Lingual Ortodonti Nedir?

Görünmez diş teli tedavisi olarak da bilinen Lingual Ortodonti tedavisinde kişiye özel braketler ve teller, dişlerin ağız içerisine bakan kısmına yapıştırılarak uygulanır.

Lingual Ortodonti tedavisi, görünmez diş teli tedavisi olarak da bilinir. Laboratuvarlarda üretilen kişiye özel braketler ve teller, dişlerin ağız içerisine bakan kısmına yapıştırılarak tedavi yapılır. Bu tedavi Ortodonti uzmanları (diş teli tedavisi uzmanı) tarafından yapılmaktadır. Tedavi sürecinde standart ortodonti tedavisine göre daha estetik bir tedavidir. 

Lingual Ortodonti Kimlere Yapılır?

Lingual ortodonti tedavisinin kendisi ve tedavi süresince estetik bir tedavidir. Öncelikle standart diş tellerinden dolayı estetik kaygısı olan kişiler Lingual ortodontiyi tercih edebilirler. Genellikle daha sosyal meslek sahibi kişiler bu tedaviye ihtiyaç duymaktadır. Lingual ortodonti tedavisi dişlerinde çapraşıklık bulunan kişilere yapılmaktadır. 

Çene kemiklerindeki uyumsuzlukları bulunan kişilerde tedavi durumu değişebilmektedir.

Lingual ortodonti tedavisinin, standart ortodonti tedavisine göre estetik olmasından başka bir avantajı yoktur.

Lingual Ortodonti Nasıl Yapılır?

Lingual ortodonti tedavisi için başvuran hastalardan öncelikle ayrıntılı hasta hikayesi alınır. Ağız içi muayeneler yapılır. Ağız içi muayenede şunlara bakılır:

  • Dişlerin çapraşıklıkları
  • Azı dişlerin konumu
  • Dişler arasındaki boşluklar ve sıkı temaslar
  • Dil, dudak ve yanak dokusu
  • Kötü alışkanlık varlığı
  • Eksik dişler ve fazla dişler
  • Dişlere yapılan daha önceki tedaviler

Daha sonra hastadan panoramik, sefalometrik ve eğer hasta 18 yaşın altında ise el-bilek radyografisi alınır. Bu radyografiler ile dişlerin ve çene kemiklerinin ilişkileri ayrıntılı bir şekilde analiz edilir. El-bilek radyografisi ile hastanın kemik yaşı tayini yapılır. Hastadan ağız içi ve dışı fotoğraflar alınır. Hastaya teşhis konulur.

Hastanın ağız içerisinde ölçüleri alınır ve alçı modeller elde edilir. Bu modellerin laboratuvara gönderilerek hasta için özel olarak braketler üretilir. Bu braketler dikkatli bir şekilde dişlerin ağız içine bakan yüzlerine yapıştırılır ve teller bu braketlere sabitlenir.

Hasta düzenli olarak 3-4 haftalık kontrol seanslarına çağırılarak tel değişimleri yapılır.

Lingual Ortodonti Sırasında ve Sonrasında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Lingual ortodonti tedavisi, normal ortodonti tedavisine göre daha zor ve zaman gerektiren bir tedavidir. Seanslarda tel değişimi daha zor ve uzun olabilmektedir. Hastalar tedavi süresince sabretmeleri gerekmektedir. Lingual ortodonti tedavisinde dikkat edilmesi gereken diğer durumlar şunlardır:

