Lokomat Nedir?

Lokomat, yürüyemeyen hastalar için geliştirilmiş olan yürüme robotuna verilen isimdir.

Günümüzde pek çok hastalığın tedavisinde robot teknolojisinden yardım alınmaktadır. Bu teknolojinin en sık kullanıldığı alanlardan biri de rehabilitasyondur. Lokomat, yürüyemeyen hastalar için geliştirilmiş olan yürüme robotuna verilen isimdir. Lokomat, rehabilitasyon alanında kullanılan en gelişmiş teknolojik özelliklere sahip robotlardan birisidir. Çocuk hastaların rehabilitasyonunda kullanılmak üzere pediatrik lokomatlar da geliştirilmiştir.

Kişinin travmatik beyin ve omurilik yaralanmaları, inmeler, nörolojik ve ortopedik etkenler nedeniyle yürüyememesi durumunda tekrar yürüyebilir hale gelebilmesi ve yürüme yetisinin geliştirilmesi için kullanılan bir rehabilitasyon yöntemidir. Felçli hastalar için yürüme robotu ile tedavinin etkinliği tüm dünyada kanıtlanmıştır. Normal yürümeye benzer yürüme hareketleri yapılmaktadır. Uygulama sırasında kişinin vücut ağırlığı, yürüyüş temposu ve yürüme şekli kontrol edilebilmektedir. Aynı zamanda kişi aynadan ya da sanal gerçeklik ekranından kendi durumunu takip edebilmektedir. 

ReWalk Yürüme Yardımcısı Nedir?

ReWalk yürüme yardımcısı da omurilik yaralanması sonucu yürüme yetisini kaybetmiş kişilerin kullanması için geliştirilmiş robotik cihazıdır. Kişisel kullanım için dizayn edilmiştir. Cihaz, hastaların tekrardan ayağa kalkmasını ve yürümesini sağlamaktadır. 

ReWalk kemerlerle kişinin bacaklarına ve üst vücuduna bağlanarak kullanılmaktadır. Cihazda bulunan bilgisayarla kumanda edilebilen motorlar eklem noktalarına denk gelecek şekilde bağlanmaktadır. Robotik dış iskelet bu şekilde kişiyi taşımaktadır ancak hastanın bu sırada koltuk değnekleri kullanarak dengeyi sağlaması gerekmektedir. Kişinin ReWalk kullanabilmesi için 1,60 cm ile 1,90 cm arasında boy ve en fazla 100 kg vücut ağırlığında olması gerekmektedir.

Visiogait Engelli Yürüme Robotu

Visiogait, yürüme engelli hastaların yürüyebilmesi için geliştirilen yürüme robotudur. Uygulama sırasında görsel motivasyon sistemli oyunlar kullanılmaktadır. Bu sayede kişi vücudunu daha koordine bir şekilde hareket ettirebilmektedir. Tedavi seanslar halinde yapılmaktadır. 4 – 8 hafta boyunca, haftada en az 3 seans uygulanması tavsiye edilmekle birlikte bu sayı kişinin durumuna göre değişiklik göstermektedir.

Lokomat Tedavisi Kimler İçin Uygundur?

Lokomat cihazı yürüme yetisini kaybetmiş hastaların yeniden yürüyebilmesi ve yürüyebilen hastaların yürüme yetisinin geliştirilmesi için kullanılmaktadır ancak bu yöntemin kullanılabilmesi için kişinin bacaklarında en az bir ana kas grubunda duyu bulunması gerekmektedir. Kişinin yürümesine engel olabilen sağlık sorunları aşağıda belirtilmiştir;

Lokomat Tedavisinin Avantajları

Lokomat cihazı ile tedavinin avantajları aşağıda sıralanmıştır;

  • En önemli avantajı uygulama sırasında normal yürümeye benzer hareket edilmesi ve beyindeki merkezlerin devamlı olarak uyarılmasıdır.
  • Kişinin iyileşme süreci daha hızlı olur ve yürüme şekli de normale en yakın şekilde gelişir.
  • Fizyoterapisti yormaz.
  • Yürüme aktivitesi ve ilerlemeler basit bir şekilde gözlemlenir ve değerlendirilir.
  • Görselleştirilmiş performans geri bildirimleriyle hasta daha kolay motive olabilir.
  • Hastanın ilerlemesi ile ilgili ölçümler daha kolay yapılabilir ve tekrar edilebilir.
  • Gerek görülmesi halinde robotik tedaviden manuel yürüme eğitimine geçilebilir. 

