Medikal Masaj Nedir?

Fizyoterapistler tarafından yapılan medikal masaj, fiziksel problemi olan hastalarda yapılmaktadır.

Uzun yıllardır rahatlama ve kas hareketlerinde meydana gelen gerilmeleri tedavi etmek amacıyla kullanılan medikal masaj sağlıklı yaşam masajından farklıdır. Medikal masajları bu noktada eğitim almış uzman kimseler, söz gelimi fizyoterapistler gerçekleştirir. Hastanın vücudunda fiziksel problemler bulunmaktaysa bu noktada bir uzman tarafından medikal masaj önerilir.

Medikal masaj neticesinde hastanın daha önceki şikayetlerinin hafifletilmesi ve orta vadede tamamen kaybolması hedeflenir ve bu sayede birey sağlıklı bir şekilde hayatına devam edebilir.

Tıbbi bir masaj, eğitimli fizyoterapistler tarafından gerçekleştirilen tıbbi yönergelere dayanmaktadır. Kaslarda görülen gerginlik ve sertleşme ortadan kalkar, kan dolaşımını ve metabolizmayı artırır. Ancak bunu sadece yetkin bir doktor ve profesyonel olarak eğitilmiş bir fizyoterapist, bu bağlamda etkili bir şekilde tedavi edebilir.

Tıbbi Masaj

Medikal masaj başlı başına ayrı bir tedavi şekli değildir. "Tıbbi masaj" terimi, bu masaj türünü daha iyi anlamak ve onu sağlıklı yaşam masajından ayırmak için kullanılır. Medikal mesajda ilgili masör, mevcut şikayetlerin amaçlanan tedavisi için bir veya daha fazla uygun tedavi türü uygular. Genellikle, farklı teknikler birleştirilir ve tam olarak semptomlara ve hastaya göre uyarlanır. Tıbbi masör olan bir profesyonel, hastalarının sağlık kısıtlamaları ve sorunları ile karmaşık biyo fiziki sorunları tedavi eder. Masör kişi, hastanın şikâyet durumu için uygun ve bireysel olarak hazırlanmış bir programa göre masaj sürecini uygular.

Tıbbi masaj ile;

  • Kas-iskelet sistemi sorunları, 
  • Yara izleri, 
  • Kas gerginliği, 
  • Bağ doku tedavisi

İşlemler tedavi edilir.

Medikal masaj, sindirim sorunları gibi organik işlev bozukluklarında da kullanılabilir. Baş ağrısı ve migren gibi kompleks ağrılı durumlar da tedavi edilir. Açık yaralar, ağır kalp damar hastalıkları, akut iltihaplanma veya ateş gibi durumlarda masaj yapılmamalıdır. Masaj tedavisi kaslarda, bağ dokusunda fayda gösterirken aynı zamanda kan dolaşımını ve metabolizmayı iyileştirir. Bu şekilde gerginlikler ve rahatsızlıklar tedavi edilir ve kas dengesi yeniden sağlanır.

Medikal Masaj Nasıl Yapılır?

Medikal masaj genellikle tıbbi masaj tekniklerine göre uygulanır. Tıbbi masaj tekniklerinden en uygun olanı hastaya seçilir ve işlem belirli periyotlarda uygulanır. Hastanın durumu ve şikayetlere göre seçilen doğru tıbbi masaj tekniği düzenli takvimler ile uygulandığında kısa zamanda etkisini gösterir ve kalıcı bir tedavi olarak hastanın yaşamına yansır.

Tıbbi Masaj Teknikleri

Masaj terimi, cilt, alttaki doku ve kaslar üzerinde mekanik, çoğunlukla manuel bir etki anlamına gelir. Klasik masaj, en yaygın kullanılan masaj şeklidir ve esas olarak kas-iskelet sistemi hastalıklarını tedavi etmek için kullanılır.

Klasik Masaj

Klasik masajda, eller ile doku ve kaslara baskı, gerginlik, titreme, okşama, vurma ve gerdirme ile uyarıcılar uygulanır. Bir yandan dokunuşlar, sıkışık kasları gererek ve gevşeterek, lokal kan akışını artırarak ve hücre metabolizmasını uyararak doğrudan fiziksel etkiye sahiptir. Bu aynı zamanda gerginliğin neden olduğu ağrıyı da ortadan kaldırır. Öte yandan, masajın kalp atışı, kan basıncı, nefes alma ve sindirim üzerinde olumlu bir etkisi vardır ve böylece genel rahatlama ve refahı teşvik eder.

Bağ dokusu masajı, manuel lenfatik drenaj veya refleksoloji gibi diğer masaj yöntemleri, klasik masaja kolayca entegre edilebilir. Tedavi endikasyonları klasik masaj için neredeyse sınırsızdır.

İşte bunlardan sadece birkaçı:

  • Gerginlik
  • Kas-iskelet sistemi bozuklukları
  • Travma sonrası değişiklikler
  • Adet krampları
  • Migren 
  • Spastisite 
  • Felç

Bağ Dokusu Masajı

Tüm vücuda uygulanan, itme ve çekme tekniğine dayanan manuel bir stimülasyon terapisidir. Deri altı yağ dokusu ile kas fasyası arasındaki sertlikler gevşer. Masaj sadece lokal olarak değil, aynı zamanda belirli sinir uyarıları (refleksler) yoluyla iç organlar, kas-iskelet sistemi ve kan damarları üzerinde uzun vadeli bir etkiye sahiptir. Bağ dokusu masajı öncelikle artan kan akışına yol açar.  

