Lazerle Diş Eti Tedavisi Nedir?

Diş eti hastalıkları ile mücadele etmek için en yeni ve en gelişmiş yöntemlerden bir tanesi de lazerle diş eti tedavisidir.

Lazerle diş eti tedavisi, diş eti hastalıkları ile mücadele etmek için en yeni ve en gelişmiş yöntemdir. Geleneksel diş eti cerrahisine göre diş eti hastalığını tedavi etmek için daha invazif bir prosedürdür. Diş eti hastalığı genellikle belirti vermeden diş kaybına neden olan ciddi bir sorundur. Diş eti hastalıklarında lazer teknolojisi, dişleri çevreleyen diş eti dokusunun yüksekliğini korurken, hastalıklı dokuyu ve zararlı bakterileri diş etlerinden uzaklaştırmak için kullanılır.

Lazerle Tedavi Edilebilen Diş Eti Hastalıkları

Diş eti hastalığı, dişleri yerinde tutan destekleyici dokuların ve kemiğin enfeksiyon kapması anlamına gelir. Genellikle 30’lu ve 40’lı yaşlardaki yetişkinleri etkileyen diş eti hastalıkları; kötü ağız sağlığı, genetik yatkınlık, diyabet, kronik hastalıklar, sigara ve bazı ilaçlar gibi çeşitli nedenlerden kaynaklanmaktadır. Diş eti hastalığı olan çoğu hasta, hastalığın farkında değildir ve tedavi edilmediğinde bakteri kolonileri, diş eti çizgisinin derinliklerinde barınan ve dişlerin etrafındaki kemiği ve dokuyu yavaşça tahrip eden kronik bir diş eti enfeksiyonuna dönüşmektedir.

Diş eti hastalığının erken evresindeki diş eti iltihabı genellikle diş hekimi tarafından düzenli diş fırçalama, diş ipi kullanma gibi yönlendirmelerle düzeltilebilir. Aksi durumda, diş etlerinin dişlerden çekilerek enfekte hale gelmesiyle oluşan boşluklarla (cep) birlikte hastalık ilerleyebilmektedir. İlerlemiş diş eti iltihabı, genellikle irinleşen ceplere ve diş tabanı etrafında şişmiş diş etlerine dönüşür. Bu durum çenede kemik kaybına ve dişleri yerinde tutan bağların zayıflamasına neden olabilir. Lazer tedavisi, doku koruyucu, yenileyici ve kemik oluşturma prosedürüdür. İltihaplı doku ve bakterileri yok etmek için ameliyata gerek duymadan tedaviyi mümkün kılar.

Genetik veya sigara içmeye bağlı olarak diş etlerinde melanin pigmentinde artış olabilmektedir. Buna hiperpigmentasyon demir. Diş etleri (genellikle üst ön bölge) mor siyah renk alır. Bu renklenmelerin giderilmesinde lazerler kullanılabilir.

Diş Eti Hastalığının Belirtileri

  • Kırmızı, kabarık veya şişmiş hassas diş etleri
  • Fırçalama veya diş ipi kullanırken diş etlerinde kanama
  • Diş etleri çekildiği için dişlerin daha uzun görünmesi
  • Dişlerden ayrılmış gibi görünen diş etleri
  • Isırıldığında dişlerin birbirine uyumunda bozukluklar
  • Dişler ve diş etleri arasında irin oluşumu
  • Sürekli kötü nefes veya ağızda kötü tat
  • zaman zaman diş eti ağrıları
  • diş etlerinde estetiğin kaybı

Lazerle Diş Eti Tedavisi Nasıl Yapılır?

Geleneksel diş eti ameliyatı (flap ameliyatı) sırasında diş eti dokusunda kesi atılır ve doku sıyrılır. İşlem dişlerin köklerine erişerek temizlemeyi, kemiği yeniden şekillendirmeyi ve enfekte diş eti dokusunun çıkarılmasını konu alır. Lazerle diş eti tedavisi ise enfekte doku ve bakterilere lazer ışınları ile ulaşmayı ve iltihabı ortadan kaldırmayı sağlar. Lazerle diş eti tedavisi prosedürü şu şekildedir:

  • İşlem öncesi bölgeye lokal anestezi uygulanır.
  • Periodontal ceplerin derinlikleri ölçülür ve böylece ne kadar kaybın oluştuğu incelenir.
  • Bakterileri yok etmek için hastalıklı dokunun üzerine darbeli bir lazer ışığı uygulaması yapılır. Lazer sağlıklı dokuya zarar vermez.
  • Diş taşı birikintileri, diş eti çizgisinin altından küçük ultrasonik cihazlar ile parçalanır.
  • Yumuşak doku ve kemiğin uyarılması için tedavi alanının üzerinden ikinci kez lazer ile geçilerek pıhtı oluşturulur.
  • Diş etleri dişlerin yüzeyine sıkıştırılır ve işlem dikiş gerektirmez.
  • Tüm hastalıklı doku alanları çıkarıldıktan sonra diş etlerinin üzerine macun benzeri bir madde (pat) yerleştirilir. 

