Laringoskopi Nedir?

Laringoskopi yöntemi, boğazın laringoskop adı verilen bir araçla incelenerek oluşan rahatsızlıkların teşhisinin yapılmasına denir

Boğaz hastalıklarının ve gırtlak bölgesinde oluşan rahatsızlıkların tanı ve teşhisinde laringoskopi uygulanmaktadır. Laringoskopi yöntemi, boğazın laringoskop ismi verilen özel bir cihazla incelenerek değerlendirilmesini sağlamaktadır. Belirtileri bulunan hastalığın tedavisinin ne şekilde başlayacağı ve hangi tedavi yöntemlerinin kullanılacağı konusunda da doktora fikir vermektedir.

Boğazda bulunan nefes ve yemek borusunu birbirinden ayıran organ gırtlaktır. Ses tellerinin bulunduğu ve solunumunda yapıldığı önemli bir noktadır. Yemek yerken lokmaların soluk borusuna kaçmasını yine gırtlak önlemektedir. Bu çerçevede gırtlakta oluşacak farklı türden hastalıklar insan vücudu üzerinde kalıcı hasarlar bırakabilmekte ve hatta ölümle sonuçlanabilmektedir.

Laringoskopi Yapılması İçin Gözlenen Belirtiler

Sağlık sorunları nedeniyle sağlık kuruluşlarına başvuran kişiler aşağıdaki durumlar gözlenir ise laringoskopi istenebilir:

  • Boğaz ve kulak yolunda enfeksiyon oluşması,
  • Boğazda özellikle yemekten sonra lokmaların yutulmasında yaşanan zorluk,
  • Boğazda yabancı bir cismin takılı kalması veya herhangi bir kitlenin varlığından şüphe edilmesi,
  • Tükürük veya balgamda kan görülmesi,
  • Ses tellerinde rahatsızlık görülmesi ve buna bağlı olarak ses değişikliği,
  • Ses kısılması ve sesin çıkmaması. Ayrıca konuşurken boğazda ciddi ağrı hissedilmesi.

Laringoskopi Hangi Hastalıklar İçin Uygulanır?

Laringoskopi yöntemi aşağıdaki hastalıkların hem tanı ve teşhisinde hem de tedavisinde uygulanan etkili bir yöntemdir. Bu hastalıklar şunlardır:

  • Her türlü ses teli rahatsızlıkları.
  • Gırtlak kanseri.
  • Soluk borusundaki hastalıklar.

Laringoskopi Çeşitleri

Laringoskopi yöntemi doktorun hastayı muayenesi sonrasında yaptığı değerlendirmeler neticesinde farklı şekillerde uygulanmaktadır. Bunlar ise şunlardır:

Direkt Laringoskopi

Direkt laringoskopiler, doktora boğaz bölgesinin daha ayrıntılı incelenmesi için fırsat verir. Dolaylı olarak yapılan laringoskopilerde görülemeyen belirtiler direkt laringoskopiyle rahatlıkla tespit edilebilir. Özellikle çocuk hastalarda tercih edilen direkt laringoskopi lokal anestezi uygulanarak yapılır. Böylece boğaza cihazın ulaşması sebebiyle oluşacak öğürme ve kusma hissinin önüne geçilmiş olur.

Direkt laringoskopi her yaştan hastaya cinsiyet gözetmeksizin yapılmaktadır. Direkt laringoskopi yapılmadan önce hastanın en az sekiz saat aç kalmış olması ve midesinin boş olması gerekir.

Bu çerçevede direkt laringoskopi doktorun bir elini hastanın ağzını açması için kullanması ve diğer eliyle de laringoskop cihazını boğaza sokarak incelemesi şeklinde uygulanır.

İndirekt Laringoskopi

İndirekt laringoskopi ise daha basit bir şekilde uygulanır. Boğaz rahatsızlığıyla doktora gelen hasta doktor tarafından sedyeye yatırılır. Küçük bir el aynası ve ön reflektör ile boğazın bölgesinin incelenmesi yapılır. Bu yöntem ise daha çok çocuklar için tercih edilse de yetişkinler için de kullanılmaktadır.

Laringoskopi Nasıl Yapılır?