Lokomat Nasıl Çalışır?

Tedavi yürüme robotu olan hastanelerde yapılmaktadır. Lokomat iki ana bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde yapılanlar aşağıdaki gibidir;

  • Hasta yürüme bandının üzerinde ayakta ve dik bir şekilde askıya alınır.
  • Kişi dış kayışlar kullanılarak robota bacaklarından bağlanır.
  • Hastanın ağırlığı önceden yapılan muayeneye göre askılar ve robot kullanılarak azaltılır.
  • Ağırlığın azaltılacağı oran kişiye göre değişmektedir.
  • Vücut ağırlığının ne kadarını robotun destekleyeceği belirlenir.
  • Hasta ve cihazın yürümeye ne kadar katkısının olacağı değerlendirilir.

İkinci bölümde yapılanlar aşağıdaki gibidir;

  • Hastanın kalça ve diz eklemleri baz alınarak robot parçaları kişinin bacaklarına bantlar yardımıyla yerleştirilir.
  • Çalışma başladığında bacaklar yürüme hareketi yapılacak şekilde hareket ettirilir.
  • Vücudun hareketlere verdiği cevap değerlendirilerek robot üzerindeki alıcılar tarafından bilgisayara aktarılır.
  • Bilgisayarda grafiksel veriler oluşur. Bu verilere bakılarak hastanın hangi aşamada olduğu ve ne düzeyde problem yaşadığı değerlendirilir. 
  • Hasta doğal yürüme paterni içindeyken Lokomat çalışmaya devam eder.
  • Yürüme şeklinin bozulması halinde cihaz gereken ölçüde müdahalede bulunur.
  • Aynı zamanda eklemlere denk gelen alıcılar hasta ile cihaz arasındaki etkileşimin uyumunu sürekli kontrol eder.
  • Bu şekilde görsel ve motor cevabının kontrol edilmesi için hastanın beynine sinyaller gönderilir.
  • Hastalık nedeniyle bozulan sinyal akışının yeniden çalışması sağlanır.
Makaleyi faydalı buldun mu?
1
1
Makeleyi Paylaşın

Lokomat ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular

Lokomat tedavisinin diğer faydaları nelerdir?

Lokomat tedavisi, yürüme yetisini kaybetmiş kişilerin kaslarının yeniden güçlenmesine ve bacaklarda bulunan kan dolaşımının yeniden çalışmasına olanak sağlamaktadır. Lokomat sayesinde tekrar yürüyebilen kişilerin kemik yapısı da güçlenmektedir. Böylece kemik erimesi ve kırık riskleri de azalmaktadır. Hasta ne kadar erken ayağa kaldırılırsa yatak yarası, damar tıkanıklığı ve eklem kısıtlılığı gibi sorunların önüne geçilmesi o kadar kolay olmaktadır.

Dr. Deniz Gölgeli

Kimler ReWalk kullanmak için uygun değildir?

Ağır nörolojik yaralanmalar geçirmiş olan kişiler, enfeksiyon, dolaşım problemi, kalp ve akciğer rahatsızlıkları gibi ağır hastalıkları bulunan kişiler, ağır derecede spastisite olan kişiler (Ashworth 4), dengesiz omurga ya da iyileşmemiş kol veya bacak veya pelvis kırıkları olan kişiler, heterotopik katılaşma olan kişiler, ciddi derecede kas kasılması yaşayan kişiler, psikiyatrik veya bilişsel açıdan cihazı uygun kullanmaya uygun olmayan kişiler ve hamile kadınlar cihazı kullanmaya uygun değildir.

Dr. Deniz Gölgeli