Hafif diş eti hastalığı kök planlaması adı verilen temizlik ritüeli ile tedavi edilebilirken orta dereceli diş eti hastalıklarında temizlik tek başına yeterli olmayabilir. Bu durumda sağlıksız kısmın lazerle tedavisi mümkündür. Şiddetli diş eti hastalığı ise ameliyat gerektirebilir. Bu durumdaki bir hastanın dişleri ve diş etleri arasındaki cepler altı milimetreden daha derindir ve kalıcı kemik hasarı oluşmuştur. Bazı dişlerdeki kemik ve destek doku yıkımı fazla olduğundan kurtarılamazlar. Bu durumda dişlerin köprü veya diş implantı ile değiştirilmesi gerekebilir. Diş eti hastalıklarının ağız bakımı ve ağız sağlığı ile ilgili düzenli olarak diş hekiminin ziyaret edilmesi ile kolaylıkla önlenebildikleri ve tedavi edilebildikleri unutulmamalıdır.

Lazerle Diş Eti Tedavisinin Avantajları

  • Diş eti dokusunun kesilmesine ve dikiş atılmasına gerek kalmaz. Böylece hastaya kolay iyileşme süreci sunar.
  • Kesiye gerek duyulmaması daha az ağrı anlamına gelir ve prosedür genel anesteziye duyulan ihtiyacı azaltır.
  • Ameliyat sonrası enfeksiyon riskinde azalma sağlar.
  • Lazer ışınlarının boyları ve güçleri hastaya göre optimize edilebilir.
  • Hassas bir uygulama olması sayesinde diş ve diş etlerinin sağlıklı kısımları korunur. Uzun vadede daha iyi sonuçlar alınmasına yardımcı olur.
  • Dokulardaki kök hücrelerini uyararak yeni bağ dokuları, kemik ve kolajen oluşumunu destekler. İyileşme sürecinden sonra kaybedilen bağlar ve diş çevresindeki kemik yenilenir. 

Lazerle Diş Eti Tedavisi Sonrası Bakım

  • İşlemden sonra ağzı temiz tutmak, etkili iyileşme ve başarılı sonuç olasılığını artıracağından ağız bakımı rutinine bağlı kalmak çok önemlidir. 
  • Lazerle diş tedavisi sonrasında kan pıhtıları oluşur. Bunlar iyileşme sürecinin önemli bir parçasıdır. Bu nedenle diş etlerinin içinde ve çevresinde oluşan küçük pıhtıların çıkarılmaması gerekir.
  • Diş hekimi onay verene kadar diş fırçalama veya diş ipi kullanımı yapılmamalıdır.
  • Tedavi sonrası diş hekimi hassas diş etlerini korumaya yönelik ürün önerebilir.
Makaleyi faydalı buldun mu?
0
0
Makeleyi Paylaşın

Lazerle Diş Eti Tedavisi ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular

Lazerle diş eti tedavisi fiyatları ne kadardır?

Lazerle diş eti tedavisi fiyatları uygulamanın önleyici veya düzeltici olmasına bağlı farklılık göstermektedir. Bazı hastaların diş etlerinde mor renklenme (hiperpigmentasyon) gibi sorunlar olurken bazılarında diş eti iltihabının ilerlediği görülmektedir. Bu durumda hastaya uygulanacak tedavi süreci farklılık göstermektedir. Lazerle diş eti tedavisi ücretlerinde genellikle hastanın yaşı, tedavi süresi, başka tedavilere duyulan ihtiyaç, kullanılan ekipmanlar ve hastanenin donanımı belirleyici olmaktadır.

Dt. Mehmet Emre Kaya

Diş eti hastalığına neden olan etmenler nelerdir?

Diş eti hastalığı riskini artırabilecek faktörler arasında; sigara kullanımı, obezite, kötü ağız sağlığı alışkanlıkları, madde bağımlılığı, ağız kuruluğu, diş etini olumsuz etkileyen ilaç kullanımı, bağışıklığın azalmasına neden olan durumlar (lösemi ve kanser gibi), diyabet, romatoid artrit ve Crohn gibi belirli hastalıklar sayılabilir. Ayrıca diş fırçalamayı ve diş ipi kullanmayı zorlaştıran plak ve tartar oluşumu, stres veya yanlış hizalanmış, çapraşık dişler de diş eti hastalığına neden olabilmektedir.

Dt. Mehmet Emre Kaya

Lazerle diş eti tedavisi ve diş eti ameliyatı arasındaki farklar nelerdir?

Lazerle diş eti tedavisi, diş eti ameliyatında olduğu gibi kesi ve dikiş gerektirmez. Minimal invazif bir uygulama olduğu için hızlı iyileşme süreci sağlar. Ameliyat sonrası diş eti ve hastada görülen rahatsızlık lazerle diş eti tedavisinde daha azdır. Lazerle diş eti tedavisi yaptıranlarda işlemden sonra kanama nadir görülür ve sağlıklı diş ve diş etine zarar vermediği için diş eti çekilmesi gibi durumlarla karşılaşma riski çok düşüktür. Hasta aynı gün düzenli aktivitelerine geri dönebilir.

Dt. Mehmet Emre Kaya

Lazerle diş eti tedavisine neden ihtiyaç duyulur?

Diş eti hastalıkları hastanın felç, kalp hastalığı, diyabet ve solunum yolu hastalıkları gibi durumlara yakalanma riskini artırmaktadır. Tedavi edilmediğinde diş kaybına ve diş eti çekilmesine neden olabilir. Erken dönemde fark edilen diş eti hastalıklarının tedavi edilmesi son derece önemlidir. Lazerle diş eti tedavisi uzun vadede ağız sağlığını koruyarak cerrahi müdahaleye duyulan ihtiyacı ortadan kaldırmayı sağlar.

Dt. Mehmet Emre Kaya
0