Laringoskopi uygulaması boğaz ve gırtlak bölgesinde şüpheli bir durum görüldüğünde doku örneği almak ve o bölgenin incelenmesi için uygulanan yöntemdir. Bu çerçevede uygulanması ise şu şekildedir:

  • Laringoskopi uygulaması ameliyathane şartlarında cerrahi yöntemlerle uygulanmaktadır.
  • Bu çerçevede uygulamaya laringoskopi ameliyatı da denilmektedir.
  • Laringoskopi uygulaması hastaya, doktorun değerlendirmesine göre lokal veya genel anestezi verilerek uygulanır.
  • Laringoskop adı verilen ve ince bir boruya benzeyen cihaz, hastanın ağzından boğazına doğru uzatılır.
  • Boru içerisinde ameliyat mikroskobu ismi verilen gözlem cihazıyla gırtlak bölgesi, ses telleri ve daha ileride dil kökü bölgesi incelenir.
  • Şüpheli görülen bölgelerden örnekler alınarak işlem tamamlanır.
  • Her ne kadar cerrahi bir işlem olarak görülse de herhangi bir kesik yapılmadan işlem tamamlanır.

Laringoskopinin Yan Etkileri

Laringoskopi uygulaması her ne kadar diğer cerrahi müdahalelere göre daha kolay uygulanan bir yöntem olsa da anestezi verilen hastalarda bazı yan etkiler görülmektedir. Bunları şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Anestezi uygulamasına karşı bazı alerjik reaksiyonlar görülebilir.
  • Uygulama sırasında kan basıncında yaşanan değişim sebebiyle kan dolaşımında bozukluklar görülebilir.
  • Anesteziye bağlı olarak kalp ritmi bozuklukları ve uygulama bittikten sonra kaşıntı ve uyku hali gözlemlenmektedir.
  • Yine uygulama sonrasında boğazda bölgesinde şişlik, yanma ve kusma hissi görülmektedir.
  • Ağız bölgesinde yara oluşması, ses değişikliği veya kısıklığı, dilde tat duygusunun kaybolması gibi yan etkiler görülmektedir.

Görülen bu yan etkiler en erken 10 gün, en geç ise bir ay içinde tamamen kaybolmaktadır. Kaybolmadığı ve sürekli olarak devam ettiği durumlarda mutlaka doktora görünmek gerekmektedir.

Laringoskopi Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler

  • Laringoskopi uygulaması sonrasında en az üç saat boyunca hasta gıda tüketmemelidir. Üç saatin sonunda ise azar azar sıvı tüketimine başlayabilir.
  • İçilecek sıvıların veya suyun sıcaklığı da önemlidir. Uygulamadan sonra hastaya ilk olarak küçük bardakta oda sıcaklığında su içirilmelidir.
  • Sigara içen hastaların iyileşme tamamlanana kadar sigarayı bırakmaları gerekir.
  • Uygulama sonrasında genel olarak hasta aynı gün taburcu edilir. Bununla birlikte ilk 10 gün içerisinde doktor kontrolü yapılması gerekmektedir.
Makaleyi faydalı buldun mu?
2
0
Makeleyi Paylaşın

Laringoskopi ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular

Laringoskopi uygulaması ne kadar sürer?

Laringoskopi uygulaması boğazdan laringoskop cihazıyla yapılan bir inceleme ve tespit işlemidir. Uygulama genel olarak 30 dakika ile 60 dakika arasında sürmektedir. Ancak hastanın şikayetlerinin fazlalığına göre bu süre değişiklik göstermektedir.

Dr. Deniz Gölgeli

Laringoskopi pahalı bir uygulama mıdır?

Laringoskopi uygulaması iç hastalıkları uzmanları tarafından kamu hastanelerinde yapılabilen bir işlemdir. Dolayısıyla sigorta kapsamında SGK tarafından karşılanmaktadır. Özel sağlık kurumlarında ise laringoskopi uygulamasının ücretleri değişkenlik gösterebilir. Daha net bilgi için sağlık kuruluşuyla irtibata geçmek gerekir.

Dr. Deniz Gölgeli

Laringoskopi uygulaması için herhangi bir yaş sınırı var mıdır?

Laringoskopi uygulamasında herhangi bir yaş sınırı bulunmamaktadır. Yaş ve cinsiyet ayrımı yapılmadan uygulama her hastaya yapılmaktadır. Ancak hastanın durumuna göre uygulanan laringoskopi çeşidi farklılık gösterebilir. Özellikle çocuk hastalarda indirekt laringoskopi tercih edilirken, yetişkinlerde ise direkt laringoskopi tercih edilmektedir.

Dr. Deniz Gölgeli

Laringoskopi için hastaya anestezi uygulanır mı?

Laringoskopi uygulamasında bazı hastalarda oluşan öğürme ve kusma hissini yok etmek için lokal anestezi uygulanmaktadır. Özellikle çocuk hastalarda uygulanan lokal anestezi uygulamanın daha rahat ve net bir şekilde yapılmasını sağlamaktadır. Yine doktorun değerlendirmesine ve hastanın durumuna göre de genel anestezi uygulanabilmektedir.

Dr. Deniz Gölgeli