi migreni tetikleyen bölgeye göre değişmekle birlikte ameliyat ortalama 2-3 saat sürmektedir. Ancak hastalık öncesinde tanı süreci de dahil edilirse migren tedavisi 20-30 gün süren bir süreç olarak kabul edilebilir. Muayenenin ardından migren ameliyatı hakkında yapılan planlamalar hastaya aktarılmaktadır.

Dr. Deniz Gölgeli

Migren ameliyatı hangi yaşlarda yapılır?

Migren rahatsızlığı her yaşta ortaya çıkabilecek bir nörolojik rahatsızlıktır. Bu yüzden her yaşta migren cerrahisi uygulanabilir. Ancak çocuklarda görülen migren rahatsızlıklarında migren tedavisi ilaçlar yardımıyla yürütülür. Ameliyatın risk faktörleri düşünüldüğünde, kişilerin 18 yaşını aşmış olmaları tercih edilmektedir.

Dr. Deniz Gölgeli

Migren ameliyatı devlet hastanesindeyapılır mı?

Migren ameliyatı şehir hastaneleri ve büyük devlet hastanelerinde cihaz ve hekim olması durumunda yapılabilir. Ameliyat için gerekli cihaz ve donanımın bulunması gereklidir. Aksi takdirde ameliyat gerçekleştirilemez. Ameliyat öncesinde bölgede yer alan devlet hastanelerinden bilgi alınmalıdır.

Dr. Deniz Gölgeli

Migren ameliyatı başarı oranı nedir?

Migren ameliyatı başarı oranı için 5 yıllık geriye dönük ameliyatı olan hastalar üzerinde araştırmalar yapılmıştır. Bu verilere göre başarı oranı %90’lara kadar çıkmaktadır. Türkiye’de de migren ameliyatının başarı oranı yüksektir.

Dr. Deniz Gölgeli