Bağ dokusu masajı, masaj yapılan bağ dokusunu harekete geçirir, iç organları, kasları ve kan damarlarını düzenler ve eklem fonksiyonunu iyileştirir. Kalıcı bir etki elde etmek için belirli aralıklarla bağ dokusu masajları yapılır. Bağ dokusu masajı esas olarak artroz, romatizmal hastalıklar veya travma sonrası hastalıklar gibi kas-iskelet sistemi hastalıkları için kullanılır.

Bazı sinir etkileri yoluyla iç organlar üzerinde yukarıda açıklanan etki nedeniyle, masaj ayrıca solunum hastalıkları, sindirim organlarının hastalıkları ve akut olmayan organ iltihabı gibi iç organ hastalıklarında da kullanılabilir.

Manuel Lenf Drenajı

Özel bir kavrama tekniği ile cildin dairesel hareketleri kullanılarak manuel lenf drenajında lenf sıvısı birikimleri, atık ürünler, toksinler, proteinler ve inflamasyon medyatörleri dokudan uzaklaştırılır. Bu, bireysel sağlık üzerinde olumlu bir etkiye sahip olan daha hızlı yara iyileşmesi ve genel uyumu sağlar. Endikasyonlar, şişlikle ilişkili tüm akut ve kronik ortopedik ve travmatolojik hastalıklardır. Söz gelimi;

Lenfatik drenaj, kanser hastalarında lenf düğümlerinin çıkarılması veya radyasyon tedavisi sonrasında da mükemmel destek sağlar.

Refleksoloji

Ayak refleksolojisi, insan vücudundaki tüm organların ve kas gruplarının ayak tabanında karşılık gelen bir bölgeye sahip olduğunu varsayar. Bazı ayak bölgelerine yönelik uyarılar, karşılık gelen organlarda reaksiyonları tetikler. Örneğin böbreklere veya gastrointestinal sistemdeki şikayetler özellikle refleks bölgeleri aracılığıyla hafifletilebilir. İç organların yanı sıra kemiklere, eklemlere ve kaslara da faydalıdır. Ayak refleksolojisi, ayak tabanındaki belirli noktalara basınç uygulanan akupresüre benzer bir basınç tedavisidir. Bu yöntemle lenfatik ve kan sistemleri her zaman uyarılır.

Bir ayak refleksoloji masajı şu şikayetlerin giderilmesinde kullanılmaktadır:

Tetik Noktası Masajı

Kas ağrısının yaklaşık %80 ila 90'ı tetik noktalarından kaynaklanır. Tetik nokta ağrısı genellikle tetik noktasının olduğu yerde değildir. Omuz ve boyun kaslarındaki tetik noktalar sıklıkla baş ağrısını tetikler veya kalçadaki tetik noktası bacağın tüm tarafındaki ağrıdan sorumlu olabilir. Tetik nokta masajında belirli hareketlerle noktalara bastırılır ve gerilir. Masaj genellikle ağrılıdır, ancak tedavi sırasında ve hemen sonrasında hızlı ve net bir iyileşme olur.

Tetik noktası masajı, klasik bir masajın parçası olarak birlikte yapılır. Noktalara parmaklarla basılmadan önce kaslar ısıtılır ve kanla beslenir. Daha sonra kaslar tekrar gevşetilebilir ve masaja devam edilir.

Hamilelik Masajı

Hamilelik, genellikle stresli olabilen rahatsızlık ve ağrı da dahil olmak üzere birçok fiziksel ve duygusal değişikliği beraberinde getirir. Hamilelik sırasında kadının ağırlık merkezi de değişir ve geriye doğru daha fazla eğilir, bu da omurga ve aynı zamanda eklemler, bağlar ve kaslar üzerinde artan stres anlamına gelir. Bu, genellikle bacağa yayılan bel ağrısına neden olur. Hamilelik masajı bu şikayetleri çözer ve hafifletir.

Kan akışını, dokuya oksijen verilmesini ve genel metabolizmayı uyarır. Su tutma ve şişlik azalır ve bağ dokusu mümkün olduğu kadar elastik tutulur. Hamilelik masajı bedeni ve zihni rahatlatır, kas gerginliğini giderir, duygusal stresi azaltır ve iyi bir gece uykusunu destekler. Hamilelik sırasında düzenli masajlar doğum için iyi bir hazırlıktır. Ancak doğum yaptıktan sonra bile masaj iyileşmeye yardımcı olur.

Spor Masajı

Spor masajı, klasik masajın teknik ve usullerine dayanmaktadır. Masaj, sporcunun ihtiyaçlarına göre tasarlanmış özel masaj aleti ve ekipmanlarıyla desteklenir. Sporcular için masaj, vücudun çok stresli bölgelerinin kanla daha iyi beslenebilmesi ve yarışmaya hazırlanabilmesi için kuvvetli bir şekilde yapılır. Egzersizden sonra kaslar gevşetilir ve rejeneratif olarak masaj yapılır. Spor sırasında gelişen kramplar özel streç kulplar ile giderilebilir. Bu masaj türü, spor aktiviteleri sırasında aşırı stresli kas gruplarını dikkate alır. Spor masajları sadece sporcular için değil, gündelik çalışma hayatındaki monoton, tek taraflı hareket kalıplarından kaynaklanan şikayetleri olan kişiler için de uygundur.

Spor masajı;

  • Kasların hızlı yenilenmesi için
  • Kan dolaşımı iyileştirilir
  • Performansı ve güç tasarrufunu arttırmak için
  • Yaralanmayı önlemek için
  • Zorlamalarda
  • Esnekliği artırmak için
  • Dokudaki bağlar durumu için

Uygulanır.

Makaleyi faydalı buldun mu?
1
0
Makeleyi Paylaşın