  • Lingual ortodonti tedavisindeki braketler takıldıktan sonra dil ile sürekli temas ederek dil kenarlarında yara oluşabilmektedir. Hastalar, birkaç hafta içinde bu duruma alışmaktadır.
  • Dişlerin ağız içerisine bakan braketler, dil temasından dolayı bazı harf ve kelimeleri telaffuzda sıkıntılar yaşatabilir. 1 ay içerisinde kişinin konuşması normale döner.
  • Lingual ortodonti sırasında ağız hijyeni çok önemlidir. Ara yüz fırçalarıyla her akşam yatmadan önce braketlerin arası iyice temizlenmelidir. Aksi takdirde braketlerin etrafında ve altında çürük oluşması kaçınılmazdır.
  • Besleme düzeni bu dönemde çok önemlidir. Asitli gıdalar, braketlerin altına sızarak dişte aşınmalar yapabilmektedir.
  • Tedavi sırasında sert gıdalar tüketilmemelidir. Bu gıdalar braketleri dişlerden ayırarak tedavide zaman ve maliyet kaybına sebep olur. Bu braketlerin yapıştırılması ve üretilmesi epey zahmetlidir.
  • Tedavi sonrasında ortodonti uzmanı hastaya pekiştirme plağı verecektir. Hastalar pekiştirme plağını ortalama 1 yıl kullanmaktadır. Bu plak sayesinde dişler yeni konumlarına alışmaktadır ve tekrardan bozulmaları engellenmektedir. Hastaların bu plağı düzenli olarak kullanmaları ve aksatmamaları gereklidir.

Lingual Ortodonti Tedavi Süresi 

Lingual ortodonti tedavi süresi, ortalama 1,5 ile 2,5 yıl arasında değişebilmektedir. Hastanın ağız içi diş ve çenelerin durumu, hastanın tedaviye uyumu gibi faktörler süreyi değiştirebilmektedir. Ortalama her seans 15 ila 60 dakika arasında sürmektedir. Seanslar arası süre 3-4 haftadır. İlk tedaviye başlangıcında braketlerin üretilmesi biraz sürebilmektedir çünkü bu braketler bilgisayar ortamında tasarlanıp diş hekimliğinde kullanılan 3 boyutlu yazıcı olan CAD-CAM sistemlerinde üretilir. 

Makaleyi faydalı buldun mu?
0
0
Makeleyi Paylaşın

Lingual Ortodonti ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular

Lingual ortodonti acıtır mı?

Lingual ortodonti tedavisi, normal ortodonti tedavisi gibi ilk zamanlarda dişlerde ağrı oluşabilmektedir. İlk oluşan ağrı ortalama birkaç haftada hasta alışır. Her seansta teller üzerinde değişiklikler yapılacağından seansları takiben birkaç günlük ağrılar oluşabilmektedir. Zamanla ağrı duyulmaz. İlk zamanlardaki ağrılar, ağrı kesiciler ile kontrol altına alınmaktadır. Kontrol altına alınamayan ağrılar görüldüğü takdirde uzman doktora başvurulması gereklidir.

Dt. Mehmet Emre Kaya

Lingual ortodontinin başarısı ne kadardır?

Her tedavide olduğu gibi Lingual ortodonti tedavisinde de başarısızlıklar olabilmektedir lakin bu iyi bir teşhis, planlama ve tedavi ile hastanın uyumu, ağız hijyeni sağlandığında oldukça başarılı ve güvenli bir tedavidir. Bu konuda uzmanlaşmış ortodonti uzmanları tarafından yapıldığı taktirde oluşabilecek komplikasyonlar minimuma indirilmiş olur.

Dt. Mehmet Emre Kaya

Lingual ortodontinin yaş sınırı var mıdır?

Lingual ortodonti tedavisinin yaş sınırı yoktur. Her yaşta hastalara yapılabilmektedir. Lakin pahalı bir tedavi olmasından dolayı çocuk ve genç hastalara pek tercih edilmemektedir. Daha çok yetişkinlerde tercih edilmektedir. Yetişkin kişilerde estetik kaygıdan dolayı tercih edilmektedir.

Dt. Mehmet Emre Kaya

Ağızda lingual diş teli varlığı konuşmayı etkiler mi?

Lingual diş teli varlığı, ağızdaki konuşmayı ilk zamanlarda etkilemektedir. Dil ve dudak dişlerin arkasındaki diş tellerine değerek bazı harf ve kelimelerin telaffuzunda hastalar zorlanabilmektedir. Zamanla hastalar bu duruma alışacağından telaffuzdaki sıkıntılar normale dönecektir.

Dt. Mehmet Emre Kaya